PDA

Zobacz pełną wersję : Dylemacik???

luzaczek82
23-04-2008, 18:26
Witam wszystkich!od pewnego czasu zastanawiam sie nad zmianą puchy!Mam D40X i myślę nad D200(nowym)Dużo już przeczytałem na temat D200 znam plusy i minusy! Napewno zyskam na komforcie niebo a ziemia:-)Ale jak będzie wyglądać sprawa z jakością jpg?bo jak wiadomo 40 wypluwa ładne jpg!

jm
23-04-2008, 19:18
jpgi z d200 mogą Cię rozczarować...
poszukaj, poszperaj, było wiele w tym temacie

luzaczek82
24-04-2008, 16:28
widzę mało jest chyba użytkowników D200 bo taka cisza ;-)

mpwt
24-04-2008, 16:37
Bo to nie dział użytkowników D200.

Motorniczy
24-04-2008, 16:43
Po prostu kup D200 bo tu nie ma się nad czym zastanawiać . Zobaczysz ogromną różnicę w stosunku do D40x . Kolory i ich swoista pastelowa plastyczność robi wrażenie. Pozdro

markB
24-04-2008, 17:32
Za obecną cenę?! Bierz w ciemno. Jpegi możesz dopracować do takiego stopnia, że będą przyzwoite. Kwestia opanowania maszynki. Po prostu jest tu dużo więcej do nastawiania niż w D40X. Dla mnie jedyną wadą są szumowiny w ciemnych miejscach pojawiające się już od 320 ISO w specyficznych warunkach.

grudzinsky
24-04-2008, 18:11
a dlaczego JPG? dlaczego nie NEF? przeciez pozniej jest latwiej plik obrobic na kompie, zawsze wiecej mozna wyciagnac z NEF'a niz z JPG'a ;)

luzaczek82
24-04-2008, 20:09
a dlaczego JPG? dlaczego nie NEF? przeciez pozniej jest latwiej plik obrobic na kompie, zawsze wiecej mozna wyciagnac z NEF'a niz z JPG'a ;)

Spoko NEFY robie właśnie najczęściej ale chodzi Mi że czasem też chciałbym w JPG robić ;-)

wswiercz
24-04-2008, 20:17
Miałem D70 - sprezentowałem go siostrze i po miesiącu rozterek kupiłem D200. Różnica kosmiczna. O niebo lepsza ergonomia. Ostrość, kolory, wizjer nie do porównania. A szumy? - jak dla mnie nie jest to problem.

pozdr.

grudzinsky
24-04-2008, 21:12
w d300 jpg wychodza bardzo ladnie, nie mam zastrzezen. nie wiem jak d200, ale mysle, ze podobnie. wszystko zalezy od warunkow panujacych :) jpg robie tylko w ostatecznosci jesli nie chce mi sie siedziec kilka godzin przed kompem, a mam zrobic jakas impreze lokalna :)

adamouse
25-04-2008, 10:14
Mam D200 i wg mnie jpeg są ok.
Ustawienie vivd lub vivid plus powoduje, ze masz takie ladne kolorowe zdjecia, ktore podobaja sie prawie wszystkim - nasycone kolorki, ostrosc itp - ja niekoniecznie przepadam za takimi hiciorami ;)

Mam jedną obserwację odnośnie różnic robienia jpg a nef:
Kiedy robię zdjęcia w jpeg, najczęściej zostawiam na dysku wszyskie poza ewidentnie nieudanymi.
Kiedy robie w NEF i musze do nich usiasc przy Aperture, moje podejscie staje sie bardziej krytyczne i wiecej zdjec laduje w koszu. Po prostu nie chce mi sie bawic ze zdjeciami, ktore sa slabe.
Tez tak macie?

jacoslavgth
25-04-2008, 10:33
kiedys sporo robiłem na jpg, oczywiscie poddawałem małej obróbce, typu kontrasty, poziomy etc, nigdy nie stwierdziłem ze jpg sa słabe jakościowo, teraz robie tylko nefy, to daje duze pole do manipulacji, czasem dosc forsownej.

Nemeth
25-04-2008, 10:38
Nie wiem jakie D200 robi JPG :)
Z tych dwóch co zrobiłem oba były ok ;)
Tylko RAW.

k-zu
25-04-2008, 17:06
Spoko NEFY robie właśnie najczęściej ale chodzi Mi że czasem też chciałbym w JPG robić ;-)

jak robisz nefa, to zeby moc zobaczyc jego miniaturke puszka zapisuje takze jpeg basic w najwiekszej rozdzielczosci, krory ma ustawienia z puszki (ustawienia kolorow, nasycenia itd) jepega tego mozna wyeksportowac za pomoca darmowego programu preview extractor (http://drchung.new21.net/previewextractor/) ktory kiedys na forum podlinkowal krzysztof jot

luzaczek82
26-04-2008, 06:41
A jak sprawa akumulatora sie ma? Wyczytałem że jest dziwnie rozwiązana sprawa powiększania zdjęcia przy podglądzie!tzn że nie ma przycisku odpowiedzialnego za powiększanie?? :-)

tasmaniec
26-04-2008, 18:13
A jak sprawa akumulatora sie ma? Wyczytałem że jest dziwnie rozwiązana sprawa powiększania zdjęcia przy podglądzie!tzn że nie ma przycisku odpowiedzialnego za powiększanie?? :-)
...a co ma akumulator wspólnego z podglądem w tym pytaniu? Że niby bardziej się zużywa na poglądach-jeśli LCD bierze dużo prądu to pewnie szybciej, niż jak nie używasz go:)
Mam od paru dni D200 i sprawa podglądu wygląda tak-masz zdjęcie na LCD wciskasz joystick (jego środek) i od razu masz powiększenie w centralny punkt zdjęcia (wielkość powiększenia ustawiasz gdzieś w menu), poza tym tak jak w d70s (nie wiem jak jest w d70) wciskasz po lewej stronie przycisk od powiększania i prawym kciukiem, kółkiem od wybieraka ustalasz wielkość obszaru do powiększania, a joystick'iem wybierasz, który obszar ze zdjęcia chcesz powiększyć. To jest to co zaobserwowałem po używaniu D200 parę dni bez instrukcji. Jeśli się mylę co do ustalania wielkości szybkiego powiększania (ze środka joyskick'a) w menu to niech ktoś mnie poprawi.
Więc masz przyciski do powiększania podglądu.

luzaczek82
26-04-2008, 19:45
Tasmaniec chodziło Mi na ile wystarcza akumulator przy robieniu zdjęć :-) a powiększanie fotki to inna sprawa!bo ja mam w D40x przycisk lupka i powiększam w zależności ile razy go wcisnę a strzałkami przesuwam w którą stronę chce!dzięki za info;-)

tasmaniec
26-04-2008, 22:08
...nie wiem dlaczego pisałem o D70 i D70s-chyba myślałem jeszcze o innym temacie.
Tu też jest przycisk lupy po lewej-ale tylko jednokrotne jego wciśnięcie powiększa zdjęcie - może z 10-20%(ponownie-może powiększenie można ustawić gdzieś w menu), a potem to wciskasz inny przycisk, też po lewej i trzymając wciśnięty regulujesz prawym pokrętłem wielkość powiększenia. Joystick'iem-strzałeczkami przesuwasz obszar zdjęcia. I tak jak pisałem, przy oglądaniu zdjęć jedno wciśnięcie środka joystick'a powoduje powiększenie zdjęcia i pokazanie dokładnie jego środkowego planu.
Jeśli jesteś na podglądzie zdjęcia i zrobisz powiększenie, obojętnie w jaki sposób: lupą, pszycisk+kółko to po tej czynności używanie tylko kółka powoduje przeglądanie kolejnych zdjęć w takim samym powiększeniu i w tej samej części kadru jaki wybrałeś na pierwszym powiększaniu zdjęcia. Kręcąc kółkiem w prawo czy w lewo oglądasz zdjęcie kolejne lub poprzednie.

luzaczek82
27-04-2008, 06:37
Tasmaniec zadowolony jesteś z niego?

tasmaniec
27-04-2008, 16:44
Tasmaniec zadowolony jesteś z niego?

