Zobacz pełną wersję : SOFT NIKONA - co za dno...
CynowaKonefka
09-04-2006, 09:19
Hmmm wydałem jak dla mnie ciężką kasę (i pożyczkę z banku) na nikona d50 i jak wreszcie się wziąłem za robienie NEF-ów to przy otwieraniu programu zakupionego z aparatem okazało się że to trial i jeszcze tylko parę dni. Co za sk*********wo. Oświadczam że znajdę sobie cracka i po chamsku jeszcze zrobię update do nowej wersji.
Pozdrawiam użytkowników nIKONA
Soft za aparatem to trial? Chyba żartujesz? Nie ma żadnego nie-triala do nefów? Nie chce mi się wierzyć ..
a moze najpierw nauczysz sie czytac?
wszedzie jest napisane ze capture jest 30 dniowy.
jak teraz piszesz takie *******y na forum to mogles tez wczesniej zapytac obeznanych z tematem forumowiczow- wtedy zaoszczedzilbys ciezko zarobione pieniazki.
i co myslisz ze bezmyslnosc usprawiedliwia.
zalatw se cracka - z mojej strony nawet ta wypowiedz tak cie sklasyfikowala ze fakt kradziezy oprogramowania jest bez znaczenia.
CynowaKonefka
09-04-2006, 09:27
rabijki Weź no kup sobie duży młotek co ?
Ponawiam pytanie - czy z Nikon D50 jest cokolwiek, co potrafi nefa czytać i jest pełną wersją?
Czyli normalnie.. Z analogiem też wywoływarki do C-41 nie dają :D
CynowaKonefka
09-04-2006, 09:55
Rozwiązałem problem aczkolwiek nie jestem z tego specjalnie dumny(gg 8275882). Mówią żę polacy to złodzieje a co sądzić o firmach które sprzedają niekompletne produkty i za reszte każą sobie dopłacać ? Czy to marketing czy normalne oszustwo ? Czy SPRZEDAŻ by spadła jakby na pudełku było napisane Uwaga ten produkt sprzedajemy z oprogramowaniem trial :evil: ? Szczerze to wolałbym dopłacić i dostać pełnowartościowy sprzęt niż dowiadywać się po czasie że jeszcze coś. Sorka ale strasznie zagotowałem jak zobaczyłem ten monit o trialu.
Pozdawiam
Sorka ale strasznie zagotowałem jak zobaczyłem ten monit o trialu.
Pozdawiam
Zgadzam się, takie techniki sprzedaży można stosować w sklepach z tanią odzieżą używaną a nie w przypadku sprzętu za parę tysięcy złotych. Marketing Nikona kuleje i to nie od dziś. Szkoda.
Czy to marketing czy normalne oszustwo ? Czy SPRZEDAŻ by spadła jakby na pudełku było napisane Uwaga ten produkt sprzedajemy z oprogramowaniem trial :evil: ?
Przeciez to jest wyraznie napisane w kazdym katalogu i na stronie internetowej. Jako dołączone oprogramowanie, występuje jedynie PictureProject ktory nie jest w wersji trial. Nikon Capture wystepuje na liscie akcesoriow dodatkowych, i jest on w osobnej ofercie Nikona. Nie ma wiec mowy o zadnym oszustwie..a to czy do lustrzanek powinna byc dolączona pelna wersa NC, to juz zupelnie inna kwestia.
CynowaKonefka
09-04-2006, 11:11
Jest w katalogu i na stronie.... A ja głupi poszedłem tylko do sklepu wziąłem do ręki pozastanawiałem się wróciłem po tygodnu i kupiłem . No popatrzcie jaki ze mnie głąb. Zamiast przemierzać ze trzy miesiące głębie usenetu w poszukiwaniu informacji zapisanych drobnym drukiem tudzież innych z gwiazdkami czy to co kupię jest tym co widzę czy czymś innym... Biorąc pod uwagę że kupiłem kiedyś za 150 PLN-ów nagrywarkę do cd i w komplecie był full nero (bez gwiazdek) to zaczynam się zastanawiać. Sorka ale wydaje mi się że zdecydowanie różnie się od reszty ludzi. Może powinienem się gdzieś zamknąć.
Co za czasy... Niedługo chyba zostane członkiem forum chlebibulki.pl albo browary.pl bo może się okazać że do puszki piwa sprzedają dodatkowo (za dopłatą) alkohol w osobnym opakowaniu.
Pozdrawiam
Oj, to musialo byc dawno...teraz ino Nero Express dodaja :)
CynowaKonefka
09-04-2006, 11:14
Dobra kończę marudzenie jest jak jest i jedyne co pozostaje to ponarzekać.
Jeżeli ktoś poczuł się dotknięty to przepraszam .
Pozdrawiam
[ Dodano: Nie 09 Kwi, 2006 ]
A tak w ramach informacji trialowy soft który kupiłem z aparatem, NC 4.1.3 nie otwiera NEF-ów z tegoż aparatu bo jest za stary :shock:
I kto tu leci w kulki ?
Pozdrawiam
no ja poczulem sie dotkniety:-)
a tak na powaznie to rzeczywiscie powinienes sie gdzies zamknac albo se kupic mlotek i sie walnac.
nie umiesz czytac to sie naucz, ale nie zawracaj ludziom tylka *******ami.
wszedzie - powtarzam wszedzie jest info co zawieraja pakiety. media markt robi reklame nie dla idiotow - moze to haslo powinien przejac nikon. - tyle w ramach odgryzienia sie za mlotek
jak dajesz watek w ktorym sam sie skazujesz na bycie matolem to sie nie dziw sie ze takie odpowiedzi dostajesz. ktos ci odpisal o wywolywaczu ktorego nie daja w bundlach.
sadze ze jak se kupiles kompa to w zestawie dostales photoshopa cs2 no nie?
masz racje ktos tu powinien sie solidnie walnac w glowe i z nas dwoch z cala pewnoscia nie jestem to ja!
co do triala ktory nie otwiera nefow:
se zaktualizuj i tyle - a moze ty po prostu lubisz szukac problemow, klocic sie i zawracac wszystkim tylek *******ami co?
pomysl - moze szkoda czasu - masz aparat to se nim zrob jakies zdjecia zamiast duperele rozwazac. chyba ze w zestawie miales tylko dekle do body - to wtedy tez bym sie wkurzyl:-)
CynowaKonefka
09-04-2006, 13:11
Uderz w stół...
Kolego rabijki przeprosiłem, nie wystarczy ?
Pozdrawiam
za co przepraszasz ???
- za chamski tytuł postu ?
- za swoje kompleksy ?
- za otwarte przyznanie się do piractwa ?
a po co Ci te Rawy ? :mrgreen:
CynowaKonefka
09-04-2006, 13:28
Za całokształt, zdenerwowałem się, wybaczcie :oops:
Pozdrawiam
Co nie znaczy że nie uważam dołączania przeterminowanego software-u oraz brak CZYTELNEJ informacji na opakowaniu o stanie oprogramowania (trial) w tej cenie za co najmniej oszustwo.
Moje kompleksy są wporzo bo są i są moje :mrgreen:
PS. tutaj użyteczny link (http://www.muratordom.pl/6901_3107.htm)
nie nie wystarczy
powiem wprost
nienawidze chamow
moze za to dostane warna wszystkich bardzo przepraszam za moj ton: ale jak sie kiedys spotkamy to za ten mlotek dostaniesz w ryj
koniec
CynowaKonefka
09-04-2006, 14:15
A nie lepiej walnąć browara i przedyskutować problem(y) ?
Pozdrawiam
nie mamy wspolnych problemow
zapewniam cie
nie nie wystarczy
powiem wprost
nienawidze chamow
moze za to dostane warna wszystkich bardzo przepraszam za moj ton: ale jak sie kiedys spotkamy to za ten mlotek dostaniesz w ryj
koniec
Wiesz co, ale Ciebie inaczej niż mianem chama po tym poście też nie można określić :roll: Ma Cie jeszcze po nogach całować? Przecież napiał, że przeprasza. A że trochę przesadził to już inna sprawa :roll:
Wogólę Nikon ma jakoś dziwną politykę, z Nikonem 5700 dostałem Photoshopa 6 z nikonem d50 nawet nc w pelenej wersji nie ma :|
CynowaKonefka
09-04-2006, 14:25
Na pewno... :mrgreen: Dobra z mojej strony EOT bo się gg zrobiło i nie złość się już bo nie chodziło mi o obrażanie kogokolwiek (oprócz nikona :twisted: ) keep luzik
Pozdrawiam
maxxx
nie bardzo rozumiem
facet pisze idiotycznego posta
obraza mnie a zaraz potem przeprasza i jest ok
a kiedy ja mu pisze ze dla mnie to nie jest ok to jestem cham?
byc moze, ale sprobuj zrobic taka zagrywke w innym medium np w telewizji. powiedz komus by sie walnal w leb a potem go przepros - myslisz ze obejdzie sie bez sadu? ja nie mam watpliwosci.
albo zrob to samo na ulicy - myslisz ze nie zarobisz po gebie?
nie mam zamiaru sie wybielac ale zawsze jesli ktos mnie atakuje bez powodu nie pozostane mu dluznym.
zauwaz zreszta ze popisalem sie wieksza kultura niz autor tego watka. przeprosilem wczesniej niz obrazilem - wiec powinienem byc raczej wzorcem kulturalnych zachowan co nie??? przynajmniej na miare autora watku.
pozdro
olo
Valdek_Tychy
09-04-2006, 14:56
A nie lepiej walnąć browara i przedyskutować problem(y) ?
Pozdrawiam
W tym stanie dyskusji sądzę,że po wychyleniu browara (na ogół nie kończy sie to na jednym) dyskutanci przeszliby do rękoczynów i skończyloby się to interwencją zmotoryzowanych oddziałów policji wspartych grupą AT a krwawy Ludwik na antenie pewnej stacji radiowej zaapelowałby o delegalizację niniejszego forum a uczestników wysłałby w kamasze. Takie to są nasze Polaków rozmowy - więc może lepiej nie.... :mrgreen:
nie nie wystarczy
powiem wprost
nienawidze chamow
koniec
to ci dopiero kultura osobista najwyższych lotów. niech ktoś zamknie ten temat.
nooo
to jest tak jak w polskim systemie prawnym. wspaniale!!!
jak ktos cie atakuje to wszystko jest ok i siedzi sie cicho, ale jak sie bronisz tymi samymi metodami to cie opieprza!!!
mozna sie bylo tego spodziewac! dzieki:-)
CynowaKonefka
09-04-2006, 17:26
Gościu weż sobie na wstrzymanie bo mnie zaczynasz wkurzać z jednej strony pozujesz na forumowego guru i kulturała a z drugiej strony takie kwiatki :
-na powaznie to rzeczywiscie powinienes sie gdzies zamknac albo se kupic mlotek i sie walnac
-nie umiesz czytac to sie naucz
-nie zawracaj ludziom tylka *******ami
-sam sie skazujesz na bycie matolem
-po prostu lubisz szukac problemow, klocic sie i zawracac wszystkim tylek *******ami
-zrob jakies zdjecia zamiast duperele rozwazac
-jak sie kiedys spotkamy to za ten mlotek dostaniesz w ryj
Moim skromnym zdaniem to zdążyłeś mnie obrazić już kilka razy ale sobie odpuszczam bo to nie jest to forum www.kibole.pl żeby się wzajemnie obrzucać obelgami.
Ochłoń trochę i nie myśl że wszystkie posty na forum kręcą się wokoło Ciebie i Twojego wielkiego EGO.
A jeżeli chodzi o spotkania i rękoczyny to wybacz ale żle trafiłeś.
Mimo wszystko pozdrawiam
PS. Dalej uważam że firma taka jak NIKON powinna z aparatem sprzedawać pełne wersje softu albo informować o tym że takiego softu nie ma w sposób czytelny dla każdego klienta. A opinie typu trzeba było sprawdzić na forum czy gdzieśtam uważam za mało powazne ze względu na to że jako klient kupuję towar który ma być w pełni sprawny a nie wymagać (bez informacji) dodatkowych wydatków. Zauważyć trzeba że nasze prawo zakazuje np. klauzul dopisanych małymi literami przy operacjach bankowych a tu mamy do czynienia ewidentnie z podobnym działaniem.
