Zobacz pełną wersję : Nikon 180MM F2.8 AF D IF-ED
Chirowski
04-04-2006, 21:28
Witam,
Mam nadzieje że w dobrym dziale umieszczam posta. Nie chciałem tego wrzucać jeszcze do sprzedam bo się zastanawiam jeszcze.
Ale tak, mam pytanko:
Posiadam Nikon 180MM F2.8 AF D IF-ED , naprawdę genialne szkło, ale niestety musze je sprzedać :(
I teraz pytanko jest takie: jak według was jest teraz racjonalna cena za takie szkiełko?
Dodam że stan bdb, zero rys, zabrudzeń etc. mechanicznie perfekt, korpus też bez rys, cały czas założony od nowości Hoya Skylight.
Na techmark.pl nówka za 3999zł, wiadomo że tyle nie moge śpiewać, ale stan prawie nówka, także raczej coś powyżej 2500zł.
Może akurat ktoś widział podobny gdzieś i może napisać ile chcieli za niego.
Pozdrawiam,
Marcin
z góry dzięki za rady,
Jesienią kupiłem wersję bez D za 1400zł.
Z "D" drozsza o okolo 400 zlotych. Calkiem niedawno poszla za tyle na allegro.
a ja obserwowalem licytacje na allegro ktora doszla do 1200 zl i sprzedawca wycofal oferte na chwile przed koncem, bo mu bylo chyba szkoda za te cene. nie ustawil minimum. wersja bez D.
miałem to szkło, jest super. tanio bym znowu kupił.
Chirowski
05-04-2006, 08:25
Hmm, no to teraz jestem w kropce, za 1200zl to napewno nie sprzedam, ale wielkie dzieki za te szacunkowe ceny, chociaz troche zimnej wody sie przyda zawsze.
Pozdrawiam,
Marcin
tamten wystawiający też nie sprzedał. masz wersje D więc raczej ciut poniżej 2 tys.
Dodam jeszcze, że nowe można kupić już za 3200PLN brutto. Ale może nie jest aż tak źle - masz najnowszą wersję AF D IF, a wspominane były jedynie zwykłe AF.
Niedzwiedz
05-04-2006, 09:26
uwazaj poluje na te szklo ;)
Niedzwiedz, uważaj, bo ja też :P
Chirowski
05-04-2006, 18:30
Widze że zainteresowanie tym szkiełkiem jest, właśnie staram się zrobić rozeznanie co do ceny, a później napewno poinformuje o jakiś konkretach.
Czornyj pisałeś że za 3200zl nowka jest, ale jaka to wersja (IF)? i czy wiesz moze gdzie mozna to kupic ( może jakiś link czy cuś )?
Pozdrawiam
Chirowski, jak poniżej 2k, to proszę sztucznego tłoku nie robić, bo ja ustawiam się pierwszy w kolejce :P
Czornyj pisałeś że za 3200zl nowka jest, ale jaka to wersja (IF)? i czy wiesz moze gdzie mozna to kupic ( może jakiś link czy cuś )?
Pozdrawiam
A proszę cię bardzo, tak na szybko kilka pierwszych hitów z wyszukiwary:
Nikkor AF 180 mm f/2.8 IF-ED:
abfoto: 3199
e-cyfrowe: 3239
cyfrowe: 3239
foto-net: 3296
Chirowski
05-04-2006, 19:10
Faktycznie 3,2k kosztuje nowy.
Także doszedłem do wniosku że zaczęcie licytacji na allegro od 1900zł będzie dobrym rozwiązaniem. Allegro będzie dobrą platformą formalną i można będzie zdobyć dodatkowy komentarz.
Właśnie robie strone żeby można było zobaczyć faktyczny stan obiektywu i zdjęcia z tego szkiełka.
Także już niedługo podeśle linka dla zainteresowanych.
[ Dodano: Sro 05 Kwi, 2006 ]
Zapraszam pod ten adres wszystkich zainteresowanych tym obiektywem:
http://www.chirowski.art.pl/nikon/index.html
Co do licytacji to ta forma wydaje mi się najrozsądniejsza, ponieważ niefer z mojej strony było by teraz skontaktować się z jedną tylko osobą.
Narazie zastanawiam się jeszcze nad sprzedażą, ale po tym weekendzie podejeme juz ostateczna decyzje.
Jak tylko zamieszcze aukcje na allegro to dam linka do niej tutaj i w dziale "Sprzedam" na forum.
Pozdrawiam,
Marcin
Niedzwiedz
06-04-2006, 09:01
RAF, przeciez 180 jest mydlana na 2,8, n f 8 jest gorsza niz 80-200 VR :)
tak sobie ogladam testy i sample z roznych szkiel to ostrosc nie jest rewelacyjna na 2,8 (a to mnie interesuje ) tak samo jak w 85 na f1,8 lepsza od niej jest moja 50mm
Tu jest crop 100% z przysłony 2.8 ze 180-tki.
Bez dodatkowego wyostrzania, robione w JPG normal.
NEF pozwolił by na więcej.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.aldico.pl/fotki/dorota/4crop.jpg)
Czy to jest rzeczywiście mydło?
RAF, przeciez 180 jest mydlana na 2,8, n f 8 jest gorsza niz 80-200 VR :)
tak sobie ogladam testy i sample z roznych szkiel to ostrosc nie jest rewelacyjna na 2,8 (a to mnie interesuje ) tak samo jak w 85 na f1,8 lepsza od niej jest moja 50mm
potwierdzam, masz walniętą tą 85-tkę. Moja rozwala 50-tkę w każdym detalu :) Tydzień temu kupiłem.
