Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : F 65-awaria

pyzol71
27-03-2008, 12:15
Zawiesił mi się mój f 65.Przestawiłem aparat na tryb manualny,przestawiłem przysłonę na 11 i wcisnąłem przycisk od podglądu głębi ostrości.W tym momencie aparat się zawiesił,na wyświetlaczu pojawił się Err i nie można wyzwolić migawki.Po założeniu innego kompletu baterii,przy próbie wyzwolenia migawki dał się słyszeć lekki zgrzyt,najprawdopodobniej "kół zębatych".Co mogło się stać?DO tej pory aparat sprawował się bez zarzutu.Dodam,że aparat podróżował w torbie,którą dostałem razem z aparatem,w pozycji "na plecach",z obiektywem zwróconym do góry.Po wyjęciu aparat nie chciał wyzwolić migawki,ale jakoś się udało i zrobiłem dwa filmy.Zawiesił się na na pierwszej klatce trzeciego.Dziękuję za podpowiedzi!!!!

ZaaaaK
27-03-2008, 13:37
miałem kiedyś podobny problem, ale w moim przypadku pomogła wymiana baterii na nowe..ciekawe czy da się przewinąć film i odpalić jeszcze raz...może ma za ciężko...

pyzol71
28-03-2008, 10:40
Film wyjęty,silnik pracuje,bo udało mi się cofnąć go do tyłu.Nie może jedynie wyzwolić migawki,tak jakby zawiesiła się przysłona-układ nią sterujący-bo bez obiektywu jest ten sam efekt.

mpwt
28-03-2008, 12:12
Mi się blokowała migawka w Zenicie ET. Ale nie chciałbyś wiedzieć jak to naprawiałem... Szczególnie, że F65 to taki plastik przy Zenicie...

galu44
01-04-2008, 12:42
właśnie kupiłem ET za 2,25 zł :D, do pinhola, jakby co, to dopomożesz? (sorry bardzo wszystkich za offtopic)

galu44
01-04-2008, 12:47
Film wyjęty,silnik pracuje,bo udało mi się cofnąć go do tyłu.Nie może jedynie wyzwolić migawki,tak jakby zawiesiła się przysłona-układ nią sterujący-bo bez obiektywu jest ten sam efekt.

miałem dokładnie to samo z f70. nawet na wakacje do Bułgarii go nie zabrałem, bo myślałem że zdechł.... ale wtopa. poszedłem do mechanika - wymienił mi baterie i wszystko gra. po prostu długo go nie używałem i baterie nagle same siadły, jak go włączyłem zużyły się momentalnie i klapa.