Zobacz pełną wersję : Orginał czy zamiennik
cdamian21
14-04-2008, 19:31
Witam mam pytanie jak w temacie jaką baterie do D80 ??
Zbychu67
14-04-2008, 22:23
Powiem tak: miałem zamiennik miałem problemy z zanikającym napięciem. Kupiłem oryginał i nie mam problemów z zasilaniem. Z drugiej strony wiele osób chwali sobie zamienniki. Temat był już kilka razy poruszany na forum.
Zbychu
W tej chwili oryginał do D80 kosztuje coś ok 139zł. Według mnie i nie tylko mnie, nie opłaca się kupować zamiennika. Jak kiedyś org kosztował blisko 200zł to różnica była dość spora i można było brać to pod uwagę zamiennik.
Teraz to nie ma sensu. Jeśli chcesz kupić zamiennik to tylko i wyłącznie sprawdzonych producentów, a te z kolei są w podobnej cenie do oryginalnego aku, tak więc sam widzisz że zaoszczędzisz tylko kilkanaście złotych. Kup oryginalny i będziesz spał spokojnie ;)
Mata_Hari
14-04-2008, 23:06
Jak ja kupowałam zamiennik, to oryginały były po blisko 200zł, więc wzięłam Hamę za ok 70 zł (szczęśliwym trafem, bo za jakiś czas były już za ponad 200zł). Mam więc 5 lat gwarancji i jestem z niej nawet bardziej zadowolona niż z oryginalnego. Tak więc kwestia trafu ;)
Tylko orygniał.
Kupiłem niedawno takowy za 130 pln (allegro). Nówka, faktura etc..
Tylko orygniał.
Kupiłem niedawno takowy za 130 pln (allegro). Nówka, faktura etc..
Od sprzedawcy poleconego przez Robina?
Od sprzedawcy poleconego przez Robina?
Kupowałem od tego allegrowicza:
http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=5070801
a czy jest jakis wzor czy cos by rozpoznac ogyginal od podroby? bo mam kupiony tez za ok 130zl ale strona ze stykami nie jest taka sama jak bateria kupiona wraz z body.
woodyallen
16-04-2008, 09:29
Witam:). Mam D 80 ponad rok z dwoma bateriami, jedna - oryginał, druga - hahnel. Po ponad rocznym użytkowaniu oryginał jest niestety mniej wydajny. Ostatnio na baterii nikona zrobiłem ( w ciągu ok 1 tyg) ~200, na baterii hahnela nie schodzę poniżej 300, tą zależność zauważyłem stosunkowo niedawno, wcześniej baterie trzymały równy poziom. Zdaje sobie sprawe ze to mało obiektywne ,byc moze jakieś słabsze ogniwo sie trafiło;), fakt faktem bateria "oryginalna" mnie troszke ostatnio zmartwiła;). Co do Hahnela- to polecam, zero zastrzeżeń.
velaskez
16-04-2008, 20:27
żywotność baterii zależy czy dużo przeglądasz, czy włączony jest podgląd, ostatnio strzelałem na pokazie tańca i przez 4h nie było czasu na patrzenie w ekranik. Strzeliłem 820 zdjęć na standardowym aku do D80. Też mam i oryginał i zamiennik, szczerze częściej korzystam z oryginała, zamiennik mam tylko awaryjnie
tak jak koledzy wyżej....
w obecnej chwili orginal 130, nie warto zamiennikow
Gdyby oryginał faktycznie był lepszy, to oczywiście zgadzam się, przy takiej cenie jak obecnie - tylko oryginał.
Sam jednak zauważyłem coś innego. Aparat (D80) mam od października 2006. Na początku jechałem tylko na akumulatorze z zestawu. Jakoś w połowie okresu użytkowania dorzuciłem do aparatu gripa i już wtedy oryginał miał dużo krótszą żywotność, niż tuż po zakupie. Poczytałem forum i do gripa kupiłem 2 sztuki zamienników ze sklepu foto-tip. Od tej pory nie wyciągam ich z aparatu, regularnie doładowuję kiedy jeden z nich się rozładuje, a nikonowski akumulator leży w torbie na dnie jako rezerwa i tylko czasami go ładuję, żeby nie leżał całkiem nie ruszany. Przy zamiennikach nie zauważyłem na razie efektu ich starzenia się, nie ma nagłych rozładowań od 100% do 0, ani nic tym podobnego. Jest jednym słowem ok.
Zaznaczam jednak, że nie jest tak z każdym typem zamienników. Miałem wcześniej 2 sztuki jakiegoś noname z allegro i w ciągu tygodnia zażądałem zwrotu gotówki, bo nie było prawidłowej współpracy z aparatem i działy się różne "cuda wianki" z tymi akumulatorami.
Podsumowując - dla 100% pewności lepiej oryginał, jednak niekoniecznie będzie on lepszy elektrycznie niż zamiennik. Osobiście nie żałuję wyboru foto-tipa. Kiedy go kupowałem był dodatkowo 2 razy tańszy niż oryginał.