Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Zamek na Oravie

Oszczędny w słowach Awatar blackie
    Miasto
    Świętochłowice

Domyślnie Zamek na Oravie

Jeden z piekniejszych zamków na Słowacji.

Nikon D40 + 18-55 + 55-200 VR + 35/1.8G + SB400

Domyślnie Odp: Zamek na Oravie

Niestety to zdjęcie nie oddaje jego piękna. Bez wysiłku, niezbyt ciekawie, do tego za dużo monotonnego nieba. Krok w lewo, lub dwa i pewnie była szansa na lepszy obrazek.
    D90 + N35/2 + N50/1.8 + N18-200 VR + T12-24; SB-800, SU-800; NX100 + 20-50 + 20/2.8; cokin
    moja galeria: http://fotogalerie.pl/galeria/galeria_piotrw

Za piotrem w za dużo nieba, zamek niezbyt ciekawie pokazany.
    Naprawdę ma swój urok ale z Twojego zdjęcia tego nie widać.

Jak ja nie lubię kiedy budynek nie ma podstawy... strasznie mnie to irytuje!
    Sama sporo takich kadrów straciłam, bo zabrakło wystarczająco szerokiego szkiełka....
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Piotr_ek
    Gość

jm w takich sytuacjach trzeba wybrać się na spacer w koło obiektu. Oddalić się, poszukać odpowiedniej perspektywy, poszukać jakiś punktów dominujących - a nie stanąć i zrobić fotę z punktu centralnego

Cytat Zamieszczone przez Piotr_ek Zobacz posta
    jm w takich sytuacjach trzeba wybrać się na spacer w koło obiektu. Oddalić się, poszukać odpowiedniej perspektywy, poszukać jakiś punktów dominujących - a nie stanąć i zrobić fotę z punktu centralnego

baju, baju - w teorii to wsio jest cacy
    A w praktyce to druty, przeszkody, drzewa, płoty itp, a sam architektoniczny obiekt robi się przy okazji taaaki malutki.
    Poza tym to rada jakby dla autora wątku a nie dla mnie - bo to nie moje foto.

a na marginesie, to nie przypominam sobie żadnego "centralnego" foto w moich zasobach
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Ten zamek mozna bardzo ladnie sfotografowac przy uzyciu teleobiektywu z poziomu najblizszego wzniesienia.Jest ono usytulowane tak, ze mozna je zorientowac w terenie odwracajac glowe lekko w prawo stojac w miejscu, z ktorego zrobiono to zdjecie.Taki rzut boczny pozwala na pokazanie pietrowosci zabudowy,co jest b. ciekawe w tym zamku i jednoczesnie ogladajacy widzi skaly,na ktorych zamek wzniesiono.Odbiorca moze wyobrazic sobie warunki pracy, w jakich przyszlo budowac ten zamek. Te elementy pozwola ciekawie przedstawic zamek .Wtedy unikamy dodatkowo zasmiecenia krajobrazu innymi zabudowaniami i nie martwimy sie o ograniczenia zwiazane z ogniskowa obiektywu.Zdjecie zamku ( troszke mniejsze) wykonane z oddalenia i podkreslajace jego architektoniczne cechy nie jest wcale zle.Zdaje sobie sprawe z tego, ze z poziomu, z ktorego wykonano to zdjecie ciezko jest uniknac balaganu w kadrze.Tez fotografowalem ten zamek i zrezygnowalem z takiego przedstawienia jak autor postu na rzecz fotografowania sczczegolow architektonicznych i jednego rzutu bocznego.Mozna jeszcze probowac sfotografowac zamek od strony rzeki wycinajac z kadru most.Na podobne ograniczenia natrafiamy tez w przypadku zamku Spiskiego i wielu innych ze wzgledu na ich swietna lokalizacje ( usytuowanie na wzniesieniach, z ktorych doskonale widac bylo szlaki handlowe).Pozdrawiam i zycze pieknych zdjec.

Cytat Zamieszczone przez Charles Zobacz posta
    Ten zamek mozna bardzo ladnie sfotografowac przy uzyciu teleobiektywu z poziomu najblizszego wzniesienia.Jest ono usytulowane tak, ze mozna je zorientowac w terenie odwracajac glowe lekko w prawo stojac w miejscu, z ktorego zrobiono to zdjecie.Taki rzut boczny pozwala na pokazanie pietrowosci zabudowy,co jest b. ciekawe w tym zamku i jednoczesnie ogladajacy widzi skaly,na ktorych zamek wzniesiono.Odbiorca moze wyobrazic sobie warunki pracy, w jakich przyszlo budowac ten zamek. Te elementy pozwola ciekawie przedstawic zamek .Wtedy unikamy dodatkowo zasmiecenia krajobrazu innymi zabudowaniami i nie martwimy sie o ograniczenia zwiazane z ogniskowa obiektywu.Zdjecie zamku ( troszke mniejsze) wykonane z oddalenia i podkreslajace jego architektoniczne cechy nie jest wcale zle.Zdaje sobie sprawe z tego, ze z poziomu, z ktorego wykonano to zdjecie ciezko jest uniknac balaganu w kadrze.Tez fotografowalem ten zamek i zrezygnowalem z takiego przedstawienia jak autor postu na rzecz fotografowania sczczegolow architektonicznych i jednego rzutu bocznego.Mozna jeszcze probowac sfotografowac zamek od strony rzeki wycinajac z kadru most.Na podobne ograniczenia natrafiamy tez w przypadku zamku Spiskiego i wielu innych ze wzgledu na ich swietna lokalizacje ( usytuowanie na wzniesieniach, z ktorych doskonale widac bylo szlaki handlowe).Pozdrawiam i zycze pieknych zdjec.
    Łoooł zaintrygowałeś mnie, pokaż proszę swoje zdjęcia tego obiektu. Też fotografowałem nieraz ten zamek i mam sporo jego fotek ale nie odważyłbym się udzielać tak śmiałych rad bo wiem, że trudno go sfotografować NIESZTAMPOWO.

Jedu takhle tábořit Škodou 100 na Oravu
    TATA ROBI ZDJĘCIA czyli fotoblog młodego taty
    Pozdrawiam Piotrek

Cytat Zamieszczone przez jurekb Zobacz posta
    Łoooł zaintrygowałeś mnie, pokaż proszę swoje zdjęcia tego obiektu. Też fotografowałem nieraz ten zamek i mam sporo jego fotek ale nie odważyłbym się udzielać tak śmiałych rad bo wiem, że trudno go sfotografować NIESZTAMPOWO.
    Zdjecia mam jeszcze z czasow analogowych .Postaram sie zeskanowac i zamiescic na forum.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów