PDA

Zobacz pełną wersję : Alicja w krainie slajdów...[ czyli wszystko na temat slajdów ]

Strony : 1 [2]

Waldo11
28-09-2009, 21:18
No właśnie, ten pierwszy jest jednym z tańszych, ale dopóki kupuję 1-2 rolki.

Jak mam kupić 10szt, to już mi się brwi marszczą. Tym bardziej że na innych rynkach bywa taniej, czasem sporo taniej...

dla porównania:

..........................CZARNO-BIAŁE.......FOTOGRAF.....................7dayssho p.com (ceny po kursie 1F=4,65 zł)
Provia 100F..........35,90 ZŁ................brak........................... ..22,32 zł.......204,60 zł za 10 szt
Provia 400X..........37,90....................33,21 zł........................25,57 zł.......237,15 zł za 10 szt
Astia 100F...........31,90....................brak...... ......................21,80 zł
RTP T64..............49,90....................brak.... ........................21,34 zł
Velvia 50.............37,80....................35.58 zł.......................18,37 zł........160,40 zł za 10szt
Velvia 100............42,00....................brak...... ......................24,41 zł........225.50 zł za 10szt
Velvia 100F..........37,40...................brak........ ....................21,15 zł........193,00 zł za 10szt

Kodak E100G........39,90....................brak........ ...................23,20 zł
Kodak E100VS......35,40....................26,08 zł (dobra cena!)...22,77 zł

Z tego wynika że w FOTOGRAF Kodak E100VS kupuję tanio (najtaniej w Polsce), reszta jest 30-50% tańsza w 7dayshop.

Stąd mój post.

Tylko czy znajdzie się na tym Forum jaskiś altruista w UK, który za przysłowiowe piwo (i koszty przesyłki), zamówiłby dla nas filmy w GB i wysłał do Polski?:???:

Na KKM to działa.:)

Zwłaszcza ta Velvia 50 za 16zł od sztuki jest kusząca.

Aha, znalazłem jeszcze z terminem 10/2009 za 13,70 od sztuki. W wielu sklepach w Polsce więcej kosztuje Sensia...

2Cresky
29-09-2009, 10:40
Również polecam ten sklep (http://www.fotograf-sklep.pl/)... Uczciwe podejście do transakcji oraz szybka (na drugi dzień, najpóźniej trzeci, w domu) i niedroga przesyłka sprawia, że według mojej opinii, jest to dotychczas bezkonkurencyjny sklep w tej materii... Tym samym polecam...

T_P_

Również polecam ten sklep, rewelacyjna obsługa bardzo dobre ceny.

Rycerz
29-09-2009, 11:17
slajdy to cos co zatrzymało mnie dłużej przy fotografii analogowej...byłem o krok od fotografii cyfrowej gdy odkryłem ich urok!
gdy w ubiegłym roku kupowałem cyfrówke wybór padł na fuji s5 z uwagi na krążące opinie ze daje analogowy obrazek podobny do slajdów fuji...to mnie przekonało ;)
i to dia...zmusiły mnie do powrotu do fotografii analogowej!! pozbyłem sie z radoscią syfrówki! i robiłem slajdy w Turcji i Afryce :) :)
teraz znów troche przez przypadek używam cyfrowej puszki i jesli zaczne fotografowac analogiem to tylko dla slajdów wyświetlanych na ścianie!
jesli robisz analogową puszką a jeszcze nie miałeś w ręce dia...to nie czekaj!

baku127
29-09-2009, 16:35
Rycerz a masz jakiś skan z wyprawy do Turcji? Czy tylko śćiana...
Może coś wrzucisz.

Waldo11
29-09-2009, 21:44
slajdy to cos co zatrzymało mnie dłużej przy fotografii analogowej...byłem o krok od fotografii cyfrowej gdy odkryłem ich urok!

jesli robisz analogową puszką a jeszcze nie miałeś w ręce dia...to nie czekaj!

No właśnie, ja po wielu latach przerwy wróciłem do fotografowania kiedy w 2004 kupiłem pierwszą cyfrową lustrzankę - dawała łatwość (dzisiaj stwierdzam że jak dla "ówczesnego mnie" zdecydowanie za dużą) i swobodę fotografowania, a przynajmniej dopóki nie przenosiłem zdjęć na papier - samo fotografowanie niemal nic nie kosztowało, w odróżnieniu od sprzętu. Do dzisiaj fotografuję w cyfrze, choć mniej i bardziej rozważnie.

