Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: F 65-awaria

Domyślnie F 65-awaria

Zawiesił mi się mój f 65.Przestawiłem aparat na tryb manualny,przestawiłem przysłonę na 11 i wcisnąłem przycisk od podglądu głębi ostrości.W tym momencie aparat się zawiesił,na wyświetlaczu pojawił się Err i nie można wyzwolić migawki.Po założeniu innego kompletu baterii,przy próbie wyzwolenia migawki dał się słyszeć lekki zgrzyt,najprawdopodobniej "kół zębatych".Co mogło się stać?DO tej pory aparat sprawował się bez zarzutu.Dodam,że aparat podróżował w torbie,którą dostałem razem z aparatem,w pozycji "na plecach",z obiektywem zwróconym do góry.Po wyjęciu aparat nie chciał wyzwolić migawki,ale jakoś się udało i zrobiłem dwa filmy.Zawiesił się na na pierwszej klatce trzeciego.Dziękuję za podpowiedzi!!!!

Domyślnie

miałem kiedyś podobny problem, ale w moim przypadku pomogła wymiana baterii na nowe..ciekawe czy da się przewinąć film i odpalić jeszcze raz...może ma za ciężko...
    make love, not Warcraft...
    BB and King zapraszają...
    pozdrawiam Krzysztof Król

Domyślnie

Film wyjęty,silnik pracuje,bo udało mi się cofnąć go do tyłu.Nie może jedynie wyzwolić migawki,tak jakby zawiesiła się przysłona-układ nią sterujący-bo bez obiektywu jest ten sam efekt.

Domyślnie

Mi się blokowała migawka w Zenicie ET. Ale nie chciałbyś wiedzieć jak to naprawiałem... Szczególnie, że F65 to taki plastik przy Zenicie...
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

właśnie kupiłem ET za 2,25 zł , do pinhola, jakby co, to dopomożesz? (sorry bardzo wszystkich za offtopic)
    "Nie można w życiu zakosztować wszelkiego dobra. Treba wybrać rzecz upragnioną, którą łatwiej przyjdzie zapumnieć."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pyzol71 Zobacz posta
    Film wyjęty,silnik pracuje,bo udało mi się cofnąć go do tyłu.Nie może jedynie wyzwolić migawki,tak jakby zawiesiła się przysłona-układ nią sterujący-bo bez obiektywu jest ten sam efekt.
    miałem dokładnie to samo z f70. nawet na wakacje do Bułgarii go nie zabrałem, bo myślałem że zdechł.... ale wtopa. poszedłem do mechanika - wymienił mi baterie i wszystko gra. po prostu długo go nie używałem i baterie nagle same siadły, jak go włączyłem zużyły się momentalnie i klapa.
    "Nie można w życiu zakosztować wszelkiego dobra. Treba wybrać rzecz upragnioną, którą łatwiej przyjdzie zapumnieć."

Uprawnienia umieszczania postów