PDA

Zobacz pełną wersję : router ADSL

Patio
24-03-2008, 02:51
Poradzie jaki wybrać router ADSL
Do użytku domowego 2 laptopy i jeden komputer stacjonarny
zależy mi na szybkości i zasięgu ale myślę ze Super G wystarczy 108mb/s
Zależałoby mi żebym mógł pracować w domu jaki i na zewnątrz
Więc może jakiś ruter z możliwością dołożenia anteny dookolnej aby poprawić sygnał

Jest sens łączyć modem ADSL i osobno router ??
teraz pytanie co ??

D-link Linksys ?? czy coś innego ??
Pomóżcie dobrać jakiś sprzęt który zadowoli mnie :)

Antonina
24-03-2008, 09:47
Mam Linksys-a WRT54G v1 + Tomato, od jakiś trzech lat jak z niego korzystam nie miałam ani jednej przerwy w jego działaniu, podłączasz konfigurujesz i zapominasz że masz router
Pozdrawiam
P.S
do tego musisz sprawić sobie jeszcze modem z gniazdem RJ45

timi
24-03-2008, 10:03
Obecnie korzystam z linksysa wrt54gl, zasięg jak na tego typu urzadzenie jest bardzo dobry. lapie go w odległości ok 100 m od miejsca zamieszkania (blokowisko) .Bardzo stabilny, prosty w instalacji .Podzielony mam net z tv kablowej. Komp stacjonarny, lap, telefon (n95) .

Patio
24-03-2008, 10:04
http://www.netgear.com/Products/RoutersandGateways/RangeMaxNEXTWirelessRoutersandGateways/DG834N.aspx
A co o tym myślicie ??

Yanluk
24-03-2008, 14:24
Posiadam 2x D-link i 1x Linksys, wszystko ładnie działa, z tym ze Linksys raz na pare miesiecy ma zwieche. Dla firmy zakupiłem Netgear i też nie ma problemów choć wydaje mi się że zasieg jest mniejszy niż z D-link. Ogolnie zależy jak duży jest Twój dom i ile bedzie ścian po drodze. Ja w mieszkaniu M3 "zasieg" mam wszędzie włączając w to ogród, ale nigdzie nie ma wiecej niż 2 scian na drodze sygnału.

Patio
24-03-2008, 14:43
A ktorego masz Netgear w firmie Yanluk??

Zastanawiam się nad netgear:
http://www.netgear.com/Products/RoutersandGateways/RangeMaxNEXTWirelessRoutersandGateways/DG834N.aspx
i D-linkiem
http://www.dlink.pl/?go=jN7uAYLx/oIJaWVUDLYZU93ygJVYKuJXStvhLPG3yV3oVYl8j6ltbNlwaaR p6DorAmu5j3cf/YEIDN333qrpL0YYtOI=
Ze specyfikacji wynika ze N-gear będzie miał lepszy zasięg w G
a d-link coś za tani jak 108mb/s
gubię sie :(

krzysztof jot
24-03-2008, 21:08
panowie, to co radzicie koledze to nie ADSL. On szuka routera do podziału neostrady. Własnie mam do sprzedania Linksysa WAG200 i powiem -
doskonały i wystarcza na mały dom. Zero jakichkolwiek problemów. 4xkabel i WiFI http://sklep.vobis.pl/oferta/sieci/punkty_dostepu/848303_linksys_wag200g.aspx
sprzedaje i zupełnie bez sensu - bo namówili mnie na zakup modelu WAG325 http://sklep.vobis.pl/oferta/sieci/punkty_dostepu/877076_linksys_wag325n.aspx
i okazało sie, że nic nie zyskałem, bo to zwieksza moc i zasieg ale jak sie ma nowej generacji karty sieciowe. No ale go zostawie moze coś kiedyś jeszcze zmienie.

wist
24-03-2008, 23:28
Do ADSL-a proponuje Ci D-Linka 624 T. Mam go powyżej roku, zainstalowałem również kilka sztuk u znajomych.
0 problemów, sieć kablowa i WiFi pracują poprawnie. Jak do domu czy do małej firmy - polecam.

DJSony
25-03-2008, 11:44
http://www.3com.com/prod/pl_PL_EMEA/detail.jsp?tab=features&sku=3CRWDR200A-75
A ja polecam 3Com - stabilne, proste w konfiguracji, zasieg chyba ciut lepszy niż Linksys. Chociaż Linksys WAG200 tez jest ok a tańszy niż 3com.
Do Neostrady pamietaj żeby modem był w standarcie Annex A ! Trzeba uwazać bo są różne modele tych samych routerów (tzn Annex A i Annex B)

Pozdrawaim DJS

Ps : A zwiechy zdarzaja sie we wszystkich routerach ;) Tylko w niektórych rzadziej :mrgreen:

Tom01
25-03-2008, 13:47
A ja polecam 3Com

Pierwszy sensowny głos.

