PDA

Zobacz pełną wersję : "Guma" pod kciuk w D80

prz3mo
29-03-2008, 23:02
Dopadło i mnie, po ok. 13 tys. klapnięć zaczęła mi sie w rogu odklejać nieszczesna "guma", znajdująca sie pod kciukiem.
Niestety nie udało mi sie tego idealnie podkleić, róg gumy się jakby rozciągnął i nie wchodzi idealnie w "rowek" ;)
Pytanie brzmi - czy można dokupić samą tą gumę? Jeśli tak to gdzie i "za wiela" ?

JK
29-03-2008, 23:04
Jak będziesz jechał do Warszawy, to wpadnij do serwisu. Wymiany gum robią na poczekaniu - oczywiście po umówieniu się.

prz3mo
29-03-2008, 23:07
Jak będziesz jechał do Warszawy, to wpadnij do serwisu. Wymiany gum robią na poczekaniu - oczywiście po umówieniu się.

Problem w tym, że nie przewiduję w najblizszym czasie wizyty w stolicy :)
Co prawda teraz jakoś się to trzyma, ale w lewym górnym rogu guma mimo, ze przyklejona to odstaje i mysle, ze to spowoduje ze znow "odejdzie"....

A jaki jest koszt tej gumy w serwisie, wie ktoś?

JK
29-03-2008, 23:13
Wymieniałem w D200, ale w ramach gwarancji. Trwało to około godziny i było za free. O cenę pytałem i mówili coś o 150 PLN, ale ja wymieniałem gumę przy kółku, a nie pod kciukiem. Możesz im oczywiście wysłać aparat, ale to już pewne ryzyko. :wink:

prz3mo
29-03-2008, 23:17
Wymieniałem w D200, ale w ramach gwarancji. Trwało to około godziny i było za free. O cenę pytałem i mówili coś o 150 PLN, ale ja wymieniałem gumę przy kółku, a nie pod kciukiem. Możesz im oczywiście wysłać aparat, ale to już pewne ryzyko. :wink:

Gwarancja (rok) mineła u mnie 2 miesiace temu :)
Wysyłać z takiego powodu raczej nie ma sensu, za błaha sprawa...
Co do ceny 150pln... hmm.... trochę sporo jak za "takie coś" :(

JK
29-03-2008, 23:19
No coż. Przegapiłeś gwarancję. :wink:

prz3mo
29-03-2008, 23:29
No coż. Przegapiłeś gwarancję. :wink:

Jk, a nie bedziesz może w najblizszym czasie w poblizu serwisu ? :) Gdybyś się zapytał o koszt tej gumy byłbym wdzieczny :)

ps. Postaram sie zadzwonic w pon. do nich, ale wiadomo, ze dodzwonienie się tam graniczy z cudem ;)

slav1973
30-03-2008, 01:15
Do D50 taka guma kosztuje ok. 8,50zł. Sam zamawiałem dwa razy. Bardzo łatwo się montuje. Przy zamawianiu trzeba podac numer seryjny body.

pzdr

prz3mo
30-03-2008, 01:17
Do D50 taka guma kosztuje ok. 8,50zł. Sam zamawiałem dwa razy. Bardzo łatwo się montuje. Przy zamawianiu trzeba podac numer seryjny body.

pzdr

No to już brzmi lepiej niż 150 pln :)

W poniedzialek postaram sie do nich dodzwonić :)

Bartek - NinoVeron
30-03-2008, 01:18

pzdr

a gdzie zamawiałeś?

slav1973
30-03-2008, 01:25
W serwisie Nikon Polska.

Robik
30-03-2008, 06:52
...gumkę pod kciukiem w D50 mnie też wymienili w serwisie na gwarancji (przy okazji),ale już po niespełna roku w tym samym miejscu odkleja się :-( Tak więc problem tkwi chyba w kleju,którego używają?!

piterdm
30-03-2008, 07:06

pzdr

Możesz powiedzieć jak to zrobiłeś?
Mi odpisali, że jest to część serwisowa i, że nie sprzedają.

prz3mo
30-03-2008, 10:40
Mi odpisali, że jest to część serwisowa i, że nie sprzedają.

No własnie tego sie obawiam...

JK
30-03-2008, 10:44
Jk, a nie bedziesz może w najblizszym czasie w poblizu serwisu ? :) Gdybyś się zapytał o koszt tej gumy byłbym wdzieczny ....

Z miłą chęcią, ale w najbliższym czasie się tam nie wybieram. Unikam centrum Warszawy jak ognia - korki i strata cennego czasu.

slav1973
30-03-2008, 11:30
Ja to zamawiałem osobiście na miejscu. Do D200 też mi się udało, choć pani przez telefon się upierała, że to nie możliwe, ale jak jej powiedziałem, że to juz wczesniej robiłem to poszła się z kimś naradzić i w końcu się okazało, że jest to możliwe. Mi się wydaje, że z tym twierdzeniem, że to część serwisowa, to chodzi o to, żeby nikt tego później nie sprzedawał. Dlatego niezbędny jest numer aparatu. A odpowiedź czy jest to mozliwe czy nie to bardziej zależy od wiedzy i chęci osoby z którą rozmawiałem. Jutro zresztą tam będe bio znowu ta guma odlazła (wątpię, żeby mi dwie sprzedali), więc się moge spytać, co zrobić, aby zamówić drogą pocztową. Może rzeczywiście jest to niemożliwe, ale lepeij upewnić się osobiście. Dla mnie technicy i obsługujący bezpośrodnio panowie są bardziej wiarygodni niż panie, które udzielają informacji przez telefon. One mają nawet kłopoty ze zlokalizowaniem zamówienia naprawy, jesli ona nie jest realizowane w trybie standardowym. Wygląda to tak jakby one po prostu powtarzały wyuczone na pamięć procedury.

pzdr

jm
30-03-2008, 11:42
prz3mo,
normalnie się przeraziłam...mój d80 ma chyba podobny przebieg - więc po przeczytaniu Twojego posta poszłam go dokładnie pooglądać - ufff jaka ulga - nic się nie odkleja.

Ale jednak jak czytam tego typu wątki, to lęk mnie nie opuszcza, bo okazuje się, że byle pierdółka powoduje niezłe zaiwrowanie, koszty, czas niepewnego oczekiwania (wyślą-nie wyślą, naprawią-nie naprawią, dodzwonie się - nie dodzwonię się, pani będzie w dobrym czy w złym nastroju....itp) - to jest jakiś koszmar:(

Jak kupowałam Nikona, to miałam świadomość, że serwis to jest najsłabsze ogniwo tego systemu (miałam też obawy z tym związane!) ale jednocześnie myślałam, że rynek wymusi zmiany, że musi nastąpić poprawa. Po 1,5 roku stwierdzam, że nic się nie zmieniło - lub zmieniło się NA GORSZE!

buskibj
30-03-2008, 11:48
Z gumą nie ma reguły,
w moim ex D80 odkleiła się po 4 miesiącach

prz3mo
30-03-2008, 12:00
prz3mo,
normalnie się przeraziłam...mój d80 ma chyba podobny przebieg - więc po przeczytaniu Twojego posta poszłam go dokładnie pooglądać - ufff jaka ulga - nic się nie odkleja.

