PDA

Zobacz pełną wersję : Profile kolorów a la Wojteh

Leszeq
28-03-2008, 22:51
Czołem,

W poruszanym jakiś czas temu wątku "Problemy z D300 - kolory", kolega Wojteh udostępnił link do całej gamy profili.
Mój problem polega na tym , że ciężko mi się połapać w tym zestawieniu. A może by tak pokusić się o małe
skatalogowanie profili i przyporządkować je do jakiś kategorii np. pejzaż, portret itp. lub też w drugą stronę,
tzn. każdy profil opatrzyć krótkim komentarzem o obszarach zastosowania, podobnie jak zrobił to Nikon
przy udostępnianiu profili D2X.

Takie rozwiązanie ułatwiło by z pewnością korzystanie z tego bogatego i z pewnością bardzo użytecznego
materiału.W zasadzie tę ideę kieruję do kolegi Wojteha ,który zapewne jest najlepiej zorientowany w swoich
zbiorach, niemniej być może i inni forumowicze przetestowali profile i mogliby się podzielić doświadczeniami.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie:
Leszeq

maki
29-03-2008, 00:04
Czołem
Co tu katalogować? Robisz sobie nef`a jakiego potrzebujesz. Otwierasz w NX i dopasowujesz na bieżąco profil. Efekty widoczne natychmiastowo. I tak musisz przejść przez to okno żeby sobie na kartę/aparat wyrzucić taki profil.
Ja stwierdzam, że jednym z najlepszych jest "DavidFmidtoneBoostA". Minimalnie wygładziłem krzywą i pasuje mi ten rodzaj kontrastu szalenie. Jest NIE przesadzony, a większość innych wygląda przy nim jak wyprany papier. Polecam ten profil do wypróbowania w wielu sytuacjach. Warto, jeden z lepszych w tym zestawie IMHO.

A może mnie ktoś oświeci? Z tego co widzę możliwość własnej modyfikacji krzywej sprowadza się tylko do modyfikacji w zakresie kanału jasności. Da się jakoś kanały kolorów pokręcić? Czy trzeba bazować na presetach?
Czy może ja błądzę?

Pozdrawiam

Leszeq
29-03-2008, 11:55
Czołem
Co tu katalogować? Robisz sobie nef`a jakiego potrzebujesz. Otwierasz w NX i dopasowujesz na bieżąco profil. Efekty widoczne natychmiastowo. I tak musisz przejść przez to okno żeby sobie na kartę/aparat wyrzucić taki profil.
Ja stwierdzam, że jednym z najlepszych jest "DavidFmidtoneBoostA". Minimalnie wygładziłem krzywą i pasuje mi ten rodzaj kontrastu szalenie. Jest NIE przesadzony, a większość innych wygląda przy nim jak wyprany papier. Polecam ten profil do wypróbowania w wielu sytuacjach. Warto, jeden z lepszych w tym zestawie IMHO.

A może mnie ktoś oświeci? Z tego co widzę możliwość własnej modyfikacji krzywej sprowadza się tylko do modyfikacji w zakresie kanału jasności. Da się jakoś kanały kolorów pokręcić? Czy trzeba bazować na presetach?
Czy może ja błądzę?

Pozdrawiam

Czołem,

Takie rozwiązanie już wcześniej zasugerował mi jeden z forumowiczów, więc się zastanawiam czy to może jednak ja czegoś nie do końca rozumiem. z drugiej strony, taka metoda (wypróbowywania profili bezpośrednio na zdjęciu) jest z pewnością lepsza dla osób z większym doświadczeniem i wyczuciem. Osoby z mniejszym doświadczeniem szybciej się pogubią i mogą używać profili które będą prowadziły np. do przesterowania.

Chodzi mi o analogiczne rozwiązanie jakie przyjął Nikon przy udostępnianiu profil D2X

Profil I : oddaje wiernie kolor skóry (portret)
Profil II: zalecany w przypadku dalszej obróbki zdjęć
Profil III: zalecany przy fotografii krajobrazowej

Dysponując takim opisem, mniej doświadczone osoby mają już przynajmniej jakieś ukierunkowanie a mówimy tu raptem o 3 profilach.
Zdaję sobie sprawę z tego, że ocena takich profili zawsze będzie subiektywna, więc nie chodzi sztywne przyporządkowanie, ale bardziej o uwagi w stylu : profil xxxx dobrze sprawdził mi mi się w warunkach ....

