Zobacz pełną wersję : Najlepsza Lapma do D40
aanneekk
30-03-2008, 19:11
Witam,
Potrzebuje pomocy, chce kupic lampe blyskowa do Nikon D40. Nie bardzo droga, ale zebym byl z niej zadowolony.
Z gory dzieki za pomoc.
SB-600 to jesli dobra i niedroga
mialem przyjemnosc bawienia sie sb-28 i wcale na nia nie nazekalem chodz ma ona ustawienia manualne bo nie ma ittl'a ale daje sie rade i jest tansza od sb600
Na początek SB-400, to absolutne minimum. SB-600, to znacznie lepsza lampa, wygodniejsza w użyciu i znacznie bardziej wydajna. Jeżeli możesz stracić więcej, żeby zyskać SB-600, to warto. Jeżeli opcja minimum, to warto zainteresować sie też czymś dedykowanym do Nikona, koniecznie z iTTL.
SB-400 to moim zdaniem wyrzucone pieniądze - kosztuje 500 zł a możliwości ma niewiele większe od wbudowanej. Jeśli już, to albo SB-600, albo jakiegoś tańszego Sunpaka (o Tumaxach słyszałem złe opinie) - ale, zgadzam się z przedmówcą - koniecznie z i-TTL! Moim zdaniem zalety pomiaru przez obiektyw są na tyle duże, że nie warto bawić się w lampy które go nie dają z cyfrówkami (SB-28 itp.).
aanneekk
31-03-2008, 04:31
Dzieki za podpowiedzi, Lampe chce kupic w stanach wiec mysle ze taniej niz w Polsce. Znalazlem za 200$ nowa sztuka.
Pozdrawiam
SB-400 to moim zdaniem wyrzucone pieniądze - kosztuje 500 zł a możliwości ma niewiele większe od wbudowanej.
SB-400, jest jednak sporo tańsza od SB-600. Możliwości zaś ma sporo większe od wbudowanej lampy.
1. Znacznie większa moc błysku. Czyli możliwość "wypełnienia" pomieszczenia światłem, jak również większy zasięg.
2. Możliwość odchylenia palnika (w jednej płaszczyźnie), a zatem pracy z błyskiem odbitym.
3. Światło z niej jest znacznie bardziej rozproszone.
4. Na plus poręczne, kompaktowe wymiary.
SB-400 ma jednak sporo ograniczeń w stosunku do większych "sióstr". Dla miłośników marki, znacznie lepszy wybór, niż wynalazki za 200, 300 zł. Takie jest moje zdanie.
...to nawet nie wiedziałem, że jest SB-400 :oops: - ech człowiek zakupił sprzęt i się nie interesuje coby nie wydawać pieniążków :D, ale przydałaby się taka jako druga i trzecia lampa zamiast SB-600. Trzeba pomyśleć :D.
Sorry za OT.
ale przydałaby się taka jako druga i trzecia lampa zamiast SB-600. Trzeba pomyśleć :D.
Sorry za OT.
Jako druga i trzecia się nie nadaje niestety. Nie współpracuje z commanderem, co ogólnie sprawia, że poza sankami jest do d...py.
sb - 400 to rzeczywiście głównie zamiennik lampy wbudowanej
oczywiście jest od wmontowanej duuużo lepszy (jak ktoś pisze inaczej to po prostu nie wie o czym pisze :-P
jak wspomniano
1) większa moc
2) możliwość odchylenia ( 4 kąty, niestety tylko w pionie)
kolejne przewagi nad wbudowaną lampą
3) umożliwia pracę przy niskich ogniskowych (nie bedzie cienia jak przy wbudowanej)
4) oszczedza baterię aparatu (bo sama działa na dwa paluszki AA)
5) są do niej dyfuzory stofen :-)
jedną z nielicznych przewag nad starszymi S-ostrami (poza ceną) jest rozmiar - miesci się to to w kieszeni spodni :-)...
największa wada to brak możliwości współpracy z innymi lampami z systemu nikona w studio (chyba że jako lampa dająca impuls / wyzwalana fotocelą) i brak odchylenia w poziomie
uważam że do 90% zastosowań amatorskich jest to wystarczajacy dodatek, bardzo poszerzający kreatywne możliwości fotografa
oczywiście sb-600 czy sb-800 to pod kazdum wzgledem (poza rozmiarem :-) lampy lepsze - odpowiednio tez droższe ... ale nie zawsze kupujemy to co najlepsze :-)
Nadal uważam, że SB-400, mimo swych niewątpliwych przewag nad lampą wbudowaną, ma bardzo ograniczone możliwości w stosunku do swojej ceny - jest po prostu za droga w stosunku do tego, co daje. Za 150-200 zł. może bym ją kupił jako rozwiązanie kieszonkowe, ale nie za 500. Dyfuzor StoFen do niej jest, ale kosztuje kolejną stówkę (czy prawie). Przy zdjęciu pionowym nie można już błysnąć w sufit, a moc lampy też jest raczej niewielka (20m @ ISO100), co przy przeciętnym otworze kitowych obiektywów 3,5-5,6 bardzo ogranicza jej zasięg nawet bez odbijania światła. No i nie może pracować jako lampa druga czy trzecia. Dlatego uważam że jest stanowczo za droga wobec tego co sobą reprezentuje.
Ktoś, kto jest niezadowolony z lampy wbudowanej, prawdopodobnie oczekuje znacznie większego przeskoku jakościowego - a SB-400 po prostu go nie zapewnia.
Nowa SB400 to koszt rzędu 500zł, używana SB600 to koszt rzędu 550~600zł, często nawet trafiają się egzemplarze z gwarancją. Chyba, że ktoś jest uczulony na używany sprzęt i chce mieć wszystko nowe.
A jak się ma SB400 do Sunpaka PF30X (http://www.allegro.pl/item334161190_sunpak_pf30x_nikon_d40x_d40_d60_d50_ d80_d300_d200.html), o którego już wcześniej pytałem (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=53544)?
Jako druga i trzecia się nie nadaje niestety. Nie współpracuje z commanderem, co ogólnie sprawia, że poza sankami jest do d...py.
...no to się zdziwiłem :???: ... to straszna lipa w takim razie - niestety :(
... to w ogóle nie da się ich zdalnie wyzwolić?
Sunpak PF30X od SB-400 różni się - wg opisów - w zasadzie tylko większą liczbą przewodnią (30 a nie 20) i wbudowanym oświetlaczem AF. Funkcja wprowadzania korekcji błysku na lampie nie jest aż tak bardzo potrzebna, bo można to zrobić chyba we wszystkich nowoczesnych Nikonach - z aparatu.
Natomiast podobnie jak SB-400 ma reflektor odchylany tylko w pionie, bez zooma, jest zasilana dwiema bateriami. W sumie użytkowo od SB-400 różni się większą mocą, no i niższą ceną.
Ja już bym raczej szukał jakiejś tańszej SB-600. Jakkolwiek nie przepadam za tą lampą, oferuje znacznie więcej niż SB-400 czy ten Sunpak.
I oczywiście ani Sunpak, ani SB-400 nie mogą działać w trybie sterowanego bezprzewodowo błysku i-TTL, ani jako master/commander, ani jako remote/slave.
Czyli w skrócie kupując PF30X zamiast SB-400 dostajemy:
- mocniejsza lampę za niższą cenę
- możliwość pionowego ustawienia palnika
- brak magicznego napisu NIKON
Maldoror13
01-04-2008, 08:41
Ja mam Sb-400 od paru miesięcy i biorąc pod uwagę fakt, iż rzadko robie zdjęcia z lampą to mi w zupełności wystarcza. Jest lekka i mała, a dodatkowo 2 paluszki starczą na jakieś 400 strzałów. Fakt, że w dużych pomieszczeniach z wysokim sufitem nie wystarcza. Jako mały flash na wyjazd ;ub spacer jest idealna. Ja za swoją zapłaciłem 400 zł. Pozdrawiam.
Czyli w skrócie kupując PF30X zamiast SB-400 dostajemy:
- możliwość pionowego ustawienia palnika
to masz też w nikonie :]
Ups. Myślałem, że max to 75 stopni. Dzięki. A swoją drogą to maja ludzie fantazję:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.dembflashproducts.com/flipit400/i/flipit400_index.jpg)
... to w ogóle nie da się ich zdalnie wyzwolić?