Dwa lata później wygrzebałem z piwnicy stare slajdy z lat 80-tych (robione jeszcze na ORWO UT18 ), dokupiłem rzutnik, później F80 i zrobiłem pierwsze dwie rolki Agfy. Spodobało mi się to ponownie, ale cyfra była nadal tak łatwa w użyciu...
W tym roku spróbowałem ponownie, i slajdy "wciągnęły mnie nosem". Trochę więcej wysiłku i staranności przy naświetlaniu, kilka prób z różnymi filmami Fuji, wymiana ekranu z perełkowego na większy i gładki (znikła ziarnistość obrazu) i efekty okazały się nieporównywalnie lepsze od poprzednich prób. A w korpusie jest już czternasta rolka (od maja).

Nie powiem że nie lubię cyfry, nadal większość zdjęć robię cyfrowo. Elastyczność cyfry i wygoda w obróbce jest nie do przecenienia, natomiast kiedy wyświetlam starannie naświetlone przezrocza, zrobione na dobrym materiale (Provia, Velvia) na ekranie 1,8x1,8m - efekt jest rzeczywiście niesamowity. Zwłaszcza odkąd zmieniłem lab.

Przekonałem się też, że nie ma co oszczędzać na wywołaniu (pierwsze slajdy poszły do CEWE, ale odkąd spróbowałem pewnego człeka z Bielska-Białej, widzę ogromną różnicę w nasyceniu i częściowo w kontraście).

W zasadzie chcąc w miarę regularnie fotografować, trzeba pogodzić się z kosztami labu i filmów, z tym że te ostatnie w Polsce są jednak drogie (wygląda to jakbyśmy byli końcem łańcucha dystrybucyjnego) i w asortymencie jednak trudno dostępne (kupiłem swego czasu Provię 100F, a teraz nie mogę, a po próbach wyszło że jest najbardziej uniwersalnym materiałem). I chyba tylko tu można szukać racjonalizacji kosztów.

Dlatego gdy przypadkiem na forum KKM odkryłem alternatywne i tańsze źródło, chciałem podzielić się tą informacją, w końcu Provia za 22zł, a zwłaszcza Velvia za 18zł z groszami pozwałaby zrobić prawie dwa razy tyle zdjęć za te same pieniądze.

Cosnek
29-09-2009, 22:07
Tak ciekawa sprawa ze slajdami. Od jakiegos czasy wywoluje metoda cross-processing. Lubie przeswietlic, niebo jest wtedy ciemno granatowe nawet w sloneczny dzien. Czasem zdjecia wychodza o odcieniu zielonym innym razem czerwonym ale zawsze w bajkowym nastroju:)

Adams
29-09-2009, 22:13
http://www.fujilab.co.uk/catalog/ - tutaj nie ma problemu z wysyłką.

Rycerz
29-09-2009, 22:14
Rycerz a masz jakiś skan z wyprawy do Turcji? Czy tylko śćiana...
Może coś wrzucisz.

niestety zraziłem sie do skanowania i wszystko mam w ramkach...

Waldo11
04-10-2009, 17:57
http://www.fujilab.co.uk/catalog/ - tutaj nie ma problemu z wysyłką.

O, dzięki, rzeczywiście sympatyczny adres:-D, miłe ceny i wysyłka do Polski.

A'propos cen: ostatnio widziałem w sklepie Provię 400X/135 za jedyne 48zł (he, he). Oczywiście lodówki ani śladu.

Za tę cenę w Fujjilab są równe 2szt:), a tam też jest VAT i insze podatki.

Deoos
05-10-2009, 00:17
A ja polecam sklep: http://fotonegatyw.com.pl/
Myślę, że ceny bardzo konkurencyjne, wszystko przechowywane w lodówkach, przy większych zamówieniach można czasem dostać jakąś zniżkę. Nie kupowałem tam nigdy wysyłkowo, bo mam do tego sklepu 2 km od domu, ale pewnie nie ma problemów z wysyłką.

Rycerz
05-10-2009, 07:08
przecież oni mają kosmiczne ceny :(

mpwt
05-10-2009, 10:23
przecież oni mają kosmiczne ceny :(

Nie przesadzaj. Tak źle nie jest...

abhaya
05-10-2009, 14:39
Z najtańszych sklepów to polecam ten >> http://www.afv.pl/

Paffcio
05-10-2009, 16:34
...i jeszcze tu http://www.efkafoto.pl/

ceny lepsze niz w Fotonegatywie

homasha
25-06-2010, 13:31
Od jakiegoś czasu kupuję filmy na Allegro u "varian69", ze względu na jedne z najniższych cen w Polsce, duży wybór, długie terminy ważności (często dłuższe niż podaje na aukcjach), i ekspresową wysyłkę (w ciągu kilku dni od zapłaty). Slajdy po wywołania wyglądają świetnie (czyli były przechowywane w odpowiednich warunkach).