Sugeruję omijać szerokim łukiem dalekowschodnie badziewie, szczególnie w sieciach, gdzie priorytetem jest niezawodność. Nie należy do przyjemności od czasu do czasu nie działanie sieci, ze względu na humor routera. Najlepszy z nich Linksys, obecnie będący własnością Cisco, to nadal nie ta klasa co najtańsze 3Com'y z serii OfficeConnect. O D-Linkach napisano wiele, jedyne do czego się toto nadaje, to rzut w dal. A już chyba najgorszym modelem jest wymieniony wyżej 624. Tydzień bez zwisu, to tydzień stracony, lubi skasować sobie ram po zaniku napięcia, a burza 20km dalej, jest doskonałym pretekstem do spalenia się. Plusem jest gniazdo antenowe, którego nie ma w prostych routerach 3Com'a.

Jeśli potrzeba pokryć większy obszar lub zastosować zewnętrzną antenę, można zastosować osobny AccessPoint i ustawić go w trybie repeater'a. Jest również niedrogi i dobry w ofercie 3Com'a.

Inne całkiem dobre routery to Bintec, Allied Telesyn.

Art Erie
25-03-2008, 13:54
Jak napisał DJSony 3Com - to bardzo dobry wybór ( klasa sama w sobie). Co do zasięgu, to wszystkie urzadzenia radiowe WiFi ( do użytku domowego ) nadają z maksymalną mocą około 0.8 Watt ( większa moc od 1W wymaga zezwoleń). Zasięg urządzenia możesz zwiększyć stosując antenę o jak największym zysku "patyki" o długości 40cm mają zysk 9-12dBi ( standardowe 3-5dBi).
Kup modem z wbudowanym routerem i koniecznie możliwością podłączenia anteny zewnętrznej.
Jeśli zbywa Ci kasy możesz inwestować nie w 2,4GHz, ale 5GHz ( 5GHz w pomieszczeniach zamkniętych nie wymaga zezwoleń), ale watpię by było to Ci potrzebne, chyba że pracujesz w miejscu o bardzo duzym poziomie zakłóceń w paśmie 2,4GHz.

Tom01
25-03-2008, 14:04
"patyki" o długości 40cm mają zysk 9-12dBi.

Tylko na papierze. Chyba nie wierzy Pan, że ołówki maja w ogóle jakikolwiek zysk?

Art Erie
25-03-2008, 14:07
Tylko na papierze. Chyba nie wierzy Pan, że ołówki maja w ogóle jakikolwiek zysk?

Oczywiście, że nie ale jest to jakiś tam punkt odniesienia :)

Tom01
25-03-2008, 14:14
Oczywiście, że nie ale jest to jakiś tam punkt odniesienia :)

Różni producenci różnie do tego podchodzą, a wszyscy oszukują. Zdarza się że antena 40 cm z Allegro, daje w efekcie mniejszy poziom sygnału niż ołówek 10 cm.

Przy analizie potrzeb pokrycia Wi-Fi trzeba podejść do tego mądrze. Nawet przy urządzeniach domowo-biurowych. Później korzystanie z takiej sieci jest niezauważalne. Parametry na ulotce są najczęściej z sufitu. Moce, zyski itp często są przesadzone nawet dziesięciokrotnie. Przecież przeciętny użytkownik i tak nie ma możliwości ich zweryfikowania.

Art Erie
25-03-2008, 14:24
Różni producenci różnie do tego podchodzą, a wszyscy oszukują. Zdarza się że antena 40 cm z Allegro, daje w efekcie mniejszy poziom sygnału niż ołówek 10 cm.

Przy analizie potrzeb pokrycia Wi-Fi trzeba podejść do tego mądrze. Nawet przy urządzeniach domowo-biurowych. Później korzystanie z takiej sieci jest niezauważalne. Parametry na ulotce są najczęściej z sufitu. Moce, zyski itp często są przesadzone nawet dziesięciokrotnie. Przecież przeciętny użytkownik i tak nie ma możliwości ich zweryfikowania.

