Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Matryce laptopów

hajdar
31-03-2008, 09:24
Witam,

Wiem że temat wałkowany niejednokrotnie, ale bardzo porozrzucany i do końca nie wyjaśniony (przynajmniej ja nie potrafiłem znaleźć odpowiedzi dla siebie).
Może uda się zebrać troche informacji w tym miejscu i przyda sie się to innym.
A mianowicie do czego (i jak to znaleźć) sa wkłądane coś warte matryce w laptopach.
Wiem w czym były kiedyś, ale teraz to chyba nie ma już nic? sprzedawcy laptopów to chyba nawet nie wiedzą co to matryca.
Ceny laptopow mocno spadły (moce wzrosły), niestety chyba jak to zwykle bywa odbiło się to na jakości (masówka).
Czy jest coś teraz w sprzedaży tak jak kiedyś były (T42, T43 z "p" i bez, potem T60, jakieś Delle, jakiś H230), laptopy z matrycą inną niż TN?
Musze zmienić kompa i możliwość działania na laptopie byłaby dla mnie zaletą (w domu podpiety drugi monitor, ale na wyjeździe chciałbym coś widzieć na ekranie ;)
Chyba że znacie dobre źródło czegoś używanego (ale z sensownym powerem, sama matryca nie wystarczy), zastosowanie: zdjęcia i Inventor (Cad).
Pozdr

verus
31-03-2008, 10:03
Nie ma się co wiele głowić nad tematem, matryca w laptopie nadaje się do Worda i Excela i a nie do grafiki. Ale "coś" zawsze widać :-)

hajdar
31-03-2008, 10:29
Dla grafików - nie wątpie, ale ja robie zdjęcia dla siebie, rzadko dla kogoś,praktycznie nigdy dla poligrafii, wiec matryca IPS (jakie były wkładane) bedzie dla mnie nadmiarem szcześcia, tylko pewnie dziś nie znajde takiego rozwiązania- a kiedyś nie dość że moce były mniejsze to i ceny były z kosmosu (bo zaczynały sie powyżej 10kZł).
Ja nie mam niewiadomo jakich wymagań, do niedawna nie brałem laptopa pod uwagę, bo albo były za słabe, albo za drogie ;) teraz to sie zmieniło, ale chyba jednak trzeba bedzie sobie i tak odpuścić ze względu na matryce (nawet matową praktycznie ciężko znaleźć)

verus
31-03-2008, 10:48
Ja mam zewn. monitor podłączony do laptopa. Samego używam tylko w konieczności :-)

ADAM1
31-03-2008, 12:30
Nie jest wcale tak źle z wyborem matryc w laptopach, jakby się zdawało, chociaż rzeczywiście,
producenci laptopów nie podają niemal żadnych informacji technicznych o montowanych wyświetlaczach.
Kilka firm montuje całkiem niezłe matryce TFT i to o sporych rozdzielczościach, do pełnej HD włącznie.

hajdar
31-03-2008, 13:42
Jeśli chodzi o full HD to akurat dla mnie duża wada, nie wyobrażam sobie jak moza pracować z taką rozdzielczościa na 15 calach.
Chyba mamy odmienne podejście do tego co to "niezła matryca" ;)

timi
31-03-2008, 13:48
Nie przesadzajmy, ktoś te wysokie rozdzielczości wymyślił dla ludzi.

hajdar
31-03-2008, 13:56
do ogladania filmów ;), ja raczej do tego uzywam telewizora lub ekranu w kinie ;)
dlatego dla mnie to wada, dla innych zaleta

Ale na razie robi sie nabijanie postów i zero informacji

Czornyj
31-03-2008, 13:56
Rozdzielczość to akurat najmniej istotna sprawa. Trza szukać czegoś na S-IPS - Dell ponoć pakuje takowe matrycki do Inspironów, a Tom01 pokazywał nawet wyniki kalibracji XPS-a i wręcz budziły respekt.

Fenek
31-03-2008, 13:59
Nie zgadzam się, że matryce laptopów to totalne dno. :) Ich braki można nadrobić regulacją barw w oprogramowaniu karty graficznej. Od jakiegoś czasu zaniechałem podpinania CRT do laptopa przy obróbce bo doszedłem do wniosku że na laptopowym LCD zdjęcia wyglądają praktycznie tak samo. :)
Tak, wiem że ktoś o b. wysokich wymaganiach i tak nie będzie zadowolony. :razz:

hajdar
31-03-2008, 14:01
Czornyj to wiem, ale jak rozpoznać że to to? bo handlarze nic nie wiedzą co sprzedaja, wiem ze IBM miała pewne cechy szczególne czyli 15,0 cali i rozdzielczość 1440x1050 i tylka ta, ale juz niby takich nie instaluja (tylko panoramy -kolejna pomyłka).

