PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Pkp

fuckworld
28-03-2008, 00:42
Proszę o krytykę.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://brawa.org/portfolio/img/img-21.jpg)

jm
28-03-2008, 01:04
Jak dla mnie zupełnie chybiony kadr, wszystko poucinane bez ładu i składu, dodatkowo na górze brakuje powietrza. Tyle linii biegnących w różnych kierunkach w tym jednym kadrze budzi mój niepokój i potęguje uczucie chaosu...zupełnie nie wiem gdzie skupić wzrok:(
Mam wrażenie, że było tak: jest wiadukt, myślisz: zrobię fotkę ale nie taka zwykłą, bo mnie posądzą o zwykły nieprzemyśłany pstryk - jakoś muszę udziwnić... No i wyszło jak wyszło. Nie wiem skąd taka maniera u wielu poczatkujących (jeśłi jesteś wyjadaczem - to sorry - to nie do Ciebie) - za wszelką cenę udziwnić, wykrzywić, zmanierować...?!

Bez urazy....no ale sam prosiłeś o krytykę;)
Zresztą - może komuś innemu się spodoba?

szloser
28-03-2008, 02:39
nie wiem na co patrzeć. Nie ma na czym zawiesić oka :(

fuckworld
28-03-2008, 03:33
hmm, może i macie racje.

szloser
28-03-2008, 03:37
hmm, może i macie racje.

ale kolory są fajne

Piotr_ek
28-03-2008, 18:37
jeszcze trochę musisz poćwiczyć :)

malibu
28-03-2008, 19:08
trzeba było skupić się na tunelu :) a tak w kadrze kawałek tunelu kawałek pociągu...

bombel
28-03-2008, 19:25
No to teraz chłopie masz przesrane. Od tej pory każdy następny post będzie tylko powtarzał to, co juź i tak zostało powiedziane: poćwicz dalej, ale krzywo, ani to, ani owo, czemu kawałek, a nie całość...

Ale nie martw się. Też komuś dowal! :)

malibu
28-03-2008, 19:34
No to teraz chłopie masz przesrane.
a mógł prosić o pochwały :D

bombel
28-03-2008, 19:42
Chodziło mi o to, że lekko śmieszą mnie wątki, w których (na ogół z początku) ktoś rozsądny - tutaj jm - powie więcej niż przysłowiowe parę słów, a potem następuje 20 postów, które nie wnoszą nic nowego, a tylko powtarzają to, co już i tak zastało powiedziane.

Na przykład ktoś rzeczowo uzasadnia, źe kadr nie jest najlepszy, kolorystyka umiarkowana, a kompozycja to to albo owo... A potem 20 postów takich: ale krzywo. Skup się. Ćwicz dalej. Mizeria. Czemu kawalek. Nie ma na czym oka zawiesić. Lipa. I tak dalej...

Dlatego od razu uprzedzam gościa, żeby się nie załamywał. Niech bierze pod uwagę ten jeden rozsądny głos, a potem niech juź nie zagląda, żeby się nie dołować.

fuckworld
28-03-2008, 20:13
Nie załamuje się, zdaje sobie sprawę z tego, że nie umiem robić zdjęć. Moje kochane d70s mam od mies a wcześniej można powiedzieć że nie miałem aparatu. Co prawda miałem przez rok Lumix tz1 ale tak szumiał, że aż nie chciało się zdjęć robić. Czytałem sporo ostatnimi czasy o fotografii, ale po za tym, że moje zdjęcia są do bani nie wiele zrozumiałem. Widzę, że coś w nich brakuję, ale nie wiem co, dlatego sie pytam. Dziękuję za wszystkie wskazówki. Natomiast nie do końca bez sensu jest to że opinie się powtarzają. Nie znam osób które się wypowiadają czy są profesjonalistami czy amatorami, więc ciężko jest komuś czasem zaufać. W przypadku gdy opinia się powtarza to staje się to dal mnie wiarygodną informacją.

bombel
28-03-2008, 20:22
W przypadku gdy opinia się powtarza to staje się to dal mnie wiarygodną informacją.

Gratuluję. W takim razie musisz uważać, że ideałem wdzięku, urody i naturalności jest Doda, muzyka Rubika to szczyt nieokiełznanego artyzmu, a texty Wiśniewskiego są niedościgłym przykładem natchnionej poezji wysokich lotów.

Chłopie - obserwuj, myśl i wyciągaj wnioski samodzielnie, a nie tłumacz sobie, źe im bardziej powszechny pogląd, tym prawdziwszy. Chyba, źe uważasz, że tylko Chińczycy mają monopol na rację, bo jest ich najwięcej i w dodatku wszyscy mówią to samo.

Piotr_ek
28-03-2008, 20:54
Dobre, dobre... :) Trzeba słuchać co liczny tłum mówi :)

fuckworld
29-03-2008, 02:41
Hehe, bombel soli. Ok, nie co racji masz. Zwróć jednak uwagę jednak na to że sytuacja wygląda zupełnie inaczej w przypadku gdy jest się w danej dziedzinie "zielonym". Jestem informatykiem i nikt mi nie wmówi że acer jest dobry bo wszyscy go mają. Jednak gdybym pojęcia o tym nie miał i 7 osób mi powie że jest dobry a 2 że nie to co bym miał sobie pomyśleć? Z czasem jak nabiorę doświadczenia wyrobię i swoje zdanie, na razie muszę polegać na waszym.

bombel
29-03-2008, 02:52
Kumam.

Z tym, że to oczywiście nie zwalnia od samodzielnego myślenia, ale to już pewnie wiesz sam, i niepotrzebne Ci moje rady w tym względzie. :)

jacoslavgth
29-03-2008, 11:15
co by nie było i jak autor chcial udziwnic zdjęcie, chociaz mało ciekawe to zawiera jedną rzecz, moze i autor chcial udziwnic przekrzywiajac kadr, ale przynajmniej zrobil to swiadomie, dolna krawędz wiaduktu jest równoległa do dolnej krawędzi zdjęcia i to mi sie podoba, ze kadr swiadomie krzywy:)