Zobacz pełną wersję : Tani zestaw do makro
Witam.
Jak oceniacie taki zestaw?
http://allegro.pl/item347974203__aj]_tanio_zbuduj_swoj_zestaw_do_makrofotografii.html
Warto zakupić, czy da się złożyć coś podobnego taniej? Optyka jak optyka, jak obiektyw nie będzie pasował to można wymienić, ale właśnie chodzi mi o cenę. Więc wprost, czy to się opłaca?
cypherdid
22-04-2008, 17:50
no przestań...chcesz uzyskać jakość..czy mieć macro jakoś
pomyśl lepiej o 50 1.8 i pierścieniach macro..tanio i dobrze
Witam.
Jak oceniacie taki zestaw?
http://allegro.pl/item347974203__aj]_tanio_zbuduj_swoj_zestaw_do_makrofotografii.html
Warto zakupić, czy da się złożyć coś podobnego taniej? Optyka jak optyka, jak obiektyw nie będzie pasował to można wymienić, ale właśnie chodzi mi o cenę. Więc wprost, czy to się opłaca?
Nie na pisałeś do czego chcesz taki zestaw podpiąć. Bo jeśli masz np. D3, to myślę , że się nie opłaca :D ;)
Też myślałem nad nikorrem i pierścieniami, tylko narazie z kasa krucho. A jeszcze zapytam, większe odwzorowanie otrzymam z dłuższym czy krótszym obiektywem?
Nie na pisałeś do czego chcesz taki zestaw podpiąć. Bo jeśli masz np. D3, to myślę , że się nie opłaca :D ;)
No gdybym miał d3 to myśle, że i makroobiektyw nie byłby problemem. Mam d40.
jak nie masz za duzo kasy to może faktycznie jakieś m42, ja mam mieszek i orestrona 135 mm i kulą szczęścia podczas focenia, dodam, iż nie często wychodzą mi tym zdjęcia:):)
jak nie masz za duzo kasy to może faktycznie jakieś m42, ja mam mieszek i orestrona 135 mm i kulą szczęścia podczas focenia, dodam, iż nie często wychodzą mi tym zdjęcia:):)
Wolałbym pierścienie, fociłbym w terenie, a mieszek średnio poręczny jest.
pioter m
22-04-2008, 19:34
Wolałbym pierścienie, fociłbym w terenie, a mieszek średnio poręczny jest.
A z pierscieniami bez statywu myslisz, ze latwo jest? Mieszek ma tez ta przewage, ze mozesz zapodac dluzsze szklo i nie wlazisz z butami na robala. Zeby dobrze wybrac, trzeba sie zdecydowac, jaka tematyka i pod tym katem wybierac.
no przestań...chcesz uzyskać jakość..czy mieć macro jakoś
W D40 nie bedzie mial pomiaru swiatla z takim sprzetem. (chyba, ze mowisz o automatycznych pierscieniach) To juz lepiej za taka kase decydowac sie na jakiegos Nikona MF do makro (55/2.8). Co prawda 50/1.8 mialby tez (z MF w przypadku D40 - brak srubokreta) funkcje uzytkowe w codziennej fotografii.
A co do samego sprzetu - foce M42 i sprawia mi to frajde, zdjecia moze nie wszystkie ale duzo wychodzi bardzo (mnie) zadowalajacych. Mieszek mieszkowi nie rowny, ale wcale nie uwazam, zeby praca z nim w plenerze byla niewygodna. Czasami jednak mozliwosci mieszka sie przydaja, a czasami mieszek wysuniety na minimum to za duzo (jak fotografowalem krople wody). Trudno ocenic co brac:)
I nie sadze, zeby sprzety na M42 dawaly duzo gorsze rezultaty niz 50/1.8 - choc mysle tu bardziej o typowo makrowych M42, czyli Industarze 50/2.8 (nie mylic z 50/3.5) i Wolnie w podobnej skali (nie pamietam dokladnie, a nie chce mi sie szukac).
