PDA

Zobacz pełną wersję : Który Polecacie Plecak ... ??

venom07
07-04-2008, 21:51
Witam :) Przymierzam się do zakupu plecaka do swojego aparaciku. Troszkę się o nich doczytałem i wybrałem kilka, które będą mi najlepiej pasowały. A więc tak:
1) K-3 Naneu Pro
2) NANEU Pro ALPHA
3) TAMRAC Adventure 9
4) Lowepro Rover Plus AW

Dodam, że to ma byc plecak na wycieczki, pielgrzymki, jak i po mieście itd... Zależy mi żeby zmieścił się do dolnej komory podpięty grip + obiektyw 70-300VR do D300 do tego jeszcze ze 2 obiektywy, lampa sb-800.
A do górnej jakis napój, kanapki, płaszcz przeciwdeszczowy, książka itp.

Pozdrawiam Łukasz

Fr@ntz
07-04-2008, 22:41
widziałem dzisiaj "na żywca" K-3 Naneu Pro - jest po prostu ogromny i nadaje się praktycznie chyba tylko na wycieczki. Na weekendowy spacer np. z Klonem do parku itp. szukałbym czegoś innego, ale na na jakąś dłuższą podróż powinien być idealny

maxxx
07-04-2008, 22:55
widziałem dzisiaj "na żywca" K-3 Naneu Pro - jest po prostu ogromny i nadaje się praktycznie chyba tylko na wycieczki. Na weekendowy spacer np. z Klonem do parku itp. szukałbym czegoś innego, ale na na jakąś dłuższą podróż powinien być idealny

A oglądałeś go gdzieś w sklepie? Bo przymierzam się do jego kupna, a w żadnym sklepie w Warszawie się jeszcze na niego nie natknąłem.

mini21
07-04-2008, 23:59
Ja nie będę oryginalny.
Plecam Alphę.
Posiadam ją już prawie 2 lata i nie ma z nią żadnych problemów.
K3 widziałem i nie podoba mi się system wyjmowania sprzętu.

124miko
08-04-2008, 00:29
Naneu Pro K3L - duży, mało wygodne wyjmowanie sprzętu z dolnej komory, prawdopodobnie nie zmieści się D300 z zapiętym 70-300 VR ( nie mam tego obiektywu). Natomiast ma rewelacyjny system oddzielający plecak od pleców ( nie pocą się przy wysokich temperaturach ). Duży rozmiar ma też swoje zalety. Naprawdę wiele można zmieścić.
Jeśli masz dalsze pytania - chętnie odpowiem.

pozdrawiam 124miko

Sever
08-04-2008, 00:30
Alfa jsest fajna, ale nie mieści się w nią tyle sprzętu co na zdjęciu. Przynajmniej mnie ;)
Ale całkiem zgrabny plecaczek. Ma ogromną zaletę - nie wygląda na plecak ze sprzętem foto ;)

Obejrzyj jeszcze serię FastPack LowePro. Podobna filozofia jak Alfa. 300 i 350 są chyba większe trochę od Alphy.
Do tego wygodniejsze wyciąganie aparatu.

Fr@ntz
08-04-2008, 05:55
A oglądałeś go gdzieś w sklepie? Bo przymierzam się do jego kupna, a w żadnym sklepie w Warszawie się jeszcze na niego nie natknąłem.
Niestety nie, ale zadzwoń do fotogeneracji (http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=327096215)- czasem na allegro wystawiają plecaki Naneu, więc może mają jakiś na stanie.

venom07
09-04-2008, 20:55
Panowie z tych plecaków co wymieniłem to, który byście wybrali ??
w NANEU Pro ALPHA żeby dotrzeć do aparatu to chyba trzeba się troche namęczyć bo jest otwierany od wewnątrz

mini21
09-04-2008, 21:17
Nieprawda.
Ja mam Alphę i nie ma z nią problemu.
Nawet całkiem z pleców nie musisz jej ściągać, żeby dostać się do sprzętu, tak jak w K3.