Wiesz.... to nie jakas tragedia :) To tylko guma, którą mozna podkleić, ale ja widocznie zrobiłem to nieumiejetnie i sie rozciągneła w rogu i nie miesci sie w tej "bruździe" :)
Jesli da sie tanio dostać nową to zmienie, jesli nie to bede z tą i juz :) Tyle, ze ten odstający jakby jej róg bedzie cyba powodował, ze oklei sie pewnie za jakis czas znowu....

jm
30-03-2008, 12:15
Wiesz.... to nie jakas tragedia :) To tylko guma, którą mozna podkleić, ale ja widocznie zrobiłem to nieumiejetnie i sie rozciągneła w rogu i nie miesci sie w tej "bruździe" :)
Jesli da sie tanio dostać nową to zmienie, jesli nie to bede z tą i juz :) Tyle, ze ten odstający jakby jej róg bedzie cyba powodował, ze oklei sie pewnie za jakis czas znowu....

tragedia sama w sobie nie - wiadomo. Tyle, że usunięcie tej niewinnej usterki urasta już do rangi problemu....;) a nie musiałoby tak być. Mnie kiedyś po jakims plenerze zginęła ta gumowa osłonka wizjera - gdzieś musiała się odczepić przy wyjmowaniu z torby i ...przepadła. Udałam się do FJ i..... okazało się że było całkiem prosto - zamówiłam, poczekałam, Pani z FJ zadzwoniła jak już dostali, zapłaciłam jakieś 8zł (chyba) i po sprawie. Takie małe bzdetki powinno się w ten sposób kupować - wtedy serwis tez by się nieco odciążył - tak mi się wydaje....
A może spróbuj z FJ zapytać - jak mają w wykazie to Ci zamówią...

Na potrzeby wątku o N35/2 zrobiłam teraz jpg i sprawdziłam - przebieg mojego d80 to 10510:) - więc jeszcze mam chwilę zanim się coś zacznie odklejać?;)

JK
30-03-2008, 13:15
To by było dobre dla klientów, ale nie dla serwisu. Serwis woli brać stówkę za naprawę, a nie 10% od 12 PLN za gumę. Robota prosta i przyjemna. Klient będzie zadowolony. Zepsuć nic się nie da. Same korzyści dla serwisu.

piterdm
30-03-2008, 14:23
Jutro zresztą tam będe bio znowu ta guma odlazła (wątpię, żeby mi dwie sprzedali), więc się moge spytać, co zrobić, aby zamówić drogą pocztową. pzdr

Może da radę kupić na miejscu, byli byśmy wdzięczni.
Wysłałem PM do Ciebie slav1973.

slav1973
02-04-2008, 21:37
Byłem dzisiaj w Nikonie po gumę do swojego D50 (to już trzecia w ciągu trzech lat - pierwsz poszła po dwóch miesiącahc, ale podkleiłem ją patex extreme repair, który jest elastyczny i zasycha dopiero po pewnym czasie, więc mozna dokładnie gumę ustawić - i wytrzymało ponad rok) i zasięgnąłem języka co do mozliwości zamawiania na odległość.
Usłyszałem, że bez problemu mozna to zrobić. Składa się zamówienie na adres serwisu [email protected], które zawiera model aparatu, jaka to ma być gumka (bo można również zamówić zatyczkę do gniazd), numer seryjny i na jaki adres wysłać. Później Nikon w odpowiedzi wysyła potwierdzenia wraz z informacja o kwocie jaką trzeba zapłacić. Po dokonaniu przelwu (nie wysyłają już za pobraniem) gumka jest wysyłana.

prz3mo
02-04-2008, 21:45
slav, odpisałem. Sprawdź skrzynkę :)

piterdm
03-04-2008, 13:03
Po wysłaniu mejla na [email protected] , otrzymałem zwrotnego Mail Delivery System.
To juz jest chyba od dawna znane, więc tą drogą raczej się nie uda.

sygurd
03-04-2008, 13:11
Faktycznie lipa z tymi gumami. Mi się zaczęła odklejać w D50 już jakiś czas temu, ale dla mnie ważne było aby aparat robił zdjęcia, więc się tym bardzo nie przejąłem i... zgubiłem w ferworze pracy gdzieś na ulicy. Teraz mam wolne miejsce na nową gumę, a aparat nadal robi zdjęcia jak wcześniej. Już się przyzwyczaiłem do nowej sytuacji, ale jeżeli naprawdę dałoby się za taką cenę znowu mieć sprzęt w całości to chyba warto.