Jeszcze jedna informacja dla autora - padlo pytanie o ogniskowa, juz raz na to odpowiadalem i kopiowac nie bede:
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=358037&postcount=18
Ogolnie kilka przykladow z obiektywu Helios za 20 zl, o ktorym ostatnio byla tu dyskusja (ma on ta zalete, iz posiada 2 pierscienie do przyslony - jeden domyka do konkretnej wartosci, a drugi ustawia ta konkretna wartosc, ulatwia to ostrzenie):
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=2179
Zestaw z Allegro jest chyba trochę drogi w stosunku do tego, co sobą reprezentuje. Pomijając wszystkie inne aspekty, chyba taniej byłoby kupić podobne elementy oddzielnie. Różne pierścienie M42 można kupić za ok. 30 - 40 zł, do tego adapter bagnet N/M42 ("bez nieskończoności") za jakieś 30, a jako obiektyw proponowałbym Industar 61 L/Z 2,8/50 - lepszy do makro niż Helios 44, a do tego ma powłoki MC. Ma przysłonę preselekcyjną - przysłonę przymyka się do nastawionej wcześniej wartości jednym szybkim ruchem pierścienia. Niestety, na Allegro chcą za niego ok. 200 zł. Dlatego, jeśli ma być taniej, zupełnie niezły będzie Helios, ale model 44-2, też z przysłoną preselekcyjną, a nie 44M w różnych wersjach z przysłoną automatyczną, którą trudno przymknąć (a w niektórych wersjach Heliosa, z niektórymi pierścieniami, jest to w ogóle niemożliwe). W tej chwili jest jeden Helios 44-2 z opcją Kup Teraz za 39 zł - razem więc wyszłoby jakieś 110 zł.
Mój zestaw do makro: http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=651610&postcount=6
Na początek polecam.
cetoslava
03-05-2008, 14:59
Po pierwsze witam wszystkich :)
Po drugie, czy nikkor 50 1.4 + pierścienie, nada się tak samo do makro jak wersja 1.8?
Z różnych względów wolę nabyć jaśniejszy (jeszcze nie kupilłam, ale już blisko) - głównie przez manię focenia ludzi w ciemnych klubach i knajpkach, ale makro również mnie interesuje. Stąd moje pytanie.
pioter m
03-05-2008, 17:35
Dlaczego mialby sie nie nadac? To bardzo dobry obiektyw. Gwarantuje ci jednak, ze jesli nie potrzebujesz tego swiatla do innych celow, to w makro roznicy nie zauwazysz, bo obiektyw i tak musisz mocno przymknac, zeby miec znosna glebie ostrosci.
Natomiast dla przyslon ponizej 2.8 drozszy model lepiej wypada jakosciowo i tylko dlatego warto go kupic. Pytanie - nie bedzie zbyt wasko?
cetoslava
04-05-2008, 01:47
Wąsko? Do makro z tego co widziałam używa się jeszcze dłuższych ogniskowych.
Poza tym zastosowanie do makro będzie tylko i wyłącznie dodatkiem przy tym obiektywie, więc światło jest tu dość ważne z innych względów (o których pisałam wyżej) :)
Coś mi zjadło posta.
Więc jeszcze raz.
Mój tani zestaw wygląda tak:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/04/43aacb9e2b9f1ecc-1.jpg
źródło (www.fotosik.pl)
i przykładowe zdjęcie:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=57500
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=56050
pioter m
04-05-2008, 19:39
Poza tym zastosowanie do makro będzie tylko i wyłącznie dodatkiem przy tym obiektywie, więc światło jest tu dość ważne z innych względów (o których pisałam wyżej) :)
Wlasnie dlatego pytam, czy nie bedzie wasko.
Do makro jest oczywiscie zdziebko krotko.
50mm na DX to bardzo nijaka ogniskowa.
Coś mi zjadło posta.
Więc jeszcze raz.
Mój tani zestaw wygląda tak:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/04/43aacb9e2b9f1ecc-1.jpg
źródło (www.fotosik.pl)
i przykładowe zdjęcie:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=57500
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=56050
szkiełko ze smienny????jak żeś Ty to zamontował, wygląda to na partyzantkę ale porządnie wykonaną. Demontuje się śrubką?????
Widziałem ten patent tu. Ktoś dał linka do tutka jak to zrobić.
Trzeba posiadać obiektyw od smieny i czarną zatyczkę do aparatu. czarny klej pistoletowy to tylko mój patent na wykończenie.
czas majstrowania jakieś 30-40 minut za pierwszym razem, teraz zrobiłbym to chyba szybciej.
Powiększenia może nie sa jakieś fenomenalne ale jakość moim zdaniem za tą cenę jest przyzwoita. Jak ktoś chce polizać makro i sprawdzić czy to jest to, to polecam.
cetoslava
04-05-2008, 22:35
Wlasnie dlatego pytam, czy nie bedzie wasko.
Do makro jest oczywiscie zdziebko krotko.
50mm na DX to bardzo nijaka ogniskowa.Absolutnie nie :)
Lata całe siedziałam na kompakcie i najczęściej korzystałam właśnie z przybliżenia odpowiadającego mniej więcej 50 mm, tak więc ten wybór jest jak najbardziej świadomy.
Gdyby mnie było stać były by dwa obiektywy: jeden typowo do makro, drugi do celów reportersko-portretowych, a tak pozostaje mi kombinowanie.
Wcześniejsze pytanie szczerze mówiąc zadałam, bo mierzyłam ostatnio 1,4 w jakimś markecie i dość dziwnie zachowało mi się body po przekręceniu pierścienia przysłony dalej niż na 1,4, wyskoczyło migające EE. Później wyczytałam, że przysłoną w tym obiektywie z D80 steruje się z poziomu body.
I tu mi się nasunęło kolejne pytanie. Przy zastosowaniu tańszej wersji pierścieni (bez przenoszenia m.in. AF) będzie możliwość operowania pierścieniem przysłony, czy czeka mnie wydatek na droższe np. Kenko?
Zdecydowanie najwygodniej będzie z pierścieniami które przenoszą wszystko, zarówno mechanicznie jak i elektrycznie. Przy makro pewnie akurat nie będziesz za bardzo korzystała z AF, ale istotne jest sterowanie przysłoną - żeby aparat D80 mógł ją przymknąć do odpowiedniego otworu konieczne jest sprzężenie mechaniczne i elektryczne.
W przypadku pierścieni najtańszych nie ma żadnego sprzężenia, więc przysłonę przymyka się bezpośrednio pierścieniem na obiektywie - trzeba ją otworzyć do pełnego otworu do celowania i ustawienia ostrości, a przed zdjęciem przekręcić do pożądanego otworu. Nie ma też żadnego pomiaru światła! Praca taka jest więc bardzo niewygodna. I nie można użyć obiektywów typu G, które nie mają pierścienia przysłon - w ich przypadku przysłona będzie stale przymknięta do otworu najmniejszego (np. 22 - zależnie od obiektywu).
cetoslava
05-05-2008, 17:00
Czyli mam to rozumieć tak, że da radę korzystać z zestawu D80 + tanie pierścienie + N50 1.4?
I kolejne pytanie, po przymknięciu przysłony do pożądanej wartości nie będzie już możliwe ustawienie ostrości?
Oraz obawiam się tego, że jak zmontuję taki zestaw body mi się zbuntuje i znów wywali na LCD EE obojętnie jaką wartość przysłony ustawię.
Z czułością i ekspozycją myślę nie będzie problemu, metodą prób i błędów dałabym radę, tylko czasem robal ucieknie ;)
Po przymknięciu obiektywu obraz w wizjerze będzie ciemny i utrudni celowanie, a zwiększona głębia ostrości utrudni właśnie ustawienie ostrości. W międzyczasie robal ucieknie, jak słusznie zauważyłaś.
Aparat nie pokaże żadnego FEE, a wyzwolenie migawki będzie możliwe, ale wyłącznie w trybie M. Nie działa pomiar światła, także światła błyskowego. Wszystko ręcznie i "na oko". Dlatego pierścienie ze sprzężeniami byłyby znacznie wygodniejsze w pracy.
cetoslava
06-05-2008, 06:50
Już łapię jak to działa. Bardzo dziękuję za odpowiedzi i pomoc :)
pytanko dla kogoś kto używa:
co bardziej opłacało by się zainwestować ?:)
-mieszek + cos na m42,
-adapter odwrotnego mocowania,
-obiektyw [taki jak np. 50 1.8 czy np sigma 18-50 dc ex macro] + tanie piersienie [jakby ktoś mógł poradzić coś konkretnego byłbym wdzięczny ;) ]
podpowiem że całość podłączona do narazie d50, a w najbliższej przyszłosci [jak dobrze pójdzie to szybciej niż złożenie zestawu ;) ] do d300. a fotografować bardziej bym chciał martwą naturę, jednak czasami również jakieś robaczki w trawie ;)
Edit: wróciłem własnie z pewnego komisu fotograficznego i maja obiektyw 135mm ze swiatlem 2.8 stałkę w całkiem niezłym stanie na m42. nadało by się coś takiego na zabawę w makro, i dokupić do tego wtedy mieszek czy pierścienie ?:>
romanescou
28-05-2008, 23:05
moim zdaniem, a przeczesałem ogromny obszar M42 i PSIX, do makro nie zastąpiony jest: M42 Industar 61 L/Z 2,8/50 (można kupić prawie darmo)+ pierścienie+przejściówka oraz BIOMETAR 80/2,8 drożej + pierścienie+prześciówka (ale inna bo to mocowanie PSIX.) Oba obiektywy są zankomite w klasie makro.
No może 5% w kierunkku BIOMETARA ale i cena wyższa. Oba porównywałem z obecnie posiadanym tamronem 90/2,8 i przyzam szczerze, ze różnica niewielka.
Ale jak ma być tanio i dobrze to ndustar 61 L/Z 2,8/50
Reszta obiektywów wypada blado.