Art_Ro
26-06-2010, 07:40
POTWIERDZAM !!! Także zaopatruję się u "variant69" na Al...o w materiały profi, tak FUJI jak i KODAK-a, wszystko naprawdę super, a przesyłki mam następnego dnia rano. Oczywiście dokładam także pozytywną opinię o sklepie FOTOGRAF z Łodzi.

lavok
28-06-2010, 00:18
Hmmmm ja też kupuję u Variant69 ;) juz spory kawałek czasu - rekord na moja goracą prośbe o pilne wysłanie slajdy miałem po 22 godzinach (przesyłka poczta polska !!!) nigdy nie było problemu ...

Sotowiec84
20-07-2010, 15:35
Panowie i Panie może wiecie gdzie w Białymstoku można dobrze zrobić odbitki ze slajdów? Pytam, bo jak wywoływałem w Rossmanie to odbitki były fatalne mimo że pozytyw był prawidłowo naświetlony.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

Art_Ro
21-07-2010, 12:41
Kolego Sotowiec84 !!! Spróbuj slajdy potraktować, jako materiał wyjściowy do obróbki odbitek, najpierw je dobrze skanując, potem samodzielnie przygotuj "cyfrowe" pliki na lab, np: NORITSU + Endura, a zobaczysz jak wspaniałe efekty z tego mezaliansu wyjdą! Będziesz miał ponadto dwa w jednym, oryginalny slajd nie uszkodzony w Rossman-ie i dygitalizowane obrazy w kompie. Wiele osób nie docenia takiej właśnie drogi do dużych i malutkich zdjęć na papierze.

dariusz_119
19-08-2010, 06:34
Koledzy, podpowiedzcie mi gdzie wysyłkowo mogę wywołać film cz-b i slajd tak by mi go nie skopali?? Wczoraj odebrałem negatyw z fotojokera i myslałem że zawału dostanę :-(
Dzięki za podpowiedź :-)

axer
19-08-2010, 07:07
Koledzy, podpowiedzcie mi gdzie wysyłkowo mogę wywołać film cz-b i slajd tak by mi go nie skopali?? Wczoraj odebrałem negatyw z fotojokera i myslałem że zawału dostanę :-(
Dzięki za podpowiedź :-)

Jeśli bywasz we Wrocławiu - polecam "Pod Dachem" na Komandorskiej. Jeśli nie bywasz - możesz mi podesłać to im podrzucę do wołania.

bobroy
20-08-2010, 13:03
Gdzie jeszcze mogę wywołać dobrze slajdy? Może być wysyłkowo, byle dobrze zrobione.

dariusz_119
20-08-2010, 19:43
oto co jeszcze znalazłem w sieci :

http://allegro.pl/item1167919589_wywolanie_slajdu_e_6_profesjonalne_ wywolywanie.html gość ma dobre opinie.

A na moje zapytanie odnośnie wywołania cz-b pozytywnie odpowiedzieli: http://www.czarno-biale.pl/sklep/catalog.php
można do Nich wysłać poczta , oczywiście po uprzednim umówieniu się co do techniki wywołania .

bobroy
22-08-2010, 14:09
oto co jeszcze znalazłem w sieci :

http://allegro.pl/item1167919589_wywolanie_slajdu_e_6_profesjonalne_ wywolywanie.html gość ma dobre opinie.

A na moje zapytanie odnośnie wywołania cz-b pozytywnie odpowiedzieli: http://www.czarno-biale.pl/sklep/catalog.php
można do Nich wysłać poczta , oczywiście po uprzednim umówieniu się co do techniki wywołania .

Do cz.b. nie muszę wysyłać bo są w Wawie, ale mają dość drogo :-( czy ktoś wysyłał do faceta z Allegro? Jakie rezultaty?

Sokolik Wędrowny
26-08-2010, 14:10
Ja wysyłałem, zadowolony byłem, żadnych rys, zacieków. Tylko to trochę trwa...

Deoos
28-10-2010, 00:36
Dzisiaj odebrałem średnioformatowe slajdy z labu gdzie ja zanosiłem do skanowania. Właściwie wszystkie (33 sztuki) są zapalcowane!!? Czy można to jakoś wyczyścić? Bardzo mi zależy na tych zdjęciach i trochę się boję eksperymentów. Widziałem, że niektórzy piszą żeby czyścić Ludwikiem, inni żeby to robić w Fotonalu. Co polecacie? A może oddać to do faceta u którego wywołuję slajdy? Może on jakoś będzie umiał to wyczyścić?

c-man
28-10-2010, 00:51
A może oddać to do faceta u którego wywołuję slajdy? Może on jakoś będzie umiał to wyczyścić?

