PDA

Zobacz pełną wersję : awaria D80

Edyta Gorniak
23-04-2008, 22:24
Witam,
mam następujący problem:
używam NIkona D80 ze szkłem 50mm 1.8. Aparat w trybie MF działa OK - robi zdjecia, ostrzy. W trybie AF po wcisnieciu spustu do polowy celownik miga na czerwono, tak jak by wszystko bylo ok tylko aparat nie lapie ostrosci. Zdjecie mozna zrobic - tylko ze nie ostre. Co to moze byc?
Pozdrawiam

Zbigniew
23-04-2008, 22:27
A z jakiej odległości chcesz zrobić to zdjęcie ?

Edyta Gorniak
23-04-2008, 22:35
Z każdej odległosci. Nie ma charakterystycznego "piik" tylko ekran mignie na czerwono jak by było wszystko ok. Pierscien nastawiania ostrosci chodzi luzno zarowno w trynie MF jak i AF...

Motorniczy
23-04-2008, 22:38
Wykręć i wkręć obiektyw .

Zbigniew
23-04-2008, 22:39
Generalnie aby ustawiać ostrość, aparat musi być w trybie AF (obiektyw też !). Druga rzecz - jak nie ma piknięcia, to możesz być w trybie śledzenia ostrości (czyli nie ustawia na jedną odległość, ale zawsze ostrzy tam, gdzie skierujesz aparat - oczywiście przy wciśniętym do połowy spuście). Z drugiej strony nie powinien chyba wtedy świecić.

Jeżeli piszesz, że z każdej odległości to wykluczamy hipotezę o zbyt małym dystansie od obiektu.

A coś aparat wyświetla na górze ? Np. sygnalizuje jakiś błąd ?

jurgen
23-04-2008, 22:40
d80 chyba ma śrubokręt, pierścień w af nie powinien chodzić luzno.

Zbigniew
23-04-2008, 22:41
Nie powinien, chyba, że jest przestawiony na MF. Sprawdź jeszcze, czy masz napewno aparat i obiektyw ustawiony w AF.

mpwt
23-04-2008, 22:42
No i podpowiedź, bo nie powiedziane wprost to zostało, czy w trybie AF body kręci pierścieniem ostrości?

Edyta Gorniak
23-04-2008, 22:49
Wykcenie i wkręcenie obiektywu nic nie daje.
Aparat jest w trybie AF. Obiektyw chyba tez.. (chodzi o zablokowanie pierścienia na f22?)
pierscień ostrosci się nie kreci na AF, tak jak by w ogole tryb AF nie działał po przestawieniu wajchy.
Nie sygnalizuje tez zadnego błędu.
Nie mam pojecia co jest..

Zbigniew
23-04-2008, 22:57
Można jeszcze próbować zresetować aparat. Ale jeżeli robisz wszystko poprawnie, a chyba robisz, to już nie mam pomysłu :( Może ktoś ?

vertigo
23-04-2008, 23:02
W trybie AF po wcisnieciu spustu do polowy celownik miga na czerwono, tak jak by wszystko bylo ok tylko aparat nie lapie ostrosci.
Pozdrawiam

Jak to "celownik miga na czerwono"?
Aż sprawdziłem w instrukcji. Nie ma tam słowa o takim błędzie.
Co najmniej dziwne.

A może spróbuj zresetować aparat?

edit:
Zbigniew: pisaliśmy równocześnie :-)

jm
23-04-2008, 23:03
Jeśli masz inny obiektyw - spróbuj na chwilę podpiąć i zobacz czy usterka się powtarza czy nie.

Zbigniew
23-04-2008, 23:04
Hehe, vertigo, spoko. A ja sprawdzałem moją puszkę - jak jest w trybie AF-C, to miga punkt ustawienia ostrości, ale nie pika nic. Tak więc jest to możliwe, niemniej aparat powinien kręcić śrubokrętem i ustawiać ostrość :???:

jm
23-04-2008, 23:05
Jak to "celownik miga na czerwono"?
:-)

chodzi chyba o to , że jak obiektyw nastawi ostrośc to aktywne pole AF na moment się na czerwono podświetla - nie miga dłużej ale na chwilę się podświetli... chyba o to biega

Edyta Gorniak
23-04-2008, 23:07
Dzieki za próbę pomocy! Przejdę sie do serwisu. Pozdrawiam

Bonthyc
23-04-2008, 23:12
Aparat jest w trybie AF. Obiektyw chyba tez.. (chodzi o zablokowanie pierścienia na f22?)
Nie chodzi o zablokowanie na f22 :) Ten obiektyw nie ma własnego silniczka AF, więc to czy ostrzysz w trybie AF czy MF wybierasz w tym przypadku tylko na puszce.

vertigo
23-04-2008, 23:13
Mój D80 nie miga nawet w AF-C. Ale to może dlatego, że klejony ;-)
Jest jeszcze mozliwość, że Edycie chodziło o jeden "mig" a nie "miganie" :-D A ten mig to nie jest wtedy gdy aparat ostrość złapie, bo od tego jest zielony kropek na dole. Czerwony mig celownika jest po to, żeby było widać rzeczony w słabym oświetleniu.

Edyto: Jeśli reset nie podziałał, to serwis jest chyba najlepszym rozwiązaniem.

vredota
23-04-2008, 23:17
Jeśli body jest w trybie AF (sprawdź położenie przełacznika, czasem zdarzało się niektórym, że byli przekonani, że jest na AF ale brakło milimetrów i nie zaskoczyło na AF) i pierścień ostrości kręci się lekko to jest to zła wiadmość. Powinien chodzić z wyczuwalnym oporem. Przełączenie body przełącznikiem na AF/MF powoduje mechaniczne schowanie cięgła napędu AF dla obiektywu. I dzięki temu mechanicznemu połączeniu silnika napędu AF z body przez przekładnię z mechanizmem w obiektywie pierścień powinien chodzić z oporem (silnik w body stawia opór).

Na obiektywie nie ma przełącznika MF/AF więc to odpada. Spróbuj zresetować aparat a najlepiej udaj przezd aparatem głupią i ustaw swój korpus w tryb zielony (full auto). Może coś nieświadomie przełączyłaś w innych trybach w menu? Auto podejmie decyzję za Ciebie. Jeśli reset i auto nie pomoże sprawdź obiektyw z innym body (chociażby w sklepie, np. pod pretekstem "chciałabym kupić D80, ale nie wiem jak się będzie sprawować z moim szkłem").

//edit: Cholipa, chwilę człowiek się zastanowił podczas pisania a tu już cyk! i pięć postów po drodze.

tutek
23-04-2008, 23:20
Nie powinien, chyba, że jest przestawiony na MF. Sprawdź jeszcze, czy masz napewno aparat i obiektyw ustawiony w AF.
... z tego co czytałem wcześniej to chodzi o obiektyw Nikkor 50/1,8 - tam nie ma ustawienia AF ;-)

Ambrosious
24-04-2008, 18:08
Czy 50/1.8 to obiektyw z silnikiem? Jeśli nie ma silnika to pierścień ostrzenia powinien się ruszać podczas ostrzenia, tak? Czyli może być uszkodzony "wałek sprzęgłowy" w obiektywie. Warto by też sprawdzić czy tzw "śrubokręt" w aparacie wykonuje jakieś ruchy - ale do tego trzeba drugi obiektyw.

Zwracam wszakże uwagę na to, że w D80 czerwone podświetlenie sygnalizuje jedynie które pole ostrości jest aktywne. Zatwierdzenie ustawienia sygnalizowane jest zieloną kropką na dole. Jeśli masz włączony tryb ostrzenia ciągłego migawkę można wyzwolić pomimo braku ostrości.

A ja się rozpisałem po przeczytaniu tylko połowy postów... przepraszam.

Yanluk
24-04-2008, 18:17
I ja probowalem sprawdzic. Tak wiec podswietla na czerwona przy wszystkich trybach AF (AF-S, AF-A, AF-C) ale tylko przez sekunde (znaczy zaswieci na czerwono i wraca do czarnego), jesli przy Twoim nie slychac po wcisnieciu przycisku do polowy ruchu srubokretem to wyglada na problem z body, jesli zas slyszysz ze silnik AF dziala o biektyw nie ostrzy to problem z obiektywem. Sproboj podpiac jakies inne szko bez wbudowanego silnika i zobacz czy problem nadal wystepuje.
Probowalem tez zmusic D80 zeby zaczal mrugac na czerwono caly czas ale nijak mi sie nie udalo.