Mimo że sprzęt który kupiłem jest naprawde rewelacyjny to jednak czuję że coś tu nie jest w porządku.
no i tyle by bylo
szkoda mi czasu na rozpisywanie sie w odpowiedzi na teksty znerwicowanego goscia.
wszystko co napisales to szczera prawda tylko kolejnosc ci sie pomylila. ja nie obrazalem tylko w ostry sposob zareagowalem na obrazenie mnie.
jak chcesz byc dokladny to o takich drobiazgach pamietaj.
chwile sie jeszcze postarasz i uda ci sie wyjsc na biedaka, ktory nic nie zrobil a oberwal.
gratuluje!!!
swoja droga dziwie sie ze nie rozumiesz jednago drobiazgu:
poslugiwales sie jezykiem :walnij sie w leb.... ze nie bee sie rozpisywal. a gdy ktos - w tym przypadku ja - w ostry sposob odpowiada ci tym samym uwazasz ze stalo sie cos strasznego?
moze lepiej zrozumialbys ze stare przyslowie nie czyn drugiemu co tobie niemile jest prawdziwe. w tym przypadku sprawdzilo sie w 100 procentach. latwo bylo mnie obrazic, ale trudniej jest przyjac taki sam atak na siebie prawda?
zawsze trudniej jest obrywac niz atakowac - moze teraz to w koncu zrozumiesz.
CynowaKonefka
09-04-2006, 18:38
rabijki Każdy z nas ma jakąś opinię ale wydaje mi się że zaatakowałeś mnie zbyt dużym kalibrem w stosunku do mojej "winy" Ale każdy ma prawo wyrazić swoją opinę w jakiśtam sposób a w tym wypadku moje emocje po podłączeniu sprzęta do kompa były też wyjątkowo duże. Proponuję tzw. odpust zupełny i nie wal mnie tym młotkiem jak się spotkamy. Peace.
Pozdrawiam
no i wlasnie o to chodzi ze twoje emocje po wlaczeniu kompa byly zbyt mocne i przywaliles po pierwszej odpowiedzi z tzw grubej. potem jak obezwales zwrotna to juz ci sie mniej podobalo. tak jest zawsze - nie przejmuj sie.
skoro tak stawiasz sprawe to owszem przyznaje:
PRZYWALILEM Z NAJGRUBSZEGO KALIBRU NA JAKI MNIE BYLO STAC. - cel moj byl jasny ( dla mnie i pewnie czesci forumowiczow) - pokazac jak boli gdy sie obrywa.
oczywiscie ze nie chcialem cie obrazic bo:
po pierwsze cie nie znam wiec po co?
po drugie cie nie znam wiec jakim prawem?
przyznaje tez ze moje sformulowania nie byly grzeczne.
taki sposob wybralem i musze jako dorosly czlowiek wziac odpowiedzialnosc.
przepraszam wiec za przykrosci, ale pozwol ze swiecic bede sukces, bo choc moje dzialanie bylo szczytem chamstwa to skutek odnioslo: zobaczyles ze po drugiej stronie piesci jest mniej komfortowo:-)
wracajac do browara - iles postow wczesniej - chetnie, przy jakiejsc okazji.
CynowaKonefka
09-04-2006, 19:12
No i wreszcie sprawa została wyjaśniona ale chętne usłyszałbym twoja opinię w temacie softu dołączanego do d50 bez takich ozdobników jak wyżej. Doceniam twoje stanowisko choć delikatnie mi dołożyłeś :mrgreen: W tym miejscu miała być uszczypliwość ale ....nie ma :D
Pozdrawiam
no to napisz co dostales w tym zestawie.
napisz tez w koncu co masz zamiar z tym aparatem robic - jaki rodzaj fot i w ogole cos konkretnego.
nie wiem tylko czy w czyms pomoge bo nie chialbym sie wymadrzac i pozowac na guru:-)))))))))
sorry nie moglem sie powstrzymac:-) wiem ze jestem upierdliwy.
CynowaKonefka
09-04-2006, 19:29
Spoko jak już napisałem wkurzyłem się tym że żółci bracia dają pół sprzętu w cenie sklepowej a resztę (NEF-y) trzeba dopłacić. Ponieważ mam uraz na punkcie tzw Marketingu i wogóle czegoś co się nazywa ekonomią a polega na czarowaniu pieniądzem który tak naprawdę jest tylko umownym kawałkiem papieru( hehe są profesorzy ekonomii ) dlatego zagotowałem.