timi
31-03-2008, 14:02
Pakuje rowniez do modelu vostro. Mialem przyjemność troszkę bawić się takim zestawem i nie powiem bardzo fajnie to wszystko wygląda. Mylne jest twierdzenie ze ikonki są zamale, obraz jest nieczytelny.

hajdar
31-03-2008, 14:04
Fenek,

O to chodzi: co masz? ja nie wymagam cudów i jeśli nie znajde nic z S-IPS za sensowne pieniadze to pomysle nad czymś innym lub odpuszcze laptopa i kupie fajny stacjonarny ;)

Czornyj
31-03-2008, 14:04
Nie zgadzam się, że matryce laptopów to totalne dno. :) Ich braki można nadrobić regulacją barw w oprogramowaniu karty graficznej. Od jakiegoś czasu zaniechałem podpinania CRT do laptopa przy obróbce bo doszedłem do wniosku że na laptopowym LCD zdjęcia wyglądają praktycznie tak samo. :)
Tak, wiem że ktoś o b. wysokich wymaganiach i tak nie będzie zadowolony. :razz:

Ciekaw jestem, jak za pomocą "regulacji barw w oprogramowaniu karty graficznej" zwiększyć gamut, ujednolicić podświetlenie i poprawić charakterystykę kątową wyświetlacza LCD w laptoku?

Czornyj to wiem, ale jak rozpoznać że to to? bo handlarze nic nie wiedzą co sprzedaja, wiem ze IBM miała pewne cechy szczególne czyli 15,0 cali i rozdzielczość 1440x1050 i tylka ta, ale juz niby takich nie instaluja (tylko panoramy -kolejna pomyłka).
Oglądać!

hajdar
31-03-2008, 14:17
niby tak, ale co mam pojść do nich i powiedzieć że chce obejrzeć wszystkie laptopy jakie mają ;)
poważnie to jest chyba bedę musiał, choć brak mi czasu na wycieczki po sklepach komputerowych...

Yanluk
31-03-2008, 16:12
niby tak, ale co mam pojść do nich i powiedzieć że chce obejrzeć wszystkie laptopy jakie mają ;)
poważnie to jest chyba bedę musiał, choć brak mi czasu na wycieczki po sklepach komputerowych...

Dokladnie tak, i jeszcze zacznij je przestawiac i poloz jeden kolo drugiego dla porownania ktora matryca swieci najlepiej. Przeciez chcesz wydac pare tysiecy zlotych.
Takie Twoje prawo, i najlepiej na koncu powiedz ze nie chcesz zadnego bo zamowisz taniej taki sam w internecie :)

Fenek
31-03-2008, 17:02
Ciekaw jestem, jak za pomocą "regulacji barw w oprogramowaniu karty graficznej" zwiększyć gamut, ujednolicić podświetlenie i poprawić charakterystykę kątową wyświetlacza LCD w laptoku?

gamut - okej, zgodzę się że tego się nie przeskoczy, nie mniej myślę że dobre LCD laptopa ustępuje CRT w sposób akceptowalny
podświetlenie - wystarczy dobrze zorientować się przed zakupem odnośnie upatrzonego modelu. W moim lapku spadek jasności występuje tylko w skrajnych rogach (winieta :mrgreen:) a około centymetrowy pas na dolnej krawędzi jest jaśniejszy od reszty. A tak się składa że te obszary przynajmniej w moim wypadku nie biorą udziału przy obróbce zdjęć. Niejednolitość podświetlenia pozostałych części matrycy jest na tyle niewielka, że nie jestem w stanie się go dopatrzeć. Widocznie tandem oko-mózg sobie koryguje takie coś po pewnym czasie używania. ;)
charakterystyka kątowa - obrabiasz zdjęcia patrząc na monitor pod kątem 45 stopni? :razz: Zawsze wydawało mi się że patrząc na ekran LCD prostopadle do jego powierzchni, dostaje się najlepsze co może dać konkretna matryca. :)

O to chodzi: co masz? ja nie wymagam cudów i jeśli nie znajde nic z S-IPS za sensowne pieniadze to pomysle nad czymś innym lub odpuszcze laptopa i kupie fajny stacjonarny
Asia F3JP-AS053c. Chyba już nie jest produkowany, choć nie można powiedzieć że jest stary. (C2D 1.8, 2GB, ATI X1700) A czyja i jaka matryca w nim siedzi - nigdy w sumie tego nie dochodziłem a jeśli gdzieś czytałem to nie pamiętam. :razz:
Problemem jest cena. :P W tej cenie można mieć naprawdę wypaśnego stacjonara.
Jeśli mobilność nie jest dla Ciebie musem (dla mnie (nie)stety jest) to sobie od razu odpuść i inwestuj w stacjonarnego. A kasę którą zaoszczędzisz (nie jest tajemnicą że taki sam zestaw laptokowy jest droższy niż PCtowy) zainwestuj w porządną iiyamę czy eizo. :)

Podpowiem: noteboookcheck.pl. Oczywiście nie recenzują tam każdego laptopa na rynku ale znakomita większość recenzji ma także rozdział poświęcony matrycy. Testują tam m.in. właśnie równomierność podświetlenia, niedoskonałości w wyświetlaniu barw, kontrast itd.