fotomich
03-04-2008, 13:14
....Panowie sorki tak trochę z innej beczki, a propos gwarancji in POLAND :) może by sie tak pokusić o napisanie listu do siedziby NIKONA w EU, że dlaczego my jako użytkownicy Nikonów w PL mamy być stratni 1 rok na gwarancji w stosunku do EU....!? Co wy na to...pozdrawiam
ps. zaczyna mnie ta sytuacja lekko wkur.........!!!

prz3mo
03-04-2008, 13:29
....Panowie sorki tak trochę z innej beczki, a propos gwarancji in POLAND :) może by sie tak pokusić o napisanie listu do siedziby NIKONA w EU, że dlaczego my jako użytkownicy Nikonów w PL mamy być stratni 1 rok na gwarancji w stosunku do EU....!? Co wy na to...pozdrawiam
ps. zaczyna mnie ta sytuacja lekko wkur.........!!!

Takich propozycji napisania pisma ze skargą na serwis w PL było wiele... Brakuje osoby, która by takie pismo podjęła się napisać.

fotomich
03-04-2008, 13:30
OK ja napisze tylko powiedzcie mi w jakim kraju UE jest Główny oddział na Europę!!!!!!

piterdm
03-04-2008, 13:36
OK ja napisze tylko powiedzcie mi w jakim kraju UE jest Główny oddział na Europę!!!!!!

Chyba w Holandii.

fotomich
03-04-2008, 16:14
chyba :)...

prz3mo
03-04-2008, 16:16
chyba :)...

Załóż temat w CAFE, ze sie podejmiesz... Bo zawsze tylko tego ogniwa brakowało.

fotomich
03-04-2008, 16:24
czyli jest tak, w Niemczech np. sklepy dogadały sie z serwisem Nikona i jest 2 lata, bo jest taki wymóg UE, natomiast w naszym przepięknym kraju tiiiiiiiiii...... jest tak, że sklep w którym kupujemy produkty nikona w świetle praw UE dotyczących gwarancji powinien nam zapewnić 2 rok gwarancji od momentu wejścia do UE. :) Jeśli mamy mieć pretensje to do sklepu natomiast NIKON PL umywa ręce, ponieważ nie ma takich umów ze sklepami......pozdrawiam tych, którym guma odpada :)

ps. czyli jakiekolwiek pisanie gdziekolwiek nie ma sensu :)

prz3mo
03-04-2008, 16:28
ps. czyli jakiekolwiek pisanie gdziekolwiek nie ma sensu :)

Myslalem, ze chceszz przy okazji wystosowac pismo o żenującym poziomie usług serwisu w Polsce... a nie tylko o długości gwarancji.

fotomich
03-04-2008, 16:30
..na szczescie nie zetknąłem się z nimi :) jeszcze!!!!!, a po za tym kupuję sprzet w sklepie w Krakowie, a tam dają mi 2 latka :) pozdro

prz3mo
03-04-2008, 16:32
po za tym kupuję sprzet w sklepie w Krakowie, a tam dają mi 2 latka :) pozdro

Żadna łaska, każdy sklep daje tyle jesli chodzi o kwestie "towaru niezgodnego z umową".
Nikon Polska daje ROK gwarancji i tyle.

fotomich
03-04-2008, 16:34
no tak tylko mnie nie interesuje gdzie sklep bedzie serwisowal ten 2 rok, sprzęt ma być sprawny i dobrze naprawiony... :)

prz3mo
03-04-2008, 16:38
no tak tylko mnie nie interesuje gdzie sklep bedzie serwisowal ten 2 rok, sprzęt ma być sprawny i dobrze naprawiony... :)

Powodzenia, w ewentaulnym udowadnianiu, ze towar był niezgodny z umową (czyt. niesprawny) w momencie kupna :mrgreen: Bo na to musisz się powołać by mieć te dwa lata, hehehehe...