Nie (no chyba, że zakupisz fotocelę i posadzisz na niej SB-400, ale wtedy też kicha, bo lampa strzela tylko pełna mocą), całe jej sterowanie jest przez puszkę. Do sterowania zdalnego nie nadaje się nic, a nic.
Jak ktoś bardzo chce SB-400, to w FotoJokerze właśnie staniały z 499 na 377 - dziś widziałem. Za tę cenę robi się już trochę bardziej atrakcyjna. A w MM (dla idiotów) nadal 599...
potwierdzam - link (http://sklep.fotojoker.pl/produkt.php?id=10083), może na 600-kę też zrobią promocję :mrgreen:
w fotoplanet.pl (http://www.fotoplanet.pl/nikon-lampa-blyskowa-sb400-p-1875.html) SB-400 są po 289zł :-D
Potwierdzam, są po 289zł, mało tego na Allegro sprzedają nówki po 350zł i taniej - są to nówki z dystrybucji Nikon Polska. Ponieważ już od dawna nie pracuję "w zawodzie", uważam się teraz za amatora i wypowiadam się jako amator: mam SB-800 i szczerze powiem, że focenie z tą piep.....na cegła na górze D200-tki przy podpiętym pancernym 28-85 wiele frajdy nie sprawia, więc tam gdzie nie muszę, nie używam jej i korzystam z SB-400. Jeśli nie potrzebujesz commander mode, nie focisz w studiu lecz w małych pomieszczeniach - SB-400 jest dobrym wyborem, iTTL i CLS jednak są dedykowane do lustrzanek cyfrowych Nikona, a to się naprawdę przydaje.
wypowiadam się jako amator: mam SB-800 i szczerze powiem, że focenie z tą piep.....na cegła na górze D200-tki przy podpiętym pancernym 28-85 wiele frajdy nie sprawia, więc tam gdzie nie muszę, nie używam jej i korzystam z SB-400.
A ja mam SB800 od trzech dni i ta cegła sprawia mi naprawdę bardzo dużo frajdy :)
Myślę, że do domu SB400 też by wystarczyła - jeżeli chodzi o moc - gdyby nie to, że światło odbijam od sufitu i sporo zdjęć kadruję pionowo. I tutaj z SB400 byłby zonk - nie zawsze da się odbić od ściany...
Pozdrawiam, Stasio.
Dzieki za podpowiedzi, Lampe chce kupic w stanach wiec mysle ze taniej niz w Polsce. Znalazlem za 200$ nowa sztuka.
Pozdrawiam
Skoro chcesz kupiś SB 400 za 200 $ to czy nie dał byś rady dozbierać jeszcze połowy tego i kupić za 310 $ sb 800 ? ja sobie niedawno dokupiłem do sb 600 i mam teraz 2 i nie żałuję.
Pozdrawiam
JohnnyBravo
08-04-2008, 22:55
fotojoker: sb 400 za 333, sb 600 855, sb 800 1349 dla kazdego cos milego :]
w fotoplanet.pl (http://www.fotoplanet.pl/nikon-lampa-blyskowa-sb400-p-1875.html) SB-400 są po 289zł :-D
Niestety, ale 499 zł.
no i po promocji :???:
Nie do końca, dzisiaj na Aledrogo sprzedawca wystawiał 12 szt SB-400 (dodatkowo z pokrowcem) w cenie poniżej 300 PLN. A promocja rzeczywiście - expresowa.
Art Erie
09-04-2008, 14:59
Witam,
Potrzebuje pomocy, chce kupic lampe blyskowa do Nikon D40. Nie bardzo droga, ale zebym byl z niej zadowolony.
Z gory dzieki za pomoc.
Według mnie zalezy to od tego jak często i do czego masz zamiar lampy używać. Jesli pozostaniesz przy D40 i lampy używasz sporadycznie, to myslę że SB 600 jest świetnym rozwiązaniem. Jesli połknąłeś bakcyla i będziesz się rozwijać, to chyba nie ma sensu dwa razy kupować to samo. Osobiście dopiero planuję zakup lustra, ale co do lampy nie miałem watpliwości.
no to jako szczęśliwym posiadacz sb400 (od roku) i sb600 (od kilku dni) mogę zrobić porównanie:
1) rozmiary + ergonomia - podłączenie sb 600 (o 800 nie wspominając) do d 40 to rozwiazanie super.... niewygodne - nawt z gripem aparat robi się nieporęczny i cięzki - oczywiście wzbudza podziw widzów, ale fotografowanie takim zestawem na dłuższa metę jest meczace nawet dla mnie , dorosłego mężczyzny 1,90 wzrostu 90kg wagi. Kobiety sobie z taki zestawem nawet nie wyobrażam . Transport - nie ma szansy żeby to upchać w torbie bez rozkładania. Przy d80 sprawa ma sie trochę lepiej jeśli chodzi o ergonomię - waga oczywiście jeszcze większa. SB400 - lekka poręczna w dobrze dobranej torbie miesci sie razem z aparatem - właściwe nie wpływa na ergonomię używania aparatu.
2) kontrola kierunku i mocy światła - sb400 (wszytskie ustawienia dostepne z poziomu aparatu), sb600 - można regulować bezpośrednio na korpusie lampy . SB 400 odchyla się tylko w pionie - jest to ograniczenie ale, tylko w pewnych sytuacjach - sb 600 kontrola w pionie i w poziomie
3) moc światła - liczba przewodnia mówi sama za siebie :-) , pytanie w ilu sytuacjach wykorzystuje się tą pełną moc lampy? Oczywiście jesli ktoś wie że potrzerbuje mocniejszego światła to to może byc argument sam w sobie
4)system oswietlenia - niestety lampa sb400 działa wyłącznie jako zamontowana na aparat ( i dodatkowo nie może zastępować lampty wmnontowanej w systemie CLS). sb 600 działa jak lampa zewnetrzna wyzwalana lampą wmontowaną w aparat, sterownikiem itp...
Podsumuję tak - przy promocyjnej cenie ok 300 PLN sb400 to świetna alternatywa dla lampy wbudowanej - pozwala poznać zalety światła odbitego , jest bardzo poręczna i dobrze sprawdza się przy zdjęciach w pomioeszczeniach. Jesli ergonomia i waga jest dla ciebie ważna to właściwie nie masz alternatywy - w zastosowaniach amatorskich wielkość sb600 jest nieporozumieniem. Ja swojej 400 nie sprzedaję - to chyba najlepszy dowód że ma ta lampa szereg zalet
jesli jednak interesujesz sie fotografią nieco bardziej, planujesz zdjęcia studyjne i plenerowe z uzyciem systemu oswietlenia to sb400 nie spełnia tych oczekiwań. dLATEGO KUPIłEM 600. SB800 warto kupić jeśli dokładnie wiesz do czego będziesz jej uzywał (sczególnie wielolampowe oswietlenie studia)- w innym wypadku różnice w codziennym użytkowaniu między 600 a 800 uważam za niezauważalne dla przeciętnego fotografa.
idealny zestaw ?
sb400 w kieszeniu / w domu/studio sb800 + 2 x sb600 (ew zamist sb 600 2x inna lampa działająca w systemie CLS)
pawel777
10-04-2008, 19:44
witaj,
pomimo tego, że najbardziej lubię fotografie przy naturalnym oświetleniu to w wielu przypadkach bardzo fajne fotki można zrobić za pomocą dedykowanego flesza. szczególnie jeśli działamy w pomieszczeniach...
ja sb-400 nie brałem wogóle pod uwagę... rozmyślania krążyły jedynie wokół sb-600 i sb-800... doszedłem do wniosku (podpierając się licznymi opiniami znalezionymi na tym forum), że na moje potrzeby w 100% wystarczy sb-600 i kilka dni temu kupiłem.
oczywiście jeśli pieniądze nie grają roli to sb-800:)...
pozdrawiam
uzupełnię może jeszcze:
sb-600 to świetna "zabawka" - jeśli rozmiary i dwukrotnie wyzsza cena nie są przeszkodą to na pewno lepiej mieć ją niż sb-400
ale jeśli nie planujesz czegoś więcej niz podstawowego zestawu do fotografowania przysłowiowych "dzieci" i "spacerów" to sb-400 bedzie tańsza i wygodniejsza...
aanneekk
18-04-2008, 00:54
Dzieki kupilem w stanach sb600 za 200$. Taka jest jej cena prawie w kazdym sklepie na ebay mozna znalesc za 160-200$ ale uzywana.