Czornyj
31-03-2008, 17:49
gamut - okej, zgodzę się że tego się nie przeskoczy, nie mniej myślę że dobre LCD laptopa ustępuje CRT w sposób akceptowalny
podświetlenie - wystarczy dobrze zorientować się przed zakupem odnośnie upatrzonego modelu. W moim lapku spadek jasności występuje tylko w skrajnych rogach (winieta :mrgreen:) a około centymetrowy pas na dolnej krawędzi jest jaśniejszy od reszty. A tak się składa że te obszary przynajmniej w moim wypadku nie biorą udziału przy obróbce zdjęć. Niejednolitość podświetlenia pozostałych części matrycy jest na tyle niewielka, że nie jestem w stanie się go dopatrzeć. Widocznie tandem oko-mózg sobie koryguje takie coś po pewnym czasie używania. ;)
charakterystyka kątowa - obrabiasz zdjęcia patrząc na monitor pod kątem 45 stopni? :razz: Zawsze wydawało mi się że patrząc na ekran LCD prostopadle do jego powierzchni, dostaje się najlepsze co może dać konkretna matryca. :)

No bardzo zgrabna i zabawna wypowiedź, tylko niestety mało oparta na obiektywnych faktach.

Tom01
31-03-2008, 19:32
#Czornyj

Dokładnie to pokazywałem m.in to:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/03/pomiar3-3.jpg
źródło (http://monitory.mastiff.pl/temp/bledy/pomiar3.jpg)

Proszę jednakowoż pamiętać, że to laptok kosztujący ponad 8 tys zł i na dodatek specjalnie przebierany pod kątem producenta wyświetlacza. Dell montuje 3 różne, od LG-Philips, Sharpa i jakiś trzeci niezidentyfikowany. Testowałem wszystkie i ten jest najmniej niedobry. Niestety czym tańsze laptopy tym gorzej do dyskwalifikacji włącznie.

Tom01
31-03-2008, 19:36
Podpowiem: noteboookcheck.pl. Oczywiście nie recenzują tam każdego laptopa na rynku ale znakomita większość recenzji ma także rozdział poświęcony matrycy. Testują tam m.in. właśnie równomierność podświetlenia, niedoskonałości w wyświetlaniu barw, kontrast itd.

Taaaa..... testują..... z dramatycznymi błędami rzeczowymi i interpretacyjnymi, żeby nie powiedzieć bzdurami.

Czornyj
31-03-2008, 20:18
Tak jakby nie miałem specjalnych złudzeń. A odnośnie mitów nt. wspaniałych matryc w laptokach, to proszę bardzo - teścik 17 calowej matrycy w HP:

Referencyjnie - mój Szajsung 214T, kupiony przeze mnie niechętnie i z czystego skąpstwa:

test równomierności podświetlenia - wyświetlona szarość:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/lcd1.jpg)

test reprodukcji gammy

źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/lcd2.jpg)

Jak widać nędza, ale przejdźmy do wspaniałej matrycy laptokowej:

szarość:

źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/lcd3.jpg)

gamma - niestety trochę mi toto nie wyszło przez morę, ale to co istotne, widać:

źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/lcd4.jpg)

Życzę powodzenia komuś, kto będzie chciał to "wyregulować na karcie graficznej"

Dla ciekawskich - plansza której użyłem w do testu, dla monitorów kalibrowanych pod gammę 2,2:
http://members.chello.pl/m.kaluza/rzeznik_lcduf.png
Jeśli ktoś się nie domyślił - to ma sięwyświetlić jako równomierne, szare gradienty...

Fenek
31-03-2008, 21:02
@Czornyj
Powiem otwarcie że nie do końca rozumiem co ma udowadniać test z "rzeźnika". Że naprzemiennie ułożone szary i kolor mają dawać szarość? No trudno, za głupi jestem by to pojąć. :(
Zdjęcia jak radzi sobie moja matryca z szarością na całym ekranie nie mogę zamieścić (póki co) - D80 pojechał sobie na mapowanie a focenia tego komórką nie zaryzykuję. :P

@Tom01
Nie zagłębiałem się nigdy w ich konkluzje. Ale wydawało mi się że przynajmniej ich pomiary podświetlenia i kolorów są na tyle wiarygodne, że wnioski można wysunąc samemu.