Chłopie!!!
Jak chcesz mieć te slajdy w jakimś używalnym stanie - zrób sam...
Ludwik i Fotonal to po prostu środki powierzchniowo czynne - zmniejszają napięcie powierzchniowe wody. Może być inny płyn do mycia naczyń, to nie ma znaczenia, byleby nie miał jakichś zbytnich ostrych dodatków. Fotonal różni się tym od płynu, że jest konfekcjonowany specjalnie dla fotografów i dużo droższy... :)
Dobierz sobie stężenie sam - tak żeby woda była już "śliska", ale żeby nie było nadmiernej piany. Przetrzyj delikatnie palcami (tu są różne szkoły i wiele dyskusji się już toczyło, ale z mojej praktyki wynika że to najbezpieczniejszy sposób - w palcach masz czucie, a jak jakieś ziarenko czy włos zaplączą się na gąbkę - zorientujesz się dopiero po sprawie...).
Możesz potem przełożyć do drugiej miski, gdzie będziesz miał już mniejsze stężenie, i delikatnie poruszać - wypłukać. Zawieś, żeby woda spłynęła swobodnie w ciemni/innym niezakurzonym miejscu.
Po sprawie :)

Deoos
28-10-2010, 01:08
Dobierz sobie stężenie sam - tak żeby woda była już "śliska", ale żeby nie było nadmiernej piany. Przetrzyj delikatnie palcami (tu są różne szkoły i wiele dyskusji się już toczyło, ale z mojej praktyki wynika że to najbezpieczniejszy sposób - w palcach masz czucie, a jak jakieś ziarenko czy włos zaplączą się na gąbkę - zorientujesz się dopiero po sprawie...).
Możesz potem przełożyć do drugiej miski, gdzie będziesz miał już mniejsze stężenie, i delikatnie poruszać - wypłukać. Zawieś, żeby woda spłynęła swobodnie w ciemni/innym niezakurzonym miejscu.
Po sprawie :)

Dziękuję Ci za szybką odpowiedź.
A czy przecierając palcami nie zostawię kolejnych śladów? Po tej ostatniej kąpieli muszę to też jakoś wyjąć, muszę mieć jakieś szczepce specjalne? W sumie suszenie to też trochę problem, bo są zdjęcia, które były zaramkowane, czyli margines z każdej strony to jakieś 4mm, chyba trochę za mało żeby to przypiąć.

Znalazłem jeszcze takie coś:
http://www.tetenal.com.pl/srodek-czyszczacy-do-filmow-filmcleaner.html
lub ew. to:
http://www.tetenal.com.pl/preparat-czyszczacy-graphic-arts.html

Może się jednak zdecydować na ten pierwszy? Dodam, że nie chodzi mi o kwestie finansowe, po prostu chcę żeby to dobrze wyszło. Poza tym jutro się przejdę do Labu rozmawiać z właścicielem. Zostawiłem u niego 66zł za skanowanie, więc myślę, że jeśli zależy mu na dobrej opinii swojego labu to mi odda kasę za środek do czyszczenia.

c-man
28-10-2010, 01:53
Dziękuję Ci za szybką odpowiedź.
A czy przecierając palcami nie zostawię kolejnych śladów? Po tej ostatniej kąpieli muszę to też jakoś wyjąć, muszę mieć jakieś szczepce specjalne? W sumie suszenie to też trochę problem, bo są zdjęcia, które były zaramkowane, czyli margines z każdej strony to jakieś 4mm, chyba trochę za mało żeby to przypiąć.

Znalazłem jeszcze takie coś:
http://www.tetenal.com.pl/srodek-czyszczacy-do-filmow-filmcleaner.html
lub ew. to:
http://www.tetenal.com.pl/preparat-czyszczacy-graphic-arts.html

Może się jednak zdecydować na ten pierwszy? Dodam, że nie chodzi mi o kwestie finansowe, po prostu chcę żeby to dobrze wyszło. Poza tym jutro się przejdę do Labu rozmawiać z właścicielem. Zostawiłem u niego 66zł za skanowanie, więc myślę, że jeśli zależy mu na dobrej opinii swojego labu to mi odda kasę za środek do czyszczenia.