RAF - a może ty masz walnieta 50 ? tez jest taka mozliwość.
a tak na powaznie. oba te szkla daja taki rysunek, że nie wiem jak je mozna rozróżnić oglądając zdjęcia. chyba że się oglada exif :)
Chirowski
06-04-2006, 22:36
Ja tam Panowie mega znawcą sprzętu nie jestem, ale 50ka i 180tk to dwie różne historie i to raczej oczywiste.
Też mam 50tke 1.8 jeszcze ta stara wersje japonska, a nie ta plastikowa i rysuje oczywiscie konkretnie, ale 180tk to zupelnie inna sprawa i mysle ze nawet nie ma co porownywac i chodzi mi tu raczej o możliwosci zastosowania.
50 i 85 wiadomo portrety, a 180 to bardziej reportarz uliczny niz portrety, chociaz kreatywnosc nie zna granic wiec i tutaj moge sie mylić.
Ja lubie z tym obiektywem chodzi po miescie, bo raz ze nie rzucam sie tak w oczy, nie wygladam jak paparazzi z wielka lupa, a swoje zrobie. Dwa ze mam wszystkie "obiekty" na talerzu, wiadoma sprawa zreszta 8) Trzy ze efekt koncowy nie wymaga poprawiania w PSie.
Ogólnie ciężko się bedzie z tym szkłem rozstać, ale troche braki finansowe mnie zmuszają do tego.
RAF - a może ty masz walnieta 50 ? tez jest taka mozliwość.
a tak na powaznie. oba te szkla daja taki rysunek, że nie wiem jak je mozna rozróżnić oglądając zdjęcia. chyba że się oglada exif :)
jacek: ja ze swojej 50-tki jestem bardzo zadowolony i nie zamierzam się z nią rozstawać. Na pierwszy rzut oka jednak widać, że 85-tka ostrzej rysuje, ma ładniejszy bokeh i ogólnie lepszą plastykę (choć był kiedyś talmudyczny wręcz spór o to, co to może znaczyć) :)
bokeh tak, 85 mm ma ładniejszy.
rysuje ostrzej - no własnie nie. "przemysłowe" testy rozdzielczości przemawiają za 50/1.8 mm. wykresy MTF ma lepsze.
o plastyce tez nie będe dyskutował. inna ogniskowa, juz nieco inne głębie ostrości, inaczej wyglądają plany.
nie zasmiecajmy koledze wątku. ja z tych trzech obiektywów wybrałbym 180 mm, a miałem wszystkie.
Niedzwiedz
07-04-2006, 09:21
maroo, no ok widzialem ze milosc do tego szkla jest uzasadniona :D
RAF, hmm ciekekawe ja juz pisalem gdzies za na d70 wszystkie stalki byly porownywalne ,teraz na s3 20 jest najslabsza a 35 najlepsza 50 lepsza w ostrosci od 85 !!!
czy moglbys mi wyslac moj ulubiony test na gazete w nef na 1,8 z 50 i 85
bo jezeli roznice sa takie to wyjdzie jak u mnie http://fotomisio.domeczek.pl/inne/20v35v50v85/20v35v50v85.htm
co do bokheja i plastyki przeniesienia koloru i kontrastowosci to 85 jest rzeczywiscie lepsza i to duzo i w portretach twarzy to juz wogole wymiata 50 , min dlatego jej nie sprzedalem i nie kupilem tamrona 90 ;)
[ Dodano: Pią Kwi 07, 2006 11:30 am ]
a i znalazlem sobie przypadkiem takie cos tu tez wychodzi ze 85 nie jest rewelacyjna az tak bardzo jak 50 !!! tyle ze obie to wersje 1,4 !!!!!!
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1030&message=17743054
Chirowski
10-04-2006, 09:35
Witam po weekendzie.
Tak jak pisałem napisze wam po weekendzie, jaka jest moja decyzja co do tego obiektywu.
A wiec tak:
Za tydzien wystawiam na Allegro licytacje od 1800zl z opcja KUP TERAZ 1950zl ( nowy kosztuje 3200zl, a jak napisal admin Piotr Milecki w tej dyskusji, ta wersja wystawiona byla na allegro okolo tej kwoty) , moim zdaniem to jest okazyjna cena, bo mnie troche przycisnelo finansowo i dlatego wlasnie chce go sprzedac, tak normalnie to nawet bym tego watku nie zaczynal, no ale tak bywa.
Obiektyw bedzie mozna odebrac w Opolu, lub Wroclawiu bo tam brat studiuje. Paczka tez mozliwa, ale raczej lepiej bedzie to zalatwic osobiscie, nawet moge gdzies dojechac, tak do okolo 100km.
Podrzuce jeszcze raz linka do zdjec aktualnego stanu: http://www.chirowski.art.pl/nikon/index.html , przed aukcja zrobie wiecej zdjec, z kazdej strony, zeby widac bylo ze obiektyw jest prawie jak nowka.
Jutro albo jeszcze dzisiaj wstawie tez ten watek do dzialu "sprzedaz" na naszym forum.
Pozdrawiam,
Marcin
[ Dodano: Sob 15 Kwi, 2006 ]
Witam
Wszystkich zainteresowanych tym obiektywem, zapraszam na allegro, akurat ktos sprzedaje taki sam, cena juz 1800zl, a ja postanowilem dac licytacje od 1500zl
Zapraszam: http://allegro.pl/show_item.php?item=98617215
Pozdrawiam,
Marcin