Czornyj
31-03-2008, 21:13
@Czornyj
Powiem otwarcie że nie do końca rozumiem co ma udowadniać test z "rzeźnika". Że naprzemiennie ułożone szary i kolor mają dawać szarość? No trudno, za głupi jestem by to pojąć. :(
Zdjęcia jak radzi sobie moja matryca z szarością na całym ekranie nie mogę zamieścić (póki co) - D80 pojechał sobie na mapowanie a focenia tego komórką nie zaryzykuję. :P

@Tom01
Nie zagłębiałem się nigdy w ich konkluzje. Ale wydawało mi się że przynajmniej ich pomiary podświetlenia i kolorów są na tyle wiarygodne, że wnioski można wysunąc samemu.

To coś na monitorze skalibrowanym do gamma=2,2 ma się wyświetlić jako neutralnie szary gradient. Jeśli widać przebarwienia, to znaczy że monitor jest źle skalibrowany. Jeśli tak jak na załączonym przeze mnie przykładzie widać przebarwienia na dole inne (CMY), a na górze inne (RGB), to znaczy, że sprawa jest beznadziejna.

Fenek
31-03-2008, 22:40
W porządku, nie znam szczegółów teorii kalibracji monitorów więc się nie spieram więcej.

hajdar
01-04-2008, 07:36
Oj, znów wywołałem małe wojny, nie o to mi chodziło.
Dyskusji co i czy sie nadaje, co sie da skalibrować co nie było już trochę i ciągle będą niestety.
Ja mie mam kalibratora niestety i cudów nie oczekuje, ale chce widzieć co robie i mieć jakąś świadomośc tego.

Tom i Czornyj liczyłem na Wasze informacje w formie jakichś konkretnych propozycji, ale może tak sie nie da, nie chce żebyście po raz kolejny pisali to co już było w wielu wątkach, tamto sobie już poczytałem.
Chyba znów odpuszcze sobie laptopka ;)

Czornyj, pważnie jak klikne ten link to powinienem widzieć szary gradient??? siedze teraz w robocie przy marnym laptopie FS (wiec wiem co to męka pracy na g... wartym wyświetlaczu) i to co widze to bardzo wyraźne kolorowe pasy...

Czornyj
01-04-2008, 07:40
Czornyj, pważnie jak klikne ten link to powinienem widzieć szary gradient??? siedze teraz w robocie przy marnym laptopie FS (wiec wiem co to męka pracy na g... wartym wyświetlaczu) i to co widze to bardzo wyraźne kolorowe pasy...

Poważnie - powinno to wyglądać tak, jak na tym zdjęciu ekranu 214T. Na idealnym, idealnie wykalibrowanym pod gamma=2,2 monitorze nie zobaczysz ani deka koloru, choćbyś się wściekł.

W naszych wypowiedziach w tym wypadku nie chodziło o doktoryzowanie się z świetnych i lepszych rozwiązań. Mz. z laptokami sprawa po prostu jest beznadziejna, a jeśli chce się czegoś względnie akceptowalnego, to trzeba zapłacić fortunę i naocznie upewnić się przed zakupem co bierzemy.

kacperek
01-04-2008, 07:47
Poważnie - powinno to wyglądać tak, jak na tym zdjęciu ekranu 214T. Na idealnym, idealnie wykalibrowanym pod gamma=2,2 monitorze nie zobaczysz ani deka koloru, choćbyś się wściekł.

Ja na swoim monitorze LG L1710B też widzę kolory :(

Cichy
01-04-2008, 09:54
A czy są jakieś laptopy z matrycą PVA / MVA ?

ADAM1
01-04-2008, 12:37
No właśnie, temat jest dość ciekawy, bo producenci laptopów unikają jak ognia, podawania danych technicznych wyświetlaczy i zwykle ograniczają się do podania rozdzielczości, ewentualnie liczby kolorów (tylko nie dodają, czy dotyczy to wyświetlacza, czy wyjścia na dodatkowy monitor).
Mam więc apel do kolegi Tom01 o podanie konkretnych przykładów, a najlepiej tabeli matryc zastosowanych w konkretnych modelach laptopów.
Dla zwykłych śmiertelników te informacje są niedostępne.

Tom01
01-04-2008, 12:47
Mam więc apel do kolegi Tom01 o podanie konkretnych przykładów, a najlepiej tabeli matryc zastosowanych w konkretnych modelach laptopów.

Niestety wiele nie pomogę. Trzeba po prostu oglądać. Producenci laptopów montują rozmaite rodzaje nawet do tej samej linii produktowej. Stosunkowo największe nadzieje rokują modele Dell Inspiron, XPS, Precision, widziałem naprawdę przyzwoite Sony Vaio z nietypowym ekranem 16", Toshiba Satellite Pro, starsze IBM z 15" wyświetlaczami Sharpa (łatwo je rozpoznać, bo po wyłączeniu mają zielonkawy poblask). Dobrze mieć wyjście DVI, ale to rzadkość, zarezerwowana do najlepszych modeli. W sytuacji ograniczonego budżetu i wymaganiami stawianymi przez fotografię, warto interesować się wyprzedażami i rynkiem wtórnym. W nowych, tanich, w zdecydowanej większości montuje się straszne padło.

