PDA

Zobacz pełną wersję : D70, D70S VS Minolta D7D

Al Bundy
25-03-2006, 15:53
Mószę kumpla ze złej drogi nawrócić ale on tylko o stabilizacji i stopie z jakiego obudowę zrobiono. Pomóżcie ! Zna ktoś prawdziwe argumenty?

c2h5oh
25-03-2006, 15:57
e, ta Minolta bardzo przyzwoita jest - jedyne co mi sie w niej nie podoba to rozlozenie przyciskow i wygoda pracy z tym zwiazana, ale to moze byc kwestia przyzwyczajenia. W lapce lezalo mi toto lepiej niz d70

Ryan
25-03-2006, 19:30
Al był juz podobny watek i sporo było plusow i minusow D7D: http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=19635&postdays=0&postorder=asc&highlight=d7d&start=15

Pozniej jeszcze slyszalem o problemach z zewnetrzna lampą, zerknij na forum Minolty tam bylo sporo na ten temat chyba.
Ogolnie nie ma idealnych aparatow, kazdy ma plusy i minusy, kwestia komu na czym zalezy, np. dopiero ostatnio sie dowiedzialem ze w Canonach do 20D wlacznie nie da sie z wbudowanej lampy wyzwalac zewnetrznej - dla mnie porazka totalna bo dosc czesto odpalam tak SB800

<| MICHAŁ |>
25-03-2006, 19:31
dokladnie - swietny aparat, trzeba byc wybitnie zaslepionym, zeby tego nie zuwazyc.
bawilem sie tym przez chwile i jestem pod wrazeniem. Wlasciwie tylko ilosc gratow, ktore mam do Nikona hamuje mnie przed zakupem. Osobiscie bym sie nie zastanawial, gdybym wlasnie zaczynal przygote i nic nie mial

Ryan
26-03-2006, 15:38
Dość dobry opis D7D mozna znalezc m.in. tutaj: http://www.foto.com.pl/index.php?id=testy

Rave
26-03-2006, 16:48
minolta kladzie nikonowskie d70siatki jak chce

sadki
27-03-2006, 00:21
Z jednym wyjątkiem: kumpel kupił 7D i narzeka na małą ilość szkieł na rynku do tego. Ich ceny jeszcze możnaby przełknąć.
Poza tym Nikon tu przegrywa.

Czornyj
27-03-2006, 01:28
I tu leży pies pogrzebany, zresztą zaraz obok Olympusa ;) Ale sam korpus świetny, D70 przy nim to jak Canon 350D przy D70...

jacadym
28-03-2006, 10:42
I następna sprawa: CENA!

Pojawiły się już oferty D7D ze słabym obiektywem kitowym (ale jednak) i kartą Lexar 512MB za cenę poniżej 3k (dokładnie 2800 zł) - gwarancja EU.

Jeden z moich znajomych dostał ofertę kupna 350D za 3300 lub D7D za 2800 i pytał się który kupić.
Po zastanowieniu wybrał KM mimo, że jest większa niż 350D :)

sadki
28-03-2006, 11:16
Wbrew pozorom ten kit nie jest taki zły, kumpel ma 7D z obiektywem 18-70 (tańszy, gorszy) i np aberracji chromatycznej to jeszcze u niego nie zaobserwowałem.
Przy najbliższej okazji będziemy robić testy porównawcze obu aparatów (u mnie nikkor 18-70), wyniki postaram się opublikować.

fridrih
28-03-2006, 22:04
z tym ze 7D kladzie D70 to sie nie zgodze... badzmy realistami w minolcie jest praktycznie taka matryca jak w nikonie tylko mniej ostra, co do ilosci funkcji to lepsza tez nie jest (poza AS) a najgorsze w tym to AF i nie mowie tu o BF czy FF ale o ty ze Minolta jest wolna nawet w porownaniu z D70. Znajomy, fan minolty, zakupil 7D i po kilku miesiacach sprzedal... fakt ze on potrzebowal raczej szybki sprzet ale narzekal strasznie na AF

akustyk
28-03-2006, 22:16
z tym ze 7D kladzie D70 to sie nie zgodze... badzmy realistami w minolcie jest praktycznie taka matryca jak w nikonie tylko mniej ostra,

wiesz... w F5 jest taka sama "matryca" jak w F55, ale ni grzyba nie wychodzi z tego, ze F55 nie zbiera w d.. w konkurencji :)

co do ilosci funkcji to lepsza tez nie jest (poza AS)

funkcje jak funkcje, ale zajrzyj kiedys w celownik D7D. bo tam jest prawdziwy celownik, a nie zenujaca dziurka od klucza. na jakosc zdjec moze i nie ma to wplywu, ale na wygode pracy - diametralny.

a najgorsze w tym to AF i nie mowie tu o BF czy FF ale o ty ze Minolta jest wolna nawet w porownaniu z D70. Znajomy, fan minolty, zakupil 7D i po kilku miesiacach sprzedal... fakt ze on potrzebowal raczej szybki sprzet ale narzekal strasznie na AF
i tu mu sie nie dziwie. chociaz znam osobe, ktore D7D obskakuje pokazy lotnicze i spokojnie daje rade.
moze kwestia tego, ze ona uzywa czesto tych szkiel Minolty, ktore maja wlasny silnik, a nie tylko przenoszony z korpusu.

ale nie ujmujac nic D70, w porownaniu ergonomicznym z D7D wypada cienko. choc, to oczywiscie jest sam korpus, a kwestia systemowa wyglada diametralnie inaczej.

MYSZ
28-03-2006, 22:24
Zupełnie nie wiem , dlaczego nalezy oceniać obydwa modele jako ten dobry a ten lepszy . Obydwa mają swoje wady i zalety . Mój znajomy ma D7D a ja nie zamieniłbym się z nim na mój D70S :) , on pewnie też :) , ergonomia ? to kwestia nie tylko naukowa a raczej baaardzo subiektywna .

akustyk
28-03-2006, 22:28
ergonomia ? to kwestia nie tylko naukowa a raczej baaardzo subiektywna .
innymi slowy, nie lubisz widziec co fotografujesz? :)

MYSZ
30-03-2006, 23:58
Heh , to właściciele compactów powinni być zachwyceni pozycją na "zombi" , obserwując obrazek w telewizorze . Mały wizjer ? to duża przeszkoda w czasch kiedy większość wątków jest o ilości fotek na liczniku i prędkości transmisji z karty do czytnika . No filmików też nie będzie , nawet bez dźwięku ....

Czornyj
31-03-2006, 00:04
Heh , to właściciele compactów powinni być zachwyceni pozycją na "zombi" No, na LCD to dopiero g...o widać!

Yuurei
31-03-2006, 10:59
To prawda. AF w Minolcie to największy minus tego korpusu. Owszem daje się z tym żyć i przyzwyczaić. Gorzej tylko jak się robi coś dla kogoś i przez kaprysy autofocusa traci się ujęcia. Ale poza tym (i dla niektórych słabą współpracą z lampą) korpus jest super.
Acha, matryca w D7D jest z D100 tak nawiasem mówiąc.