Ale to kwestia opanowania sobie techniki :mrgreen:

vitter
10-04-2008, 23:00
Lowepro trekker Plus
rewelka na dłuższe wypady

Jolania
17-04-2008, 12:56
Gdzie jescze mogę kupić Naneu Pro K3L?

suomi
17-04-2008, 13:26
Gdzie jescze mogę kupić Naneu Pro K3L?

Obawiam się, że już nigdzie :neutral: Ostatni raz widziałam chyba z miesiąc temu na allegro i jedną wystawową sztukę w Fotopanoramie - kiedy ostatnio tam byłam mieli już tylko K3

Ania_B
17-04-2008, 13:51
a ja bym polecała coś innego sama miałam podobny problem i najpierw miał być lowerpro później kata aż wkońcu zdecydowałam się na inną firmę
polecam Crumpler The Royal Court L,
bardzo dobra jakość wykonania torby, dzięki dobremu wyprofilowaniu nie czuje się plecaka gdy się go nosi, dolna komora służy do trzymania sprzętu, górna na rzeczy osobiste, dodatkowo dwie jedna zewnętrzna na dokumeny itp a druga wewnętrzna na laptopa, naprawdę gorąco polecam
pozdrawiam,
A.

Jolania
17-04-2008, 15:24
a ja bym polecała coś innego sama miałam podobny problem i najpierw miał być lowerpro później kata aż wkońcu zdecydowałam się na inną firmę
polecam Crumpler The Royal Court L,

Niestety cena trochę kosmiczna i wygląd jakiś ...damski?
W każdym razie dziekuję za dobre chęci. Pozdarwiam

Jolania
17-04-2008, 18:58
A ogladal ktoś Lowepro CompuDaypack?

venom07
24-04-2008, 17:25
A do tego plecaka zmieszczę D300 z podpiętym 70-300VR + grip ?? oczywiście do tego żeby sie zmieściła sb-800 i kilka obiektywów. Bo do K-3 moge mieć z tym podobno problemy.

maxxx
24-04-2008, 18:12
A z plecakiem FOMEI WINNER R08 miał ktoś z was do czynienia? Cena na allegro jest dość atrakcyjna, nie wiem tylko jak z jakościa...

Gienia
24-04-2008, 19:41
Mam Alpha i na krótkie wycieczki jest super. Nie ma jednak miejsca na laptopa i troszkę jest dla mnie niewygodny przy dłuższym spacerze (np tak ze 14 godzin) więc kupiłem Lowepro Fastpack 350. Jest rewelacyjny. CompuDay jest jeszcze większy od Fastpacka (przymierzałem się ale mogły być problemy z bagażem podręcznymw samolotach w niektórych liniach). Polecam Ci obejrzenie na żywo jeśli tylko masz taką możliwość. Do wszystkich tych plecaków wejdzie 70-300 z pucha i gripem plus 2-3 obiektywy plus lampa.

MajaS
24-04-2008, 20:42
Mam Alpha i na krótkie wycieczki jest super. Nie ma jednak miejsca na laptopa i troszkę jest dla mnie niewygodny przy dłuższym spacerze (np tak ze 14 godzin) więc kupiłem Lowepro Fastpack 350. Jest rewelacyjny. CompuDay jest jeszcze większy od Fastpacka (przymierzałem się ale mogły być problemy z bagażem podręcznymw samolotach w niektórych liniach). Polecam Ci obejrzenie na żywo jeśli tylko masz taką możliwość. Do wszystkich tych plecaków wejdzie 70-300 z pucha i gripem plus 2-3 obiektywy plus lampa.

