Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Domyślnie Profile kolorów a la Wojteh

Czołem,

W poruszanym jakiś czas temu wątku "Problemy z D300 - kolory", kolega Wojteh udostępnił link do całej gamy profili.
    Mój problem polega na tym , że ciężko mi się połapać w tym zestawieniu. A może by tak pokusić się o małe
    skatalogowanie profili i przyporządkować je do jakiś kategorii np. pejzaż, portret itp. lub też w drugą stronę,
    tzn. każdy profil opatrzyć krótkim komentarzem o obszarach zastosowania, podobnie jak zrobił to Nikon
    przy udostępnianiu profili D2X.

Takie rozwiązanie ułatwiło by z pewnością korzystanie z tego bogatego i z pewnością bardzo użytecznego
    materiału.W zasadzie tę ideę kieruję do kolegi Wojteha ,który zapewne jest najlepiej zorientowany w swoich
    zbiorach, niemniej być może i inni forumowicze przetestowali profile i mogliby się podzielić doświadczeniami.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie:
    Leszeq

Domyślnie

Czołem
    Co tu katalogować? Robisz sobie nef`a jakiego potrzebujesz. Otwierasz w NX i dopasowujesz na bieżąco profil. Efekty widoczne natychmiastowo. I tak musisz przejść przez to okno żeby sobie na kartę/aparat wyrzucić taki profil.
    Ja stwierdzam, że jednym z najlepszych jest "DavidFmidtoneBoostA". Minimalnie wygładziłem krzywą i pasuje mi ten rodzaj kontrastu szalenie. Jest NIE przesadzony, a większość innych wygląda przy nim jak wyprany papier. Polecam ten profil do wypróbowania w wielu sytuacjach. Warto, jeden z lepszych w tym zestawie IMHO.

A może mnie ktoś oświeci? Z tego co widzę możliwość własnej modyfikacji krzywej sprowadza się tylko do modyfikacji w zakresie kanału jasności. Da się jakoś kanały kolorów pokręcić? Czy trzeba bazować na presetach?
    Czy może ja błądzę?

Pozdrawiam
    D800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maki Zobacz posta
    Czołem
    Co tu katalogować? Robisz sobie nef`a jakiego potrzebujesz. Otwierasz w NX i dopasowujesz na bieżąco profil. Efekty widoczne natychmiastowo. I tak musisz przejść przez to okno żeby sobie na kartę/aparat wyrzucić taki profil.
    Ja stwierdzam, że jednym z najlepszych jest "DavidFmidtoneBoostA". Minimalnie wygładziłem krzywą i pasuje mi ten rodzaj kontrastu szalenie. Jest NIE przesadzony, a większość innych wygląda przy nim jak wyprany papier. Polecam ten profil do wypróbowania w wielu sytuacjach. Warto, jeden z lepszych w tym zestawie IMHO.

A może mnie ktoś oświeci? Z tego co widzę możliwość własnej modyfikacji krzywej sprowadza się tylko do modyfikacji w zakresie kanału jasności. Da się jakoś kanały kolorów pokręcić? Czy trzeba bazować na presetach?
    Czy może ja błądzę?

Pozdrawiam
    Czołem,

Takie rozwiązanie już wcześniej zasugerował mi jeden z forumowiczów, więc się zastanawiam czy to może jednak ja czegoś nie do końca rozumiem. z drugiej strony, taka metoda (wypróbowywania profili bezpośrednio na zdjęciu) jest z pewnością lepsza dla osób z większym doświadczeniem i wyczuciem. Osoby z mniejszym doświadczeniem szybciej się pogubią i mogą używać profili które będą prowadziły np. do przesterowania.

Chodzi mi o analogiczne rozwiązanie jakie przyjął Nikon przy udostępnianiu profil D2X

Profil I : oddaje wiernie kolor skóry (portret)
    Profil II: zalecany w przypadku dalszej obróbki zdjęć
    Profil III: zalecany przy fotografii krajobrazowej

Dysponując takim opisem, mniej doświadczone osoby mają już przynajmniej jakieś ukierunkowanie a mówimy tu raptem o 3 profilach.
    Zdaję sobie sprawę z tego, że ocena takich profili zawsze będzie subiektywna, więc nie chodzi sztywne przyporządkowanie, ale bardziej o uwagi w stylu : profil xxxx dobrze sprawdził mi mi się w warunkach ....

Może jednak było by warto pokusić się o takie uzupełnienie?

Pozdrawiam wszystkich serdecznie:
    Leszeq

wojteh
    Gość

Domyślnie

dodałem instrukcję obsługi

Domyślnie

Dobre, dobre, dowiedziałem się że warto jeszcze wskazać predefiniowany profil.
    Dzięki!
    Pzdr
    Maki
    D800

Domyślnie

a czy da sie te profile wgrac do d200? nie chcial bym czegos zepsuc... a bardzo podoba mi sie kilka z tych profili.
    D200|17-55 f/2.8|105 f/2.8 MICRO|70-300 f/4.5-5.6G VR |50 f/1.8|18-70 F/3.5-4.5|MBP 17'' 2.4GHz Hi-Res

Domyślnie

Czy te krzywe są aplikowane do bezpośrednich danych z matrycy (surowych liniowych danych), czy też dane liniowe są przetwarzane według jakieś innej krzywej i dopiero na nią nakładamy działanie wczytywanego "profilu"?
    Jeśli ktoś to wie to proszę o rozwianie moich wątpliwości.

I jeszcze jedno. Czy w NX można jakoś zobaczyć nieprzetworzony (liniowy) obraz z matrycy?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez k-zu Zobacz posta
    a czy da sie te profile wgrac do d200?
    oraz do D80 ? Wiem, że jedną krzywą mozna wczytac do D80. Ale czy ze strony nadają się?

wojteh
    Gość

Domyślnie

obraz w body powstaje w uproszczeniu w etapach -
    1. matryca rejestruje natężenie 3 kolorów ...
    2. soft procesora przetwarza te dane na obraz widzialny (RAW)
    3. soft obrabia obraz z matrycy (RAW) + modyfikacje w body np. wyostrzanie czy saturacja
    ( tu jeszcze raz bo wydaje się ze mnie nikt nie słucha - RAW - to jest czysty obraz z matrycy ale przetworzony przez procesor według zawartych wytycznych przez projektantów układu/body - dodatkowo RAW to nie jest czysty obraz .. o nie nie ... tu także mamy skazę - bo jak go wyswietlić - te informacje podaje tak naprawde własnie krzywa i profil kolorystyczny który właściwe okresla .jpg który wypluwa aparat )

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojteh Zobacz posta
    dodałem instrukcję obsługi
    Czołem Wojteh,

Dzięki za instrukcję! Teraz wczytywanie krzywych staje się prostsze i na pewno ułatwi to życie niejednemu koledze z forum. Czy można liczyć na uzupełnienie nazw profili o krótki komentarz dotyczący zastosowania?
    Tak z Twojego doświadczenia.

Pozdrawiam serdecznie:
    Leszeq

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów