Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : tani CRT do laptopa...problem.

stock
21-04-2008, 11:02
Witam...
Potrzebuję pilnie zakupić jakiś tani monitor CRT do mojego laptopa HP nx6110. Oczywiście tak doraźnie, bo jesienią planuję zakup całego konkretnego sprzętu komputerowego. Chce w końcu zobaczyc zdjęcia takie jak zrobiłem i to w tej samej tonacji i kolorach na róznych monitorach, bo tego laptopa juz powoli mam dość. W związku z tym zapytanie - jaki tani CRT zakupić i podłączyc do laptopa by w końcu móc normalnie popracowac, skalibrowac monitor i miec pewność że w miarę przyzwoicie (lepiej od laptopa) odwzorowuje barwy...

http://www.allegro.pl/item346431488_17_eizo_f56_1280x1024_lodz_ul_zwirki _gw.html

Zaznaczam że to doraźnie, a nie chce wywalać nie wiadomo jakiej kasy, bo kilka dni temu SB800 mnie pociągnęła po kieszeni :D
Dzięki za pomoc...

Peter
21-04-2008, 12:20
Ryzyko. Ten monitor z Allegro prawdopodobnie będzie "wyjechany".
Czy da lepszy obraz? Dość wątpliwe. Strata ok. 100 PLN.
Sugeruję poszukać czegoś lokalnie (choćby w komisach itp.) i sprawdzić przed zakupem.
Zabrać laptopa, podłączyć i zobaczyć. Trochę pewniejsze.
A tutaj to loteria.

stock
21-04-2008, 12:25
A zdarzyło się już komukolwiek zakupić jakiegoś przyzwoitego CRT w tej cenie (by pośmigał z pół roku powiedzmy). I jakie polecacie - szukać Eizo czy jakies inne tez dadzą radę.. ? :)

Peter
21-04-2008, 12:57
Myślę, że nie należy się do końca sugerować marką.
Akurat ten Eizo jest dość stary i stąd prawdopodobieństwo, że będzie wyeksploatowany.
Dlatego kupowanie w ciemno to loteria i lepiej sprawdzić osobiście.
Jeden egzemplarz może działać jeszcze znośnie a drugi będzie miał problemy z obrazem.
Cechy indywidulane przy sprzęcie używanym i sprawa szczęścia.

Tom01
21-04-2008, 13:16
Potrzebuję pilnie zakupić jakiś tani monitor CRT do mojego laptopa HP nx6110.

Jest to dość droga metoda pozyskiwania elektronicznego złomu.

fotone
21-04-2008, 13:19
Jeśli już to szukaj CRT na trintronie (mnie tak doradzali - podobno brdzo trwałe), ja na swoim allegrowym trintronie (400 pln) 21'' jade już 3 rok i pomijając gabaryty i wagę nie mogę powiedzieć nic złego.

Tom01
21-04-2008, 13:37
Jeśli już to szukaj CRT na trintronie (mnie tak doradzali - podobno brdzo trwałe),

Z trwałością Trinitronów jest akurat zupełnie odwrotnie. Były znakomite, ale to już historia.

Peter
21-04-2008, 13:39
Trinitron to był dobry kineskop. Kłopot był z elektroniką w monitorach.
Najczęściej występujący problem to napięcie G2 (opisane na elektroda.pl) skutkujące nadmierną jasnością.
Dość uciążliwe. I dlatego polecam sprawdzenie monitora przed zakupem o ile to możliwe.
Lub zaryzykować i kupić w ciemno. Może akurat się trafi.

Czornyj
21-04-2008, 13:44
Z trwałością Trinitronów jest akurat zupełnie odwrotnie. Były znakomite, ale to już historia.

Niestety, to prawda. "Za CRT-ka" używałem kilku Trinitronów FD. Ostro użytkowane szybko tracą swą Trinitronową cudność. Egzemplarz, który katowałem miał po pewnym czasie w trzy d... rozjechaną konwergencję i dostał jakiejś plamistości, a w rogu wprost sczerniał.

stock
21-04-2008, 14:51
dzięki Panowie za pomoc. Pogrzebie za trinitronami..

KozaK
21-04-2008, 16:00
Jeśli już to szukaj CRT na trintronie (mnie tak doradzali - podobno brdzo trwałe), ja na swoim allegrowym trintronie (400 pln) 21'' jade już 3 rok i pomijając gabaryty i wagę nie mogę powiedzieć nic złego.
Mój Trinitron w chwili obecnej jest tak rozjechany i wypalony, że nawet matryca w moim laptopie świeci jaśniej od niego, daje dużo lepsze kolory (choć rozpiętość czerwieni nadal jest dużo lepsza na trinitronie) itp. Zupełnie traci ostrość - dopiero po 10 minutach od włączenia obraz nabiera w miarę przyzwoitej ostrości. W rogach pojawiają się plamy. Fakt, ma już chyba 7 lat, ale mimo wszystko. Jeszcze 1,5 roku temu był pod każdym względem bardzo dobry, teraz jego dni w domu są policzone.

fotone
21-04-2008, 18:27
Z kupowaniem w ciemno faktycznie trochę strach. Jak kupiłem "SUN'a" na trintronie z 3 miesięczną gwarancją...padł po 2 miesiącach, odesłałem przysłali następny - i odpukać świeci bardzo dobrze :)