PDA

Zobacz pełną wersję : D80 Kit w Chinach

Owcu
24-03-2008, 07:02
Witam.

Mam mozliwosc zakupu Nikona jak w tytule w Chinach, bo tutaj pracuje i mieszkam (ale nie bede tutaj siedzial wiecznie). Nikon D80 Kit + DX 18-135mm kosztuje w Shanghaju 7400 - 8500 RMB, co po przeliczeniu na walute europejska daje kwote 682 - 782 EUR. W Europie nawet na strefach bezclowych bede za niego musial dac ~1000 EUR.
Chinczycy nie robia problemow przy zakupie wiec ostatnio zabralem na chwilke owa D80 z salonu na Nanjing Road i zrobilem kilka fotek. Aparat wyglada idealnie. Chcialbym sie do czegos przyczepic ale nie moge.
W czym problem - gwarancja na body jest tylko na terenie Chin - 1 rok. Taka juz polityka Nikona. Na szklo dostane miedzynarodowa, ale to szklo nie nalezy do najdrozszych.
Moje pytania brzmia:

1. Czy znane sa wam jakies opinie jakoby na rynki Azjatyckie badz Europy Wschodniej szly "gorsze" modele. Prosze sie nie smiac, bo pracuje dla przemyslu i np. Levis robi niemal identyczne spodnie dla Europy i Azji. Niemal, bo na azje sa ciensze i tansze....
Czy Waszym zdaniem mozna zaryzykowac i kupic tutaj. Bede tu jeszcze jakies 6 miesiecy (a kiedys pewnie wroce na dluzej :-)

2. Mialem w reku rowniez Gripa do D80. Ceny nie pamietam ale jakos 70 EUR. Hmm no coz, nie wyglada juz tak doskonale jak aparat. Mocno plastikowy z gumowa naklejka. Czy w Europie ten Grip wyglada podobnie? Wiem, ze podalem tylko moje subiektywne odczucie i nic wiecej ale chcialbym poznac rowniez opinie forumowiczow.

Dzieki za pomoc.

pieczarek
24-03-2008, 10:03
Informacje o cenach wydajesz się mieć mocno niedzisiejsze. Podany przez Ciebie zestaw (D80 + 18-135) kosztuje w Polsce, w zupełnie normalnym sklepie, sporo taniej niż owe 1000 euro w strefach wolnocłowych. W Fotojokerze np. jest do kupienia za 3198 zł, w sklepach internetowych za 3100 zł.

shaolin
24-03-2008, 10:29
Jakby byly gorsze to bym nie kupowal ;)

A co do gripa to nie wiem bo nie stalem nawet kolo D80 ;)

kerry123
24-03-2008, 12:23
Owcu, lepiej wejdz na ebay i zamow cos z jednego z wielu internetowych sklepow ktore maja siedzibe w Hongkongu, ceny sa naprawde o wiele mniejsze, a że przebywasz wlasnie w chinach to nie ma chyba mowy o zadnym dodatkowym podatku czy cle.

AndrzeY
24-03-2008, 13:14
jak jesteś w chinach to wykorzystaj okazje i kupuj, jest naprade sporo taniej.

madejos
24-03-2008, 13:55
kupuj kupuj, modele sprzedawane między innymi w Polsce w sklepach internetowych są właśnie sprowadzane z Azji:)

Bartek - NinoVeron
24-03-2008, 14:07
jak jestes w chinach to zamiast aparatu kup 30 odwarzaczy mp3 ... przywieź, je do polski... sprzedaj na allegro a nastepnie kup D300 z gripem i kompletem fajnych obiektywow :)

kerry123
24-03-2008, 23:17
z tymi mp3 odradzam, jest juz multum tego na allegro i też tanio. D300 w chinach z gripem wyjdzie cie taniej o ok. 2k złotych jak nie wiecej ;)

moli516
25-03-2008, 01:09
jak grip jest nie ten teges i plastik jakis cienki jest to uwazaj na podrobe ...
pelno jest fejkow na tego typu sprzet.
tak w ogole to zagladnij do srodka body i sprawdz numery seryjne aparatu z numerem z pudelka.
podobnie z obiektywem zeby nie wyszlo, ze kupujesz jakiegos samsunga :mrgreen:w obudowie nikona.
ale ogolnie to bierz bez zastanowienia.

shaolin
25-03-2008, 01:21
Owcu jak chcesz to dam Ci adres na PW do dobrego sklepu u mnie. Tyle ze musialbys tu wpasc [300km, 2h pociagiem] ;)

Zawsze mozesz skoczyc tu i zrobic rekonesans:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://w1.fotoupload.be/47df7dc59c862112666784.jpg)

Oczywiscie przy zakupach odrobina rozwagi nie zaszkodzi - trzeba wszystko obejrzec na spokojnie, ale ogolnie nie powinno byc problemow.

Owcu
25-03-2008, 07:02
Dzieki wszystkim za sugestie.
Z kupnem przez Internet to wolalbym uwazac, chcialbym miec w reku to co kupuje. Fakt ceny z bezclowki to ceny z Helsinek jakies 3 miesiace temu. Wracajac do D300 - sprzet lepszy, ale czy potrzebny. Pobawie sie D80 i zobacze :-) Shaolin, od kiedy siedzisz w chinach - nie spodziewalem sie na tym forum spotkac polaka mieszkajacego wlasnie tutaj, ale to milo. Malo nas generalnie w Azji. Wracajac do adresu :-) Pierwsze dwa znaki to Shanghaj a nie Nanjing, chyba ze tak dla jaj cos wstawiles. Zreszta aby uzyc tego co wstawiles, bede musial najpierw kupic to D80, zrobic zdjecie tych krzaczkow, a pozniej pokazac Taxiarzowi.

Pozdrawiam

who
25-03-2008, 07:17
Malo nas generalnie w Azji.

Nie generalizuj :) W Japonii jest nas całkiem sporo, a i na pewno w twojej okolicy paru się znajdzie :)

shaolin
25-03-2008, 10:37
Owcu - spokojnie, ja wiem co tam jest napisane i nie robie sobie jaj ;) to jest adres fotomarketu w Szanghaju [bo chyba tam rezydujesz, prawda?]. Mozesz skoczyc i obejrzec inne gripy - wtedy zobaczysz czy wszystkie sa takie same...
Adres w Nankinie tutaj:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://w1.fotoupload.be/47e8b59200cfd803966738.jpg)

A ja w Chinach siedze od lipca 06, teraz jestem w PL [swieta itp] ale wracam za 3 tygodnie czy cos. A Polakow znajdziesz wszedzie... :)