Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie tani CRT do laptopa...problem.

Witam...
    Potrzebuję pilnie zakupić jakiś tani monitor CRT do mojego laptopa HP nx6110. Oczywiście tak doraźnie, bo jesienią planuję zakup całego konkretnego sprzętu komputerowego. Chce w końcu zobaczyc zdjęcia takie jak zrobiłem i to w tej samej tonacji i kolorach na róznych monitorach, bo tego laptopa juz powoli mam dość. W związku z tym zapytanie - jaki tani CRT zakupić i podłączyc do laptopa by w końcu móc normalnie popracowac, skalibrowac monitor i miec pewność że w miarę przyzwoicie (lepiej od laptopa) odwzorowuje barwy...

http://www.allegro.pl/item346431488_...zwirki_gw.html

Zaznaczam że to doraźnie, a nie chce wywalać nie wiadomo jakiej kasy, bo kilka dni temu SB800 mnie pociągnęła po kieszeni
    Dzięki za pomoc...

Domyślnie Odp: tani CRT do laptopa...problem.

Ryzyko. Ten monitor z Allegro prawdopodobnie będzie "wyjechany".
    Czy da lepszy obraz? Dość wątpliwe. Strata ok. 100 PLN.
    Sugeruję poszukać czegoś lokalnie (choćby w komisach itp.) i sprawdzić przed zakupem.
    Zabrać laptopa, podłączyć i zobaczyć. Trochę pewniejsze.
    A tutaj to loteria.

A zdarzyło się już komukolwiek zakupić jakiegoś przyzwoitego CRT w tej cenie (by pośmigał z pół roku powiedzmy). I jakie polecacie - szukać Eizo czy jakies inne tez dadzą radę.. ?

Myślę, że nie należy się do końca sugerować marką.
    Akurat ten Eizo jest dość stary i stąd prawdopodobieństwo, że będzie wyeksploatowany.
    Dlatego kupowanie w ciemno to loteria i lepiej sprawdzić osobiście.
    Jeden egzemplarz może działać jeszcze znośnie a drugi będzie miał problemy z obrazem.
    Cechy indywidulane przy sprzęcie używanym i sprawa szczęścia.

Cytat Zamieszczone przez stock Zobacz posta
    Potrzebuję pilnie zakupić jakiś tani monitor CRT do mojego laptopa HP nx6110.
    Jest to dość droga metoda pozyskiwania elektronicznego złomu.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Jeśli już to szukaj CRT na trintronie (mnie tak doradzali - podobno brdzo trwałe), ja na swoim allegrowym trintronie (400 pln) 21'' jade już 3 rok i pomijając gabaryty i wagę nie mogę powiedzieć nic złego.
    Yashica 124G|D3000|D700|S 12-24|N 24-70|N 50 1.4 AF-S|N 80-200 AF-S|SB-800|

Cytat Zamieszczone przez fotone Zobacz posta
    Jeśli już to szukaj CRT na trintronie (mnie tak doradzali - podobno brdzo trwałe),
    Z trwałością Trinitronów jest akurat zupełnie odwrotnie. Były znakomite, ale to już historia.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Trinitron to był dobry kineskop. Kłopot był z elektroniką w monitorach.
    Najczęściej występujący problem to napięcie G2 (opisane na elektroda.pl) skutkujące nadmierną jasnością.
    Dość uciążliwe. I dlatego polecam sprawdzenie monitora przed zakupem o ile to możliwe.
    Lub zaryzykować i kupić w ciemno. Może akurat się trafi.

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Z trwałością Trinitronów jest akurat zupełnie odwrotnie. Były znakomite, ale to już historia.
    Niestety, to prawda. "Za CRT-ka" używałem kilku Trinitronów FD. Ostro użytkowane szybko tracą swą Trinitronową cudność. Egzemplarz, który katowałem miał po pewnym czasie w trzy d... rozjechaną konwergencję i dostał jakiejś plamistości, a w rogu wprost sczerniał.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 21-04-2008 o 13:47

dzięki Panowie za pomoc. Pogrzebie za trinitronami..

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów