Zobacz pełną wersję : Czy to ma sens ?
Witam serdecznie.
Jak widac jestem nowo zarejestrowanym czlonkiem forum i pewnie pomyslicie ze zaraz bedzie post pod haslem co wybrac. I prawie trafiliscie :mrgreen:
Slowem wstepu powiem ze od prawie roku uzywam FujiFilm S6500fd ale powoli nachodza mnie kosmate mysli o Nikosiu. Chcialoby sie rozwijac...
Pytan bedzie kilka ale scisle ze soba powiazane.
Moj niecny plan ograniczony jest nieco budzetowo (2ooo zl) i nie ukrywam ze nie planuje za bardzo zmain w szklarni. (w przyszlosci jeszcze bardziej okrojony budzet) Zakladam wiec ze szlkarnia ma mi dac pewien uniwersalny zakres ogniskowych i przyzwoita jakosc za rozsadna cene.
Co do puszki to zastanawiam sie miedzy D70, D70s i D50. Chyba najbardziej jestem za wersja s modelu D70 ale jestem otwarty na sugestie i wasze, uzytkownikow podpowiedzi.
Szklarnie chcialbym zbudowac na bazie 3ech nastepujacych szkielek:
1. Kitowe 18-70 (kitowe w przypadku 70tki)
2. Nikon Nikkor 50mm f/1.8D AF Lens 280 zl nowe
3. TAMRON 55-200mm F/4-5.6LD MacDiII Nikon 270zl nowe
Pytania:
1. Czy lepszym szklem jest N 18-70 czy N18-135? W zasadzie pytanie retoryczne ale prosilbym o wady i zalety obu
2. Czy w przypadku D70/s/D50 N50mm 1.8 nie bedzie za mala ogniskowa do pierwszych wyskokow portretowych
3. czy powyzsze obiektywy "kreca mordka" (tak to sie chyba modnie okresla) ? Pytam pod katem filtrow nakrecanych badz systemu Cokin
Z gory dziekuje za wyrozumialosc i mam nadzieje ze dosc konkretnie podszedlem do sprawy, bo nie chcialbym byc posadzany o lenistwo w stylu " a nielaska uzyc szukajki... "
D70 + wymienione przez Ciebie szkła i w plener, zestaw na dość długi czas powinien Ci wystarczyć i dać sporo frajdy z robienia zdjęć...pomyśl o lampie! Dobrego światła życzę...
1. Czy lepszym szklem jest N 18-70 czy N18-135? W zasadzie pytanie retoryczne ale prosilbym o wady i zalety obu
optycznie są bardzo podobne z lekką przewagą 18-70, wykonanie lepsze w 18-70, ale i 18-135 nie ma aż takiej tragedii
2. Czy w przypadku D70/s/D50 N50mm 1.8 nie bedzie za mala ogniskowa do pierwszych wyskokow portretowych
masz w dziale optyka cały temat o tym, a że jestem w dobrym humorze to masz linka do tematu http://nikon.org.pl/showthread.php?t=42405 w skrócie nada się na początek
3. czy powyzsze obiektywy "kreca mordka" (tak to sie chyba modnie okresla) ? Pytam pod katem filtrow nakrecanych badz systemu Cokin
powyższe nikorry nie kręcą, ale tamron już tak
Sejsmolog
21-03-2008, 08:28
Zamiast tamrona 55-200 kupiłbym nikkora 70-300G używanego, w bardzo dobrym stanie za 300zł (2 tyg temu mój kolega kupił takiego na allegro i jest bardzo zadowolony z wyboru).
copywriter2000
21-03-2008, 09:56
A to ciekawe... Bo moim zdaniem to jedno z gorszych szkieł Nikkora. Tragedia na 300, ciemno w całym zakresie i jakość wykonania tego szkła (okropne luzy) pozostawia wiele do życzenia.
Ps. A to szkiełko można już upolować za 250 zł
optycznie są bardzo podobne z lekką przewagą 18-70, wykonanie lepsze w 18-70, ale i 18-135 nie ma aż takiej tragedii
masz w dziale optyka cały temat o tym, a że jestem w dobrym humorze (.....) w skrócie nada się na początek (....)
powyższe nikorry nie kręcą, ale tamron już tak
Czyli lepiej jest zostać przy opcji 18-70
Doceniam dobry humor i dziekuję
Czy to kręcenie mordką jest bardzo uciążliwe? Przy jakich filtrach jest gorzej - nakrecanych czy Cokinie ?
Co do Tamrona to wybrałem go z uwagi na jakośc/cena. Jako nowy w tej kwocie chyba nie ma rywala.
Chętnie jednak zapoznam sie waszymi sugestiami co do drugiego szkła. (cena takowego powinna byc w granicach 300-320 zł.
Jesli macie jakies propozycje z kitowym 18 -135 które warto rozważyc to będe wdzieczny za wszelkie sugestie.
tamrona nie bierz sam chcialem kupować w nikonie 300g takie same swiatlo co w tamronie co prawda mydli troche przy 300 ale tamron ci mydli przy 200 wiec w nikonie wiekszy zakres i przy 200 lepsza jakość. Co do luzów ja miałem bez luzów.
Też się kiedyś zastanawiałem nad tym Tamronem, ale doszedłem do wniosku, że lepiej zakupić używanego Nikkora 70-210 3,5-4,5 Można go upolować za ok 400 zł lub nawet mniej (ja swojego upolowałem za nieco ponad 300zł). Jest jeszcze wersja D która jest szybsza, ale trochę droższa. Myślę że jest to dobra alternatywa dla Tamrona.
Co do kręcenia mordką, to używałem Cokina z takim obiektywem i powiem, że nie było tak źle. Holder jest szeroki i dosyć łatwo go znaleźć nieodrywając oka od wizjera. Znacznie mniej wygodnie używało się go w trybie MF, bo mój obiektyw nie miał oporów przy kręceniu pierścieniem ostrości. Jedną ręką trzeba było trzymać pierścień, a drugą kręcić holderem.
pioter m
21-03-2008, 10:42
Ja wolalbym tamrona 55-200 lub lepiej sigme 70-300APO. Uzywana nie bedzie droga. Bardzo fajne szklo.
Nikona 70-300G mozna chwalic, jak sieprzesiadlo z czegos a la zoom x18 i nigdy nie widzialo fotek z sigmy 70-300APO. Troszke drozsza, ale juz zdecydowanie wyzsza klasa. Niestety, kreci mordka.
copywriter2000
21-03-2008, 10:46
Za pioter m - co do nikkora 70-300:D A jakie drugie szkło? Bierz 50 mm 1.8!
Za pioter m - co do nikkora 70-300:D A jakie drugie szkło? Bierz 50 mm 1.8!
Co do stałki to nie ma żadnych wątpliwości ale to by było 3cie szkło.
Pierwszym ma byc kit 18-70 albo 18-135
Cieszę się że poznaje nowe opcje na tego zooma. Jak na razie mamy 3 opcje w postaci N70-210 / N70 -300 / sigma 70-300.
Wiemy ze najjaśniejszy z tych (włączając mojego Tamrona) jest chyba N70-210 tylke że nie znalazłem go na Alledrogo stąd nie mogę się odnieś - nieznajomośc ceny. Czy ten Nikorr kręci mordką ?
Sigmy jakoś też nie widzę ma Allegro ale opinie ma nawet niezłe to fakt. Kręci mordką to -
N70 - 300 niby dobry ale średnio...
Tylko zastanawiam po co mi aż 300 na długim końcu.... Ptaszków nie foce...
Ale skucha, oczywiście 70-210 ma 4- 5,6. Przepraszam za błąd. Niestety nie ma on wewnętrznego ogniskowania, więc kręci mordką. Dla niektórych uciążliwa może być też zmiana ogniskowania metodą push-pull czyli popularna pompka. Ale z tego co czytałem optycznie chyba jest lepsiejszy od S i N
A to ciekawe... Bo moim zdaniem to jedno z gorszych szkieł Nikkora. Tragedia na 300, ciemno w całym zakresie i jakość wykonania tego szkła (okropne luzy) pozostawia wiele do życzenia.
Ps. A to szkiełko można już upolować za 250 zł
Nie przesadzajcie, szkło wcale nie jest takie tragiczne.. da się z niego wyciągnąć całkiem przyzwoite foty, pod warunkiem, że mamy dobre światło (poniżej przykładzik). Największą wadą jest bardzo, bardzo wolny AF.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img85.imageshack.us/img85/354/julka03pr3.jpg)
mam d70s i jestem zadowolony - zastanow sie czy d50 nie bedzie mialo za malej puchy ( dla mnie byla za mala , niewygodnie mi sie go trzymalo)
50mm f/1.8 - dla mnie swietne szklo, polecam w ciemno
18-70mm - przyjemne na wypady bez targania calej szklarni , na poczatek jest ok ( sam mam 18-55mm - szalu nie robi ale mozna dosc dobre fotki zrobic :)
co do zooma to mysle ze albo tak jak kolega wyzej pisze sigma 70-300APO ewentualnie N 70-300 ( nie zauwazylem luzow - ale przy sprzecie typu d50, d70/s musisz czekac na swietne swiatlo , lub przywyknac do szumow spowodowanych wiekszym iso bo jest dosc ciemny i na koncu trzeba go troche domknac bo slabo ostrzy)
Na bank by sie lampa jakas przydala ... wlasnie tez sie teraz borykam z zakupem czegos blyszczacego bo z wbudowana lampa za duzo nie poszalejesz...
mam d70s i jestem zadowolony - zastanow sie czy d50 nie bedzie mialo za malej puchy ( dla mnie byla za mala , niewygodnie mi sie go trzymalo)
50mm f/1.8 - dla mnie swietne szklo, polecam w ciemno
18-70mm - przyjemne na wypady bez targania calej szklarni , na poczatek jest ok ( sam mam 18-55mm - szalu nie robi ale mozna dosc dobre fotki zrobic :)
co do zooma to mysle ze albo tak jak kolega wyzej pisze sigma 70-300APO ewentualnie N 70-300 ( nie zauwazylem luzow - ale przy sprzecie typu d50, d70/s musisz czekac na swietne swiatlo , lub przywyknac do szumow spowodowanych wiekszym iso bo jest dosc ciemny i na koncu trzeba go troche domknac bo slabo ostrzy)
Na bank by sie lampa jakas przydala ... wlasnie tez sie teraz borykam z zakupem czegos blyszczacego bo z wbudowana lampa za duzo nie poszalejesz...
Czyli jak rozumiem stawiać na N70-300 lub S70-300 ?
Jak widzę wszystkie maja ta samą jasność.... z tym że ktos mógłby moze powiedzieć w jakich mniej więcej zakrasech oba te szkła tą jasnośc trzymaja przyzwoitą? Wiem że Tamron do 135 trzyma na poziomie 4.5 co nie jest złym wynikiem. A jak sprawdziłęm swoje foty z S6500 to 80% zdjęć miesci się spojnie w zakresie do 135.
Co do przywykania do szumów to mimo iż teraz uzywam najmniej szumiącej matrycy w sektorze hybryd to myslę ze nie byłby to duży mankament z punktu widzenia przesiadki
Co do błysku to na wszystko przyjdzie pora, byc może jakaś sabinka 600 się pojawi za jakis czas, choc raczej bedę najpierw kompletował mini-studio domowe. Zadko focę w pomieszczeniach więc lampa nie jest niezbędna jak na razie.
Acha i jeszcze powiedzcie, proszę jak ta jasnośc szkieł miałby sie do D80 zamiast D70? Bo taka opcja tez sie pojawiła wczoraj :mrgreen:
2. Nikon Nikkor 50mm f/1.8D AF
Pytania:
powyższe nikkory nie kręcą, ale tamron już tak
"Pięćdziesiątka" kręci - spieszę poinformować.
Łatwo odróżnić obiektyw "kręcący" od "niekręcącego" - w tym drugim jest osłona tulipanowa w zestawie.
copywriter2000
21-03-2008, 11:29
Jasność ma się tak samo...
"Pięćdziesiątka" kręci - spieszę poinformować.
Łatwo odróżnić obiektyw "kręcący" od "niekręcącego" - w tym drugim jest osłona tulipanowa w zestawie.
dzieki za poradę
Pięćdziesiatka akurat może kręcic bo na nią nie zamierzam zakładać filtrów.
Co do D80 to pytałem ponieważ ma lepszy pomiar swiatła niż D70 i wydawało mi sie że to może mieć wpływ.
Sejsmolog
21-03-2008, 11:39
Acha i jeszcze powiedzcie, proszę jak ta jasnośc szkieł miałby sie do D80 zamiast D70? Bo taka opcja tez sie pojawiła wczoraj :mrgreen:
To już lepiej przeznacz różnicę między D70(s) a D80 na lepsze szkło skoro masz ograniczony budżet. Faktycznie sigma 70-300 ma lepszą opinię ale napisałem o N70-300G z uwagi na Twoje finanse!
A trochę z innej beczki. A rozważałesz używanego nikkora 18-200 VR? Nie wiem jak to wyjdzie cenowo ale chyba niewiele drożej niż 18-70 + 70-300. Zasadniczo jakość optyczna nie jest gorsza (nie miałem go w rękach, ale czytałem, ze jest co najmniej tak samo ostry jak 18-70) a masz VR i wygodę użytkowania. No i mordką nie kręci.
co do tego 70-300 ... propozycja taka : wstrzymaj sie narazie ...
popracuj troche z tym 18-135 / 18-70 zalezy co kupisz i z 50mm
jak sie okaze ze potrzebujesz czegos wiekszego to zawsze mozna dokupic :) a wydac kase po to zeby lezalo to bez sensu :) lepiej uskladaj i kup jakas jasniejsza 200mm :)
co do lampy :) myslalem tak jak ty :) nie fotografuje w pomieszczeniu to sie nie przyda ... nic bardziej mylnego:)
w plenerze tez czesto trzeba dopalic blyskiem dopelniajacym ... jak stoisz troszke dalej od modelki to juz standartowa lampa ma problem :)
To już lepiej przeznacz różnicę między D70(s) a D80 na lepsze szkło skoro masz ograniczony budżet. Faktycznie sigma 70-300 ma lepszą opinię ale napisałem o N70-300G z uwagi na Twoje finanse!
A trochę z innej beczki. A rozważałesz używanego nikkora 18-200 VR? Nie wiem jak to wyjdzie cenowo ale chyba niewiele drożej niż 18-70 + 70-300. Zasadniczo jakość optyczna nie jest gorsza (nie miałem go w rękach, ale czytałem, ze jest co najmniej tak samo ostry jak 18-70) a masz VR i wygodę użytkowania. No i mordką nie kręci.
Zeby była jasność bo z tymi finansami to sprawa jest skomplikowana. Jesli zakupy za gotówkę to tylko w PL (bo akurat mam fundusze na koncie ale wtedy tylko opcja d70 / d70s wchodzi w grę, co razem ze szkłami nie może przekroczyć wspomnianych 2.ooo) Poniewaz mieszkam w UK i aktualnie słabo z gotówką pomyslałem że skorzystam z oferty sklepu http://www.jessops.co.uk poniważ mimo nie najnizszych cen, maja ofertę Buy Now Pay Later ( o ile oferta jeszcze obowiazuje to płatnośc bez żadnych kosztów dodatkowych nastepuje po 12 miesiacach od zakupu). W takim wypadku jestem ograniczony tym co mogę u nich nabyć i najrozsądniej wyglada opcja D80 + N18-70. Dodatkowo obecnie Nikon wprowadził wiosenną ofertę Cashback co w przypadku D80+18-70 przekłada się na 50 funtów zwrotu od Nikona.
Generalnie to jutro mam nadzieję odwiedzić w/w sklep i zobaczę czy aby wszystko jest aktualne. Jesli tak to raczej wróce do domu z zestawem D80+18-70 i wtedy pomożecie pomysleć nad tym zoomem w okolicach 300-350max zeta. Jesli się nie uda z jakis tam powodów do jeden z forumowiczów zaproponował mi D70 /- Sigma 55-200 F/4-5.6 DC /
- Sigma 18-50 F/3.5-5.6 DC. Nie znam za bardzo tych szkieł ale może wstrzymajmy dywagacje do jutra.
I co....? ma to jakis sens Panowie ?
Dodatkowo obecnie Nikon wprowadził wiosenną ofertę Cashback co w przypadku D80+18-70 przekłada się na 50 funtów zwrotu od Nikona.
o ładnie a w PL gonią murzynów w tym czasie :) (znaczy zapomnij o jakimś cashbacku, zbieramy na lepszy serwis :mrgreen: gwarancji, że uzbieramy nie ma :-P)
No i moje 3 grosze:
Co do body to osobiście polecam D70s mam takowe od 7 miesięcy (załapałem sie jeszcze na nówkę) i szczerze nie mogę powiedzieć złego słowa o tym body (teraz za cene do 1200 pln kupisz w dobrym stanie)
50 1.8 - moje pierwsze szkiełko pod nikona (wcześniej śmigałem na canonie + m42) bardzo ostre, i dość uniwersalne, choć niektórzy twierdza ze nieużyteczne bo po cropie to już nie 50mm a 75mm. Bokeh dość mizerny (porównując choćby do jupitera czy heliosa na m42), ale od siebie polecam z całego serca.
Standardowy zoom - polecałbym bardziej 18-70 niz 18-135, podobno lepszy optycznie. No i bagnet metal a nie plastik :)
Co do czegoś dłuższego to tak jak koledzy mówili, lepiej chyba do zbierać i kupić sigme 70-300 APO .
Sejsmolog
21-03-2008, 14:19
Zeby była jasność bo z tymi finansami to sprawa jest skomplikowana. Jesli zakupy za gotówkę to tylko w PL (bo akurat mam fundusze na koncie ale wtedy tylko opcja d70 / d70s wchodzi w grę, co razem ze szkłami nie może przekroczyć wspomnianych 2.ooo) Poniewaz mieszkam w UK i aktualnie słabo z gotówką pomyslałem że skorzystam z oferty sklepu http://www.jessops.co.uk poniważ mimo nie najnizszych cen, maja ofertę Buy Now Pay Later ( o ile oferta jeszcze obowiazuje to płatnośc bez żadnych kosztów dodatkowych nastepuje po 12 miesiacach od zakupu). W takim wypadku jestem ograniczony tym co mogę u nich nabyć i najrozsądniej wyglada opcja D80 + N18-70. Dodatkowo obecnie Nikon wprowadził wiosenną ofertę Cashback co w przypadku D80+18-70 przekłada się na 50 funtów zwrotu od Nikona.
Generalnie to jutro mam nadzieję odwiedzić w/w sklep i zobaczę czy aby wszystko jest aktualne. Jesli tak to raczej wróce do domu z zestawem D80+18-70 i wtedy pomożecie pomysleć nad tym zoomem w okolicach 300-350max zeta. Jesli się nie uda z jakis tam powodów do jeden z forumowiczów zaproponował mi D70 /- Sigma 55-200 F/4-5.6 DC /
- Sigma 18-50 F/3.5-5.6 DC. Nie znam za bardzo tych szkieł ale może wstrzymajmy dywagacje do jutra.
I co....? ma to jakis sens Panowie ?
No, to zmienia postać rzeczy. Sprawdziłem i faktycznie najlepiej przedstawia się opcja D80+18-70 za 660 funciaków. A tele kup sobie w kraju, najlepiej używane w dobrym stanie za niewielkie pieniądze
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)
A czy ma sens wziecie D80 + 18-70 za 460 funcików zamiast 610? Pytam bo to wersja REFURBISHED. Oryginalne akcesoria, zapakowany i gwarancja na pół roku.
sam nie mam zaufania do takowych ale może ktoś miał do czynienia z takim sprzętem ?
A czy ma sens wziecie D80 + 18-70 za 460 funcików zamiast 610?
To zależy, jak bardzo jesteś przywiązany do stu pięćdziesięciu funtów...
Nie widzę nic zdrożnego w refabrykowaniu sprzętu, jeśli robi to producent.
Bartek - NinoVeron
22-03-2008, 03:14
Moj niecny plan ograniczony jest nieco budzetowo (2ooo zl) i nie ukrywam ze nie planuje za bardzo zmain w szklarni. (w przyszlosci jeszcze bardziej okrojony budzet) Zakladam wiec ze szlkarnia ma mi dac pewien uniwersalny zakres ogniskowych i przyzwoita jakosc za rozsadna cene.
