Zobacz pełną wersję : Paproki Na Wizjerze
Tak jak w tytule, mianowicie jak patrze przez wizjer widzę na nim paproszki jakieś :/ Dziwne bo lustro jest czyste (tak mi się wydaję bo dmuchałem już gruszką i nic nie zauważyłem) Z drugiej strony jak fotografuje tylko błękitne niebo i po przybliżeniu żadnych paproszków nie ma. Więc nie mam pojęcia gdzie one wpadły :/ Zetknął ktoś się z takim dziwnym zjawiskiem ??
charmside
24-04-2008, 19:33
Moze na matowce te paproszki siedza, jesli nie ma ich na lustrze i na zdjeciach.
A jak się do nich dobrać?? :)
Miałem to u siebie. Paprochy przyklejone do matówki. Normalnie, po odłączeniu obiektywu, zdmu****esz je gruszką. Matówka to ten poziomy kawałek szkła nad lustrem.
Już dmuchałem i nic :/ jakieś upierdliwe są te paproszki
grudzinsky
24-04-2008, 21:17
skoro juz temat paprpchow poruszony to jak mozna matryce wyczyscic? jak grucha nie pomaga i samoczyszczenie tez? :( mam jednego wrednego syfa przyklejonego i nic go nie rusza...a najblizszy serwis foto mam jakies 400km od domu :(
to Ci podpowiem - jeden warunek: znajomy stomatolog: w gabinecie jest sprężarka z filtrem oleju więc powietrze jest idealnie czyste, potrzebne do wysuszenia ubytku pod wypełnienie. tak wydmuchasz wszystkie syfy. tylko nie pomyl i nie włącz wody albo spray bo zwykle przyciski są obok siebie! powodzenia!
i jeszcze jeden plus - super oświetlenie! naprawdę polecam
grudzinsky
24-04-2008, 22:11
do najblizszego znajomego stomatologa mam jakies 2500km :) 4 dni podrozy w jedna strone :)
przykro mi.... ale może ktoś inny skorzysta z mojej metody.
Paprochy siedzą pod matówką. Można to wyczyścić, ale trzeba ruszyć matówkę. Ja sobie wyczyściłem przy okazji wymiany na matówkę Katz Eye`a. Dodali mi do tego taki specjalny srubokręcik/widełki, którym taki drucik się podnosi i można opuścić matówkę. Przy okazji można ją bardziej zaśmiecić niż była, ale oceniam tą operację na dużo łatwiejszą, niż dajmy na to czyszczenie matrycy na mokro.
pozdr.
Maki
Jeżeli ktoś chce oblookać jak się taką matówkę podnosi. prote bado:
http://www.katzeyeoptics.com/files/D300.PDF
regards
>>>>grudzinski
Pytanie troche off topic:
Jak Ty trafiłeś na te Orkady? Tam musi być kosmicznie. Byłem na Hebrydach, bardzo mi sie podobało. Może w tym roku tam trafię znowu, a może właśnie Szetlandy albo Orkady właśnie...
Pzdr
do najblizszego znajomego stomatologa mam jakies 2500km :) 4 dni podrozy w jedna strone :)
to co ty na biegunie siedzisz
grudzinsky
25-04-2008, 11:21
to co ty na biegunie siedzisz
prawie :D wyspka, na ktorej siedze nazywa sie North Ronaldsay (polecam poszukac w google). do najblizszego miasta mam 15min samolotem, miasteczko z 6tys mieszkancow...no a najblizszego znajomego stomatologa to mam w Poznaniu ;)
a jak sie znalazlem na Orkadach? heh wyslalem CV no i mnie przyjeli do roboty :D poza tym chcialem pofocic jakies landszafciki konkretne ;) foty na mojej stronie to 90% Orkady :)
A jak by tak oddac do serwisu ?? koszt czyszczenia to 80 zł Czy ktoś z was oddawał aparat do serwisu nikona ? I czy były takie osoby zadowolone :) Pozdrawiam