pepe2k
03-04-2008, 16:43
Powodzenia, w ewentaulnym udowadnianiu, ze towar był niezgodny z umową (czyt. niesprawny) w momencie kupna :mrgreen: Bo na to musisz się powołać by mieć te dwa lata, hehehehe...

prz3mo... źle interpretujesz ten przepis. Tam jest czarno na białym, że towar ma być zgodny z umową przez 24 miesiące. A jak się zepsuje w ciągu 24 miesięcy to już nie jest (nieprawdaż?) i należy się naprawa/wymiana/zwrot kasy. To tyle, oczywiście w przypadku gwarancji ustawowej (konsumenckiej). Przerabiałem temat i tu na Forum też nie raz był i za każdym razem wszyscy się wzajemnie wprowadzają w błąd.

fotomich
03-04-2008, 16:44
z tego co sie orientuję 2 lata Ci przysługują nawet na spodnie w których Ci szwy puszczą :), jest tak od momentu wejscia do UE....mogę się oczywiście mylić....,
a po za tym jaki by miały sens gwarancje monitorów np. eizo 5 lat?????

prz3mo
03-04-2008, 16:45
prz3mo... źle interpretujesz ten przepis. Tam jest czarno na białym, że towar ma być zgodny z umową przez 24 miesiące. A jak się zepsuje w ciągu 24 miesięcy to już nie jest (nieprawdaż?) i należy się naprawa/wymiana/zwrot kasy. To tyle, oczywiście w przypadku gwarancji ustawowej (konsumenckiej). Przerabiałem temat i tu na Forum też nie raz był i za każdym razem wszyscy się wzajemnie wprowadzają w błąd.

Czyli mam rozumieć, że tak naprawdę każdy kto kupuje puszkę z gwarancją Nikon Polska na 12 miesiecy... ma i tak 24 miesiecy tej gwarancji? Pewny jestes?

pepe2k
03-04-2008, 16:51
Czyli mam rozumieć, że tak naprawdę każdy kto kupuje puszkę z gwarancją Nikon Polska na 12 miesiecy... ma i tak 24 miesiecy tej gwarancji? Pewny jestes?

Pewny, miałem z tego 3 miesiące wykładów, to wiem :) Ta ustawa jest dupna jak cholera... ale tak to działa - już nie raz się na nią powoływałem i nie było problemów u sprzedawcy, odklejająca się guma to też wada towaru i niezgodność, która ujawniła się w trakcie użytkowania. I wątpię żeby uznać gumę jako część, która się zużywa skoro producent nie udostępnia części zamiennych w detalu.

Kupując masz dwie gwarancje - konsumencką (ustawową) trwającą 24 miesiące i odpowiedzialny za nią jest sprzedawca i zazwyczaj jeszcze producencką (na warunkach producenta) trwająca tyle ile dał producent.

prz3mo
03-04-2008, 16:54
Pewny, miałem z tego 3 miesiące wykładów, to wiem :) Ta ustawa jest dupna jak cholera... ale tak to działa - już nie raz się na nią powoływałem i nie było problemów u sprzedawcy, odklejająca się guma to też wada towaru i niezgodność, która ujawniła się w trakcie użytkowania. I wątpię żeby uznać gumę jako część, która się zużywa skoro producent nie udostępnia części zamiennych w detalu.

Kupując masz dwie gwarancje - konsumencką (ustawową) trwającą 24 miesiące i odpowiedzialny za nią jest sprzedawca i zazwyczaj jeszcze producencką (na warunkach producenta) trwająca tyle ile dał producent.

Gumę przeboleje, bo już zamówiona... i zmienie sam (poza tym stara podklejona tez sie trzyma, tyle ze w rogu lekko odstaje).
Nie mam zamiaru teraz się pałować z wysyłką do sklepu, oni do serwisu... i może za pół roku wróci puszka z nową gumą...