Może jednak było by warto pokusić się o takie uzupełnienie?

Pozdrawiam wszystkich serdecznie:
Leszeq

wojteh
01-04-2008, 23:51
dodałem instrukcję obsługi

maki
02-04-2008, 00:18
Dobre, dobre, dowiedziałem się że warto jeszcze wskazać predefiniowany profil.
Dzięki!
Pzdr
Maki

k-zu
02-04-2008, 17:51
a czy da sie te profile wgrac do d200? nie chcial bym czegos zepsuc... a bardzo podoba mi sie kilka z tych profili.

tojo
02-04-2008, 21:05
Czy te krzywe są aplikowane do bezpośrednich danych z matrycy (surowych liniowych danych), czy też dane liniowe są przetwarzane według jakieś innej krzywej i dopiero na nią nakładamy działanie wczytywanego "profilu"?
Jeśli ktoś to wie to proszę o rozwianie moich wątpliwości.

I jeszcze jedno. Czy w NX można jakoś zobaczyć nieprzetworzony (liniowy) obraz z matrycy?

prz3mo
02-04-2008, 21:11
a czy da sie te profile wgrac do d200?

oraz do D80 ? Wiem, że jedną krzywą mozna wczytac do D80. Ale czy ze strony nadają się?

wojteh
02-04-2008, 21:23
obraz w body powstaje w uproszczeniu w etapach -
1. matryca rejestruje natężenie 3 kolorów ...
2. soft procesora przetwarza te dane na obraz widzialny (RAW)
3. soft obrabia obraz z matrycy (RAW) + modyfikacje w body np. wyostrzanie czy saturacja
( tu jeszcze raz bo wydaje się ze mnie nikt nie słucha - RAW - to jest czysty obraz z matrycy ale przetworzony przez procesor według zawartych wytycznych przez projektantów układu/body - dodatkowo RAW to nie jest czysty obraz .. o nie nie ... tu także mamy skazę - bo jak go wyswietlić - te informacje podaje tak naprawde własnie krzywa i profil kolorystyczny który właściwe okresla .jpg który wypluwa aparat )

Leszeq
02-04-2008, 21:56

Czołem Wojteh,

Dzięki za instrukcję! Teraz wczytywanie krzywych staje się prostsze i na pewno ułatwi to życie niejednemu koledze z forum. Czy można liczyć na uzupełnienie nazw profili o krótki komentarz dotyczący zastosowania?
Tak z Twojego doświadczenia.

Pozdrawiam serdecznie:
Leszeq

wojteh
02-04-2008, 22:19
tu zaczynają sie schody ponieważ ja ostatnio skupiłem się na zdjęciach sportowych (koszykówka) - tu proszę o opinię użytkowników, a ja w galerii umieszczę odpowiedzenie adnotacje - tak samo proszę jeszcze raz potrzebuje zdjęcie NEF ze ślubu (sesja z młodymi)

tojo
02-04-2008, 23:15
obraz w body powstaje w uproszczeniu w etapach -
1. matryca rejestruje natężenie 3 kolorów ...
2. soft procesora przetwarza te dane na obraz widzialny (RAW)

To rozumiem.

3. soft obrabia obraz z matrycy (RAW) + modyfikacje w body np. wyostrzanie czy saturacja
( tu jeszcze raz bo wydaje się ze mnie nikt nie słucha - RAW - to jest czysty obraz z matrycy ale przetworzony przez procesor według zawartych wytycznych przez projektantów układu/body - dodatkowo RAW to nie jest czysty obraz .. o nie nie ... tu także mamy skazę - bo jak go wyswietlić - te informacje podaje tak naprawde własnie krzywa i profil kolorystyczny który właściwe okresla .jpg który wypluwa aparat )

I o to pytam, czy czysty (RAW) jest obrabiany według krzywej z wgranego profilu (krzywej), czy wcześniej jest przetworzony według jakieś standardowej krzywej znanej tylko inżynierom z N. Bo jesli krzywa jest aplikowana wtórnie po wcześniejszej przeróbce przez jakis algorytm wewnetrzny to stosowanie jej nie ma wiekszego sensu - to samo mogę uzyskać wyginając krzywą w PS.
Jeśli się mylę to proszę mnie oświecić!

nikomisiaki
02-04-2008, 23:20

Dodaj jeszcze jak to zdiełać w NX - wielka prośba.