trudno powiedzieć NIE/TAK. na razie to może znam jego możliwości w 10%-wiec nie mogę się wypowiadać. Staram się o instrukcję-niektórzy już pomagają. To co widzę to, to o czym większość pisze-ergonomia-wiele przycisków i nastaw z robisz z pozycji pokręteł, przycisków itd. Więc szybko i wygodnie nawet jeśli patrzysz cały czas prze wizjer -już mi to wychodzi, a mam go dopiero parę dni, więc jak się przyzwyczaisz to na pewno palce same będę trafiał na przyciski, a Ty będziesz cały czas obserwował obiekt przez wizjer. Zdjęcia z wbudowaną lampą znacznie ładniejsze niż z mojego D70s-ładniej naświetlone i przy tym kolory ładniejsze. Wiele nastaw w menu-pozycję na 4BANKI tzw. 4 prywatne programy, w których robisz nastawy pod różne sytuacje np. A-portret,B-przyroda, C-sport,D-inne i jak chcesz sport to wybierasz BANK C i już wszystko masz tak jak sobie wcześniej skonfigurowałeś, nagle ktoś ładny wskoczył na portret-przełączasz na BANK B i już masz wszystkie nastawy dobrane do portretu.... tak więc ergonomia.
Wizjer o niebo lepszy niż w D70s-więcej i lepiej widać, LCD tak samo.
Co do jakości zdjęć się nie wypowiadam bo na razie mało co zrobiłem, a i tak robię w nef'ach.
Pozdrawiam

luzaczek82
27-04-2008, 16:49
Tasmaniec a jak sobie radzisz z szumami? to może lepiej dozbierać do d300!pozdro

tasmaniec
27-04-2008, 17:30
tak jak pisałem wcześniej-co do zdjęć z D200 to się jeszcze nie mogę wypowiadać, a co do D300 to pewnie jeszcze paręnaście miesięcy nie będę się wypowiadał:)musisz pytać innych.

luzaczek82
27-04-2008, 18:09
jest może ktoś z okolic Dąbrowy Sosnowca albo Katowic kto ma D200? bo bym z chęcią luknoł jak aparacik leży w łapce bo nie mam mozliwości sprawdzenia ;-)

Lookas
28-04-2008, 23:50
jest może ktoś z okolic Dąbrowy Sosnowca albo Katowic kto ma D200? bo bym z chęcią luknoł jak aparacik leży w łapce bo nie mam mozliwości sprawdzenia

wydaje mi się że w sklapach spokojnie go podotykasz... :D

Co do szumów to powiem szczerze że powyżej 400 nie robiłem i do tego poziomu były znośne... Ale szału ni ma...

Wchodzisz już w wątek D300 więc Ci powiem kolego że warto dozbierać ze względu na 3 nieporównywalne zalety:
1) pole widzenia wizjera 100%!
2) zdecydowanie lepsze isowe wysokości (nie musisz nucić piosenki "szumi do koła LAS")
3) najwazniejszą zaletą jest możliwość z pozycji aparatu ustawiania i zapamiętywania do 20 pozycji korekty BF i FF!!!
Nie musisz już obawiać się o zakup tańszych równie dobrych (głownie tamron i sigma) obiektywów że przypadkiem któryś nie ostrzy w punk...

Pzdrw

luzaczek82
29-04-2008, 10:27
Własnie myśle nad tym czy nie dozbierać do d300!a d200 nie ma u mnie nigdzie w sklepie

Lookas
03-05-2008, 09:04
mój D200 kosztował ok 3500,00.

Teraz W Saturnie kosztuje 2999,00 - wszystko ceny brutto...

Jak się dobrze rozejrzysz to trafisz nowe D300 za 4800.

Uważam że za 1,5 k róznicy warto kupić D300 gdyż jak pamiętamy od czasów D200 D300 pojawiła po ponad dwóch latach.
Jak chcesz info gdzie za tą cenę kupić to daj PW...

