Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 61

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Matryce laptopów

Witam,

Wiem że temat wałkowany niejednokrotnie, ale bardzo porozrzucany i do końca nie wyjaśniony (przynajmniej ja nie potrafiłem znaleźć odpowiedzi dla siebie).
    Może uda się zebrać troche informacji w tym miejscu i przyda sie się to innym.
    A mianowicie do czego (i jak to znaleźć) sa wkłądane coś warte matryce w laptopach.
    Wiem w czym były kiedyś, ale teraz to chyba nie ma już nic? sprzedawcy laptopów to chyba nawet nie wiedzą co to matryca.
    Ceny laptopow mocno spadły (moce wzrosły), niestety chyba jak to zwykle bywa odbiło się to na jakości (masówka).
    Czy jest coś teraz w sprzedaży tak jak kiedyś były (T42, T43 z "p" i bez, potem T60, jakieś Delle, jakiś H230), laptopy z matrycą inną niż TN?
    Musze zmienić kompa i możliwość działania na laptopie byłaby dla mnie zaletą (w domu podpiety drugi monitor, ale na wyjeździe chciałbym coś widzieć na ekranie
    Chyba że znacie dobre źródło czegoś używanego (ale z sensownym powerem, sama matryca nie wystarczy), zastosowanie: zdjęcia i Inventor (Cad).
    Pozdr
    Mariusz Hajdarowicz

F801s Nikor 24-50, S 70-300APO, 50 1.8, no i D70 KIT przybyła SB800

Domyślnie

Nie ma się co wiele głowić nad tematem, matryca w laptopie nadaje się do Worda i Excela i a nie do grafiki. Ale "coś" zawsze widać
    Ostatnio edytowane przez verus ; 31-03-2008 o 10:05

Domyślnie

Dla grafików - nie wątpie, ale ja robie zdjęcia dla siebie, rzadko dla kogoś,praktycznie nigdy dla poligrafii, wiec matryca IPS (jakie były wkładane) bedzie dla mnie nadmiarem szcześcia, tylko pewnie dziś nie znajde takiego rozwiązania- a kiedyś nie dość że moce były mniejsze to i ceny były z kosmosu (bo zaczynały sie powyżej 10kZł).
    Ja nie mam niewiadomo jakich wymagań, do niedawna nie brałem laptopa pod uwagę, bo albo były za słabe, albo za drogie teraz to sie zmieniło, ale chyba jednak trzeba bedzie sobie i tak odpuścić ze względu na matryce (nawet matową praktycznie ciężko znaleźć)
    Mariusz Hajdarowicz

Domyślnie

Ja mam zewn. monitor podłączony do laptopa. Samego używam tylko w konieczności

Domyślnie

Nie jest wcale tak źle z wyborem matryc w laptopach, jakby się zdawało, chociaż rzeczywiście,
    producenci laptopów nie podają niemal żadnych informacji technicznych o montowanych wyświetlaczach.
    Kilka firm montuje całkiem niezłe matryce TFT i to o sporych rozdzielczościach, do pełnej HD włącznie.

Domyślnie

Jeśli chodzi o full HD to akurat dla mnie duża wada, nie wyobrażam sobie jak moza pracować z taką rozdzielczościa na 15 calach.
    Chyba mamy odmienne podejście do tego co to "niezła matryca"
    Mariusz Hajdarowicz

Domyślnie

Nie zgadzam się, że matryce laptopów to totalne dno. Ich braki można nadrobić regulacją barw w oprogramowaniu karty graficznej. Od jakiegoś czasu zaniechałem podpinania CRT do laptopa przy obróbce bo doszedłem do wniosku że na laptopowym LCD zdjęcia wyglądają praktycznie tak samo.
    Tak, wiem że ktoś o b. wysokich wymaganiach i tak nie będzie zadowolony.
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

Uprawnienia umieszczania postów