PDA

Zobacz pełną wersję : Orginał czy zamiennik

cdamian21
14-04-2008, 19:31
Witam mam pytanie jak w temacie jaką baterie do D80 ??

Zbychu67
14-04-2008, 22:23
Powiem tak: miałem zamiennik miałem problemy z zanikającym napięciem. Kupiłem oryginał i nie mam problemów z zasilaniem. Z drugiej strony wiele osób chwali sobie zamienniki. Temat był już kilka razy poruszany na forum.

Zbychu

piwkoo
14-04-2008, 22:57
W tej chwili oryginał do D80 kosztuje coś ok 139zł. Według mnie i nie tylko mnie, nie opłaca się kupować zamiennika. Jak kiedyś org kosztował blisko 200zł to różnica była dość spora i można było brać to pod uwagę zamiennik.
Teraz to nie ma sensu. Jeśli chcesz kupić zamiennik to tylko i wyłącznie sprawdzonych producentów, a te z kolei są w podobnej cenie do oryginalnego aku, tak więc sam widzisz że zaoszczędzisz tylko kilkanaście złotych. Kup oryginalny i będziesz spał spokojnie ;)

Mata_Hari
14-04-2008, 23:06
Jak ja kupowałam zamiennik, to oryginały były po blisko 200zł, więc wzięłam Hamę za ok 70 zł (szczęśliwym trafem, bo za jakiś czas były już za ponad 200zł). Mam więc 5 lat gwarancji i jestem z niej nawet bardziej zadowolona niż z oryginalnego. Tak więc kwestia trafu ;)

prz3mo
14-04-2008, 23:06
Tylko orygniał.
Kupiłem niedawno takowy za 130 pln (allegro). Nówka, faktura etc..

mikkay
14-04-2008, 23:26
Tylko orygniał.
Kupiłem niedawno takowy za 130 pln (allegro). Nówka, faktura etc..

Od sprzedawcy poleconego przez Robina?

prz3mo
15-04-2008, 22:46
Od sprzedawcy poleconego przez Robina?

Kupowałem od tego allegrowicza:
http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=5070801

Tofifik
16-04-2008, 00:40
a czy jest jakis wzor czy cos by rozpoznac ogyginal od podroby? bo mam kupiony tez za ok 130zl ale strona ze stykami nie jest taka sama jak bateria kupiona wraz z body.

woodyallen
16-04-2008, 09:29
Witam:). Mam D 80 ponad rok z dwoma bateriami, jedna - oryginał, druga - hahnel. Po ponad rocznym użytkowaniu oryginał jest niestety mniej wydajny. Ostatnio na baterii nikona zrobiłem ( w ciągu ok 1 tyg) ~200, na baterii hahnela nie schodzę poniżej 300, tą zależność zauważyłem stosunkowo niedawno, wcześniej baterie trzymały równy poziom. Zdaje sobie sprawe ze to mało obiektywne ,byc moze jakieś słabsze ogniwo sie trafiło;), fakt faktem bateria "oryginalna" mnie troszke ostatnio zmartwiła;). Co do Hahnela- to polecam, zero zastrzeżeń.

velaskez
16-04-2008, 20:27
żywotność baterii zależy czy dużo przeglądasz, czy włączony jest podgląd, ostatnio strzelałem na pokazie tańca i przez 4h nie było czasu na patrzenie w ekranik. Strzeliłem 820 zdjęć na standardowym aku do D80. Też mam i oryginał i zamiennik, szczerze częściej korzystam z oryginała, zamiennik mam tylko awaryjnie

gar_krk
16-04-2008, 22:48
tak jak koledzy wyżej....

w obecnej chwili orginal 130, nie warto zamiennikow

strazaq
17-04-2008, 15:58
Gdyby oryginał faktycznie był lepszy, to oczywiście zgadzam się, przy takiej cenie jak obecnie - tylko oryginał.

Sam jednak zauważyłem coś innego. Aparat (D80) mam od października 2006. Na początku jechałem tylko na akumulatorze z zestawu. Jakoś w połowie okresu użytkowania dorzuciłem do aparatu gripa i już wtedy oryginał miał dużo krótszą żywotność, niż tuż po zakupie. Poczytałem forum i do gripa kupiłem 2 sztuki zamienników ze sklepu foto-tip. Od tej pory nie wyciągam ich z aparatu, regularnie doładowuję kiedy jeden z nich się rozładuje, a nikonowski akumulator leży w torbie na dnie jako rezerwa i tylko czasami go ładuję, żeby nie leżał całkiem nie ruszany. Przy zamiennikach nie zauważyłem na razie efektu ich starzenia się, nie ma nagłych rozładowań od 100% do 0, ani nic tym podobnego. Jest jednym słowem ok.

Zaznaczam jednak, że nie jest tak z każdym typem zamienników. Miałem wcześniej 2 sztuki jakiegoś noname z allegro i w ciągu tygodnia zażądałem zwrotu gotówki, bo nie było prawidłowej współpracy z aparatem i działy się różne "cuda wianki" z tymi akumulatorami.

Podsumowując - dla 100% pewności lepiej oryginał, jednak niekoniecznie będzie on lepszy elektrycznie niż zamiennik. Osobiście nie żałuję wyboru foto-tipa. Kiedy go kupowałem był dodatkowo 2 razy tańszy niż oryginał.