A gdzie miałem się wyżalić jak nie na forum nikon-a ? Moją opinię na temat softu znasz bo kilka razy pisałem. Myślę że po przerobieniu tematu jestem w stanie pomóc ludziom którzy mają podobny problem.
I mam nadzieję że kiedyś spotkamy się na wspólnym foceniu
Pozdrawiam
no a jak to wygląda w innych firmach
która dodaje soft do obróbki Rawów gratis do aparatów ???
no ale co dostales w zestawie?
picture project jest?
zaktualizowales sie?
zarejestrowales sie?
co focisz i tak dalej?
masz ps lub cos innego?
pytam bo ja sie rejestrowalem przez czeskiego nikona gdy jeszcze polski nie dawal takiej mozliwosci ze swojej strony. dostalem kilka filtrow legalnych do ps i do pictureprojecta ( za free). nie wiem jak to jest z poziomu polskiego nikona bo nie probowalem ( zarejestrowac sie mozna raz). Na nikonie sa najnowsze wersje wiec mozesz spokojnie w chwile dojsc do odpowiedniej wersji z pictureprojectem.
sinner:
nie wiem kto daje ale chyba kiedys ktos ten temat ruszal na forum i wynikalo ze canon, ale jak mowie - cos mi dzwoni w zakamarkach pamieci - ale czy dobrze dzwoni tego pewny nie jestem
swoja droga picture project w wersji1,6 (inne pewnie tez ale takiego mam) bez problemu daje podstawowe mozliwosci czytania rawa. wiem ze tego jest niewiele - nie jest to capture, ale jest - wiec calkiem z niczym sie nie zostaje.
sprocket
10-04-2006, 04:49
Ja tylko chce dodac ze NIkon kasuje 100zl za instrukcje oslugi jak kto nie ma i 80 zl za przedmuchanie matrycy ;)
nikon kasuje 100 zl za instrukcje od tych ktorzy kupili za granica i dlatego nie maja albo zgubili, a to ich wina.
czyszczenie matrycy wszedzie jest platne.
w dawnych analogowych czasach czyszczenie aparatu i jego konserwacja i regulacja tez byly platne.
to wszystko nic - ja kupilem niedawno samochód, i co? Paliwo muszę dokupić osobno, mało tego co kilkaset kilometrów muszę robić update :D:D:D
Ludzie, wy to macie problemy :)
Pozdrawiam
yossarian
10-04-2006, 10:00
czyszczenie matrycy wszedzie jest platne.
A tutaj się nie zgodzę, w Nikon Finlandia matrycę KAŻDEGO nikona czyszczą za darmo i od ręki (przerywają to co robią aktualnie, i po 10 minutach człowiek ma za friko wyczyszczonego nikona).
Wiem bo 2 razy musiałem skorzystać. Nawet nie oglądali żadnych papierków, tylko od reki wyczyścili.
to wszystko nic - ja kupilem niedawno samochód, i co? Paliwo muszę dokupić osobno
Myślę, że analogia kompletnie nietrafiona. Jeśli w samochodzie jest radio - oprogramowania do jego obsługi nie musisz kupić osobno - jest na wyposażeniu w cenie auta. A bez radia auto też pojedzie, zupełnie jak bez rawów można zrobić zdjęcie w jpgu - więc firma też mogłaby je (oprogramowanie) sprzedawać osobno.
w Nikon Finlandia matrycę KAŻDEGO nikona czyszczą za darmo i od ręki
I to jest to, co się nazywało dawniej kupiecką rzetelnością i protestanckim etosem pracy (obojętne jak bardzo słowo etos stało się wytarte). Oczywiście czas pracy serwisanta się liczy, wynajem lokalu, cała logistyka - ale zamiast to liczyć nie warto dmuchnąć za darmo? Przynajmniej klient nie pomyśli, żeby następnym razem kupić Canona, lub inne Sony, bo mu się Nikon będzie pozytywnie kojarzyć...
