Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Zamek na Oravie
Jeden z piekniejszych zamków na Słowacji.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
Niestety to zdjęcie nie oddaje jego piękna. Bez wysiłku, niezbyt ciekawie, do tego za dużo monotonnego nieba. Krok w lewo, lub dwa i pewnie była szansa na lepszy obrazek.
Za piotrem w za dużo nieba, zamek niezbyt ciekawie pokazany.
Naprawdę ma swój urok ale z Twojego zdjęcia tego nie widać.
Jak ja nie lubię kiedy budynek nie ma podstawy... strasznie mnie to irytuje!
Sama sporo takich kadrów straciłam, bo zabrakło wystarczająco szerokiego szkiełka....
Piotr_ek
17-04-2008, 11:05
jm w takich sytuacjach trzeba wybrać się na spacer w koło obiektu. Oddalić się, poszukać odpowiedniej perspektywy, poszukać jakiś punktów dominujących - a nie stanąć i zrobić fotę z punktu centralnego :)
jm w takich sytuacjach trzeba wybrać się na spacer w koło obiektu. Oddalić się, poszukać odpowiedniej perspektywy, poszukać jakiś punktów dominujących - a nie stanąć i zrobić fotę z punktu centralnego :)
baju, baju - w teorii to wsio jest cacy;)
A w praktyce to druty, przeszkody, drzewa, płoty itp, a sam architektoniczny obiekt robi się przy okazji taaaki malutki;).
Poza tym to rada jakby dla autora wątku a nie dla mnie - bo to nie moje foto.
a na marginesie, to nie przypominam sobie żadnego "centralnego" foto w moich zasobach;)
Ten zamek mozna bardzo ladnie sfotografowac przy uzyciu teleobiektywu z poziomu najblizszego wzniesienia.Jest ono usytulowane tak, ze mozna je zorientowac w terenie odwracajac glowe lekko w prawo stojac w miejscu, z ktorego zrobiono to zdjecie.Taki rzut boczny pozwala na pokazanie pietrowosci zabudowy,co jest b. ciekawe w tym zamku i jednoczesnie ogladajacy widzi skaly,na ktorych zamek wzniesiono.Odbiorca moze wyobrazic sobie warunki pracy, w jakich przyszlo budowac ten zamek. Te elementy pozwola ciekawie przedstawic zamek .Wtedy unikamy dodatkowo zasmiecenia krajobrazu innymi zabudowaniami i nie martwimy sie o ograniczenia zwiazane z ogniskowa obiektywu.Zdjecie zamku ( troszke mniejsze) wykonane z oddalenia i podkreslajace jego architektoniczne cechy nie jest wcale zle.Zdaje sobie sprawe z tego, ze z poziomu, z ktorego wykonano to zdjecie ciezko jest uniknac balaganu w kadrze.Tez fotografowalem ten zamek i zrezygnowalem z takiego przedstawienia jak autor postu na rzecz fotografowania sczczegolow architektonicznych i jednego rzutu bocznego.Mozna jeszcze probowac sfotografowac zamek od strony rzeki wycinajac z kadru most.Na podobne ograniczenia natrafiamy tez w przypadku zamku Spiskiego i wielu innych ze wzgledu na ich swietna lokalizacje ( usytuowanie na wzniesieniach, z ktorych doskonale widac bylo szlaki handlowe).Pozdrawiam i zycze pieknych zdjec.
Ten zamek mozna bardzo ladnie sfotografowac przy uzyciu teleobiektywu z poziomu najblizszego wzniesienia.Jest ono usytulowane tak, ze mozna je zorientowac w terenie odwracajac glowe lekko w prawo stojac w miejscu, z ktorego zrobiono to zdjecie.Taki rzut boczny pozwala na pokazanie pietrowosci zabudowy,co jest b. ciekawe w tym zamku i jednoczesnie ogladajacy widzi skaly,na ktorych zamek wzniesiono.Odbiorca moze wyobrazic sobie warunki pracy, w jakich przyszlo budowac ten zamek. Te elementy pozwola ciekawie przedstawic zamek .Wtedy unikamy dodatkowo zasmiecenia krajobrazu innymi zabudowaniami i nie martwimy sie o ograniczenia zwiazane z ogniskowa obiektywu.Zdjecie zamku ( troszke mniejsze) wykonane z oddalenia i podkreslajace jego architektoniczne cechy nie jest wcale zle.Zdaje sobie sprawe z tego, ze z poziomu, z ktorego wykonano to zdjecie ciezko jest uniknac balaganu w kadrze.Tez fotografowalem ten zamek i zrezygnowalem z takiego przedstawienia jak autor postu na rzecz fotografowania sczczegolow architektonicznych i jednego rzutu bocznego.Mozna jeszcze probowac sfotografowac zamek od strony rzeki wycinajac z kadru most.Na podobne ograniczenia natrafiamy tez w przypadku zamku Spiskiego i wielu innych ze wzgledu na ich swietna lokalizacje ( usytuowanie na wzniesieniach, z ktorych doskonale widac bylo szlaki handlowe).Pozdrawiam i zycze pieknych zdjec.
Łoooł zaintrygowałeś mnie, pokaż proszę swoje zdjęcia tego obiektu. Też fotografowałem nieraz ten zamek i mam sporo jego fotek ale nie odważyłbym się udzielać tak śmiałych rad bo wiem, że trudno go sfotografować NIESZTAMPOWO.
cyrusvirus
17-04-2008, 20:13
Jedu takhle tábořit Škodou 100 na Oravu :-D
Łoooł zaintrygowałeś mnie, pokaż proszę swoje zdjęcia tego obiektu. Też fotografowałem nieraz ten zamek i mam sporo jego fotek ale nie odważyłbym się udzielać tak śmiałych rad bo wiem, że trudno go sfotografować NIESZTAMPOWO.Zdjecia mam jeszcze z czasow analogowych .Postaram sie zeskanowac i zamiescic na forum.
Ambrosious
21-04-2008, 22:23
Wydaje się, że to jest zdjęcie z okna samochodu. Może powinno być w dziale motoryzacja?
Wydaje się, że to jest zdjęcie z okna samochodu. Może powinno być w dziale motoryzacja?
:mrgreen:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Oravsky_Podzamok.jpg