ADAM1
01-04-2008, 12:53
Niestety wiele nie pomogę. Trzeba po prostu oglądać. Producenci laptopów montują rozmaite rodzaje nawet do tej samej linii produktowej. Stosunkowo największe nadzieje rokują modele Dell Inspiron, XPS, Precision, widziałem naprawdę przyzwoite Sony Vaio z nietypowym ekranem 16". Dobrze mieć wyjście DVI, ale to rzadkość, zarezerwowana do najlepszych modeli. W sytuacji ograniczonego budżetu i wymaganiami stawianymi przez fotografię, warto interesować się wyprzedażami i rynkiem wtórnym. W nowych, tanich, w zdecydowanej większości montuje się straszne padło.

Tyle, to ja sam znalazłem szukajką w necie, myślałem jednak, że kolega, jako spec w tej dziedzinie ma więcej danych na ten temat, wyniesionych ze szkoleń i materiałów powszechnie nie publikowanych.
Istnieją całe długie listy matryc instalowanych w laptopach, ale informacje o nich są bardziej niż lakoniczne, a właściwie żadne.

Tom01
01-04-2008, 13:08
Tyle, to ja sam znalazłem szukajką w necie, myślałem jednak, że kolega, jako spec w tej dziedzinie ma więcej danych na ten temat, (...) istnieją całe długie listy matryc instalowanych w laptopach

Proszę nie wymagać rzeczy niemożliwych. Najczęściej nawet lokalny oddział producenta nie ma takich informacji. Nie siedzę w notebookach na tyle mocno, żeby mieć dostęp do danych prosto z fabryki. Kilka lat temu było to łatwiejsze, teraz jest tego zatrzęsienie. Do tego różne modele mogą być klepane przez różnych koproducentów, którzy z kolei zmieniają dostawców komponentów jak rękawiczki. Jest tak, że dwa komputery różniące się tylko numerem seryjnym mają w środku różne bebechy.

hajdar
01-04-2008, 13:19
No niestety tak to chyba wyglada.
Najgorsze jest to, ze sprzedawcy tego jakby nie było dość drogiego sprzętu nie mają pojącia co sprzedają.
Jak chce wydac 5 tyś. i ide do sklepu to chciałbym żeby mi ktoś powiedział co tam w środku sieci oprócz tego że to C2D, ma full HD i kamerke internetową 2.0 MP... ale tak to chyba tylko w Erze ;)

Cichy
01-04-2008, 14:26
Właśnie znalazłem taką linię Della z wyższej półki z matrycami PVA. Kłopot z czernią i różnymi kolorami pod różnym kątem powinien chyba zniknąć ? Teraz mam Acera z matrycą 17" Crystal Brite, ale do obróbki czy czegokolwiek ambitniejszego to jest masakra, lekko odchylę panel i już wchodzi ciemniejszy obraz..

hajdar
01-04-2008, 14:28
No właśnie znów to samo ;)
Cichy to sie podziel informacją- jeśli możesz -jaki to model i cena? ewentualnie link

Mi w tym wątku chodziło o konkrety a to byłby jakiś.

Cichy
01-04-2008, 14:40
No właśnie znów to samo ;)
Cichy to sie podziel informacją- jeśli możesz -jaki to model i cena? ewentualnie link

Mi w tym wątku chodziło o konkrety a to byłby jakiś.

http://www.allegro.pl/item336075901_nowy_dell_xps_t8300_2x2_4_8600gt_168 0x1050_nbd_wwa.html np taki,

lub taki

http://www.allegro.pl/item337779571_nowy_dell_2x2_0_2gb_gf8400_120gb_15_ 4_umts_wwa.html

i to nie jest reklama, po prostu linki do produktu.

Obydwa mają matryce MVA, czyli z założenia mają być DUŻO lepsze od standardowych TN-owych. Ale ciekawe, jak to się ma w praktyce...

Każda TN-ka przy zmianie kąta patrzenia góra dół zmienia kolory, np niebieski jest od gróry jasnoniebieski, a jak się patrzy od dołu to granat a nawet czerń... W PVA/MVA tego nie ma, więc w tych laptokach też powinno być OK ?!

timi
01-04-2008, 14:48
Ten drogi stoi u mnie w domu na biurku , zapraszam chętnych do przetestowania matrycy, Nie żebym się czepiał ale kiedyś chciałem od nich kupić lapka. Bylem nawet w sklepie, trochę się poprawili w opisach sprzedawanego sprzętu, bo do niedawna pisali takie bzdury ze zal było czytać.

hajdar
01-04-2008, 14:49
O ile to prawda...
Rozbieżności są tam w samym opisie podane różne wielkości matrycy (zakładam ze moze być pomyłka), raz ze MVA linijke niżej że PVA...
W drugim już jest brak informacji o kątach widzenia, co mi nasuwa podejrzenia że nie ma tu dobrej matrycy itd.
Ale ja już marudze, na pewno trzeba to zobaczyć
bo cena za drugi fajna... pierwszyjuz dość drogo jak dla mnie.

