Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Las w b&w - [Nemeth]

Nemeth
16-04-2008, 18:14
Witam

Dziś dwa różne zdjęcia. Dwa różne spojrzenia.
Wspólny - temat i obróbka.
Ciekawym Waszych opinii.

1.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img257.imageshack.us/img257/2123/dsc5538bwag9.jpg)

2.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img257.imageshack.us/img257/6703/dsc5559bw1or7.jpg)

pozdr.

monster666
16-04-2008, 18:26
2 dosyć ciekawa.

jm
16-04-2008, 18:37
Jedynka na TAK.
Choć powolutku robi się grafika, przy takim świetle i ostrości można mieć problemy z "akomodacją oka", trzeba się konkretnie skupić, żeby rozróżnić poszczególne plany, a real od jego odbicia, brzeg oddzielić od wody. Czasami lubię takie wzrokowe zabawy. Na dłuższą metę jednak może to być męczące. Inna sprawa, że to foto podane na papierze może wyglądać "inaczej' i nie będzie powodować takich...rozterek? Nie wiem.
Dwójka - jakoś nie. Tzn nie żeby coś było ewidentnie źle, do poprawy itp - może po prostu zbyt dużo takich zdjęć widziałam...? I znowu na papierze, w ramce - może zachwycać. Może.

Konwersja może być metodą (dobrą) na uniknięcie szarości, jaka prawdopodobnie panuje jeszcze w tym miejscu, suche gałęzie nie są tak dokuczliwe jak w kolorze.

Ale się nagadałam...;)

Pozdr

swiatlo
16-04-2008, 18:42
Widzę, choć przez moment wydawało mi się że moje biuro blokuje Twój serwer.
No więc oba są bardzo ciekawe. Tak na pierwsze wrażenie to na pewno bardziej mi się podoba jedynka. Ale tylko potencjalnie. Co według mnie jej brakuje to to że myślę że byłaby bardzo ciekawa jakby była cała pionowa, czyli jakby nie było tych skośnych drzew. Pionowe drzewa na brzegu i kompletnie symetryczne pionowe odbicia w wodzie. Piękny abstrakt by wtedy wyszedł. Właśnie te skośne drzewa zakłócają ten pionowy ton zdjęcia. No i krzaki też przeszkadzają. Za dużo chaosu.
Tak, jakby dało się ten kadr oczyścić do samych pionowych drzew i ich odbić, to byłby bardzo ładny abstrakt. Poza tym nie do zaakceptowania jest ten cień gałęzi w pg.

W dwójce też coś jest. Ucięty pień skomponowany z drzewami w tle. Nie powala, ale niemniej zaciekawia.

Nemeth
16-04-2008, 18:44
J(...)
Konwersja może być metodą (dobrą) na uniknięcie szarości, jaka prawdopodobnie panuje jeszcze w tym miejscu, suche gałęzie nie są tak dokuczliwe jak w kolorze.

(...)

W kolorze było cukierkowo wręcz. Rozświetlone słońcem nasycone wilgocią mchy, zielone korony drzew, ciepłe brązy ściółki. I przebijająca sie w dalszym planie świeża zieleń młodych listków. Ale takich zdjęć widziałem już dość ;)

Akurat 2 jestem szczególnie ciekaw na papierze :)

jm
16-04-2008, 18:47
W kolorze było cukierkowo wręcz. Rozświetlone słońcem nasycone wilgocią mchy, zielone korony drzew, ciepłe brązy ściółki. I przebijająca sie w dalszym planie świeża zieleń młodych listków. Ale takich zdjęć widziałem już dość ;)

Akurat 2 jestem szczególnie ciekaw na papierze :)

tyle tylko, że w tym kadrze z tych wymienionych kolorów to masz tylko ewentualnie ..mchy, ściółkę (faktycznie w tym miejscu ciepło rozświetloną) i pojedyncze listki:) koron drzew nie ma, za to suche, bezlistne, badyle - owszem:)

A Czarka musi skręcać..;)

swiatlo
16-04-2008, 18:53
A Czarka musi skręcać..;)

Już nie, bo nagle ujrzałem! Jak w Nowym Testamencie! :)

Nemeth
16-04-2008, 19:24
(...)
Tak, jakby dało się ten kadr oczyścić do samych pionowych drzew i ich odbić, to byłby bardzo ładny abstrakt. Poza tym nie do zaakceptowania jest ten cień gałęzi w pg.

(...)