Na moim biurku pracuje SparkLan podłaczony do drugiego AP ( współpracującego z anteną Yagi na dachu). Spark rozsyła sygnał na terenie domku jednorodzinnego, sygnał dostępny jest także w ogrodzie bez najmiejszych poblemów. Jednak na standardowej ant. zewnętrzej ( przyjmijmy, że ma ona zysk 3-5dBi :) ) nie "widzę" nadajnika naszej sieci odległego o około 1000m.
Kolega prowadzi sklep komputerowy i na jego biurku pracuje taki sam SparkLan z anteną długości 40cm ( ta o zysku 9-12dBi :) :) ) korzysta z netu własnie przy pomocy tej anteny. Sklep znajduje się w podobnej odległości, a zabudowa terenu jest w jego przypadku nieco mniej korzystna.

Tom01
25-03-2008, 14:30
Jednak na standardowej ant. zewnętrzej ( przyjmijmy, że ma ona zysk 3-5dBi :) ) nie "widzę" nadajnika naszej sieci odległego o około 1000m.

To akurat nie powinno dziwić.

Art Erie
25-03-2008, 14:39
To akurat nie powinno dziwić.

Dziwi mnie to, że na tej 40cm AP widzi nadajnik. Zwłaszcza że jest to w sektorze o dość słabym pokryciu ( pracowałem przy budowie tej sieci) ze względu na zabudowę i inne nadajniki "konkurencyjnych" sieci.

DJSony
25-03-2008, 16:08
...O D-Linkach napisano wiele, jedyne do czego się toto nadaje, to rzut w dal. A już chyba najgorszym modelem jest wymieniony wyżej 624.
Święte słowa - oprawić w ramkę, powiesic nad biurkiem i często powtarzać :mrgreen:
D-Link robił kiedyś świetne karty sieciowe 10/100 i chyba na tym etapie sie zatrzymał.
A Linksys to takie Cisco dla ubogich ;) niby Cisco ale jakość już nie ta.
Natomiast 3Com (nawet ten najtańszy) jest urządzeniem typu "włącz i zapomnij" Postawiłem pare takich ruterów (zarówno z modemami i bez) i nikt nigdy nie skarzył sie na nie. I to w różnych warunkach (blokowisko, domki jednorodzinne czy też duże skupienie sieci bezprzewodowych oraz innych urządzeń 2,4 GHz).

Jeśli potrzeba pokryć większy obszar lub zastosować zewnętrzną antenę, można zastosować osobny AccessPoint i ustawić go w trybie repeater'a. Jest również niedrogi i dobry w ofercie 3Com'a.

Dokładnie takie rozwiązanie też bym polecił. Jeżeli chce się mieć "świety spokój" :)

Pozdrawiam DJS

dinox
25-03-2008, 16:26
no juz tak nie chwalcie tych 3Com`ow bo tez miewaly humory.... a firmware tez modyfikuja... np 7760 mial wielki problem z dogadaniem sie z RADIUS`em .. i male chinskie ludki muisialy to poprawic (problem w tym ze 2 m-ce bylo sie bez tych AP) :)

beribazoo
25-03-2008, 16:26
Mam linksysa WAG 200G, ustawiony na 1 piętrze zasięgiem kryje całe piętro, 95% parteru(oprócz garderoby - grube sciany), kawałek piwnicy (tylko przy schodach - betonowe stropy) oraz 1500 m kw. działki bez problemu.

Bez dodatkowych antenek w komputerach klienckich.

Jestem bardzo zadowolonym zwłaszcza ze dużo mnie nie kosztował. Kiedyś sie zamulił ostro, upgrade firmware wszystko naprawił.

Tom01
25-03-2008, 16:28
no juz tak nie chwalcie tych 3Com`ow bo tez miewaly humory....

Rozmawiamy o tanim, prostym, domowo-biurowym urządzeniu. Nie może być tak dobre jak profesjonalne bo to konflikt interesów. W swojej klasie jednak nie maja wielkiej konkurencji.

dinox
25-03-2008, 16:50
wiem wiem..... to mial byc akcent humorystyczny ..w pracy mam siec oparta na kilku 7758 i to fajne bydlaki do pracy 24/365 z ogromna wydajnoscia i przemyslana konstrukcja :) Szczerze to polecam WAG200 montowalem to kilka razy... nawet na standardowym sofcie moga wiele i dzialaja bez zarzutow (dla "kopaczy" mozliwosc wgrania alternatywnego softu..... dajacego ich autorom mozliwosc korzystania z waszego WAG200 za darmo )

ps. Kordian potrzebny router z ADSL wiec jezeli L to jakis WAG

Kordian d70
25-03-2008, 16:56
polecam linksysa WRT54GC, a w komplecie masz karte Wireless-G + WUSB54GC.
Jakosc dobra, cena przystepna, bo ok 170 PLN