Dzięki za linki

hajdar
01-04-2008, 14:51
timi,
troche mam daleko ;)
i potwierdzasz że tam w środku jest matryca MVA?

Pytanie do fachowców (Czornyj i Tom), czy kazda MVA to juz powód do zadowolenia, czy też mozna trafić na padło?

ADAM1
01-04-2008, 16:44
Hajdar nie sądź, że ktoś Ci coś potwierdzi, bo nikt nic nie wie.
I skoro nawet GURU w tym temacie jakim jest Tom01, potwierdza, że poza zakładem montującym konkretny model laptopa, nikt nie ma takiej wiedzy, to tak jest.
A to co można wyczytać w sklepowych opisach sprzętu to tylko domysły nie mające z rzeczywistością wiele wspólnego.

Czornyj
01-04-2008, 18:14
Poczytałem trochę i obawiam się, że matryc S-IPS chyba już w lapkach nie ma, a xVA wogóle nigdy nie było. O ile w XPS-ie 1710 było coś, co wygląda albo na b. solidnego TN, albo na S-IPSa, to w nowszym, obecnie dostępnym 1730 matryca ta zdaje się już zniknęła jak sen złoty. Ostatni laptok, o którym z jako-taką pewnością mówi się że miał IPSa, to śp. T60p z matrycą flexview.

Podobnież IPSy w lapkach wykończyła moda na telewizory:
http://lenovoblogs.com/insidethebox/?p=75

Tom01
01-04-2008, 19:19
Poczytałem trochę i obawiam się, że matryc S-IPS chyba już w lapkach nie ma, a xVA wogóle nigdy nie było. O ile w XPS-ie 1710 było coś, co wygląda albo na b. solidnego TN, albo na S-IPSa

S-IPS była też w Inspironach E9400, E1705.

JAP
02-04-2008, 00:36
A może ta T60iatkape pachnie IPSem?:
http://www.allegro.pl/item339288004__new_ibm_t60p_ati_firegl_5200_256mb_ dvdrw_gw_vat.html
Jeżeli tak to cena chyba atrakcyjna, zwłaszcza, że to nowy sprzęt (choć jak napisał Czornyj model "śp."):)

Czornyj
02-04-2008, 02:17
A może ta T60iatkape pachnie IPSem?:
http://www.allegro.pl/item339288004__new_ibm_t60p_ati_firegl_5200_256mb_ dvdrw_gw_vat.html
Jeżeli tak to cena chyba atrakcyjna, zwłaszcza, że to nowy sprzęt (choć jak napisał Czornyj model "śp."):)

Najprawdopodobniej tak, o ile w opisie jest pomyłka. 15" Flexview/FFS w T60p miały rozdzielczość UXGA - 1600x1200, jeśli w opisie się rąbneli i tak będzie - to brać, bo z tego co piszą w necie te lapki to praktycznie ostatni mohikanie. Można też szukać któregoś z wymienionych przez Toma01 Delli, chyba że się mylę i do jakichś nowych pakują jeszcze IPS-y (w co śmiem wątpić)

hajdar
02-04-2008, 07:10
Moje poszukiwanie też to potwierdzaja, że chyba teraz nic już nowego nie ma...
Czyli się wyleczyłem - i dobrze jakoś sobie poradze a bedzie taniej ;)

farell
02-04-2008, 08:35
Osobiście na laptopie 15'' (panorama) mam rozdzielczość 1900x1200. Przyznaję - wszystko jest malutkie ... ale dla mnie wręcz idealne - jak muszę trochę popracować na standardowej rozdziałce na innym laptopie to się poprostu męczę. Nadmienię, że rozdzielczości takiej potrzebowałem do takiego softu jak Flash, AfterEffects ..., natomiast w codziennej pracy również sprawdza się idealnie.

