Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Fuji s100fs

baku127
10-04-2008, 01:45
Co sądzicie o tym aparacie.Czy fakt używania hybrydy oznacza bycie amatorem.Ostatni trend to posaidanie lustra+kitowy obiektyw i uznawanie sie za mistrzów fotografii, którzy mają wieczne problemy z FFi BF.:mrgreen: Będąc na plenerze jeden z takowych mistrzów na pytanie "jaką masz przysłone ,"odpowiedział -mam 100".
Powodzenia.

rockabilly
10-04-2008, 11:02
powiem ci tak.

jesli planujesz inwestowac w sprzet i wydac kilka albo kilkanascie tysiączków w szkła to kup jakąs lustrzanke.

jesli obejdziesz sie tylko np kitem plus jakis taki zoom (tamron 55-200, sigma 70-300)to odpusc sprawe lustrzanki bo nie bedziesz zadowolony ani ze zdjec ani z wydanej kasy.
moje spostrzezenia sa takie ze 18-55 nie nadaje sie do niczego, jesli juz kit to od 18-70 w górę, jesli chodzi o klase szkła.
jesli chodzi o tanie lustro z kitem to moim zdaniem zaleta w stosunku do hybrydu jest tylko jedna, szybkosc AF.

Ja kompletuje wlasnie szkła do d70s który wystarcza mi w zupelnosci a jako drugi aparat kupilem s9600.

bardzo uniwersalne zastosowanie, świetna cena(990 w saturnach)i wystarczająco dobre zdjęcia.
jak masz kupic d40(x) czy inne takie lustro to zapomnij....bierz hybryde i nie dźwigaj plecaka sprzetu.

zapewne zgromicie mnie tym co napisze ale lepsza dobra hybryda niz lustro ze słabym kitem.

pozdro

Wolf
10-04-2008, 14:41
zapewne zgromicie mnie tym co napisze ale lepsza dobra hybryda niz lustro ze słabym kitem.
To już nie od dzisiaj wiadomo ;) Dlatego tak lubię moją SONY R1 :D

A co do FujiFilm FinePix S100FS, to gdybym nie mógł kupić R1 to pewnie zdecydowałbym się właśnie na ten aparat.
http://www.pbase.com/cameras/fujifilm/finepix_s100fs

baku127
10-04-2008, 15:12
Rockabilly konkretna odpowiedz.Poisiadam F80 +50mm,28-80mm i 70-300mm.A nie chce mi się wywalać kasy na jakisz szeroki kąt do lustra bo to 1 tyś.Następne szkło do makro ,kolejny- tysiak.No i cała torba klamotów.A body jakie mnie zadowoli to D80 czyli 2tyś. I takim właśnie prostym rachunkiem nazbierało się 4 tyś.Kur...... nie mam tyle kasy.

baku127
10-04-2008, 15:24
Wolf dzieki za link.

rockabilly
10-04-2008, 16:41
4 koła to absolutne minimum.
dolicz dedykowany, niezly akumulator(100 zł), dobrą, pojemną torbę na te wszystkie złomy(ok 300 zł w górę)serwis i czyszczenie co jakiś czas(ok 200 zł)i Twoj czas poświęcony post processingowi, jesli masz słabe szkła.
Jesli focisz za kasę dolicz jeszcze sabinkę (1200) i porządny statyw (300 w górę)
Do wszystkiego jeszcze kup na allegro jakies małe kombi(żeby targać te klamoty)- min 4000 zł:) albo sprowadź murzynka bambo który to wszystko póżniej będzie nosił.
całość zatem dyszka PLN, nie licząc wynagrodzenia Pana Bambo czy kosztów paliwa i niezliczonych klamotów jak filtry, gripy, databanki
Zapomnij o wycieczkach w góry ze sprzętem foto, chyba ze nie weźmiesz plecaka z karimatą, jedzeniem i ciepłymi ubraniami:)- co juz dla mnie zakrawa na skrajną głupotę.
Mam wrażenie że jest moda na lustrzanki i niektórym tanie zestawiki przysłaniają cały świat- byle mieć i zmienić sobie szkiełko w towarzystwie.

Aha, no i do tego jeszcze ubezpiecz sprzęt foto raz na rok.

Ja zatem cieszę sie niebywale z owego Fuji 9600 i nie bede ulegał marketingowym pokusom CMOSów, Expeedów i fajnych gadżetów.
Robilem odbitki rzędu 30/40 kompaktem z matrycą 4 mln i do dziś wiszą na ścianie- moze dlatego ze nie wyczyniam modłów nad kazdym z nich i nie szukam z lupą przy oku ziarna.

Inna rzecz to nie wiem czy nastepca s9600 jest wart ponad dwukrotnej dopłaty względem schodzącego modelu...
1)detekcja twarzy...no szkoda że nie fujary:)
2)stabilizacja, w jakiejkolwiek formie by nie była...jest bez sensu...mechaniczna wpierdziela prąd a elektroniczna podbija ISO...sam sobie mogę podbić
3) ISO 3200 6400 10000....BEZ KOMANTARZA, po co wprowadzać te wartości skoro są bezużyteczne
4)dedykowany akumulator....za ile go kupisz? kosztuje tyle samo co 4 akKu AA?

no i ? czy nowy model jest produkowany w Japonii, jak poprzednik, czy w CHRL?

hehe, ale elaborat strzeliłem-PRZEMYśL ZAKUP:)