Jeśli slajdy były już zaramkowane, to rzeczywiście będziesz miał trudniej niż w przypadku taśmy...
Jak się dobrze postarasz, to przypniesz, dobrym drewniany spinaczem, za te 4 mm - da się złapać...
Śladów palców raczej nie zostawisz, bo środek powierzchniowo czynny wspomaga rozpuszczanie tłuszczu w wodzie - jak zejdzie ze slajdu, to i zejdzie z Twoich palców... Ale musisz bardzo ostroznie się z tym bawić, chwytać za krawędzie, a wyginać się będzie gadostwo niemiłosiernie...
Jeśli nie zależy Ci na kasie - możesz kupić ten środek i specjalną ściereczkę, a płukanie w Ludwiku zostawić jako wyjście awaryjne... Jak sobie coś spierniczysz używając tego profi środka, to już będziesz wiedział co robić. Wybierz sobie na początek takie dwa "najgorsze", żeby spróbować tego czy tego sposobu.
Jak pierwszy raz płukałem tak negatywy, też się bałem jak cholera - teraz robię to rutynowo...
Tetenal to dobra firma, ale ja nigdy takich specufików nie używałem, więc Ci nie doradzę na ten temat.

transporter
28-10-2010, 11:09
Ja oddawałem do Profilabu w Wawie - www.profilab.pl - i byłem zadowolony.

mpwt
30-10-2010, 01:36
Ja oddawałem do Profilabu w Wawie - www.profilab.pl - i byłem zadowolony.

A mi tam porysowali slajd jak oddałem do skanowania :(

Kuba
10-11-2010, 00:54
Hej, może pytam bez sensu, ale już trochę mi się miesza...
po niedawnym powrocie do analogowej fotografii i czarno-białych negatywów, postanowiłem spróbować slajdów, odrestaurowałem stary rzutnik "diapol", kupiłem po taniości kolejną minoltę (żeby nie rezygnować w międzyczasie z neopana 1600 i delty 3200 ;)) i kupiłem pare rolek provii i velvii.... nie wiem tylko co z tymi ramkami, jakie one mają być? jak to wygląda z ich kompatybilnością bo już sam nie wiem? czy jak gdzieś zaramkuję w profilabie czy rossmanie to czy będzie mi to pasowało do tych starych magazynków i starego rzutnika? w sumie chyba wolałbym ramkować to samemu, ale też nie wiem w co to pakować, nie chcę kupować tych paskudnych starych ramek "foton" które wiem że pasują, tylko w coś nowego i porządnego, ale jednak kompatybilnego... chyba strasznie zamotałem, ale mam nadzieję że ktoś to zrozumie i pomoże ;)

jarecky
10-11-2010, 01:00
W Rossmanie (czyli tak naprawdę w Profilabie) ramkują w ramki CS. Nie wiem czy Diapol "łyka" CS. Pisali kiedyś w tym temacie na forum Korex.

szelas
10-11-2010, 08:24
W Rossmanie (czyli tak naprawdę w Profilabie)

możesz to rozwinąć? Że niby Rossman zleca profilabowi ramkowanie?

zdyboo
10-11-2010, 09:11
możesz to rozwinąć? Że niby Rossman zleca profilabowi ramkowanie?

Rossman zleca Cewe, ja w sumie jestem zadowolony z ich wołania, ino tną na paski po 4 klatki i na dwóch kliszach ostatnie klatki mnie przecięli w połowie.

roofman
10-11-2010, 10:53
Rossman zleca Cewe, ja w sumie jestem zadowolony z ich wołania, ino tną na paski po 4 klatki i na dwóch kliszach ostatnie klatki mnie przecięli w połowie.
Też robię w Rossmanie ale... nie wiem jak inni ale mam z nimi problemy 'techniczne'.
Piszę na zleceniu w części specjalnej "NIE CIĄĆ NEGATYWU" dostaję pocięty po te 4 klatki... zdaję sobie sprawę że niecięcie jest płatne dodatkowo +3zł i z chęcią bym za to niepocięcie zapłacił...
Z ciekawości robiłem 2 razy podejście (dla spróbowania) do skanowania. Pisałem na zleceniu "WYWOŁANIE + SKANOWANIE" - dostawałem samo wywołanie... na reklamację trza czekać 2 tygodnie więc dawałem sobie zawsze siana...
Jeśli chce coś ponad 'standard' zawsze ale to zawsze są schody.
Natomiast jakość samego wyłania jest jak najbardziej OK.

zdyboo
10-11-2010, 11:23
Też robię w Rossmanie ale... nie wiem jak inni ale mam z nimi problemy 'techniczne'.

Z Rossmanem to jest, tak, że czasem mają zły okres i slajdy są z zaciekami, rysami i innego tego typu ficzerami. Jednak wywołanie kosztuje niecałe 7 PLNów, a w labie, do którego mam pełne zaufanie 25 PLNów. Zatem jakbym miał kilka rolek z fotosami z sesji z Millą Jovovich :), to oddałbym do labu, ale swoje pstryki zanoszę do Rossmana.

Z tym nie cięciem to bym uważał, ktoś tu na forum napisał, że faktycznie nie pocięli, ale za to pogięli i włożyli do koperty.

Mnie z zleceń specjalnych, jak poprosiłem o wołanie w E-6, mimo, że na kasecie było C-41, to wywołali w E-6.

roofman
10-11-2010, 11:34
[...]
Z tym nie cięciem to bym uważał, ktoś tu na forum napisał, że faktycznie nie pocięli, ale za to pogięli i włożyli do koperty.

Ooo... to może lepiej że mi niepocięli jednak...

Mnie z zleceń specjalnych, jak poprosiłem o wołanie w E-6, mimo, że na kasecie było C-41, to wywołali w E-6.
Mam rolkę slajdu i... miałem obawy z oddaniem tego do rossmana (daję tam same negatywy) - widzę że moje obawy chyba są niepotrzebne...
Jak oni ramkują slajdy? Ramki standard plastikowy czy tekturowe jakieś?

zdyboo
10-11-2010, 11:40
Jak oni ramkują slajdy?

W plastikowe ramki CS, czyli te cienkie.

Rycerz
10-11-2010, 11:53
ramkowanie nie jest trudne ;) można zrobić samemu

roofman
10-11-2010, 12:06
ramkowanie nie jest trudne ;) można zrobić samemu
Wiadomo... ale tak jak chciałem przetestować skanowanie labowe tak tez można przetestować ich ramkowanie... :mrgreen:
(tylko czuję z doświadczenia że wpiszę '+ RAMKOWANIE' a dostanę standardowo pocięta klisze tylko...) :twisted:

szelas
10-11-2010, 15:04

przedwczoraj odebrałem dwie rolki slajdu 120. Obie oddałem jednocześnie w tym samym punkcie rossmana.
Jedna rolka była pocięta w paski po 3 klatki a druga "zwinięta" i włożona w kartonowe pudełeczko. Ostatnim razem też były "zwijane" tylko wtedy jako zabezpieczenie był plastikowy kołnierz.
Innym razem znów były pocięte. Tak więc jest to loteria. Slajdy 135 zawsze są pocięte, ale i tak je ramkuję więc długość paska mi wisi.

Faktycznie jest tak, ze te niepocięte filmy nie są zwinięte w rolkę tylko jakby zawinięte w naleśnik. Nie są permanentnie zagięte, ale wymagają prostowania pod "prasą" (np 13 tomowa encyklopedia PWN ;)

wlopis
10-11-2010, 15:29
Slajdy tnę i ramkuję samodzielnie, zadowolony jestem z ramek firmy Hamafix 2,3mm. Staram się trzymać ramek jednego wzoru, w ubiegłym roku przeszedłem operację wymiany wszystkich starych ramek FOTONU i innych krauterskich firm z lat osiemdziesiatych. Było tego sporo.

dariusz_119
10-11-2010, 16:40
W Rossmanie (czyli tak naprawdę w Profilabie) ramkują w ramki CS. Nie wiem czy Diapol "łyka" CS. Pisali kiedyś w tym temacie na forum Korex.

Hej!
Diapol łyka ramki CS ale miewa z nim problemy i zacinają się niestety . Właśnie jestem na etapie zmiany rzutnika ale te dobre kosztują sporo więc szukam coś na allegro :-) a jeśli chodzi o wołanie E-6 to mam sprawdzonego gościa z allegro za kliszę z ramkowaniem bierze 39zł to opcja dla leniwych . Za samo wołanie 18,50 + wysłanie tam i z powrotem .

Kuba
11-11-2010, 00:57
ok, tylko CS, czyli te cienkie, wyglądają mi nieco badziewnie... cieniutki kawałek plastiku, wolałbym coś solidniejszego, tylko właśnie tu pojawia się pytanie co będzie pasować...

edit:
wlopis, czy te Hamafixy są takiej samej Grubości jak fotony? czy jest szansa że będą pasować? narazie nie planowałem kupna nowszego/lepszego rzutnika...

wlopis
11-11-2010, 06:25
ok, tylko CS, czyli te cienkie, wyglądają mi nieco badziewnie... cieniutki kawałek plastiku, wolałbym coś solidniejszego, tylko właśnie tu pojawia się pytanie co będzie pasować...

edit:
wlopis, czy te Hamafixy są takiej samej Grubości jak fotony? czy jest szansa że będą pasować? narazie nie planowałem kupna nowszego/lepszego rzutnika...
Wspomniane przeze mnie ramki Hamafix 2,3 są znacznie cieńsze od tych FOTONU i podobnych wyprodukowanuch w tamtym okresie, mają grubość 2,3 mm, przede wszystkim są wykonane jako jednoczęściowe, nie ma co się rozsypywać w rzutniku. W Diapolu znacznie rzadziej się klinują. W internecie do nabycia za 23 zł/100 sztuk. Warto sprawdzić.

Nie wiem czy mi wolno, ale u tego gościa kupiłem kilka tysięcy ramek.
http://allegro.pl/ramki-do-przezroczy-hamafix-opak-100-szt-i1303322806.html

Kuba
11-11-2010, 16:59
dzięki, chyba właśnie te kupię :]

tylko wkurza mnie jedna rzecz, zamontowałem w aparacie provie, a tu za oknem kolorów brak... :/

MarviN
11-11-2010, 18:04
Jak dla mnie ramki Reflecta CS są znacznie lepsze od Hamy - do tego magazynek, z którego ramki nie wypadają - pełen komfort :)
Kuba, na kolorki to jest Velvia. Provia bardzo dobrze sprawdza się przy takiej pogodzie.

Kuba
11-11-2010, 18:13
cholera, muszę się zastanowić... raczej nie znajdę ich w żadnym zwykłym sklepie, żeby móc je sobie pomacać :/
nie wiem jeszcze jak zorganizuję kwestię magazynków, ale to już inna historia ;]

na taką pogodę wolę jakiś kontrastowy czarno-biały negatyw, slajd miał być do bardziej kolowych rzeczy... a velvia narazie czeka w lodówce, najpierw zobaczę co z provii wyjdzie ;]

Piotr.S
11-11-2010, 18:39
Tak się składa, ze mój stary Diapol padł już, Teraz pkazuję znajomym slajdy na ścianie za pomocą rzutnika LCD, skanowane (te analogowe), nieskanowane te cyfrowe. Jest jak dawniej tyle, ze w nowym wydaniu. Pozdrawiam

przepraszam za składnię i przecinki

taxman77
28-12-2010, 14:59
Przebrnąłem przez cały wątek. Przyznam, że ciekawa lektura. Około miesiąca temu zainteresowałem się slajdami i dlatego tu trafiłem. Dziś jestem już po odbiorze 2 pierwszych rolek. Kilka klatek mogłem bardziej naświetlić, ale to początek przygody, więc się nie stresuję. Te które zostały poprawnie naświetlone przerosły moje oczekiwania. :))) To jest niesamowite. Światło prześwitujące przez zasłony, a padające na policzki fotografowanej osoby jest teraz światłem! Na papierze, a tym bardziej na monitorze nie ma opcji aby uzyskać taki efekt. A mam zwykłą taniutką przeglądarkę do slajdów. Ze slajdami to będzie dłuuuuuga znajomość!! :))

radekone
29-12-2010, 13:19
Jak juz porobisz pare rolek to zainwestuj w rzutnik z dobrym obiektywem, bedziesz miec slajdy na pol sciany. A jak kupisz marny rzutnik to bedziesz miec slajdy formatu A0 :)

krzysztofz24
08-01-2011, 00:40
Witam, ja dziecko cyfry;-)(analogowych malpek i Smieny sprzed bardzo dawna nie bede wspominal;-)), zwracam sie o pomoc do osob ktore polknely wlasciwa pigulke i przeniosly sie do krainy slajdow, rzutnikow i...koloru.

Dobra, to tyle tytulem wstepu:-). Otoz zakupilem niedawno wspanialego Nikona F801 (uwielbiam dzwiek tej migawki i przesuwu filmu). Stary rzutnik Diapol lezacy gdzies w kacie od kilkunastu lat, ktory przywoluje wspomnienia bajek z dziecinstwa wyswietlanych na scianie, zostal zregenerowny i uruchomiony po latach.
Dwa slajdy juz zakupione. Na proby tanszy Kodak Elite Chrome Ekstra Color 100 i nastepnie Velvia 100, jako ze fotografuje glownie krajobraz.
Juz nie moge sie doczekac kiedy wyswiaetle pierwszy slajd na scianie:-). Na razie trwaja poszukiwania taniego szerokakatnego zoomu koniecznie od przynajmniej 24 mm.