Ale musze zgłębić temat czy rzeczywiscie jest tak jak piszesz... :)

pepe2k
03-04-2008, 16:58
http://www.federacja-konsumentow.org.pl

http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=390
cytuje przykład:

"Przykład:
Mama kupiła Jasiowi dmuchany materac. Okazało się że po pewnym czasie przebywania w wodzie materac przesiąka wodą i tonie. Towar jest niezgodny z umową, gdyż nie nadaje się do celu, do jakiego jest przeznaczony."

itd. itd. itd.

Ta niezgodność towaru z umową jest przez większość ludzi źle interpretowana, stąd te nieporozumienia i wprowadzanie się w błąd.

piterdm
03-04-2008, 17:55
Gumę przeboleje, bo już zamówiona... i zmienie sam (poza tym stara podklejona tez sie trzyma, tyle ze w rogu lekko odstaje).

A jak ją zamówiłeś? Możesz podać jakies namiary?

sivy
03-04-2008, 17:56
Gwarancja (rok) mineła u mnie 2 miesiace temu :)

Gwarancja ma przecież 2 lata. Jak nie w nikonie to reklamuj tam gdzie kupiles.

prz3mo
03-04-2008, 18:57
Gwarancja ma przecież 2 lata. Jak nie w nikonie to reklamuj tam gdzie kupiles.

Przeciez napisałem wyzej, ze guma juz zamowiona i nie mam zamiaru wysylac nigdzie korpusu z powodu odklejającej sie gumy :)

A jak ją zamówiłeś? Możesz podać jakies namiary?

Osobiście zamówił mi w serwisie jeden z forumowiczów, mieszkający w Warszawie.
Opisał tę procedurę w tym temacie przecież.

slav1973
04-04-2008, 23:34
Po wysłaniu mejla na [email protected] , otrzymałem zwrotnego Mail Delivery System.
To juz jest chyba od dawna znane, więc tą drogą raczej się nie uda.

Dziś jeszce raz z konieczności musiałem być w serwisie i otrzymałem info, że taki komunikat pojawia się jeśli jakakolwiek skrzynka w Nikon Polska jest przypełniona i komunikat ten nie oznacza wcale, że nie udało się dostarczyć maila na adres serwisowy.

Druga rzecz, to cena gumek do D50 i D80: 8,22zł za sztukę :)

pzdr

kacperek2004
07-01-2011, 02:41
Przy około 21tys. klapnięćw w D80 skończyła mi się guma z pod kciuka. Napisałem maila do Nikona PL z prośbą o przesłanie mi zestawu naprawczego w postaci wyklejki oraz gumy. Za niecałe półtora tygodnia otrzymałem pocztą zestaw jak na zdjęciu.
Koszty:
3,75PLN - przesyłka
4,68PLN - wyklejka dwustronnie klejąca
19,09PLN - guma pod kciuk
Razem 27,52PLN

W dniu dzisiejszym samodzielnie zdarłem starą gumę i po odtłuszczeniu powierzchni spirytusem zamocowałem nową gumę. Operacja stosunkowo prosta. Najwięcej czasu zajęło mi czyszczenie kleju z moich prób podlejania starej gumy klejem do butów firmy Pattex. Mimo oddłuszczonych powierzchni klej nie trzymał w ogóle. Więc odradzam tą metodę.

Pozdr.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img821.imageshack.us/img821/89/dsc3301e.jpg)

damciop03
09-01-2011, 16:10
Dobrze wiedzieć, ze da się zamówić taki zestaw do zmiany starej gumy na nową u mnie przy ok 25tys. przebiegu pod kciukiem lekko się odkleja od góry ale przyłożyłem i trzyma się wytarta bardzo jeszcze nie jest ale pewnie niedługo skuszę się na wymianę starej na nową.

Mati_007
10-01-2011, 19:26
A ja mam tyle szczęścia, że moja guma trwa na posterunku jak żołnierz przed pałacem królowej GB:) Ale u mnie dla odmiany odkształca się gumka zakrywająca wyjścia. Wiecie może czy to też da się zamówić??