Zobacz pełną wersję : Vista 32/64 SP1 PL
Dla zainteresowanych link
http://www.centrumxp.pl/Aktualnosci/4412,Polski_Service_Pack_dla_Windows.aspx
Chyba komuś palma odbiła, żeby takie coś ludziom sprzedawać.
... ale co sprzedawać bo nie za bardzo kumam...??
Motorniczy
16-04-2008, 00:38
Masz na myśli OS Vista ? W moim przypadku to jedyny system który pracuje dość długo i jest stabilny i mam znajomych , którzy też nie mają z nim większych kłopotów ( Linux Ubuntu , którego używam nie biorę w tym momencie pod uwagę ). OS Xp używam głównie do grania i takie tam inne...
Najlepszy komentarz:
<adam> Mam ServicePack do Visty. 160 MB.
<pumba> I co on robi?
<adam> Trzy i pół godziny się instaluje...
http://www.bash.org.pl/364166/
Najlepszy komentarz:
<adam> Mam ServicePack do Visty. 160 MB.
<pumba> I co on robi?
<adam> Trzy i pół godziny się instaluje...
http://www.bash.org.pl/364166/
...nie 160 MB, a 873 MB = 64bit oraz 544 MB = 32bit :)
W moim przypadku, wersja 64 bit instalacja trwała "raptem" godzinkę, a co wnosi do systemu to, się okaże w "praniu".
????
A co was tak dziwi? System opreacyjny, który instaluje się godzinami na super szybkich komputerach z wielordzeniowymi procesorami i kilkoma gigabajtami RAMu? To jest chore. Na moje oko jakieś 70% mocy obliczeniowej komputera idzie na to, żeby ten system operacyjny w ogóle mógł działać. To jest niestety jakaś ślepa uliczka, ale jeśli tego nie widzicie, to trudno. Pokupujcie sobie jeszcze dużo wydajniejsze komputery, żeby to "cudo" działało choć trochę szybciej. Na tych komputerach, wasze PSy, NXy i inne GIMPy powinny pracować szybciej niż jesteście w stanie myśleć, bo tak duże są wydajności tych waszych sprzętów. Oczywiście gdyby im te "wynalazki" z Microsoftu nie przeszkadzały.
Spokojnie windows 7 jest już w drodze.
A co was tak dziwi? System opreacyjny, który instaluje się godzinami na super szybkich komputerach z wielordzeniowymi procesorami i kilkoma gigabajtami RAMu? To jest chore. Na moje oko jakieś 70% mocy obliczeniowej komputera idzie na to, żeby ten system operacyjny w ogóle mógł działać. To jest niestety jakaś ślepa uliczka, ale jeśli tego nie widzicie, to trudno. Pokupujcie sobie jeszcze dużo wydajniejsze komputery, żeby to "cudo" działało choć trochę szybciej. Na tych komputerach, wasze PSy, NXy i inne GIMPy powinny pracować szybciej niż jesteście w stanie myśleć, bo tak duże są wydajności tych waszych sprzętów. Oczywiście gdyby im te "wynalazki" z Microsoftu nie przeszkadzały.
Zapomniałaś zapewne co się działo po przejściu z Windows 98 na XP...dokładnie to, samo.
Nie ulega jednak wątpliwości, że w tym co piszesz jest prawda.
_k_o_s_t_e_k_
16-04-2008, 10:56
Uważam że mocno generalizujesz. Używasz w ogóle Visty ?
Uważam że mocno generalizujesz. Używasz w ogóle Visty ?
Zbyt dużo różnego softu już w życiu zaprojektowałem i napisałem, żebym nie wiedział, o czym mówię.
Ale w czym macie problem - przeciez jest Linux ;)
tak na gorąco
Sprzet Toshiba Satellite P200
System Vista Premium 32bit
Wielkosc aktualizacji 67 MB
Czas pobierania 31 min
Czas instalacji 29 min
Restart - 3 szt
Oczywiscie przez WU
Pozdrawiam DJS
Ps : o zauwazonych zmianach w wydajnosci funkcjonalnosci napsze jak przetestuje :mrgreen:
_k_o_s_t_e_k_
16-04-2008, 11:40
Zbyt dużo różnego softu już w życiu zaprojektowałem i napisałem, żebym nie wiedział, o czym mówię.
Rozumiem, ale nie mogę też potwierdzić wymienionych przez Ciebie objawów. Sam korzystam z Visty Home Basic w domu i złego słowa nie mogę powiedzieć. Fakt, system wymagania sprzętowe ma mocno wygórowane w stosunku do możliwości jakie oferuje ale na pocieszenie niech działa to że ceny na podzespoły komputerowe raczej spadają :)
Wielkosc aktualizacji 67 MB
67 ???
Tak 67 megabajtów przez Windows Update :)
Dodam ze mam ustawione instalowanie najktualniejszych łat automatycznie
Pozdrawiam DJS
Ps : Pierwsze co zauważam to parokrotne zwiekszenie szybkosci kopiowania plików w LANie :-D
"Vista SP1 nie lubi dual-boot"
http://osnews.pl/vista-sp1-nie-lubi-dual-boot/
Po części żałuję że wyrzuciłem ostatnio z laptoka Wiśtę, mógłbym chociaż się o Service Packu wypowiedzieć... ale bardziej czekam na SP3 do XP... :D A jeszcze bardziej na Fedorę 9... :D
Zapomniałaś zapewne co się działo po przejściu z Windows 98 na XP...dokładnie to, samo.
Nie do końca. XP zapewnił przesiadkę na zupełnie inne jądro (tzn. zupełnie inne niż w Win 9x/ME) i wprowadziło to dużo istotnych zmian w systemie. A Vista nadal jest na jądrze NT... :) I wzrost zasobożerności nie jest naprawdę niczym uzasadniony...
Gdy Vista po którymś Service Packu będzie działała równie długo na laptoku na baterii, co XP, zastanowię się nad powrotem... :)
velaskez
16-04-2008, 20:16
jak dla mnie to programiści z Redmond coraz bardziej mają w d**** optymalizację pisanych przez nich programów... Myślą, że nie jest potrzebna, bo jak będzie trzeba 4GB ramu to wiara kupi i i tak będzie używać ich produktu... powiem tylko tyle - pocałujcie mnie gdzieś, to jakaś pomyłka z tą Vistą. Nowsze systemy powinny działać coraz sprawniej a działają coraz gorzej.
JanuszWaw
16-04-2008, 20:25
"Vista SP1 nie lubi dual-boot"...
No hej,
to chyba miałem szczęście. SP1 nie zauważył, że na mbr rezyduje grub mego kubuntu 7.10. Fakt, że trwało to całe wieki (3 etapy, w sumie 1h 12 min), ale poszło. Restart był jeden. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie (bo nie powinno mieć) ale MS Vista Ultimate 32b PL osiadła na dysku typu EIDE, a Kubuntu rozsiadł się na dysku SATA. Za krótko używam (po aktualizacji), by zauważyć różnice, ale ... działa :D Ten tekst idzie z Visty po reinstalacji, a w metryczce mam Windows Vista Ultimate ... Service Pack 1.
Innym też życzę powodzenia ! Acha, niestety RAM'u widzi tyle samo 3.5 GB, zamiast 4GB :(
Edit: Działa wszystko, system startuje mniej więcej tak samo szybko jak poprzednio (ok. 25s), na razie jakiś porażających różnic nie zauważyłem. Jest stabilnie. NCX, PSPro XI PL, Gimp 2.4.5 płynnie chodzą (ale tak też było poprzednio).
