Zobacz pełną wersję : D80 + ???
huragan75
04-04-2008, 00:40
Witam szanownych forumowiczow. Pytanie z jakim obiektywem wziac d80 czy kitem 18-55 VR czy 18-135 (tego juz wstepnie wykreslilem po krotkiej zabawie) czy postawic na tamrona 18-50 2,8? p.s. prosze o wyrozumialosc i nie krzyczec na mnie ;-)
Tamron to raczej 17-50, czyż nie? 18-135 raczej odpuść. Jeśli dopuszczasz górny zakres do 55mm to może pomyśl nad Nikkorem 18-70? Niezła jakość optyczna, metalowy bagnet, całkiem miły i porządny optycznie obiektyw. Niegdyś jakoś kit do m.in. D70/D70s.
downunder
04-04-2008, 00:46
Postawiłbym na Tamrona 17-50/2,8 tylko starannie wybrałbym egzemplarz. :)
Jeśli będziesz brał puszkę + szkło jako kit to bierz 18-70 i sie nie zastanawiaj.
Jesli będziesz brał puszkę osobno i szkło osobno to się zastanawiaj. Ten Tamron ma bardzo dobre opinie ale jak downunder napisał - trzeba poprzymierzać ( BF chyba niektóre maja z tego co mi swita ale mogę sie mylić )
+ 18-70 sprzedac i kupic tamrona czy tez sigme.
A może 18-200? Co raz bardziej się do niego skłaniam. Miałem w planie na początek 18-70 i ew. z czasem 70-300Vr. Jednak po wypisaniu na kartce wszystkich za i przeciw(i przeczytani olbrzymiej ilości informacji na forum) -wyszło mi 18-200 i ew. 50/1.8 dla próby stałek.
Pozdrawiam.
Czy na pewno nie 18-135? Podstawowy 18-70 skończy ci się na równowartości ok. 105 mm dla normalnej klatki, podczas gdy 135 mm to po przeliczeniu 200 mm. Jesli będziesz wywoływał odbitki to myślę, że do formatu 20x30 cm bedziesz miał duże problemy żeby zobaczyć wyraźną różnicę w jakości w porównaniu z 18-70 (w jego za kresie ogniskowych), za to w bonusie masz długie tele, bo ceny tych obiektywów się nie różnia w KIT.
18-200 to już inna cena i trudno to porównywać, ale nie spodzieaj się, że zaraz dostaniesz World Press Photo za jakość zdjęć. Co do solidności - po moim obiektywie nie widć zużycia, ja plastikowości nie zauważam, ale cóż jestem amatorem.....
Wiem co mówię, mam D80 i 18-135 oraz 18-200 VR, 3k fotek zrobiłem jednym i 2k drugim.
Jeśli natomiast masz ochotę robić cropy 100% i oglądać cegiełki na kompie - bierz stałki.
Są użytkownicy, którzy bardzo chwalą 18-135. Poszukaj na forum. Wersja kita z VR jest ponoć bardzo dobry, czytałem przy okazji testu D60. Ja osobiście z Tamronem nie miałem problemów, wybrałem zaledwie z trzech egzemplarzy. Miałem natomiast problem z wbudowaną lampą, albo przy szerokim, albo przy wąskim kącie (teraz se Panie nie przypomnę) bardzo przepalała. Było coś nie tak z pomiarem!
huragan75
05-04-2008, 00:00
Dzieki koledzy za sugestie nie bede cytowal poszczegolnych wypowiedzi zeby post nie rozrosl sie. Zakup D80 nie konieczniie musi byc z kit obiektywem zastanawiam sie nad inna alternatywa body + . O problemach jakosciowych Tamrona czytalem slyszalem wiec zakup online odpada. Chyba ze znajde w swoim miescie jakis sensowny sklep foto gdzie bede Tamrona mogl sprawdzic to padnie na niego . Obiektywy 18-135 czy 18-200 Vr jak narazie odrzucam nie potrzebuje uniwersalnego Tele jesli mozna to tak nazwac , na poczatek mile widziane cos krotkiego i dobrego oraz stalke ktora juz wybralem ;-) Pytanie czy ktos z Was uzywa, uzywal 18-70? jak zachowuje sie w pomieszczeniach i czy na krawedziach tak brutalnie rozmazuje pytam poniewaz powoli mam glupawke ;-)opierajac swoja wiedze na roznych testach min. optyczne.pl pozdr.
Witaj miałem taki sam problem nie dawno :) jednak wybrałem Nikkor 18-70 i jestem zadowolony z tego wyboru ładnie ostrzy (na pewno lepiej niż 18-135) ale jak wiesz ile osób tyle różnych opinii. Tamrona nie bierz bez możliwości wcześniejszego sprawdzenia. Pozdrawiam i życzę udanego wyboru :)
Pytanie czy ktos z Was uzywa, uzywal 18-70? jak zachowuje sie w pomieszczeniach i czy na krawedziach tak brutalnie rozmazuje pytam poniewaz powoli mam glupawke ;-)opierajac swoja wiedze na roznych testach min. optyczne.pl pozdr.
Ja sobie go uzywam i jestem zadowolony. Wiadomo, ze nie jest zbyt jasny, ale nie jest tragicznie. Z ostrzeniem nie ma problemow, z CA raczej tez nie, jedyne co mnie troche wkurza to spora dystorsja beczkowata na 18mm. Ale to jest w koncu KIT za niewielkie pieniadze wiec nie czepiajmy sie ;) Ja jeszcze dal bym Ci propozycje pomyslenia nad Sigma 18-50/2.8 HSM, calkiem fajne szkielko (alternatywa dla Tamiego). Zycze dobrego wyboru :)
...osobiście z Tamronem nie miałem problemów, wybrałem zaledwie z trzech egzemplarzy...
Szczęśliwi ci co mają możliwość "pomacania" i wyboru dobrej sztuki. Mi zostaje tylko zakup przez internet.
Po lekturze forum dochodzę do wniosku, że zakup Tamrona czy Sigmy via internet jest głupotą. Czy to rzeczywiście tak wyglada?
Po lekturze forum dochodzę do wniosku, że zakup Tamrona czy Sigmy via internet jest głupotą. Czy to rzeczywiście tak wyglada?
faktycznie z Tamronem sa jaja, zdarzaly sie przypadki, ze ludzie wybierali sposrod kilkunastu sztuk ta jedyna :D Z Sigma jest juz lepiej, ale i tak trza sprawdzic (ale w razie pojawienia sie BF/FF stroja gratisowo z twoja puszka, info jest na stronie Sigmy). Jak chcesz kupic przez neta Tamiego, to u Hesji-naszego forumowego kolegi (baner na stronie glownej naszego forum), bedziesz mial pewnosc. Wybierze Ci dobry egzemplarz, wiele osob juz u niego kupowalo i wszyscy sa bardzo zadowoleni!
trasat23
05-04-2008, 15:15
Widzę, że nie tylko ja staję przed takim dylematem. Zwyczajnie za dużo szkieł jest i już. Ja mam taki plan D80 + 17-80 + 70-300 VR i może jeszcze w przyszłości jakąś stałkę.
A ja standadowo zapytam się, do czego ten obiektyw? I z czym bedzie pracował, oprócz D80?
Wszystkie wymienione obiektywy maja swoje zalety i wady, jednak w specyficznych warukach niektóre są niezastąpione i często mimo pokrywajacego się zakresu nie mogą się zastępować. Po któtce:
Tamron 17-50 f2.8 - tam gdzie mało światła, oraz przy braku lampy, najlepiej kontroluje głębię odtrości.
Nikkor -18-55 VR - przy małym budżecie.
Nikkor - 18-70 - w zasadzie najbardziej uniwersalny, nie jest jednak ani zbyt jasny, ani zbyt długi.
Nikkor - 18-135 - budżetowa pozycja turystyczna i podróżnicza. Szeroki zakres, dobra jakośc optyczna, za smiesznie niską cenę.
Nikkor - 18-200VR - rewelacja dla podróżników i turystów. Przy bardzo przyzwoitej jakości optycznej i mechanicznej bardzo szeroki zakres, za kilka złotych więcej niestety.
Napisz, co najczęściej fotografujesz i jakie sa Twoje plany, to podpowiem chętnie więcej.
Witam, jestem nowa na forum. Podepnę sie pod ten watek, bo mnie również interesuje. Jestem totalnym laikiem, zrobiłam ze 500 zdjec d40x, N18-55 i N55-200 VR. Mam zamiar kupic sobie d80 i zastanawiam sie nad obiektywem Kolega polecił mi Sigme 24-70 f/2.8 ale czytałam, i ma niezbyt dobre opinie. Myslałam nad Tamronem 17-50 f/2.8, ponoc swietny. Jest dobry bo ma "jasne światło"- ale mam pytanie czy dla mnie jako dla totalnego laika bedzie to widoczna róznica? Czy moze poprostu kupic N18-55 VR? Głównie chce fotografowac rodzine, zwłaszcze portretowac córke. Ewentualnie czasem cos na wakacjach. Dziekuje za rade. I przepraszam, że sie podpiełam.
Polecam najpierw poczytać o przesłonie http://pl.wikipedia.org/wiki/Przys%C5%82ona_fotograficzna
Bo aby dokonać wyboru jaki obiektyw kupić musisz zrozumieć, po co ona jest, co nam daje i co pozwala uzyskać.
Do portretu czym jaśniejszy obiektyw (a więc f1.4, f1.8, f2, f2.8 ) tym lepszy moim zdaniem, chodzi o to żeby uzyskać stosunkowo małą głębię ostrości, w której zmieści się osoba. Ale światło to jedno. Ogniskowa to drugie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ogniskowa
http://pl.wikipedia.org/wiki/G%C5%82%C4%99bia_ostro%C5%9Bci
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bokeh
I mógłbym zacząć wykład...
A na początek przejrzył poruszane tematy w dziale "Optyka".
Ale jeśli nie chcesz pogłębiać w tym temacie wiedzy to polecam 18-55VR.
Witam, jestem nowa na forum.
Czesc :)
Jestem totalnym laikiem, zrobiłam ze 500 zdjec d40x, N18-55 i N55-200 VR. Mam zamiar kupic sobie d80 i zastanawiam sie nad obiektywem [...]
Głównie chce fotografowac rodzine, zwłaszcze portretowac córke. Ewentualnie czasem cos na wakacjach.
Moim zdaniem to ten pomysl z kupnem D80 nie jest zbyt trafiony. Skoro piszesz, ze bedziesz focic srednio czesto, jeszcze nie masz wiekszej wiedzy w tej dziedzinie, to po co wydawac kase na aparat, ktorego mozliwosci raczej nie wykorzystasz? Ja bym np. te pieniadze przeznaczyl na kupno lepszych szkiel do tego body, ktore juz posiadasz. Powiedzmy sprzedajesz te sloiczki co masz i kupujesz jeden uniwersalny N 18-200, w sam raz na wakacje, wycieczki, imprezy (to tylko propozycja). Do tego do portretow coreczki bedziesz mogla sobie dokupic w przyszlosci jakas jasna stalke o ogniskowej w zakresie 50-90 (tylko obecnie brak takowych z wlasnymi silnikami, ale Sigma juz zapowiedziala 50/1.4 HSM, a i Nikon powinien w niedalekiej przyszlosci wypuscic jakies odswiezone stalki z AF-Sem). Ew. mozesz kupic taniutka 50/1.8 (~420zl) i ostrzyc recznie :D
pioter m
08-04-2008, 19:24
Sigma 17-70 f/2.8-4.5 HSM. Polecam. Byl tez tamronik 17-50 f/2.8 z silnikiem ewentualnie sigma 18-50 f/2.8 HSM. Jak juz ma sie d40x to faktycznie lepiej kupic lepsze szklo i sie czegos nauczyc. Ograniczeniem (nie tym najwiekszym) tego nikona nie jest brak silnika i pare ciekawych szkiel da sie do niego kupic. Ale do tego potrzeba juz nieco wiecej znajomosci warsztatu fotograficznego. Moze najlepiej byloby zaczac od ksiazki i treningu?
trasat23
11-04-2008, 22:07
A jak sie szanowni koledzy zapatrują ewentualnie na taki mix, do d80 w zestawie dobrać 16-85 VR plus jeszcze nikkora 50/1.4d. Czy to będzie w miarę uniwersalne zestawienie. W dalszej perspektywie nikko 70-300 VR.
Czy to będzie w miarę uniwersalne zestawienie.
Tak, będzie w miarę uniwersalne.