puchbeary
07-04-2008, 08:49
Mam pytanko. Wymieniłem niedawno kartę grafiki w komputerze - jest to któryś tam kroczek na długiej drodze do modernizacji mojego zabytku. Do tej pory miałem Geforce 4 440mx 64mb - wymieniłem na HIS RADEON X1050 256MB AGP X4 X8 128BIT. Na marginesie - okoliczności zakupu opisane są w Cafe w wątku "Allegro - dla równowagi" (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=54419). I teraz dręczy mnie pytanie - czy dzięki tej zamianie zyskałem coś w kwestii fotograficznych zastosowań komputera? Wiem że wydajniej w grach i w ogóle cud, miód i orzeszki ale co karta grafiki daje dla samej grafiki ?
Wytłumaczcie mi to tak jak tłumaczy się małemu dziecku bo jeśli chodzi o hardware to właśnie na takim poziomie się zatrzymałem. I jeszcze jedna rzecz - mam LCD NEC 1810X - jestem z niego bardzo zadowolony - fajnie oddaje kolory i kontrasty. Ma on wejścia DVI i D-Sub. Do tej pory jako że moja karta nie miała DVI używałem D-Suba - czy warto zainwestować w kabel DVI ( z tego co się dowiadywałem - dobry około 50 złotych). Na allegro są Kable DVI po 10 złotych - zapytam przewrotnie - czy opłaca mi sie kupić tanio ?
Ufff... wybaczcie litanie ale się nie znam :D
Wytłumaczcie mi to tak jak tłumaczy się małemu dziecku bo jeśli chodzi o hardware to właśnie na takim poziomie się zatrzymałem. I jeszcze jedna rzecz - mam LCD NEC 1810X - jestem z niego bardzo zadowolony - fajnie oddaje kolory i kontrasty. Ma on wejścia DVI i D-Sub. Do tej pory jako że moja karta nie miała DVI używałem D-Suba - czy warto zainwestować w kabel DVI ( z tego co się dowiadywałem - dobry około 50 złotych). Na allegro są Kable DVI po 10 złotych - zapytam przewrotnie - czy opłaca mi sie kupić tanio ?
Ufff... wybaczcie litanie ale się nie znam :D