Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5
    puchbeary
    Gość

Domyślnie Wymiana karty grafiki

Mam pytanko. Wymieniłem niedawno kartę grafiki w komputerze - jest to któryś tam kroczek na długiej drodze do modernizacji mojego zabytku. Do tej pory miałem Geforce 4 440mx 64mb - wymieniłem na HIS RADEON X1050 256MB AGP X4 X8 128BIT. Na marginesie - okoliczności zakupu opisane są w Cafe w wątku "Allegro - dla równowagi". I teraz dręczy mnie pytanie - czy dzięki tej zamianie zyskałem coś w kwestii fotograficznych zastosowań komputera? Wiem że wydajniej w grach i w ogóle cud, miód i orzeszki ale co karta grafiki daje dla samej grafiki ?
    Wytłumaczcie mi to tak jak tłumaczy się małemu dziecku bo jeśli chodzi o hardware to właśnie na takim poziomie się zatrzymałem. I jeszcze jedna rzecz - mam LCD NEC 1810X - jestem z niego bardzo zadowolony - fajnie oddaje kolory i kontrasty. Ma on wejścia DVI i D-Sub. Do tej pory jako że moja karta nie miała DVI używałem D-Suba - czy warto zainwestować w kabel DVI ( z tego co się dowiadywałem - dobry około 50 złotych). Na allegro są Kable DVI po 10 złotych - zapytam przewrotnie - czy opłaca mi sie kupić tanio ?
    Ufff... wybaczcie litanie ale się nie znam

Domyślnie Odp: Wymiana karty grafiki

Zyskasz teoretycznie na jakości obrazu - wyświetlaniu drobnych detali. Seria kart GF4mx znana jest z dość kiepskich filtrów na wyjściu - objawiało się to "morą" i rozmyciem szczegółów przy pracy w wysokiej rozdzielczości. Teoretycznie ( ) x1050 powinien mieć lepsze filtry. Demmon prędkości to niestety nie jest... ot, taka odświeżona wersja kart poprzedniej generacji, nie mająca nic wspólnego z innymi kartami serii x1xxx.
    Przewód DVI stanowczo radzę brać lepszej klasy/droższy. Sam się na tym przejechałem kupując kiedyś dla siebie taki za 12zł chyba... Miałem jakieś dziwne prążki na ekranie Zakupiłem potem jakiś niby "firmowy" za 40parę zł i różnica naprawdę widoczna była... Z drugiej strony to... zależy jak trafisz. Mam kilku znajomych co mają kable DVI za 10zł i naśmiewają się, że dałem 4x więcej kasy a efektów nie widać - im się poprostu "trafiło"

puchbeary
    Gość

Tak myślałem. Nic to - zawsze to jakaś nowa rzecz w środku tego dziadka. No i chłodzenie pasywne - mniej szumi . Poza tym udało mi się podbudować przy okazji zakupu mocno wiarę w ludzi więc i tak bylo warto

Pewnie że warto
    Niski koszt (jak piszesz), DVI, nowsza technologicznie konstrukcja, duuuużo lepszej jakości wyjście tv (jeśli zamierzasz używać).
    Ogólnie jak masz dobry monitor to podłącz przez DVI. Nie trzeba pitolić się z ustawieniami (clock, phase, mora), obraz osiąga maksimum swojej jakości.

puchbeary
    Gość

thx kolego.

Uprawnienia umieszczania postów