Tylko wówczas to byłoby zupełnie inne zdjęcie ;) Obchodziłem bagienko z każdej możliwej strony. Bo tak samo chciałem mieć piony same, ale nie dało się. Uwarunkowania naturalne ;) Z dwojga złego wybrałem kadr w którym "coś" się dzieje.
W pg jest gałąź poza GO. Co nie zmienia faktu, że jej tam z powodów kompozycyjnych być nie powinno. Mogłem złamać. Ale nie po to wstępowałem kiedyś do LOP ;) by w taki sposób ingerować w kadr. A że leżałem to niżej sie nie dało zejść :(

mikkay
16-04-2008, 22:13
Dwójeczka jest bardzo przyjemna. Dałbym więcej kontrastu, albo... kupiłbym sobie nowy monitor ;)

Nemeth
16-04-2008, 22:16
Dwójeczka jest bardzo przyjemna. Dałbym więcej kontrastu, albo... kupiłbym sobie nowy monitor ;)

O to to. Przednia myśl ;)

swiatlo
16-04-2008, 22:20
O to to. Przednia myśl ;)

Polecam 30 calowe. Ale musisz do tego dokupić dobrą kartę graficzną. I kalibrator.. :)

Grzegorka
16-04-2008, 22:23
A mi się podoba w b/w. I jest tak jak być powinno. :)

Nemeth
16-04-2008, 22:24
Polecam 30 calowe. Ale musisz do tego dokupić dobrą kartę graficzną. I kalibrator.. :)

hmm...no toś pojechał... ... 30 cali... czekaj czekaj... niech no ja to sobie wyobrażę...
...
..
.
Musiałbym pokój zmienić. Mój za mały ;)
Zresztą i tak mnie nie stać :)

Nemeth
16-04-2008, 22:26
A mi się podoba w b/w. I jest tak jak być powinno. :)

A bo Ty cwaniaro widziałaś obie foty w kolorze :P

Megazordon
17-04-2008, 01:49
Z tych dwóch bardziej podoba mi się dwójka, bo jest bardziej konsekwentna. Na jedynce za duży chaos panuje, w moim przekonaniu.

baku127
17-04-2008, 05:41
"Tandeta płynie wierzchem a sztuka na dnie.Nie wiesz co focić? Foć niewyrażnie"

Wioletta
17-04-2008, 06:05
Ooo Panie Nemeth :)
2 jest super!

elmo
17-04-2008, 07:21
a mi bardziej podoba się jedynka - pewnie to mój monitor - ale ja bym nieco przyciemnił...

borregaard
17-04-2008, 07:57
a mi bardziej podoba się jedynka - pewnie to mój monitor - ale ja bym nieco przyciemnił...
Popieram i głosuję za jedynką....:-D
Pzdr
Andrzej

najt
17-04-2008, 18:29
2 się baardzo podoba!

vasco5
17-04-2008, 18:30
oba fajne...
które bardziej.... jakoś nie umiem określić...

swiatlo
17-04-2008, 19:33
hmm...no toś pojechał... ... 30 cali... czekaj czekaj... niech no ja to sobie wyobrażę...

Nie ma co sobie wyobrażać :) A zresztą Ty jako młody prężny prawnik to co to dla Ciebie? :)

http://www.cezarmart.com/gallery/CzarekWork_0111done.jpg

najt
17-04-2008, 19:59
Nie ma co sobie wyobrażać :) A zresztą Ty jako młody prężny prawnik to co to dla Ciebie? :)

tylko w USA troszkę taniej :) ponad 2x taniej :)

Nemeth
17-04-2008, 20:00

(...)

Tia ... w Polsce ... ale mniejsza o prawo...

Na białym tle? Zgroza :D Jakoś nie wyobrażam sobie tych zdjęć z innym passe-partout niż czarne ;)

swiatlo
17-04-2008, 20:04
Tia ... w Polsce ... ale mniejsza o prawo...

Na białym tle? Zgroza :D Jakoś nie wyobrażam sobie tych zdjęć z innym passe-partout niż czarne ;)

Tak, obrazki powinny mieć czarne obramówki, to prawda, ale forum całe na czarno to mnie przygniata. Próbowałem i zapadłem w depresję. Dopiero białe ustawienie mnie z tego wyleczyło... :)

Megazordon
18-04-2008, 01:10
Mały offtop:
Sprawdźcie exif ze zdjęcia swiatla. Zegarek w aparacie ustawiony prawie co do sekundy :)

A monitor fajny. Tylko te polskie realia...

swiatlo
18-04-2008, 01:26
Mały offtop:
Sprawdźcie exif ze zdjęcia swiatla. Zegarek w aparacie ustawiony prawie co do sekundy :)

No zbyty, rzeczywiście! :)
Najciekawsze jest to że prawdziwy czas jest dwie minuty do przodu. Czyli zegar na ścianie i aparat są dokładnie tyle samo do tyłu. A przysięgam że nigdy ich nie synchronizowałem! :)

jchyra
18-04-2008, 21:39
Pierwsze jest super. Ale i miejsce jest rewelacyjne. Wystarczy zrobić zdjęcia w mniej kontrastowych okolicznościach przyrody i będzie prawdziwa bomba. Teraz jest zbyt kontrastowo ,aby było bombowo.