Zobacz pełną wersję : D50 plus kit - kit?
Ale nie od niego, a od mojego złomika :) Czyli jak się zachowuje D50 i 28-100? Jakies problemy z tymi całymi telecentrycznościami itp? Jak wyglądają zdjęcia? Ktoś może pokazać przykładowe zdjęcia? :)
danz1ger
08-04-2006, 23:20
a czemu tak dziwnie, 28-100 to ekwiwalent 42-150 dla 35mm. jezeli nie masz jakiejs specjalnej potrzeby to sugerowalbym tania Sigme 18-50 DX. zadne cudo ale jak przymkniesz przyslone dwie, trzy dzialki, to co przy pelnym otwarciu sie nie podoba, znika, i tani i zeby zrobic cos szerzej nie musisz odchodzic 100 metrow.
Boguslaw B., a temu tak dziwnie, że od razu nie kupię (jeśli w ogóle kupię) cyfrówki z obiektywem i nie wiem czym jeszcze :) Myślałem, by kupić samo body, a za jakiś czas 18-70 czy może jeszcze jakiś inny. Dlatego tak dziwnie :) Aha - jeśli mówisz o sigmie 18-50 f/2.8 EX DG, to tania ona może i jest, ale nie dla mnie :)
pebees, jako standadu (do zakupu jakiegoś jasnego DXa) używam tamrona 28-75/2,8 i do zdecydowanej większości zdjęć wystarcza...
ALF, to jednak nieco inna klasa obiektywów ;-)
jak się nie ma co się lubi... :P
danz1ger
10-04-2006, 01:26
mialem na mysli 18-50 3.5-5.6, tu mozna dostac nowy za $100
Tylko nie kupuj Sigmy 18-50, ktora kolega opisal powyzej. Mialem kiedys ta sigme i nikkora 28-80. Nikkor bil sigme prawie we wszystkim, jedynie co dzialalo lepiej w sigmie to AF. Nie tyle skuteczniej co ciszej. Kiedys robilem porownianie tych szkiel i opisalem to na forum. Poszukaj w historii.
Co do pomyslu 28-100 - jesli nie masz innego szkla to kup body i potestuj. Jak Ci fotki beda odpowiadac to spox, jak nie to kupisz sobie z czasem cos lepszego.