JAP
02-04-2008, 13:28
hajdar napisał:

Moje poszukiwanie też to potwierdzaja, że chyba teraz nic już nowego nie ma...
Czyli się wyleczyłem - i dobrze jakoś sobie poradze a bedzie taniej

W linku, który podałem są nowe laptopy - pytanie tylko czy to faktycznie IPS, mogli również pomylić się w opisie i bezczelnie dodać "p", będę dzwonił i pytał, który to model to się sprawdzi i dam znać

hajdar
02-04-2008, 13:39
Moze i nowe, ale juz nie produkowane, normalnie nie ma ich w sprzedarzy, ale to szczegół.
Brak konkretnych informacji co to jest, bo jeśli prawdą jest 15,1" to nie jest to S-IPS, a p nie świadczy o tym, p to tylko podwyższona rozdzielczość- co jest akurat sprzeczne za nastepną informacją o rozdzielczości -co napisał już Czornyj, a T60p było z różnymi matrycami.
Więc jak sprawdzisz to bedzie super (bo cena bardzo fajna), wiec jakby co to: jeśli nazywa się to FlexView to jest na to szansa, jeśli ma to wymiar 15,0 " i rozdzielczość 1440x1050 (ale wtedy nie nazywa sie to T60p) lub 1600x1200 to może tak jest a i tez wcale nie musi... (no chyba tylko to FlexView jest jednoznacznym wskazaniem)
Pozdr

JAP
03-04-2008, 11:39
Dzwoniłem do gościa, niestety potwierdził, że to matryca xga - czyli "p" nie oznacza w tym przypadku podwyższonej rozdzielczości.
Nie chciał podać nazwy modelu mówiąc, że jego dane tech. są z lenovo i więcej i tak nie znajdę a te laptopy są dopiero do sprowadzenia z US.
Ktoś kiedyś pisał, że "p" są skonfigurowane pod kątem grafiki więc tutaj z tego jest tylko karta ATI FireGL V5200

hajdar
03-04-2008, 12:40
Czyli kupujesz kota w worku... normalka ;)

CZOLG
03-04-2008, 12:43
Jak nie chce podac numeru to od razu zrezygnowalbym z zakupu.
Na 90% okaze sie, ze tam jest zwykla ATI albo wrecz karta Intela, bo "p" z taka rozdzielczoscia to wedlug mnie nie istnialy i nie istnieja.

Dominiq
03-04-2008, 15:39
Nie ryzykuj, jeśli chcesz wydac 3k na laptopa , w tej cenie dostaniesz serie T z matryca 15' i to nówka
Jakość wyświetlaczy w seri T jest i tak na dość dobrym poziomie, ale to teraz zdecydowanie TN, zamiast kombinować , dokup sobie do tego dobry monitor
http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/284870

lub coś z seri R z podwyższoną rozdziałką i grafiką quadro na pokładzie do tego xpp
http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/277007

lub z własnego doświadczenia znam http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/210546
całkiem dobrej klasy wyświetlacz (to stara seria hpka eol, jeszcze reszti leżą gdzieś na magazynach)

JAP
03-04-2008, 23:48
Ja wczoraj kupiłem takiego:
http://www.superwarehouse.com/Lenovo_ThinkPad_T60p_2008/200893U/ps/1488584
używanego 1,5 roku (jeszcze 1,5 roku gw.) za 3tys. w stanie, jak dla mnie, idealnym:-D - wygląda jakby ktoś go trzymał w pudełku.
Pomęcze go trochę to się podzielę wrażeniami

ADAM1
04-04-2008, 19:31
A jednak matryce są opisane:

http://www.laptoplcdweb.co.uk/easy-cross-by-system.htm

proszę o podpięcie tej listy.

dziadu
09-04-2008, 11:20
Coś ta lista mi nie pachnie zbytnią świeżością.

Przeczytałem wątek i dorzuce swoje kilka groszy bo brakujetu pewnych informacji które pomogą zrozumieć problem.

Zacznijmy od matrycy TFT. Jaka jest, każdy widzi, kolory potrafią leżeć, katy czasem są marne, etc. Z c zego to wynika?
1. Kolory - niestety, nie łódźcie się myślą o 16.7 mln kolorów, jest ich zaledwie 262 tyś. Wynika to z tego, że matryce TFT mają piksele 6-bitowe, i to jest taki proces technologiczny i tego nic nie zmieni. Dlatego na teście Czornyja zobaczycie zamiast ładnej szarości kolorowe paski. Po prostu matryca nie jest w stanie odwzorować koloru poprawnie. Choć przyznam, że w porównaniu do tego zdjęcia Czornyja moja matryca pokazuje te obie części ekranu balrzdo ładnie - różnią się tylko minimalnie jasnością, ta dolna jest jaśniejsza. Ale o tym później.

2. Kolejny problem tpo ziarnistość. Na niektórych matrycach ptoblem nei wystepuje, na innych moża dostać oczojebu od tego. Tu też po prostu trzeba trafić. Dell montuje do swoich laptopów (stan wiedzy na jesień 2007) dwa rodzaje matryc, od LG-Phillipsi Samsunga, ta pierwsza pod tym względem sprawuje się znacznie lepiej - powiedziałbym, problem nie wystepuje.