Reasumując - wszędzie piszą o trialowości NC - ale i tak zupełnie rozumiem wkurzenie Cynowej Konewki. Nie tylko rozumiem, ale i niejako 'popieram'.
Valdek_Tychy
10-04-2006, 10:43
Ludziska, na temat podejścia NP do swoich klientów wylano na tym forum nie morze ale ocean łez i co to dało ????? NIC !!! zrozumcie,że dla takiej firmy jak Nikon (i nie tylko nikon) Polska to kraj techonologicznie i kulturowo porównywalny z Somalią czy Etiopią.Dadzą trochę szklanych koralików i (czyt. D50,D70) i tubylcy mają się cieszyć a nie wybrzydzać.W d.... się poprzewracalo myslicie,że taki kraj zapomniany przez ludzi i Boga jak Polska dla Nikona to to samo co Juesej czy insze germany.Focić jak wam szczodre żółte ludziki dały dostęp do zaawansowanej technologi i nie wymyślać.
no ostatnia wypowiedz valdka jest jak najbardziej sluszna, a o finlandii nie wiedzialem bo ja burak z polski jestem:-) ale zazdroszcze finom takiej obslugi
pozdro
olo
Dlatego jestem za jaknajwiększym importem prywatnym. Samochodziarze już się nauczyli - wystarczyło sprowadzić pół miliona samochodów, co przemówiło do ich kieszeni - czyli o niebo lepiej niż jakiekolwiek apele do ludzkości i odwoływanie się do poczucia przyzwoitości...
Nie mam cienia wątpliwości, że Nikon Polska też się nauczy, tylko na razie nie ma odpowiedniego bodźca - ludzie i tak kupują tutaj, pomimo że Nikon pokazuje im palec do góry. I nie chodzi mi o kciuk.
Jak poczują ubytki w kieszeni - to też się nauczą.
bo ja wiem bombel - przywieziono jak piszesz pół miliona samochodów, a ceny w salonach samochodowych i tak zbytnio (albo wcale) nie spadły (potaniały ale wyprzedaże rocznika 2005) Nie sądzę, by nikon polska obniżył ceny, choć mogliby jakies gesty w strone klienta robić - np na swoich stronach udostępniać polskie instrukcje obsługi w .pdf
Nie, nie - na razie nie idzie mi o ceny (choć nie narzekałbym, gdyby były poziomu amerykańskiego). Chodzi mi - przynajmniej teraz, z początku - właśnie o podejście. O takie małe rzeczy, żeby dmuchnięcie było gratisowe, żeby instrukcja kosztowała cenę nośnika (15 zł), żeby pdfy były w sieci - bo po co komu instrukcja, jak wcześniej nie kupił szpeja... Nie mówię w tej chwili o sobie - pdfy mogę sobie spokojnie pościągać z oficjalnych witryn amerykańskich, a ponieważ władam agielskim - to mi wystarcza. Ale to wkurza, że tam mogą, a tu nie.
Kto pamięta, jak było na stacjach CPN w latach '80 i jak jest teraz na stacjach benzynowych w ogóle - ten wie, o co mi idzie. Nadmuchanie opony dawniej też kosztowało (wszak kompresor kosztuje), a teraz?
Nie chcę darmochy, choć jako wiernemu klientowi mogliby dać mi duperel za free: długopisik za 20 groszy, pierdółkę, jakiś filtr przy większym zakupie, kwitek na 5 odbitek ... Ale ja tego nie wymagam. Wymagam odrobiny normalności. Normalne, zdrowe podejście do klienta, którego się szanuje - tego wymagam. Wymagam, żeby gość w serwisie dmuchnął mi w matrycę, a nawet przeczyścił szmatką ekran z tyłu za frajer - bo go to nic nie kosztuje, a ja jako klient będę rad. To mi się marzy. Żeby rzucił okiem na stan, sprawdził, oddał z pieczołowitością i uśmiechem i życzył mi udanych sesji.
Normalnie.
Choć rzecz jasna zdaję sobie sprawę, że daleka jeszcze droga przed nami, i wcale nie obiecuję, że będzie łatwo. :)
doskonale rozumiem o co ci chodzi i sam oczywiscie tez jestem za tym. Zmiany nadciągaja, ale powoli. Coś o czyms wspominałeś - dostałem gratis filtr do zakupionego obiektywu (i to drogi filtr - około 250 zł, przy obiektywie za niecałe 3 tys) - jestem stałym klientem sklepu i była to forma "rabatu".
Skoro stac na to sklep to Nikon polska na te instrukcje powinno tez być stac. Nie jest to jak widać odgórny zakaz, że sie nie udostępnia instrukcji skoro w angielskim .pdf jest dostępny. W dodatku pewne szczegółowe rozwiązania są opisane dopiero w instrukcji, a nie w materiałach reklamowych. Chętnie poczytałbym instrukcje by zdecydowac się na dany model.
pamiętam jak do F50 dostałem film instruktażowy na kasecie VHS i dziwię się że Nikon nie daje do D70/70s kursu obsługi na płytkach w stylu D70 Made Easy
linux_user
10-04-2006, 21:10
Wy tu o D50 i NC
A ja kupilem D200 i tez nie dostalem NC i o ile wiem to z D2x tez takowa nie przychodzi
I co, wolny rynek. Masz gosciu jeszcze inne sprzety, Canon moze cos daje ........
Poza tym sa darmowe convertery NEF-Raw, poszukaj troche, poczytaj i daj ludzia wrocic do zdjec albo do jakiejs konstruktywnej dyskusji.......
CynowaKonefka
10-04-2006, 22:14
Ucieszył mnie odzew forumowiczów choć jak to w polsce bywa zawsze jest pół na pół część osób rozumie moje wątpliwości a druga połowa wręcz przeciwnie(coś jak z radiem Ojca). Poniewaz problem został przezemnie rozwiązany (wymagało około trzech godzin dłubania po internecie) to nie oczekuję już porad najwyżej konstruktywnej krytyki lub poparcia.
Jednocześnie dziękuję koledze Rabijki-owi dzięki niemu przekonałem się że nawet jeżeli dyskusja na początku jest ostra to wcale nie musi się kończyć wzajemną złością czy pretensjami. Kolego Rabijki duże uznanie :)
Pozdrawiam
dr junosza
10-04-2006, 23:30
nie dość, że darmowy to jeszcze dobrze działa. Ja jestem zadowolony :D
Pozdrawiam
http://www.pixmantec.com/products/rawshooter_essentials.asp
Dlaczego tylko trial? Sprawa jest prosta i oczywista. Wszyscy słyszeli o działaniach antymonopolowych i te działania respektuje Nikon, dodawanie pełnego oprogramowania do obróbki jest działaniem monopolistycznym zagrażającym firmom które tylko produkują oprogramowanie, Nikon mógł dowalić do ceny kilka stów i wsadzić swój komercyjny produkt do zestawu, tylko ktoś powie ja chcę inny program do wołania NEFu, po co mam płacić Nikonowi za NC. Można kupić body Nikona ze szkłem jakie nam się podoba (Tokina, Tamron, Sigma), ale można kupić kita nikona za którego musimy dopłacić, do zestawu możemy dorzucić NC lub PS, a w moim przypadku Apple Aperture, tylko jakby wyglądała konkurencja jeżeli wszyscy by byli zmuszeni do kupienia NC od Nikona i czy wszyscy by się na to godzili?
Za darmochę dostajemy PP, a reszta softu jest w aparacie, tylko, kto potrafi z niego korzystać?
pozdrawiam
PS. może w innych tematach kiedyś się wypowiem jak znajdę trochę czasu, ale apeluję do wszystkich myślcie głową a nie du... ., a świat będzie łatwiejszy i piękniejszy.
Ten post to nie aluzja do Microsoftu i Windowsa, który ma ciągłe kłopoty z monopolem.
to ciekawe dlaczego do kiepskich nawet skanerów (za kilkaset złotych) jest czasami dodawana pełna wersja PS elements. Ten program kosztuje porównywalne pieniądze z NC. Ze skanerami bywał PS LE, bywał Corel. A NC nie znajdziesz nawet z body D2X za 18 tys. Nie mów o zmuszaniu do zakupu programu którego sie nie chce. Ten program nie ma aż tak wielkiej wartosci jak pełna wersja PS CS2 - to bym zrozumiał, bo w dodatku to jest oprogramowanie innej firmy (Adobe).
