PDA

Zobacz pełną wersję : Mb-d80

Slavek
25-03-2008, 09:55
Witam,
właśnie zakupiłem grip do mojej D80ki. Miałem duży dylemat przed zakupem, bo rozważałem 3 warianty, tj. Delta, Delta PRO i oryginał. "Obmacałem" wszystkie trzy. Zdecydowałem się na oryginał. Poniżej zamieszczam swoje oceny (może komuś się przydadzą). Delta i Delta PRO wg mnie poza ceną nie mają w sobie nic co skłaniało by do zakupu. W moim odczuciu zastosowane tworzywo nie wzbudza zaufania, widoczne linie podziału, ślady (ostre) po powierzchniach podziału formy wtryskowej, guma mająca za zadanie zapewnić pewny chwyt jest gumą chyba tylko z nazwy, otwieranie gripa wydało mi się zbyt delikatne i długiej żywotności mu nie wróżyłem, przyciski są naprawdę zbyt twarde jak dla mnie (daleko odbiegają od tych w puszce). Wersja PRO posiada mało przydatny wyświetlacz tzn. dane wyświetlane są wg mnie zbędne. Jeśli komuś potrzebne są funkcje ustawień oferowane przez przyciski w tym gripie to może to być zachęcające. Co do jakości wykonania - jest podobna do "zwykłej" Delty. Jeśli chodzi o oryginał, to jakość wykonania jak i tworzywa jest super. Jedno do czego mogę się przyczepić to przycisk spustowy, który nie oferuje tak wyraźnych dwu położeń jak w body. Poza tym grip bardzo dobrze przylega do aparatu i oferuje faktycznie pewny i dobry chwyt. Przy obecnych cenach warto wg mnie dołożyć 80 zł. i zamiast wersji PRO Delty kupić oryginał. Ale to tylko moja opinia. Ponieważ cenię sobie jakość materiałów estetykę było to głównym kryterium wyboru oryginału.

NBA
25-03-2008, 13:07
Dobra opinia. ja nie macałem zamienników - mam tylko od niedawna używkę mb-d80 kupioną od forumowicza. Zgadzam się z ta opinia powyżej, rzeczywiście migawka bardziej miękka niż ta w aparacie (jak dotkniesz nieopatrznie, a nie masz zblokowanej, to robi fote:), ale samo wykonanie ok, chociaż i tak bardziej plastikowa niż korpus aparatu... I jeszcze jedno choć kupiłem w ciemno, to powiem, że pasuje jak ulał i to chyba zadaje kłam tym, którzy twierdzą, że dobierali gripa w sklepie spośrod 3-4... No ale to moja opinia. Pozdrawiam

Dziku
25-03-2008, 15:06
Ja bym Delt tak bardzo nie demonizował. Fakt, wersja Pro jak dla mnie jest bez sensu, ale zwykły 2x mniej niż oryginał. Linii zgrzewu tak bardzo nie widać, a główna wada to spust. Ale za ponad 200 złotych mniej mogę to przeboleć.

mpwt
25-03-2008, 17:30
Ale za ponad 200 złotych mniej mogę to przeboleć.

Ponarzekam (a jak!), ale tyle to powinien kosztować oryginał...

Dziku
25-03-2008, 17:56
Ponarzekam (a jak!), ale tyle to powinien kosztować oryginał...

Dokładnie! Ceny oryginalnych akcesoriów są wzięte z kosmosu. Grip 500, kabel iTTL około 200 i tak dalej i tak dalej... Kosmiczne kwoty

bradley
26-03-2008, 13:09
Jak dla mnie "orginał" ma dwie wady, które zresztą nie dyskwalifikują go w moich oczach i pewnie gdybym miał wybierać, to kupiłbym go ponownie. Pierwsza to to, że przy dłuższym używaniu lubi się poluzować, a druga, że trzymając aparat pionowo nie sięgam kciukiem do wybieraka ale ta to dotyczy pewnie również zamienników.

JanuszWaw
27-03-2008, 18:00
Ja bym Delt tak bardzo nie demonizował...
Cześć. Od ponad roku używam (non stop) gripa Delty (standard). Przed zakupem "macałem" oryginał i Deltę. O wyborze zadecydowała różnica w cenie. Funkcjonalności oryginału nie uzasadniały różnicy w cenie. Dziś mogę powiedzieć - nie żałuję. Jedyne co budziło moje obawy - guma, a raczej jej jakość - na dziś nie stanowi aż tak istotnego problemu. Kwestia przyzwyczajenia. Ot co.
Pozdrawiam -