Piotr.

krzysztof jot
02-04-2008, 23:26
aby nie dublować - przeczytajcie http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=658658&postcount=23
i zdecydowanie odradzam fascynacje profilami - taż ja miałem cztery lata temu, w D100 tez mozna było wgrać swoje "krzywe". Przeszło mi.

krzysztof jot
02-04-2008, 23:29
Czołem,

Mój problem polega na tym , że ciężko mi się połapać w tym zestawieniu

kolega wyłowił z sieci to co tam siedzi od lat - od D100 począwszy - wiekszośc z tych profili do d.. sie nie nadaje. tak z 99,5 % pomijając, że tak naprawde co całe 100 :) - czytaj post wyżej.

maki
02-04-2008, 23:36
W NX wszystko tak samo, tylko w kroku pierwszym instrukcji Wojt(e)ha atakujesz po prawej Edit List>Base Adjustment>Camera Adjustment>Picture Control i przy RESET klikasz taki prostokąt z kółkiem zębatym, a w nim najniższą opcję Launch Picture Control Utility.

Ja uważam, że jeżeli sie trafi na kilka profili które podchodzą (kwestia gustu) to warto je miec w puszce, choćby po to żeby po imieninach u cioci nie siedziec nad fotkami, tylko na karte je i do labu. Można sobie wybrać o wiele ciekawsze profile niz te oryginalne, czy nawet D2X. Jeżeli się robi NEF i otwiera w Camera Raw to chyba można olać sprawę i wyginać krzywe w CSie, ale przy jpg gdzie nie planujemy intensywnej obróbki gra warta świeczki.
Poza tym, że można swoje (własnoręcznie powyginane) krzywe wgrywać na puszkę (profile to chyba za dużo powiedziane).
Moje zdanie ofkoz.
Pozdr
Maki

wojteh
04-04-2008, 08:55
dodałem NX

rafau
04-04-2008, 19:29
świetna robota Wojteh, choć z NXem coś na razie nie wyszło

grzegorzant
04-04-2008, 20:01
świetna robota Wojteh, choć z NXem coś na razie nie wyszło
ja też nie widzę

Rivers
08-04-2008, 10:26
Witam wszystkich użytkowników forum!:-D

Próbując wgrać krzywą do aparatu (gotową, ze zbiorów kolegi Wojteha, lekko zmodyfikowaną przeze mnie) napotkałem następujący problem. Stosowałem się do wskazówek know-how, czyli odpowiednio czyniąc: Launch Picture Control Utility - Manual Adjust - Use Custom Curve itd.
Bazowy Stored Picture Control to D2XMODE3. Następnie nadałem swoją nazwę i wyeksportowałem dzieło na sformatowaną kartę. W aparacie przy próbie wyboru nowych ustawień krzywej pojawiło się okienko, informujące o jej braku na karcie. Co dziwne, kiedy chcę ją usunąć wówczas jest widoczna.
Całą operację powtórzyłem ze zmianą bazowego Stored Picture Control na Standard.
Bez problemu przebiegło wgranie ustawień do aparatu, lecz nie zauważam żadnej różnicy między dość mocno skorygowaną przeze mnie krzywą w nowym ustawieniu, a fabrycznym Standard. Proszę o pomoc. Gdzie popełniam błąd?
Czytałem o podobnych problemach kolegi Gawronnka. Zasugerował, że wpływ na taki wynik może mieć włączony w body A-DL. Domyślam się, że A-DL wpływa na krzywą, lecz czy mimo tego faktu różnice powinny być widoczne?