Pzdrw

Foksik
03-05-2008, 10:48
Ja kupiłem dwuletni egzemplarz D200 drożej niż teraz można kupić nówkę. Nie żałuję i nie myślę nawet o zmianie na D300. Dwusetka to super sprzęt i nie oddam go zanim nie będzie można kupić w przyzwoitej cenie aparatu z matrycą jak w D3.
A co do D40 to mój niegdysiejszy kontakt z tym aparatem spowodował, że przez jakiś czas jeszcze pozostałem przy analogu.

luzaczek82
03-05-2008, 11:04
Ja kupiłem dwuletni egzemplarz D200 drożej niż teraz można kupić nówkę. Nie żałuję i nie myślę nawet o zmianie na D300. Dwusetka to super sprzęt i nie oddam go zanim nie będzie można kupić w przyzwoitej cenie aparatu z matrycą jak w D3.
A co do D40 to mój niegdysiejszy kontakt z tym aparatem spowodował, że przez jakiś czas jeszcze pozostałem przy analogu.

Ja jak bym miał D200 to tez bym nie myślał o zmianie na D300!ale jak mam zamiar już kupować to myślę że lepiej dozbieram sobie do D300 a jak nie wypali to kupie D200:-) Tylko martwi mnie to że nie którym zdarzają się problemy zawieszania aparatu i komunikat o stanie akumulatora!I kolory swoją drogą ale to sie wgra i po sprawie ;-)

D300
03-05-2008, 11:11
Ja kupilem za 4500 :) Roczna Polska gwarancja, ksiazka polska + CNX gratis ... cena moze jeszcze duza ale nie załuję :D (ktoś chce to moge podać namiary )
Na allegro teraz wysypało D300... można nawet za 3800 ze stanów kupić :)
Myśle że warto poczekac i dozbierac kasy ... :)
Ja tak zrobilem i jest git :)
Przesiadlem się z canona 40D i jest lepiej :)
pozdrawiam
K.

luzaczek82
16-05-2008, 10:43
Sprzedałem juz D40x i za 3 tydnie jednak D300:-) Wrzucil by ktos jpg prosto z puchy? najlepiej coś od iso 200 do 800!fenks

luzaczek82
31-05-2008, 12:52
Przeczytałem wątek o problemie AF z ,,kundlami'' w D300! tzn że jak bede chciał kupić kiedyś S100-300 to bedzie kicha z tego...?

nikonerek
31-05-2008, 12:56
Myśle że warto poczekac i dozbierac kasy ... :)
Ja tak zrobilem i jest git :)
Przesiadlem się z canona 40D i jest lepiej :)
K.

wydaje mi się, że jesteś sztucznym tworem powstałym tylko w celu napisanie tego co napisałeś.

Możesz się jakoś uwiarygodnić ? Pokaż fotę i podaj adres IP (czy jest różny od adresów forumowej góry :) )

Przeczytałem wątek o problemie AF z ,,kundlami'' w D300! tzn że jak bede chciał kupić kiedyś S100-300 to bedzie kicha z tego...?

kichy nie będzie ale może być różnie. Kiedyś było tak, że dopasowanie było przeważnie lepsze niż u innych producentów (bez ściemy wiadomo, że mówimy głównie o C). W tej chwili Nikon poczuł się mocno i namieszał. Nie ma już przewagi w tym względzie i być może będziesz miał kłopot z dopasowaniem. Na czym on polega - znajdź wątek modera Zbigniewa i zamiast marki Canon wstaw tam Nikon.

ezin
31-05-2008, 14:00
tak, tak...

wszyscy kupujcie D3 i D300 a potem będziemy czytać jeszcze więcej topiców z płaczami że jednemu przepala, drugi nie wie jak zmienić WB, trzeci szuka trybu zielonego automatu, a ósmy pyta się gdzie jest spust migawki.

Ludzie zrozumcie że D300 to aparat już profesjonalny i w szczególności osoby które go nie posiadają i widziały go pewnie tylko na obrazkach, polecają go amatorom których po zakupie przytłacza masa ustawień.

D300 to aparat który trzeba ogarnąć aby robić dobre foty.

Kolejna sprawa - co to za teksty o tanich tamronach i sigmach? DO D300?! To może lepiej dozbierać do D3 i kupić do niego jakiś 18-55 z kita od D50? Przecież aparat musi być fajny i duży i drogi a szkła to już nieważne - w końcu mamy korektę BF/FF.

