Zobacz pełną wersję : Problem z otwarciem dysku-partycji
Witam.
Mam taki mały problem.
Po sformatowaniu zewnętrznego dysku twardego, coś dziwnego się zrobiło z całą resztą.
Chodzi o to, że po dwukrotnym kliknięciu na dysk lokalny np: "C", dysk nie otwiera się tak jak dotychczas, tylko pokazuje się lista "Otwierania za pomocą", "Wybierz program, którego chcesz użyć do otwarcia tego pliku" i pokazana jest lista programów.
Dopiero, gdy wybiorę z tej listy explorer.exe, który znajduje się na dysku "C" w folderze "Windows", folder się otwiera.
Czy ktoś ma jakąś radę?
Wygląda to na infekcję z pendrive'a. Wyświetl pliki ukryte na tym dysku i skasuj prawdopodobnie istniejący tam plik autorun.ini.
Przeleć wszystkie dyski systemu na którym formatowałeś ten dysk jakimś dobrym skanerem antywirusowym.
Kolejna dziwna sprawa.
Kiedy wchodzę w "Opcje folderów" ->"Widok" i tam chcę zmienić na "Pokaż ukryte pliki i foldery", klikam "Zastosuj" i "OK" no i nic.
Pliki się nie pokazują.
Kompa skanowałem Nodem32, Ad-Adwarem i SpyBootem.
Nie wiem, co mam dalej robić :(
POMOCY!
downunder
13-04-2008, 16:02
Ostatnio miałem podobny problem jak na pendrivie przyniosłem jakiegoś trojana (nazwy niestety nie pamiętam).
Zanim się spotrzegłem zainfekowałem 3 komputery. :(
Ściągnij sobie 30 dniową wersję Pandy i przeskanuj komputer (mi Panda "gada" usunęła), albo przeskanuj go jakimś dobrym skanerem online, np. mks (http://www.mks.com.pl/skaner/). :)
kacperek
13-04-2008, 16:03
Ściągnij sobie 30 dniową wersję Pandy i przeskanuj komputer
Panda też ma skaner online.
Dzięki koledze shadixx'owi problem znikł.
Dzięki za pomoc!
(temat do zamknięcia)
shaddixx
13-04-2008, 17:07
dokładnie. czasami warto siegać po proste narzędzia;)
kacperek
13-04-2008, 17:09
dokładnie. czasami warto siegać po proste narzędzia;)
To może uchyl rąbka tajemnicy.
shaddixx
13-04-2008, 17:38
odzyskiwanie systemu;)
Kolejna dziwna sprawa.
Kiedy wchodzę w "Opcje folderów" ->"Widok" i tam chcę zmienić na "Pokaż ukryte pliki i foldery", klikam "Zastosuj" i "OK" no i nic.
Pliki się nie pokazują.
Kompa skanowałem Nodem32, Ad-Adwarem i SpyBootem.
Nie wiem, co mam dalej robić :(
POMOCY!
Tak na przyszłość... czasami nie warto skanować chorego systemu narzędziem na nim zainstalowanym :)
Zassaj jakieś narzędzie które albo uruchomisz z zabezpieczonego przed zapisem pendriva albo nagranej płyty CD. Dodatkowo takie rzeczy robi się uruchamiając system w trybie awaryjnym.
Jeśli to była jakaś infekcja, to przywracanie systemu da radę do... czasu przypadkowego uruchomienia zainfekowanego pliku :mrgreen: - dalej będziesz miał dokładnie to samo.
Warto mieć gdzieś na pendrivie wrzuconego bezinstalacyjnego dr web-a np.:
ftp://ftp.drweb.com/pub/drweb/cureit/cureit.exe
JanuszWaw
14-04-2008, 08:42
Tak na przyszłość... czasami nie warto skanować chorego systemu narzędziem na nim zainstalowanym :)...przywracanie systemu da radę do... czasu przypadkowego uruchomienia zainfekowanego pliku :mrgreen: ...
Słusznie prawi. Z drugiej strony trzeba uważać z tymi "skanerami" on-line. Niestety w sieci pojawiły się "podróby" skanerów, które pod pozorem skanowania infekują dyski. Ich aktywność w głównej mierze polega na ... "niwelacji" dysków ;) W moim (syna) przypadku po kilku dniach od uruchomienia "skanera" nastąpił totalny rozjazd systemu i usług. A wtedy nie pozostaje nic innego jak metoda spalonej ziemi.
Tak więc zasada ograniczonego zaufania i w tym przypadku ma istotne zastosowanie. Pozdrawiam -
krzysztof jot
14-04-2008, 19:08
Dzięki koledze shadixx'owi problem znikł.
Dzięki za pomoc!
(temat do zamknięcia)
no moze nie do zamkniecia - bo nie widze tej rady - a ciekaw jestem. Miałem podobny przypadek -ale na partycjach E i F po tym jak kolega podłaczał dysk zewnetrzny do laptopa. Po "usilnym usiłowaniu" naprawy - sądząc ze cos sie poprzestawiało w systemie - poszedłem po najprostsze rozwiazanie - odtworzyłem z uśmiechem backup system C i partycji D - spokojnie klikam na E.. i to samo :).
I nie udało mi sie znaleźć rozwiązania. Na szczescie w laptopie miałem niewiele danych - zgrałem na dysk, zrobiłem format i po ptokach - ale co zrobić jak partycja jest widziana jak folder - nie znalazłem w sieci, wiec chętnie przeczytam.
PS .
acha widze :) - ale jak wspomniałem to nawet nie odzyskiwanie a więcej bo odtworzenie z backupu systemu ( ale nie tej partycji bo jej nie miałem - fakt ) - i nic, co więc to powoduje i jakie lekarstwo na ewentualną przyszłosć ?
PS .
acha widze :) - ale jak wspomniałem to nawet nie odzyskiwanie a więcej bo odtworzenie z backupu systemu ( ale nie tej partycji bo jej nie miałem - fakt ) - i nic, co więc to powoduje i jakie lekarstwo na ewentualną przyszłosć ?
Tak jak pisałem gdzieś wyżej: pierwsze co to program typu file manager (np. total comander) z wyświetlaniem plików systemowych i ukrytych - sprawdzenie czy na partycjiu która tak się zachowuje nie mam pliku autorun.ini (w katalogu głównym czyli odrazu po wyświetleniu zawartości C, D, E itd) - jak jest to do kasacji. Taki plik nie ma prawa występować na dysku twardym. W zawartości tego pliku często jest podana ścieżka dostępu do następnego pliku który jest tym złośliwym właśnie.
Jeśli pliczku nie ma fizycznie na dysku to głębsza sprawa ale też często do prostego załatwienia. Dzisiejsze infekcje są coraz mniej powtarzalne, znaczy się często do dziadostwa trzeba podchodzić indywidualnie i dlatego "złote przepisy" wykopane gdzieś tam w sieci czasami nie działają...