Pozdrawiam:)

Ambrosious
08-04-2008, 22:45
Co ma wspólnego krzywa RGB z profilami kolorów skoro wszyskie je razem "nagina" jednakowo?
xxxxxxxxxxxxxxxx
Powziąłem chytry zamiar zaimplantowania 2Dx MODE1 do mojedo D80.
I oczywiście - jak w nazwie - D.
Po zaznaczeniu w NX: 2Dx MODE1 opcja "export" jest nieaktywna. Czyli to chyba coś więcej niż
krzywa RGB - najpewniej trzy różne krzywe... a to nie dla idiotów.. Trzeba jeszcze dokupić do
kompletu D300 - wtedy: bardzo proszę. Nawet ktoś w dziale "zdjęcia kategorie tematyczne"
donosił, że to świetnie działa: bezdotykowo... :-)

tester
25-04-2008, 13:31
Jezeli chcesz dorzucic profil D2Xxxx do D80 (zaznaczam ze nie wiem czy sie da) zamiast exportowac krzywe z NXa a , sciagnij je ze strony nikona (w jednym zipie) a pozniej sproboj je zaaplikowac na D80 (nie mam pojecia jak to sie robi na tej puszce)

Pzdrw

nonnatus
25-04-2008, 17:09
aby nie dublować - przeczytajcie http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=658658&postcount=23
i zdecydowanie odradzam fascynacje profilami - taż ja miałem cztery lata temu, w D100 tez mozna było wgrać swoje "krzywe". Przeszło mi.

no mnie przekonałeś. nie będę tracił czasu na zabawę profilami, jak mogę to na Rawach zrobić bez problemów.
szkoda czasu. idę w plener.

pozdr.

Gawronnek
25-04-2008, 22:20
Witam wszystkich użytkowników forum!:-D

Próbując wgrać krzywą do aparatu (gotową, ze zbiorów kolegi Wojteha, lekko zmodyfikowaną przeze mnie) napotkałem następujący problem. Stosowałem się do wskazówek know-how, czyli odpowiednio czyniąc: Launch Picture Control Utility - Manual Adjust - Use Custom Curve itd.
Bazowy Stored Picture Control to D2XMODE3. Następnie nadałem swoją nazwę i wyeksportowałem dzieło na sformatowaną kartę. W aparacie przy próbie wyboru nowych ustawień krzywej pojawiło się okienko, informujące o jej braku na karcie. Co dziwne, kiedy chcę ją usunąć wówczas jest widoczna.
Całą operację powtórzyłem ze zmianą bazowego Stored Picture Control na Standard.
Bez problemu przebiegło wgranie ustawień do aparatu, lecz nie zauważam żadnej różnicy między dość mocno skorygowaną przeze mnie krzywą w nowym ustawieniu, a fabrycznym Standard. Proszę o pomoc. Gdzie popełniam błąd?
Czytałem o podobnych problemach kolegi Gawronnka. Zasugerował, że wpływ na taki wynik może mieć włączony w body A-DL. Domyślam się, że A-DL wpływa na krzywą, lecz czy mimo tego faktu różnice powinny być widoczne?

Pozdrawiam:)

włączenie funkcji ADL wyłącza krzywe zdefiniowane, to jest po prostu kolejna krzywa tyle że tworzona dynamicznie w zależności od tego co na zdjęciu, wystarczy zmieniać profile w NX i widać że podmienianie profili z różnymi krzywymi nie wpływa na zdjęcie, a gdy wyłączymy ADL i od razu widać zmiany

kh29228
29-04-2008, 23:52
Witam,
mam problem, gdyż chciałem sobie wgrać własne profile do mojedo D300, ale niestety pojawił się problem...

Gdy otwieram bądź CaptureNX bądź ViewNX, a potem klikam "launch utility" to niestety nic się nie dzieje:(
żadne nowe okienko się nie otwiera:( próbowałem przeinstalować oba programiki, ale to nic nie dało...
czy ktoś z Was miał podobny problem?

Pozdrawiam

kh29228
30-04-2008, 22:01
Czy naprawdę nikt nie może mi pomóc? :(

wojteh
01-05-2008, 08:21
miałem podobna sytuacje pod Vistą - niestety nie udało mi sie zmusić do uruchomienia ... pomogło używanie win XP

life
01-05-2008, 10:55
dodam że pod Vistą (Home Premium) wszystko działa Capture NX w wersji 1.3.3

kh29228
01-05-2008, 12:59
miałem podobna sytuacje pod Vistą - niestety nie udało mi sie zmusić do uruchomienia ... pomogło używanie win XP

ale ja od samego początku używam Win XP:(

Może jakieś inne pomysły?... ktokolwiek?