Nie kupuj D300. Zabije cie przesiadka z tak niskiego modelu jakim jest D40x na model profesjonalny jakim jest D300. Pogubisz się. Kup D200 a reszte kasy zainwestuj w szkła. Najlepiej to D80 i lepsze szkła. Nie pchaj się w drogie puszki, lepiej tanią puchę i dobre szkła - uwierz że uzyskasz o niebo lepsze efekty.

marekm
31-05-2008, 20:37
tak, tak...

wszyscy kupujcie D3 i D300 a potem będziemy czytać jeszcze więcej topiców z płaczami że jednemu przepala, drugi nie wie jak zmienić WB, trzeci szuka trybu zielonego automatu, a ósmy pyta się gdzie jest spust migawki.
....

,,, a dziewiąty pyta co to papierowa GO. :mrgreen:

Wojteksw
31-05-2008, 21:13
,,, a dziewiąty pyta co to papierowa GO. :mrgreen:
Kiedyś koledze tłumaczyłem ten temat i po kilkunastu minutach po i długim zastanowieniu powiedział mi, że jego to nie dotyczy bo nie będzie fotek dawał do labu ani nie będzie drukował tylko będzie oglądał na monitorze.

Zbigniew
31-05-2008, 22:08
Wrzucil by ktos jpg prosto z puchy? najlepiej coś od iso 200 do 800!

Po co ?

http://www.pixel-peeper.com/cameras/?camera=774&perpage=12&iso_min=200&iso_max=800&exp_min=none&exp_max=none&res=3&digicam=0

luzaczek82
31-05-2008, 22:58
Ezin moze i masz racje że się pogubie ale kreci mnie foto i z czasem napewno opanuje nowa puche!Co do d80 to mialem go pare dni fajna maszynka ale jak pobawilem sie D300 to bylo gicior:-) ergonomia i fizjer miodzio!z D200 nie miałem wogóle styczności!

Zbigniew dzieki za linka!

nonnatus
31-05-2008, 23:06
tak, tak...

Ludzie zrozumcie że D300 to aparat już profesjonalny i w szczególności osoby które go nie posiadają i widziały go pewnie tylko na obrazkach, polecają go amatorom których po zakupie przytłacza masa ustawień.

D300 to aparat który trzeba ogarnąć aby robić dobre foty.

nieco Cię chyba poniosło.
miałem D70s i po przesiadce na D300 po dość krótkim czasie opanowałem maszynę w stopniu dostatecznym by cieszyć się z jej możliwości. nie fetyszyzowałbym vięc tej puszki.

to nie jest sprzęt profi. ale semi-profi.
to że w polszy ludzie zarabiają pieniądze focac tym sprzetem nie o sprzecie wiele mówi
ile o możliwosciach finansowych reporterów.
na zachodzie to semi-profi sprzet. u nas profi? ciekawe.

Plusem tego aparatu jest zajebista ergonomia. wszystko masz pod palcami.
mozesz personalizowac menu (niewiem czy w D200 też tak jest)
do tego używalne iso do 1600 (niektórzy sadzą że do 3200, ale z odszumianiem)
D-lighting
możliwośc wpisywania paramtetrów obiektywów.
duży wyswietlacz i fajne możliwosci ustawiania wyświetlania parametrów zdjęcia.
wszystko masz w jednym kadrze LCD (z obrazkiem, histogramem i parametrami zdjęcia...)

ale bez przesady ze jakaś super wymagająca puszka.
pewnie, że nie wszystko łapiesz od razu, ale kilkaset zdjęć i wiesz o co biega.
można się jej szybko nauczyc.
po prostu b. dobry aparta.ot tyle.
pzdr.

Zbigniew
01-06-2008, 09:14
I tak i nie. Nie ma trybu zielonego - zobacz w wątku obok - człowiek narzeka jaki to akurat D200 jest do d..y, bo zdjęcia mu nieostre wychodzą przy czasach 1/5''. Też kiedyś myślałem, że to kwestie związane z zarobkami, ale nie - od kiedy modele z serii Dxxx kupujesz w media-marktach czy innych sklepach tego typu, traktowane są jako elektronika konsumencka i użytkownicy też od nich nieraz wymagają zbyt wiele - ma wypluwać zdjęcia jak z 5-tek (i już obrobione w PSie), bo przecież tyle kosztował, ma być intuicyjny jak iphone - bo przecież jest taki wypasiony, a tak wogóle to mam najdroższy sprzęt w okolicy i jeżeli robi zdjęcia gorsze, niż D40, to oznacza, że jest zepsuty. Co za szajs robi Nikon.

luzaczek82
01-06-2008, 09:26
Zbigniew tryb zielony nie jest Mi potrzebny bo i tak go nie urzywam:-P najcześciej jest to tryb M jak Miłość:-)

nonnatus
01-06-2008, 11:15
I tak i nie. Nie ma trybu zielonego - zobacz w wątku obok - człowiek narzeka jaki to akurat D200 jest do d..y, bo zdjęcia mu nieostre wychodzą przy czasach 1/5''. Też kiedyś myślałem, że to kwestie związane z zarobkami, ale nie - od kiedy modele z serii Dxxx kupujesz w media-marktach czy innych sklepach tego typu, traktowane są jako elektronika konsumencka i użytkownicy też od nich nieraz wymagają zbyt wiele - ma wypluwać zdjęcia jak z 5-tek (i już obrobione w PSie), bo przecież tyle kosztował, ma być intuicyjny jak iphone - bo przecież jest taki wypasiony, a tak wogóle to mam najdroższy sprzęt w okolicy i jeżeli robi zdjęcia gorsze, niż D40, to oznacza, że jest zepsuty. Co za szajs robi Nikon.

Zbyszku racja. Pewnie, że jak ktoś się przesiada z kompakta(u) na sprzęt serii Dxxx - bez umiejętności obsługi nawet Dxx, to bedą takie kwiatki, jak słusznie raczyłeś byłeś o tym napisac,
ale... mój post dotyczył tekstu, że to sprzet profesjonalny, strasznie skomplikowany i jak ktoś zębów nie połamał na wcześniejszych modelach, to nie znajdzie nawet spustu migawki...
owszem to zaawansowana puszka,ale bez przesady. nie trzeba mieć studiów zeby nauczyć się ją obsługiwac.
ot taka offtopicowa uwaga i tyle.
coś tak sobie mysle, że to fetyszyzowanie puszki ma na celu odstraszenie begginerów:-D,
żeby tu nie zamęczali ludzi tekstami typu, czemu drugi plan nie ostry uzyłem f1.8. i czasu 1``, zeby było jaśniej.:)
pzdr.

Zbigniew
01-06-2008, 12:22
Oczywiście, masz rację - ja tak ogólnie bardziej napisałem, bo dla chcącego, to żadna puszka nie będzie za trudna, a D300 będzie tym lepsza, że z czasem poustawia wszystko tak jak potrzebuje. Poprostu nie wszyscy mają świadomość, że im bardziej profi sprzęt, tym czasami więcej trzeba poświęcić na jego ustawianie i pracę nad zdjęciami.

luzaczek82
01-06-2008, 12:31
Dokładnie o to chodzi, dla chcącego nic trudnego:-)troche czasu i każdą puche sie rozpracuje!!Milego weekendu ja zmykam do pracy:-(

Josef K.
01-06-2008, 13:25
Za Nonnantusem - rowniez jestem przeciwnikiem fetyszowania D300.
Przesiadlem sie rowniez z D40 i ta zmiana nie przytloczyla mnie. Fakt, wiecej ustawien i tym samym wiecej pracy aby uzyskac dobry efekt (D40 "wypluwa" dobre JPEGi na dzien dobry), ale dla mnie o to tylko zaleta.
Luzaczek82 - jesli jestes dobrze zmotywowany i naladowany checia poszerzania swej wiedzy w zakresie fotografii to taka zmiana wyjdzie Ci zdecydownie na plus.
Pozdrowienia :)

Josef K.
01-06-2008, 13:27
Oczywiście, masz rację - ja tak ogólnie bardziej napisałem, bo dla chcącego, to żadna puszka nie będzie za trudna, a D300 będzie tym lepsza, że z czasem poustawia wszystko tak jak potrzebuje. Poprostu nie wszyscy mają świadomość, że im bardziej profi sprzęt, tym czasami więcej trzeba poświęcić na jego ustawianie i pracę nad zdjęciami.

Dotknales sedna, Zbigniewie