Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Problem z otwarciem dysku-partycji

Witam.
    Mam taki mały problem.

Po sformatowaniu zewnętrznego dysku twardego, coś dziwnego się zrobiło z całą resztą.

Chodzi o to, że po dwukrotnym kliknięciu na dysk lokalny np: "C", dysk nie otwiera się tak jak dotychczas, tylko pokazuje się lista "Otwierania za pomocą", "Wybierz program, którego chcesz użyć do otwarcia tego pliku" i pokazana jest lista programów.

Dopiero, gdy wybiorę z tej listy explorer.exe, który znajduje się na dysku "C" w folderze "Windows", folder się otwiera.

Czy ktoś ma jakąś radę?

Domyślnie Odp: Problem z otwarciem dysku-partycji

Wygląda to na infekcję z pendrive'a. Wyświetl pliki ukryte na tym dysku i skasuj prawdopodobnie istniejący tam plik autorun.ini.
    Przeleć wszystkie dyski systemu na którym formatowałeś ten dysk jakimś dobrym skanerem antywirusowym.

Kolejna dziwna sprawa.
    Kiedy wchodzę w "Opcje folderów" ->"Widok" i tam chcę zmienić na "Pokaż ukryte pliki i foldery", klikam "Zastosuj" i "OK" no i nic.
    Pliki się nie pokazują.

Kompa skanowałem Nodem32, Ad-Adwarem i SpyBootem.

Nie wiem, co mam dalej robić

POMOCY!

Ostatnio miałem podobny problem jak na pendrivie przyniosłem jakiegoś trojana (nazwy niestety nie pamiętam).
    Zanim się spotrzegłem zainfekowałem 3 komputery.
    Ściągnij sobie 30 dniową wersję Pandy i przeskanuj komputer (mi Panda "gada" usunęła), albo przeskanuj go jakimś dobrym skanerem online, np. mks.
    OMG, I have finally discovered what's wrong with my brain: On the left side, there is nothing right, and on the right side, there is nothing left.

Cytat Zamieszczone przez downunder Zobacz posta
    Ściągnij sobie 30 dniową wersję Pandy i przeskanuj komputer
    Panda też ma skaner online.

Dzięki koledze shadixx'owi problem znikł.
    Dzięki za pomoc!

(temat do zamknięcia)

Cytat Zamieszczone przez mini21 Zobacz posta
    Kolejna dziwna sprawa.
    Kiedy wchodzę w "Opcje folderów" ->"Widok" i tam chcę zmienić na "Pokaż ukryte pliki i foldery", klikam "Zastosuj" i "OK" no i nic.
    Pliki się nie pokazują.

Kompa skanowałem Nodem32, Ad-Adwarem i SpyBootem.

Nie wiem, co mam dalej robić

POMOCY!
    Tak na przyszłość... czasami nie warto skanować chorego systemu narzędziem na nim zainstalowanym
    Zassaj jakieś narzędzie które albo uruchomisz z zabezpieczonego przed zapisem pendriva albo nagranej płyty CD. Dodatkowo takie rzeczy robi się uruchamiając system w trybie awaryjnym.
    Jeśli to była jakaś infekcja, to przywracanie systemu da radę do... czasu przypadkowego uruchomienia zainfekowanego pliku - dalej będziesz miał dokładnie to samo.
    Warto mieć gdzieś na pendrivie wrzuconego bezinstalacyjnego dr web-a np.:
    ftp://ftp.drweb.com/pub/drweb/cureit/cureit.exe

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    Tak na przyszłość... czasami nie warto skanować chorego systemu narzędziem na nim zainstalowanym ...przywracanie systemu da radę do... czasu przypadkowego uruchomienia zainfekowanego pliku ...
    Słusznie prawi. Z drugiej strony trzeba uważać z tymi "skanerami" on-line. Niestety w sieci pojawiły się "podróby" skanerów, które pod pozorem skanowania infekują dyski. Ich aktywność w głównej mierze polega na ... "niwelacji" dysków W moim (syna) przypadku po kilku dniach od uruchomienia "skanera" nastąpił totalny rozjazd systemu i usług. A wtedy nie pozostaje nic innego jak metoda spalonej ziemi.
    Tak więc zasada ograniczonego zaufania i w tym przypadku ma istotne zastosowanie. Pozdrawiam -
    - Janusz(W)
    "...Człowiek to jedyne zwierzę które się rumieni. I jedyne, które ma za co..." - Mark Twain

Uprawnienia umieszczania postów