Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: awaria D80

Edyta Gorniak
    Gość

Domyślnie awaria D80

Witam,
    mam następujący problem:
    używam NIkona D80 ze szkłem 50mm 1.8. Aparat w trybie MF działa OK - robi zdjecia, ostrzy. W trybie AF po wcisnieciu spustu do polowy celownik miga na czerwono, tak jak by wszystko bylo ok tylko aparat nie lapie ostrosci. Zdjecie mozna zrobic - tylko ze nie ostre. Co to moze byc?
    Pozdrawiam

Domyślnie Odp: awaria D80

A z jakiej odległości chcesz zrobić to zdjęcie ?

Edyta Gorniak
    Gość

Z każdej odległosci. Nie ma charakterystycznego "piik" tylko ekran mignie na czerwono jak by było wszystko ok. Pierscien nastawiania ostrosci chodzi luzno zarowno w trynie MF jak i AF...

Motorniczy
    Gość

Wykręć i wkręć obiektyw .

Generalnie aby ustawiać ostrość, aparat musi być w trybie AF (obiektyw też !). Druga rzecz - jak nie ma piknięcia, to możesz być w trybie śledzenia ostrości (czyli nie ustawia na jedną odległość, ale zawsze ostrzy tam, gdzie skierujesz aparat - oczywiście przy wciśniętym do połowy spuście). Z drugiej strony nie powinien chyba wtedy świecić.

Jeżeli piszesz, że z każdej odległości to wykluczamy hipotezę o zbyt małym dystansie od obiektu.

A coś aparat wyświetla na górze ? Np. sygnalizuje jakiś błąd ?

d80 chyba ma śrubokręt, pierścień w af nie powinien chodzić luzno.
    "czuję jak rodzi się moc"

Nie powinien, chyba, że jest przestawiony na MF. Sprawdź jeszcze, czy masz napewno aparat i obiektyw ustawiony w AF.

No i podpowiedź, bo nie powiedziane wprost to zostało, czy w trybie AF body kręci pierścieniem ostrości?
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Edyta Gorniak
    Gość

Wykcenie i wkręcenie obiektywu nic nie daje.
    Aparat jest w trybie AF. Obiektyw chyba tez.. (chodzi o zablokowanie pierścienia na f22?)
    pierscień ostrosci się nie kreci na AF, tak jak by w ogole tryb AF nie działał po przestawieniu wajchy.
    Nie sygnalizuje tez zadnego błędu.
    Nie mam pojecia co jest..

Można jeszcze próbować zresetować aparat. Ale jeżeli robisz wszystko poprawnie, a chyba robisz, to już nie mam pomysłu Może ktoś ?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów