Witam szanownych forumowiczow. Pytanie z jakim obiektywem wziac d80 czy kitem 18-55 VR czy 18-135 (tego juz wstepnie wykreslilem po krotkiej zabawie) czy postawic na tamrona 18-50 2,8? p.s. prosze o wyrozumialosc i nie krzyczec na mnie![]()
Szukaj
Witam szanownych forumowiczow. Pytanie z jakim obiektywem wziac d80 czy kitem 18-55 VR czy 18-135 (tego juz wstepnie wykreslilem po krotkiej zabawie) czy postawic na tamrona 18-50 2,8? p.s. prosze o wyrozumialosc i nie krzyczec na mnie![]()
Tamron to raczej 17-50, czyż nie? 18-135 raczej odpuść. Jeśli dopuszczasz górny zakres do 55mm to może pomyśl nad Nikkorem 18-70? Niezła jakość optyczna, metalowy bagnet, całkiem miły i porządny optycznie obiektyw. Niegdyś jakoś kit do m.in. D70/D70s.
Postawiłbym na Tamrona 17-50/2,8 tylko starannie wybrałbym egzemplarz.![]()
OMG, I have finally discovered what's wrong with my brain: On the left side, there is nothing right, and on the right side, there is nothing left.
Jeśli będziesz brał puszkę + szkło jako kit to bierz 18-70 i sie nie zastanawiaj.
Jesli będziesz brał puszkę osobno i szkło osobno to się zastanawiaj. Ten Tamron ma bardzo dobre opinie ale jak downunder napisał - trzeba poprzymierzać ( BF chyba niektóre maja z tego co mi swita ale mogę sie mylić )
+ 18-70 sprzedac i kupic tamrona czy tez sigme.
Fuji: X100, X-Pro1, X-T2
A może 18-200? Co raz bardziej się do niego skłaniam. Miałem w planie na początek 18-70 i ew. z czasem 70-300Vr. Jednak po wypisaniu na kartce wszystkich za i przeciw(i przeczytani olbrzymiej ilości informacji na forum) -wyszło mi 18-200 i ew. 50/1.8 dla próby stałek.
Pozdrawiam.
Czy na pewno nie 18-135? Podstawowy 18-70 skończy ci się na równowartości ok. 105 mm dla normalnej klatki, podczas gdy 135 mm to po przeliczeniu 200 mm. Jesli będziesz wywoływał odbitki to myślę, że do formatu 20x30 cm bedziesz miał duże problemy żeby zobaczyć wyraźną różnicę w jakości w porównaniu z 18-70 (w jego za kresie ogniskowych), za to w bonusie masz długie tele, bo ceny tych obiektywów się nie różnia w KIT.
18-200 to już inna cena i trudno to porównywać, ale nie spodzieaj się, że zaraz dostaniesz World Press Photo za jakość zdjęć. Co do solidności - po moim obiektywie nie widć zużycia, ja plastikowości nie zauważam, ale cóż jestem amatorem.....
Wiem co mówię, mam D80 i 18-135 oraz 18-200 VR, 3k fotek zrobiłem jednym i 2k drugim.
Jeśli natomiast masz ochotę robić cropy 100% i oglądać cegiełki na kompie - bierz stałki.
Są użytkownicy, którzy bardzo chwalą 18-135. Poszukaj na forum. Wersja kita z VR jest ponoć bardzo dobry, czytałem przy okazji testu D60. Ja osobiście z Tamronem nie miałem problemów, wybrałem zaledwie z trzech egzemplarzy. Miałem natomiast problem z wbudowaną lampą, albo przy szerokim, albo przy wąskim kącie (teraz se Panie nie przypomnę) bardzo przepalała. Było coś nie tak z pomiarem!
D90
Dzieki koledzy za sugestie nie bede cytowal poszczegolnych wypowiedzi zeby post nie rozrosl sie. Zakup D80 nie konieczniie musi byc z kit obiektywem zastanawiam sie nad inna alternatywa body + . O problemach jakosciowych Tamrona czytalem slyszalem wiec zakup online odpada. Chyba ze znajde w swoim miescie jakis sensowny sklep foto gdzie bede Tamrona mogl sprawdzic to padnie na niego . Obiektywy 18-135 czy 18-200 Vr jak narazie odrzucam nie potrzebuje uniwersalnego Tele jesli mozna to tak nazwac , na poczatek mile widziane cos krotkiego i dobrego oraz stalke ktora juz wybralemPytanie czy ktos z Was uzywa, uzywal 18-70? jak zachowuje sie w pomieszczeniach i czy na krawedziach tak brutalnie rozmazuje pytam poniewaz powoli mam glupawke
opierajac swoja wiedze na roznych testach min. optyczne.pl pozdr.
Witaj miałem taki sam problem nie dawnojednak wybrałem Nikkor 18-70 i jestem zadowolony z tego wyboru ładnie ostrzy (na pewno lepiej niż 18-135) ale jak wiesz ile osób tyle różnych opinii. Tamrona nie bierz bez możliwości wcześniejszego sprawdzenia. Pozdrawiam i życzę udanego wyboru
![]()
NIKON D7000, N18-105VR
Nikon - THERE'S NO OTHER WAY
Skontaktuj się z nami