Linux'owi też nie zaszkodziło. Grub widzi to co widział poprzednio, partycje ntfs widoczne spod Linki z możliwością zapisu (ntfs-3g). Powinno być dobrze. :D
Pozdrawiam -
Po części żałuję że wyrzuciłem ostatnio z laptoka Wiśtę, mógłbym chociaż się o Service Packu wypowiedzieć... ale bardziej czekam na SP3 do XP... :D A jeszcze bardziej na Fedorę 9... :D
Nie do końca. XP zapewnił przesiadkę na zupełnie inne jądro (tzn. zupełnie inne niż w Win 9x/ME) i wprowadziło to dużo istotnych zmian w systemie. A Vista nadal jest na jądrze NT... :) I wzrost zasobożerności nie jest naprawdę niczym uzasadniony...
Gdy Vista po którymś Service Packu będzie działała równie długo na laptoku na baterii, co XP, zastanowię się nad powrotem... :)
Wszystko się zgadza ale narzekania na XP co do "zasobożerności" były dokładnie takie same jak teraz na Viste.
Zgadzam się z tym, że nowszy system powinien być sprawniejszy.
Nie rozumiem natomiast Waszych narzekań. Nie podoba Wam się Vista, nie kupujcie. Nie ma przymusu. Do wyboru mamy XP (o serii 9x nie wspominając), całą masę dystrybucji Linux'a, a dla tych, którym nie pasuje nic z powyższego zostaje Apple ze swoim Mac OS'em (również w polskiej wersji językowej).
Co do pracy Visty na laptopie to, na Toshibie A200-1BJ komputer pracuje dłużej pod kontrolą Visty niż pod kontrolą Win XP.
Pozdrawiam :)
Nie rozumiem natomiast Waszych narzekań. Nie podoba Wam się Vista, nie kupujcie. Nie ma przymusu. Do wyboru mamy XP (o serii 9x nie wspominając), całą masę dystrybucji Linux'a...
Do blaszaka nie mam zamiaru tego wynalazku kupować i instalować. Niestety zbliża się pomału czas upgrade laptokoa. I tu wybór jest żaden, albo wiśta wio, albo nic. Więc z tym przymusem, byłbym ostrożny.
Motorniczy
17-04-2008, 02:14
Generalnie Vista jest dla graczy i to na nowoczesne drogie platformy - DirectX 10 i może dla grafików , których to programy korzystają z DX10 - ale tego nie jestem pewien , po prostu gdzieś czytałem .
Władca Pixeli
17-04-2008, 03:28
Do blaszaka nie mam zamiaru tego wynalazku kupować i instalować. Niestety zbliża się pomału czas upgrade laptokoa. I tu wybór jest żaden, albo wiśta wio, albo nic. Więc z tym przymusem, byłbym ostrożny.
W sklepach już nie ma komputerów z XP ale w firmach można kupić z opcją Vista, plus CD instalacyjne do zainstalowania Visty lub XP.
Przynajmniej w innych krajach jest taka opcja :mrgreen:
To kup lapka z Vistą przynajmniej Bussiness, wtedy legalnie będziesz mógł zrobić downgrade do XP Professional.
velaskez
17-04-2008, 17:01
Generalnie Vista jest dla graczy i to na nowoczesne drogie platformy - DirectX 10 i może dla grafików , których to programy korzystają z DX10 - ale tego nie jestem pewien , po prostu gdzieś czytałem .
heh dobre, ale do gier poza DX10 trzeba w obecnej chwili DUŻO ramu, a wiśta żre ram, więc to samo sie wyklucza:)
heh dobre, ale do gier poza DX10 trzeba w obecnej chwili DUŻO ramu, a wiśta żre ram, więc to samo sie wyklucza:)
Mam 2 GB RAM-u i każda gra chodzi bez zająknięcia w rozdzielczości 1280x1024 oczywiście każda, która obsługuję Vistę (karta graficzna 512 MB).
Vista działa wolno bo pewnie programści z M$ napisali ją w .NET.
Zobaczcie co się dzieje z Capture NX to samo :)
Niestety zbliża się pomału czas upgrade laptokoa. I tu wybór jest żaden, albo wiśta wio, albo nic. Więc z tym przymusem, byłbym ostrożny.
Moze czas na Macbooka;)
velaskez
17-04-2008, 21:36
Mam 2 GB RAM-u i każda gra chodzi bez zająknięcia w rozdzielczości 1280x1024 oczywiście każda, która obsługuję Vistę (karta graficzna 512 MB).
a wiesz ile fps?;)
a wiesz ile fps?;)
Nie, nie wiem. Nie interesuje mnie to, ile klatek na sekundę...interesuje mnie to, że wszystko chodzi płynnie, bez najmniejszej "przycinki" na najwyższych detalach :) Zadowala mnie praktyka, a nie teoria :)
Motorniczy
18-04-2008, 21:55
4Gb ramu wystarczy + odpowiednia karta graficzna i jest git.
velaskez
19-04-2008, 02:05
w sumie to zawsze będzie Ci wystarczać:
1) jak będziesz miał kasę na nowe kości ramu
2) jak będziesz miał wolne sloty ramu
:)
Nie, nie wiem. Nie interesuje mnie to, ile klatek na sekundę...interesuje mnie to, że wszystko chodzi płynnie, bez najmniejszej "przycinki" na najwyższych detalach :) Zadowala mnie praktyka, a nie teoria :)
Ale może powinno Cię zainteresować jaki masz zapas tych fpsów... bo możesz nagle stwierdzić że gdy wymagania pójdą do przodu na Vista gra już będzie przycinać a na XP jeszcze nie. :razz: No chyba że masz możliwość upgrade kompa w dowolnej chwili za dowolną kwotę - no to ja nic nie mówię i zazdroszczę. ;)
Ale może powinno Cię zainteresować jaki masz zapas tych fpsów... bo możesz nagle stwierdzić że gdy wymagania pójdą do przodu na Vista gra już będzie przycinać a na XP jeszcze nie. :razz: No chyba że masz możliwość upgrade kompa w dowolnej chwili za dowolną kwotę - no to ja nic nie mówię i zazdroszczę. ;)
:) Jeżeli na Viscie gra będzie przycinać to, na XP zapewne także...w tym momencie karta graficzna zacznie się kłaniać. Jednak jeszcze dużo wody w Wiśle upłynie zanim będę musiał zainwestować w nową kartę graficzną. Nie jestem maniakiem gier komputerowych. Zresztą jeżeli okaże się prawdą, że Microsoft nie udostępni DirectX 10 dla Windows XP to, za jakiś czas tak czy siak nie pograłbym na XP (oczywiście mam na myśli nowe tytuły wykorzystujące DirectX 10).
Zresztą po co ta dyskusja? Korzystam z Visty Ultimate 64 bitowej i nie mam najmniejszych problemów z systemem. Nie zamierzam jednak nikogo przekonywać, że to, jedyne słuszne rozwiązanie. Proszę nie przekonywać mnie, że to beznadziejny system. Zanim przekonacie się (lub będziecie do tego zmuszeni przez producentów oprogramowania i sprzętu) do Visty, zapewne ukaże się SP 2 albo i SP 3, który być może poprawi system (a może nie poprawi), a do tego czasu życzę przyjemnej pracy na starym poczciwym XP-ku :)
To kup lapka z Vistą przynajmniej Bussiness, wtedy legalnie będziesz mógł zrobić downgrade do XP Professional.
Fajnie że jest taka możliwość, ale:
Zakup "wisty byznes", gdy się potrzebuje xp home, jest chory. Czy downgrade rozwiązuje sprawę sterowników?
Może czas na Macbooka
Może. Jednak nie tym razem. Trzymanie blaszaka i macbooka, to tak jak trzymać nikona z cannonem pod jednym dachem ;-) Można jak najbardziej, ale trochę nieekonomicznie. Blaszaka ostatnio zmieniałem, więc sie nie będę pozbywał. Softu też za darmo nie dają, a wersje z PC, na macu to se mogę....