Czyli ten Lowepro Fastpack 350 mieści się w "ramkach" bagażu podręcznego w samolocie?
Myślę o nim właśnie...
Marzy mi się spakować "duży" sprzęt foto, laptopa, trochę szpargałów i bez problemu zabrać to na pokład samolotu.
Da się w Lowepro Fastpack 350?

venom07
24-04-2008, 20:46
Jednak padło na Lowepro Compu Trekker Plus AW :)

marekm
24-04-2008, 22:38
Jednak padło na Lowepro Compu Trekker Plus AW :)

Na to co masz w stopce jest dużo za duży, ale jest rozwojowy. :)

Gienia
24-04-2008, 23:56
Czyli ten Lowepro Fastpack 350 mieści się w "ramkach" bagażu podręcznego w samolocie?
Myślę o nim właśnie...
Marzy mi się spakować "duży" sprzęt foto, laptopa, trochę szpargałów i bez problemu zabrać to na pokład samolotu.

Da się (choć w pełni wypchanego w turbośmigłowym Bombardierze musiałem trzymać go pod siedzeniem, ale już w każdym innym samolocie wchodził bez problemu na półeczkę). Jest sporawy ale służy mi teraz jako codzienny plecak. Trzymam w nim D80 z gripem i 17-55, 2 stałki, lampę, zasilacze/ładowarki i mam jeszcze miejsce na jeden obiektyw (wszystko w przedziale foto). Zasilacz i myszka w przedziale na laptopa (mam 15.4"), filtry karty w osobnych specjalnych przegródkach i jeszcze mam kupę miejsca na kurtkę i inne gadżety w górnej przegrodzie. No i świetny dostęp do aparatu. Polecam.

venom07
25-04-2008, 13:07
Na to co masz w stopce jest dużo za duży, ale jest rozwojowy. :)

Wiem, że jest spory bo mój znajomy ma taki plecak. Ale chce swój sprzęt rozbudować więć lepiej mieć więcej miejsca niż pózniej zmieniac plecak :) Więc dlatego go wybrałem
Pozdrawiam

koronka
14-05-2008, 14:14
polece plecak BURTON Zoom Pack (znana snowboardowa firma). solidna konstrukcja (nie moze byc inaczej, gdy plecak przeznaczony jest dla osob uprawiajacych sporty extremalne) jak i sporo miejsca 28l. cena rynkowa to ok. 130$, ja jednak na ebay'u kupilam nowke sztuke za 70$. dodatkowy atut dla uprawiajacych sporty zimowe to miejsce na zapiecie deski snowboardowej (osobiscie gdy nie mam zapietej deski jeden z paskow uzywam do przymocowania dosc ciezkiego statywu). jestem bardzo zadowolona, nie zamienilabym na nic innego.

dla zainteresowanych:
kolega zrobil maly opis poprzedniego modelu (w tegorocznym troche [raczej kosmetycznych] poprawek) odsylam do lektury: http://canon-board.info/showthread.php?t=16118

Adam Trzcionka
14-05-2008, 19:30
wszystkie modele Vanguarda. rewela.

rychu_cmg
14-05-2008, 20:27
Myślę o nim właśnie...
Mam FastPacka 350 no i trochę duży i pojemny to on jest.
Podaj mi wymiary bagażu podręcznego to zmierzę i podam czy wejdzie

MajaS
14-05-2008, 21:19
Najczęściej maksymalne wymiary bagażu podręcznego to: 55 cm x 40 cm x 20 cm i waga do 10kg.
Takie info mam ze stron różnych przewoźników.

Ja na razie wstrzymałam się z wyborem plecaczka.
Udało mi się "póki co" spakować w Lowepro SlingShot 200 AW. A mąż obiecał sam nosić laptopa.
Postanowiłam zbierać kaskę na obiektyw, a nie pakować w kolejny plecak, zwłaszcza przy kosmicznych cenach tych, które mi się podobają ;)

pyetya
14-05-2008, 23:10
Właśnie stoję przed dylematem, jak się spakuję na wycieczkę trzydniową za granicę (lot samolotem). Myślę o tym, żeby kupić fastpacka 250 albo 350 i w to się cały zapakować: aparat + 3 szkła w komore foto, bielizna w wolne miejsce w komorze foto, podkoszulki w komore na laptopa 8) lekka kurtka przeciwdeszczowa w pokrowcu w komore gorna i jeszcze moze cos - i miałbym tylko bagaż podręczny 8)

ma to rozwiązanie ręce i nogi?

Bonthyc
15-05-2008, 00:24
A ogladal ktoś Lowepro CompuDaypack?
Ja posiadam ten plecak, jest dość duży, dodatkowa przegroda na laptop bardzo się przydaje nawet jeśli ktoś nie zamierza targać ze sobą komputera, kurtka przeciwdeszczowa z powodzeniem tam wejdzie. Ostatnio byłem z tym plecakiem w Iłży i lało cały dzień, plecak nie przemókł ale naciągną trochę wilgoci do wnętrza, komora foto imho pojemniejsza od Orion Trekkera II, ja do swojego mieszczę D50 z podpiętym N18-70, N50 f/1.8, T55-200, zapasowe akumulatorki, filtry, gruchę i jest jeszcze trochę wolnego miejsca. Jedno przed czym mam opory to noszenie picia w górnej komorze (jakoś cały czas mam wizję wylewającego się soku z niedokręconej w pośpiechu butelki na mój sprzęt foto który mam pod oddzielającą komory wkładką z pianki).

pyetya
15-05-2008, 00:44
czy fastpack 350 ma z przodu tą kieszonkę na mp3/telefon tak jak reszta?

pyetya
03-06-2008, 14:20
no dobra, to sam odpowiem na pytania które zadałem - chętnych do odpowiedzi nie było, a w międzyczasie kupiłem fastpacka 350

Gabarytowo niewiele większy od 250 - różnica jest w przedziale foto.

Wrażenia jak najbardziej pozytywne. Plecak zgrabny i pakowny, dobrze wykonany (jak to lowepro). Na trzydniowy wyjazd załadowałem się do niego cały, spokojnie mieści się pod siedzeniem samolotu. Dostęp do sprzętu b. wygodny, szkoda tylko, że nie ma pokrycia p-deszcz (AW).

Po wypakowaniu ciuchów w hotelu robił za plecak "miejski" i dał radę, chociaż slingshot 200 jako mniejszy byłby bardziej wygodny.

wersja 350 nie ma przedniej kieszonki, ale jest ona b. mała

Bardzo polecam.

marekm
03-06-2008, 16:13
...wersja 350 nie ma przedniej kieszonki, ale jest ona b. mała

Bardzo polecam.

:???: :???: :???:

pyetya
03-06-2008, 21:21
to taka mała kieszonka na lewym ramieniu plecaka - patrzyłem jaki ma kaliber w modelu 250

Imacman
05-06-2008, 18:51
A ja ostatnio nabyłem LOWEPRO Mini Trekker AW za 185 pln w rewelacyjnym stanie i też jestem super zadowolony.:)

grudzinsky
10-06-2008, 11:08
Lowepro Vertex 200 AW - plecak, ktory posiadam. co miesci? D300 z podpietym gripem i zamocowanym 70-200 2.8 (bez tulipana) do tego trzy inne szkla, lampa, dysk twardy 500GB, okablowanie wszelakiej masci, laptop, wizytowki, markery, karty pamieci. do tego wszystkiego udalo mi sie dolozyc D70 (sam korpus i loaptop. waga plecaka przy pelnym zaladunku to ok 16kg (bez statywu) spokojnie przechodzi jako bagaz podreczny w tanich liniach lotniczych (easyjet) jak i lokalnych polaczeniach British Airways :)
jest tylko jedna sprawa. zakladajac plecak nie mozna dac poznac, ze jest bardzo ciezki :D trzeba udawac, ze wazy 5kg ;)

saygon
10-06-2008, 11:41
a ja dorwałem moje łapki na lowepro primus aw - i jestem z niego bardzo zadowlonony, bo jest pojemny, bardzo wygodny, ma osobne przegrody na rzeczy foto i reszte, szybki dostęp do body i nikt nie domysli się, że to przecak foto.

artful
10-06-2008, 12:12
polecam Fastpack 350, zrobił na mnie b.dobre wrażenie, pojemny (zarówno komora foto, jak i komora górna), wygodny, łatwy dostęp do sprzętu bez zdejmowania plecaka, naprawdę fajny plecaczek

tersan
14-06-2008, 19:14
a jak jest z tą alphą, jak dużo zmieści się w jej górnej komorze, mam na myśli czy zmieszczę tam, przeciwdeszczówkę, wodę 0,5l i jakieś kanapki??, myślę również o mekko tb609.

S2Power
15-06-2008, 09:00
Podepne sie pod temat by nie tworzyc nowego. Aktualnie uzywam ze wzgledu na warunki itp. DryZone 100.
Jestem bardzo zadowolony bo to co deklaruje producent sprawdza sie.
Plecak plywal juz pare razy ze sprzetem i wszystko bylo Ok.
Mam go jakies 3-4 lata i wyglada bardzo dobrze.
Jednak ze wzgledu na swa konstrukcje jest dosyc sztywny no i uzywanie go w bardziej normalnych warunkach nie jest tak komfortowe.
Szukam wiec drugiego na wycieczki kilkudniowe w gory, ewentualni ewypad rowerowy, takiego ktory pomiesci sprzet (D300+70-200VR, D100+12-24DX, 105 Micro, N24-70, 2xSB800 plus *******y, statyw MF, plus pare ciuchow.
Chyba nie ma zbyt wielkiego wyboru na rynku.
Przegladalem kiedys naprawde dobrze zaopatrzony sklep w Niemcowni i nie potrafilem sie zdecydowac.
Generalnie plecak ma pomiescic wszystko na kilka dni poza domem :)
Jesli macie doswiadczenie w podobnych wedrowkach ze sprzetem, to chetnie poczytam o tym.

DMQuadro
15-06-2008, 15:00
Miałem Naneupro K3, był OK do momentu kupienia S 100-300/4... Musiałem kupić większy (kupiłem już z zapasem pojemności) - Lowepro Compu Trekker Plus AW. Wspinałem się z nim na Ślężę i do zamku Chojnik - bez zarzutu. Jest ekstra wyważony, praktycznie nie czuć wagi sprzętu. Dostęp do środka jest wygodny. Do samolotu wchodzi jak podręczny bagaż. Jedyny minus - wysoka cena.

tersan
18-06-2008, 20:40
ja dziś nabyłem Naneu K3 pro i jak narazie co moge powiedzieć, to, że bardzo dobrze leży i się go nosi, niedługo przetestuję w boju więc będzie więcej szczegółów.

barracuda
20-06-2008, 20:24
A ja nabyłem właśnie Naneu Pro Alpha i bardzo mi się podoba. Oglądałem troche w sklepach plecaki innych producentów ale ten moim zdaniem jest lepszy niż Tamrac czy Lowerpro w podobnej cenie. Sprzet wchodzi bez problemu, jest dużo miejsca na pozostałe rzeczy niekoniecznie związane z fotografią, ma dużo ciekawych , pomocnych rozwiązań, a to wszystko przy zachowaniu zgrabnego kształtu i niewielkich rozmiarów.

verus
24-06-2008, 19:43
proszę, wrzuć kilka zdjęć wnętrza ze sprzętem

Asus
30-06-2008, 07:25
Czy ktoś ma plecak Dakine sequence?

Nie mogę się dopatrzyć, z której strony jest sprzęt ładowany.
Chciałbym wiedzieć też czy poza sprzętem zmieści się tam coś jeszcze.
Sprawia wrażenie, że poza sprzętem nie wejdzie tam zbyt wiele.

Pozdrawiam

R

Fr@ntz
06-11-2008, 15:10
Właśnie zorientowałem się, że Naneu wypuściło K4 - link (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/naneu-pro-k4l.html#) z kieszenią na 17" lapka.

thorcik
06-11-2008, 17:26
Właśnie zorientowałem się, że Naneu wypuściło K4 - link (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/naneu-pro-k4l.html#) z kieszenią na 17" lapka.

wczoraj go nabylem (zreszta tam, gdzie prowadzi link) i powiem, ze jest mega-przeogromny! D90 z (na razie) jednym obiektywem sie gubi wewnatrz, biedaczek. lapek 13.3" tez ;oD

moge podrzucic kilka zdjec wieczorem, niestety nie dam rady z aparatem wewnatrz ;oP
powiem tylko, ze bez klopotu upchnalem pudla z D90 i N16-85. a potem jeszcze drobne zakupy spozywcze. i jeszcze zostalo miejsce. masakra.

aha, dla zainteresowanych ze stolycy - bede jutro jakos miedzy 1500-1600 w centre, bedzie mozliwosc osobistego wymacania (plecaka, nie mnie).

marekm
06-11-2008, 18:15
Fajny, ale szkoda, że komora foto taka mała, a konkretnie: 29,85 x 17,78 x 19,05 cm.

wilk325
06-11-2008, 18:51
Fajny, ale szkoda, że komora foto taka mała, a konkretnie: 29,85 x 17,78 x 19,05 cm.

To może Burton 08 Zoom 28L (trueblack)

badi
06-11-2008, 19:49
To może Burton 08 Zoom 28L (trueblack)

widze, ze zoom pack sie spodobal ;]

co roku minimalnie zmieniaja jego wyglad, ale to kosmetyka.

pod tym linkiem masz obszerny test ze zdjeciami - http://canon-board.info/showthread.php?t=16118

wilk325
06-11-2008, 19:53
widze, ze zoom pack sie spodobal ;]

co roku minimalnie zmieniaja jego wyglad, ale to kosmetyka.

pod tym linkiem masz obszerny test ze zdjeciami - http://canon-board.info/showthread.php?t=16118

Badi nie tylko się spodobał, ale zagościł u mnie na razie w domu, ale do Zakopca jedzie ze mną-do zobaczenia.

sawi
06-11-2008, 20:43

Czy ja wiem czy mala ... przeciez sama ta komora jest wieksza calej torby od np. Novy 4AW - a dodatkowo dochodzi
gora i boczne kieszenie + kieszen na statyw.
Do mnie tez dotarl wczoraj i powiem, ze przy kupnie mialem wrazenie, ze bedzie mniejszy, a do tego na pierwszy
rzut oka wydaje sie byc solidnie wykonany.

marekm
06-11-2008, 21:05
Krytyczna jest wysokość komory foto - zaledwie 19,05 cm. To oznacza, że nie włożysz N70-200/2.8 ani D300 lub D700 z podpiętym N24-70/2.8.

sawi
07-11-2008, 13:01
Krytyczna jest wysokość komory foto - zaledwie 19,05 cm. To oznacza, że nie włożysz N70-200/2.8 ani D300 lub D700 z podpiętym N24-70/2.8.

No chyba, ze z tej strony patrzec, ale nie wiem czy wtedy to juz ktorykolwiek z dwukomorowych sie lapie ...

marekm
07-11-2008, 14:56
No chyba, ze z tej strony patrzec, ale nie wiem czy wtedy to juz ktorykolwiek z dwukomorowych sie lapie ...

Lowepro Rover AW II (http://www.lowepro.com.pl/Products/Backpacks/allWeather/Rover_AW_II.aspx)

Rozmiar komory foto: 28.0 x 14.0 x 25.5 cm

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.lowepro.com.pl/images/products/large/S_F_RoverAW_3.jpg)

Marek
07-11-2008, 16:20
I jeszcze LOWEPRO Fastpack 350 (http://lowerpro.pl/lowepro-fastpack-p-108.html)
Moim zdaniem bardzo ok. Mieści się to co mam, a niedługo zawita 80-200 i będzie super jak wejdzie z osłona słoneczną zamontowana normalnie.

rychu_cmg
12-11-2008, 19:44
(...) a niedługo zawita 80-200 i będzie super jak wejdzie z osłona słoneczną zamontowana normalnie.
Wejść wejdzie ale nie polecam bo wchodzi naprawdę na styk

blazeje
13-11-2008, 20:48
Lowepro Rover AW II (http://www.lowepro.com.pl/Products/Backpacks/allWeather/Rover_AW_II.aspx)