PS.Moze ktos ma do niej instrukcje po polsku?
Dzieki raz jeszcze
Przymierzam się powoli do zakupu lampy do mojej d40stki.
Oprócz amatorskich zastosowań będę jej czasami używał w reporterce. (może zarobkowo, jeszcze teraz jeszcze nie wiem :P)
Myślę o sb600, ale znajomy ciągle mówi ze powinienem wziąć sb800 bo to zakup na długi czas, jak zmienię puszkę to będzie commander itp.
sb600 cenowo będzie dla mnie osiągalna, a na sb800 musiałbym sie mocno postarac...
I teraz pytanie, czy przy d40, sb800 nie jest za dużym 'klocem'? :P
Czy sb600+dyfuzor nie zadowoli mnie na większych przestrzeniach/obiektach?
pozdrawiam :)
Art Erie
29-04-2008, 23:10
Dozbieraj do SB 800, moc zawsze się przyda a od Sabiny mocniejszy juz tylko młotek :)
Co do "gabarytów', to polecam lekturę mojej stopki...
Przymierzam się powoli do zakupu lampy do mojej d40stki.
Myślę o sb600, ale znajomy ciągle mówi ze powinienem wziąć sb800 bo to zakup na długi czas, jak zmienię puszkę to będzie commander itp. (...)
I teraz pytanie, czy przy d40, sb800 nie jest za dużym 'klocem'? :P
Czy sb600+dyfuzor nie zadowoli mnie na większych przestrzeniach/obiektach?
pozdrawiam :)
Jeśli planujesz "zakup na długi czas" to zdecydowanie SB-800. Z pewnością zmienisz 2-3 puszki a lampa pozostanie ta sama i o ile jej nie spalisz, będzie Ci długo i dobrze służyła.
Używałem SB-800 z D50, 80, 200 i 40 i powiem szczerze, że z D40 wygląda to trochę śmiesznie - mały aparacik podpięty do lampy o podobnych rozmiarach :) Ale spokojnie da się tym focić, a masa całości będzie na pewno dużo mniejsza niż w połączeniu z np. D200 z gripem.
Co do stosowania z dyfuzorem - problemu nie ma o ile:
- strzelasz na wprost
- masz jasne szkło
- stosujesz niekoniecznie najniższe ISO
Jeśli wyobrazisz sobie kombinację taką, że światło odbijasz od stosunkowo wysokiego sufitu, masz ciemne szkło i nie chcesz wychodzić pow. ISO 400 to będzie wiele takich sytuacji kiedy SB-800 podoła a 600-tka już nie.
Ponad 25% więcej mocy, jaką dysponuje 800-tka czasami się jednak przydaje.
a poza tym pewnie już przeczytałeś o innych przewagach starszej Sabiny: (cytat z tego samego działu):
Do SB-800 dolączanych jest nieco wiecej akcesoriow w komplecie - nasadka rozpraszajaca typu omnibounce, dwa filtry do rownowazenia temperatury barwowej swiatla
zastanego z blyskowym oraz pojemnik na 5 baterie. Dodatkowo SB800 posiada gniazdka do
synchronizacji kabelkiem z innymi lampami Nikona rowniez z tym ktore nie sa
komptybilne z CLSem. Ma tez gniazdo do zasilania z zewnetrznego zrodla. Poza
tym SB-800 ma oprocz odmian TTL dostepnych w SB600 takze tryby wlasnej
automatyki A , AA, RPT (stroboskop) oraz GN, wieksza dokladnosc podzialu
mocy w M, zoom glowicy do 105mm (600 ma do 85). SB800 posiada tez mozliwosc uruchomienia blysku modelujacego z lampy (SB600 tylko z korpusu....a zatem jesli korpus nie posiada takowej (min D70), nie mamy mozliwosci korzystania z tej funkcji.
SB800, posiada jeszcze wbudowaną fotocelę SU4, co umożliwia bezprzewodowe sterowanie przy pomocy lamp niezgodnych z CLS.
dzięki, chyba rzeczywiście warto dopłacić do sb800, w szczególności gdy ma się ciemne szkła... :)