Ogolnie zamysl jest taki ze absolutnie nie zamierzam robic odbitek, wywolanie i tylko "sciana" Plus moze ewentualnie skan jako wgladowka. Mimo dlugotrwalego i usilnego wertowania internetu(fajnie sie czyta posty z roznych for internetowych np z 2002r;-)). Pare pytan pozostaje. I tu licze na Was.

- Sa ekrany do wyswietlania na nich slajdow, ale czy jesli powiesze na scianie czysty bialy papier odpowiednich rozmiarow to chyba efekt bedzie w miare zadowalajacy?. Czy te ekrany maja "cos specjalnego", ze slajdy lepiej wygladaja.
- Wiem ze slajdy przy wyswietlaniu niejako "plywaja" od nagrzania, a ze stary poczciwy diapol nie ma AF to koniecznie ramki na slajdy z szybkami, czy moga byc takze bez szybek? Chodzi mi o to czy jest tak ze co slajd trzeba korygowac ostrosc recznie, czy dopiero jak dluzej dany slajd jest w rzutniku i sie nagrzewa to ostrosc lekko plynie?

- No i najwazniejsze. NASWIETLANIE. Wyczytalem ze slajd jest malo tolerancyjny, ze trzeba go dokladnie naswietlic. I zeby slajd naswietlac sie na swiatla (hmm, w sumie tak jak w cyfrze, tylko nie wlacze sobie na lcd kontroli przepalen;-)). Ogolnie co osoba, to inne zalecenia, kazdy ma swoje metody. Jeden pisze zeby mierzyc rozpietosc sceny pomiarem punktowym. A drugi robi na centralnie wazonym z mala ujemna korekta EV. a jeszcze wyczytalem, ze F801 ma bardzo dobry pomiar matrycowy i spokojnie daje rady ze slajdami.
Nie zadawal bym takich szczegolowych pytan, gdyby nie to ze uwielbiam fotografowac glownie wschod-zachod slonca. Gdzie sila rzeczy trzeba sie pogodzic z pewnym malym przepalem, ktory potem maskuje w PS, a przedtem miejscowa korekta EV na plus w ACR. Mowa tu oczywiscie o cyfrze...a slajd?. To ma byc gotowe zdjecie, do wyswietlenia na scianie. Wiem ze slonce w kadrze to trudny temat, w cyfrze sobie radze.

To lepiej jednak chyba dac troche EV na minus i pogodzic sie z pewna "ciemnica" na podlodze niz przepalic ten spektakl swiatla i koloru na niebie.
Wiele osob pisze ze po prostu trzeba wyczuc, zrobic pare slajdow( kurka, troche to bedzie kosztowac z wywolaniem;-)).
Jakie sa wasze rady i zalecenia a propo naswietlania slajdow? Zamierzam i tak robic 2-3 naswietlnia danej sceny...ale ogolnie to fajne by bylo gdybym z 36 klatkowego filmu mial tak z 2/3 poprawnie naswietlonych zdjec na poczatku.
W ogole to F801 bedzie drugim body w torbie po D90. Czyli do pomiarow jakby co moge sie posilkowac D90.

Ogolnie moj zamysl jest taki ze robie sobie normalnie zdjecia D90...i jak juz wiem ze mam ten idealny kadr, to swiatlo, ten moment...To robie foto D9 0i zaraz potem wyciagam analoga zeby utrwalic te pare klatek na slajdzie. Jedna rolka bedzie sluzyc do paru plenerkow, z zalozenia maja sie znalezc na niej te najlepsze kadry z najlepszyn swiatlem i kolorami.

Dobra;-), nie rozpisuje sie juz dalej, mam nadzieje ze ktos cos tam skrobnie a propo moich rozterek i moze jeszcze cos od siebie o czym nie wspomnialem.

Rycerz
08-01-2011, 00:43
połączyłem twój post z istniejącym wątkiem odpowiadającym na pytania,
a ponieważ ładnie zatytułowałeś wątek to nazwałem już istniejący od twojego ;-)

grissley
16-05-2012, 14:54
Ja od dłuższego czasu korzystam z usług jednego labu w Warszawie, gdzie wołają na maszynie ramowej i jeżeli mogę mieć jakiekolwiek pretensje, to tylko do siebie.
A jakiż to lab i czy jeszcze istnieje (on i jego maszyna ramowa)?

FunBoy
16-05-2012, 18:25
W wawie na ramowce wolaja w RelaxFoto.