NC nie używam bo szlag mnie trafia jak muszę czekać dłuugie minuty na "wywołanie" zdjęcia. Sama polityka sprzedaży NC jest dla mnie chora. Aparaty to w większości nie tanie zabawki. D2X jest tego najlepszym przykładem. Wygląda jakby nikon bił się o złotą patelnie. Kawa i WZka obowiązkowa! Dla swojego dobrego samopoczucia wolałbym dostać ten program w kicie z body. Ale nie, trzeba płacić za pełne korzystanie z aparatu...
CynowaKonefka
11-04-2006, 23:01
Antymonopolistyczne ? Daruj kolego nie wiem jak długo ludzię będą znosić i uznawać taki poprawnościowy politycznie i gospodarczo bełkot firm które nabijają ich w bambuko, zasłąniając się durnymi ustawami głupków którzy dla ochrony własnego stanowiska (żeby ich czasem nie wywalili z roboty) siedzą i wymyślają coraz to nowe idiotyczne przepisy (wide poprawny kształt banana)
Któryś kolega tu napisał o sprzedawcach którzy kiedyś szanowali klienta i towar który się u nich zakupiło był pełnowartościowy i nie wymagał żadnych poprawek i dodatkowych wydatków no chyba że z woli klienta. Ale teraz producent/sprzedawca zajawiony wizją globalnego rynku cwaniakuje jak się da stosując osłony w postaci takich właśnie kwiatków nowomowy jak owe PRAKTYKI MONOPOLISTYCZNE (jak to ładnie brzmi) i żeby nie dopłacać monopolistom za NC w pakiecie to muszę dopłacić żeby mieć pełną wersję.
Ale i tak sprzęcik jest wporzo :mrgreen:
Pozdrawiam
Na marginesie dyskusji chciałem zapytać - po co komu NC skoro jest mułowaty, wolny, marudny, niewygodny (tak jak wszystkei inne programy "frimowe")? Czy nie lepiej )i wygodniej) korzystać choćby z RAW Shooter Essentials (lub Adobe Camera Raw jesli ktoś ma wiecej pienąiżków)?
a ja tylko sie zastanawiam czemu zaden moderator tu jeszcze przyznal nagrod ..
Wymagam, żeby gość w serwisie dmuchnął mi w matrycę, a nawet przeczyścił szmatką ekran z tyłu za frajer - bo go to nic nie kosztuje
Hmm... No to teraz poplynales... Tak jak kiedys jeden kolo co proponowal mi zrobienie zdjec w dyskotece. Odpowiedzialem mu; cena taka-i-taka, a on: "Panie, przeciez pana to nic nie kosztuje, bo z tego co wiem, to pan robi cyfrakiem!". Qrwa -- rynce mi opadly, jak zaczal kombinowac, ze w zamian za zdjecia moze mi dac darmowa wejsciowke na kilka potupanek... :|
Ech... Skoro porównujesz przetarcie z tyłu szmatką do zrobienia kilku zdjęć, to są dwa wyjścia: albo straszliwie wysoko cenisz możliwości czyszczące serwisanta, albo wyjątkowo nisko własne umiejętności. :) Żartuję sobie, ale...
...ale na poważnie, to wiesz przecież o czym mowię. O 'good service', rzetelnej obsłudze, szanowaniu klienta, nie tylko o fachowości (bo to się rozumie samo przez się) - o całej nadbudowie, dzięki której do jednych firm mamy sentyment, do innych nie.
Tak samo ze sklepami - jedne dajemy za przykład, inne odradzamy - a przecież nie wszystko da się wytłumaczyć prostą różnicą w cenach...
tylko weźcie jedno pod uwagę serwis ma do roboty oprócz naszych D 50/70/70s/200/2h/2x ..... masę coolpixów i sprzętu analogowego
wiadomo że jak by była to usługa gratisowa to każdy olewał bo ostrożność np przy zmianie obiektywu i latał co trochę do czyszczenia
a dalej to sobie wyobraźcie
nie mam nic wspólnego z serwisem NP ale pewnie każdy z Was mając swoją firmę i działalność marzyłby o takiej gratisowej robocie non stop :mrgreen: