Zobacz pełną wersję : micro-nikkor 60 f/2.8D
archilopi
19-04-2008, 16:56
Witam! Jako że przyszła pora dokupić coś ze szkieł zdecydowałem sie (chyba) na zakup szkła jak w tytule.
ale ... . no właśnie sakramentalne pytanie czy to dobry wybór?
Potrzebuje szkła do portretu i do macro. niestety finanse są ograniczone i dlatego zależy mi na rozwiązaniu 2 w jednym.
Czy któryś z forumowiczów używa w. wym szkła do portretów i jak sie ono spisuje.
dodam że wczoraj już miałem kupić osławioną 50 mm f/1.8 (kusi ceną) ale po wzięciu szkła "do ręki" naszły mnie wątpliwości.
Wertuje archiwum forum od wczoraj i w zasadzie zdecydowałem się już na macro 60 mmm, ale zapewne jak każdy chciałbym się utwierdzić w postanowieniu.
Szczególnie zależy mi na opini tych którzy używali 50-tki i 60-tki i jak wypadają one w porównaniach ?
a może dołożyć i zainwestować w AF-S Micro Nikkora 60mm f/2.8G ED? I tu kolejne pytanie czy warto dopłacać do tej nowszej 60-tki? pozdrawiam
Używam starej 60 do portretu i makro i jestem bardzo zadowolony
Szkło jest naprawdę genialne. Ostrość, plastyka, kontrast, bardzo, bardzo dobre
Co do 50 to dla mnie to szkło jest do bani bo ma wyjątkowo brzydki bokeh ale to akurat kwestia gustu:-D
Pozdrawiam
archilopi
19-04-2008, 17:34
dzięki za odpowiedź. no właśnie ten bokeh - z tego co widziałem w sieci momentami wygląda koszmarnie.
ciekawe tylko jak wypada ta nowa 60-tka w konfrontacji ze starą (czy równie dobrze) no i kusi wbudowanym napędem.
a jak z ostrością 60 -tki na otwartej przysłonie?
Jeśli zdecydujesz się na zakup fabrycznie nowej 60 to tylko nowszą wersję - różnica w cenie niewielka, a zyskujesz AF-Sa, wewnętrzne ogniskowanie, nanopowłokę. Obie 60 są opętańczo ostre (nowa trochę bardziej), do tego nowa doskonale spisuje się na większych odległościach.
60 ostra jak..... od poczatku skali przyslon.
bokeh bardzo przyjemny jak dla mnie
olo
dzięki za odpowiedź. no właśnie ten bokeh - z tego co widziałem w sieci momentami wygląda koszmarnie.
ciekawe tylko jak wypada ta nowa 60-tka w konfrontacji ze starą (czy równie dobrze) no i kusi wbudowanym napędem.
a jak z ostrością 60 -tki na otwartej przysłonie?
Obiektyw jest ostry już od 2,8
archilopi
19-04-2008, 19:35
no to chyba decyzja podjęta! a czy można szanowni koledzy jakieś sempelki (nowej i starej).
nawiasem, może jestem zacofany ale ta starsza wersja 60-tki wygląda jakoś solidniej. Qrka - ta nowa jakaś taka "gładziutka"
najgorsze że mało jest w sieci ( i na forum) na temat tej nowej.
oczywiście ufam temu co twierdzi "axer" i zapewne skłonie sie do tej nowszej.
w tarnówku w którym zamieszkuje nie ma gdzie wziąć obu "do reki" i porównać -zakup tylko wysyłkowo niestety :-(.
ps. sorki że wypadam co chwila z forum, ale przy kompie siedze dzisiaj "z doskoku"
archilopi
19-04-2008, 20:20
a nawiasem: axer, czy jesteś jedynym na forum który posiada nową 60-tke? fakt: produkt świeżutki ;-)
a nawiasem: axer, czy jesteś jedynym na forum który posiada nową 60-tke? fakt: produkt świeżutki ;-)
Raczej jedynym który się ujawnił. Moje dwa sample masz tutaj (http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=676815&postcount=38). Co do jakości wykonania to możesz być spokojny. Też się tego trochę obawiałem (obiektyw jest lżejszy od starej 60), ale zmontowany solidnie.
slawson38
19-04-2008, 20:40
Ja też mam i chwalę starą 60-tkę. Ostatnio była tu na forum w ofercie za 950 zł. i nie znalazła chętnego.
Tutaj dałem zdjęcia ze starej 60
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=55288
archilopi
21-04-2008, 12:01
dla zainteresowanych: znalazłem tutaj: http://www.fotoaparat.cz/article/10617/1 dość gruntowny test nowej 60-tki, niestetyw języku "magicznym" .
"Nikkor Micro AF-S 60/2,8G ED je nástupcem staršího modelu Nikkor Micro AF 60/2,8D. Díky nejmenší zaostřitelné vzdálenosti pouhých 18,5 cm (21,9 cm při použití AF) od roviny snímacího média umožňuje dosáhnout poměru zobrazení 1:1."
- nie wiem jak Wy, ale ja wszystko kumam;p fajny język:D
Tu jest porównanie starego i nowego: http://www.kenrockwell.com/nikon/60mm-afd-vs-afs.htm
archilopi
11-06-2008, 16:21
biegły w angielskim nie jestem, ale z tego co jestem w stanie "wykumać" to zbytnio nie zachęca do nowej 60-tki.
ja mimo wszystko jestem z niej zadowolony, to naprawdę "miłe" szkiełko.
może gdybym miał wersję starą do porównania to bym zmienił zdanie ale szczęściem nie mam, więc cieszę się tym co mam.
w każdym razie polecam!
p.s. nawiasem, kenrocwell słynie z nieco "kontrowersyjnych" opini i poglądów. jak do tej pory to tylko z jego teorią o bad i hotpixelach matrycy zgadzam się w 100%. :-)