3. Identyfikacja matrycy. Sprawa jest prosta. Ściągamy program EVEREST, np stąd: http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=1183&EVEREST+Home+Edition+2.20, instalujemy, i możemy odczytać producenta.

Z tego co wyczytałem gdzieś i jak już wspomniałem wcześniej, Dell montuje matryce od dwóch producentów, ja trafiłem lepiej, bo na LG-Phillips. Nie ma na nich problemów z zairnistością i kolory wydają się ok (ale co ja mogę się na tym znać). Acha, mam matryce WSXGA+ 1680x1050 szklaną.
W tym momencie nie pamiętam oznaczenia mojego ekranu, a pracuje na Linuksie więc Everesta nie uruchomie. Postaram się jednak uzyskać te informacje na linuksie. Wtedy napiszę jak to zrobić wybierając się do sklepu z płytką LiveCD linuksa - wtedy będzie też można podglądnąć inne wnętrzności komputera.

Pozdrawiam,
dziadu

..:: edit

Zapodam, jeszcze kilka linków wartych przejrzenia:
http://www.tftcentral.co.uk/articles/6bit_8bit.htm
http://forum.notebookreview.com/showthread.php?t=141895

Tom01
09-04-2008, 11:35
Dell montuje do swoich laptopów (stan wiedzy na jesień 2007) dwa rodzaje matryc, od LG-Phillipsi Samsunga,

Oraz Sharpa.

ADAM1
09-04-2008, 11:42
Coś ta lista mi nie pachnie zbytnią świeżością.

3. Identyfikacja matrycy. Sprawa jest prosta. Ściągamy program EVEREST, np stąd: http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=1183&EVEREST+Home+Edition+2.20, instalujemy, i możemy odczytać producenta.

Powiedz mi tylko, co zrobisz z tą swoją wiedzą o symbolu matrycy i producencie, skoro nigdzie, poza zacytowaną przeze mnie listą nie ma szczątków nawet opisów tychże.

Jakoś dziwnie producenci unikają informacji, że instalowana przez nich matryca to TN i z uporem maniaka powtarzają bzdury o 16 mln kolorów.

dziadu
09-04-2008, 12:02
Powiedz mi tylko, co zrobisz z tą swoją wiedzą o symbolu matrycy i producencie, skoro nigdzie, poza zacytowaną przeze mnie listą nie ma szczątków nawet opisów tychże.

Jakoś dziwnie producenci unikają informacji, że instalowana przez nich matryca to TN i z uporem maniaka powtarzają bzdury o 16 mln kolorów.

No coż, bierzesz numer matrycy, wrzucasz w google i szukasz opini innych uzytkowników o tej matrycy. Żadna specyfikacja nie opisze Ci efektów wizulanych danej matrycy. Sam to możesz ocenić patrząc na matryce. Ale masz możliwość porównania swoich odczuć z odczuciami innych, jakie problemy mają z nimi, a może i trafisz na specyfikacje gdzieś na stronie producenta.

Poza tym, to chyba zwykłe czepialstwo :-P Najpierw narzeka ktoś, że nie wiadomo dosłownie nic o matrycy, potem gdy daje info jak uzyskać pewne parametry to dalej się czepiają :-P

@Tom01

Tak, racja, Sharp też ale o ile mi wiadomo, to nie we wszystkich mozliwych konfiguracjach rozdzielczości. Choć mogę się mylić.

ADAM1
09-04-2008, 12:17
Poza tym, to chyba zwykłe czepialstwo :-P Najpierw narzeka ktoś, że nie wiadomo dosłownie nic o matrycy, potem gdy daje info jak uzyskać pewne parametry to dalej się czepiają :-P

Tyle, że Twój sposób odczytania typu i producenta matrycy, był mi znany już od dawna, wybacz więc, że nie okazuje entuzjazmu Twoim odkryciem.;)

Niemniej, nawet znając te parametry nadal jestem głupi.

dziadu
09-04-2008, 13:22
To że nie potrafisz wykorzystać tych informacji nie znaczy, że inny sobie nie poradzi. Nie pisałem tego z myślą o Tobie ale o wszystkich.

ADAM1
09-04-2008, 13:28
To że nie potrafisz wykorzystać tych informacji nie znaczy, że inny sobie nie poradzi. Nie pisałem tego z myślą o Tobie ale o wszystkich.

Nikt, poza wybrańcami spośród Chińczyków, nie będzie potrafił w praktyce wykorzystac wiedzy
płynącej z rozeznania symbolu i producenta matrycy.

Tylko ta podana przeze mnie lista coś tam sugeruje, a przeglądanie "rzeźnikiem", ton laptopów
z matrycami TN, mija się po prostu z celem.

Podobnie nie ma sensu wsłuchiwanie się w opinie użytkowników, którzy zwykle mocno mijają się z prawdą.