Rozmiar komory foto: 28.0 x 14.0 x 25.5 cm

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.lowepro.com.pl/images/products/large/S_F_RoverAW_3.jpg)

Napisz coś więcej o tym plecaku, bo najbardziej nad nim się zastanawiam.
Potrzebuję plecak w góry, więc na początek wykluczyłem wszystkie zbyt szerokie i z poprzecznym lub bocznym mocowaniem statywu. Potrzebuję dwukomorowego i z dobrą ochroną przed deszczem. Sprzętu nie zabieram zbyt wiele: body, 1 lub 2 obiektywy (szeroki i tele), statyw, baterie, filtry. Za to muszę mieć przy sobie wszystko, co potrzebne w górach: kurtka, polar, picie, raki itp.
Będę wdzięczny za krótki test.

marekm
15-11-2008, 11:53
Napisz coś więcej o tym plecaku, bo najbardziej nad nim się zastanawiam.
Potrzebuję plecak w góry, więc na początek wykluczyłem wszystkie zbyt szerokie i z poprzecznym lub bocznym mocowaniem statywu. Potrzebuję dwukomorowego i z dobrą ochroną przed deszczem. Sprzętu nie zabieram zbyt wiele: body, 1 lub 2 obiektywy (szeroki i tele), statyw, baterie, filtry. Za to muszę mieć przy sobie wszystko, co potrzebne w górach: kurtka, polar, picie, raki itp.
Będę wdzięczny za krótki test.

Dla mnie krytycznym parametrem przy wyborze plecaka dwukomorowego była wysokość komory foto równa co najmniej 24,5 cm. Ten plecak spełniał wspomniany warunek, wiec go kupiłem. Górna komora nie jest specjalnie obszerna. Sądzę, że wejdzie polar i kanapki, może zmiana bielizny. Po bokach są kieszenie siatkowe na napoje, a na pasie biodrowym można mocować dodatkowe torebki (np. lens case).

Dla mnie, na jednodniowy plener ten plecak wystarcza, ale na wycieczkę w góry, wziąłbym raczej plecak specjalistyczny i do środka wrzucił np. insert z LP Reporter 400, ewentualnie taki plecak (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=78255)

cypherdid
15-11-2008, 13:12
Ja używam CompuTrekker AW. Jest mega pakowny. Jak nie biorę laptopa to w komorze do niego mieszczą się ciuchy na zmianę <jak dłuższy plener>. Poza tym jest wygodny, nawet przenosząc ciężki sprzęt i statyw. No i jest brzydki i kanciasty - czytaj męski :D

Adam Trzcionka
15-11-2008, 13:39
Vanguard Kenline 58 - 10 szkieł, 2 budy, 2 lampy, laptop i jest jeszcze miejsce na kanapki ;)

Blister
15-11-2008, 14:39
Vanguard Kenline 58 - 10 szkieł, 2 budy, 2 lampy, laptop i jest jeszcze miejsce na kanapki ;)

Adam zapomniałeś dodać, że do noszenia tego plecaka i tego wszystkiego co się w nim znajduje potrzebny jest jeszcze murzyn;)

Marek
16-11-2008, 22:48
Wejść wejdzie ale nie polecam bo wchodzi naprawdę na styk

Zamiast 80-200 pojawił się 70-200vr i razem z pozostałym sprzętem (bez 135mf), owszem mieszczą się, ale na styk ; 24-70 i 70-200 musi być w pozycji leżącej. Jest ciasno tak, że komora na sprzęt jest powypychana i nie ma mowy o zapiętej osłonie na 70-200.
Przy posiadaniu stałek i mniejszych gabarytowo szkieł, które wchodzą w pozycji pionowej plecak był idealny - teraz jest już dla mnie zbyt mały, choć to naprawdę bardzo udana konstrukcja. Ja jednak preferuję więcej miejsca i komfort przechowywania obiektywów.