Co do puszki to zastanawiam sie miedzy D70, D70s i D50. Chyba najbardziej jestem za wersja s modelu D70 ale jestem otwarty na sugestie i wasze, uzytkownikow podpowiedzi.
Szklarnie chcialbym zbudowac na bazie 3ech nastepujacych szkielek:
1. Kitowe 18-70 (kitowe w przypadku 70tki)
2. Nikon Nikkor 50mm f/1.8D AF Lens 280 zl nowe
3. TAMRON 55-200mm F/4-5.6LD MacDiII Nikon 270zl nowe
Pytania:
jako, że dysponuję podobnym zestawem do którego się przymierzasz to wypowiem swoją opinie :)
otoż tak... czy to będzie D50 czy D70s to koszt body wyniesie ok. 700-1000 zl
szkła: mam kitowe Nikkory ale zamieniłem je na Sigmy i jestem zadowolony
- Sigme 17-70 (2,8-4,5) kupiłem na allegro za 900 zl ... jako uzywana ale w stanie jak "igła" czyli praktycznie nówka bez śladów używania ... obserwując allegro widze, że czasami "używki" nie ma przez pare tygodni a czasami pojawiają się po ok. 600-900 zl ... dlatego jak nie Sigma to dobry będzie Nikkor 18-70 ED
- Nikkor 50 mm 1,8 D - nie widziałem nówki za 280 zl ale jeśli są w takich cenach to warto kupić
- zamiast tamrona 55-200 polecałbym coś 70-300 ... np. Sigmy APO "używane" są na allegro po 400-500 zł (ja kupiłem na allegro "igłę" za 511 zł a mogłem też kupić za 400 zl ale ze śladami użytkownia) ... jeśli budżetu nie starczy na APO do można zwykłe DG za ok. 250-350 zl "używki" lub ok. 450 zł nówki
wszystkie moję obiektywy mają możliwość przykręcenia filtrów i mam do nich cały zestaw filtrów Cokina
czyli:
- adaptery (52 mm, 58 mm, 72 mm) - cokin (http://www.cokin.com.pl/index.php?cPath=33_23)
- uchwyt cokin (http://www.cokin.com.pl/product_info.php?cPath=33&products_id=28)
- 10 filtrów cokina (http://www.cokin.com.pl/index.php?cPath=32)
i jeszcze parę gadżetów :) (taki zestaw kosztował mnie ok. 500 zł)
Fakt jest taki, że w budżecie 2000 zł ciężko się będzie z tym wszystkim wyrobić
Chciałem wszystkim podziekować za pomoc i wspieranie mnie w trudnych chwilach.
Opcja której nie przewidywałem zakładając ten watek stała sie faktem : dołączyłem do grona posiadaczy D80 wraz z kitowym 18-70.
najszybciej będzie N50 f1.8 a potem zobaczymy. kusi mnie coś 2.8 w całym zakresie ale raczej bedzie to polecana przez was Sigma. kiedy? niewiadomo. Wiadomo że teraz duuuuzo wody upłynie zanim ujarzmię pierwsze w moim zyciu lustro.
Gdyby ktos miał dla mnie mądre porady i sugestie na co zwracać szczególą uwagę przy uczeniu się tego zestawu to jestem żadny wiedzy.
Pozdrawiam serdecznie
pioter m
22-03-2008, 16:16
Gratuluje i zazdroszcze zabawki. Uwazaj na pomiar matrycowy, bo potrafi czasem przepalic. Eksperymentuj z nastawami i probuj sam kontrolowac aparat w mozliwie najmniejszym stopniu zdajac sie na automatyke. Z czasem sie wciagniesz i ciekawe efekty gwarantowane. (warto nabyc jakas ksiazke, nawet traktujaca o fotografii analogowej, bo tricki sa wciaz te same)
Nikkora 50/1.8D kup na ebayu. Ja bardzo lubie to szkielko i faktycznie czasem boli, ze nie jest to 30mm.
cybulski
29-03-2008, 13:00
z wymienianych tu szkieł to polecam tylko 50/1,8.
wg mnie zawsze daje lepsze rezultaty tanie body (d70,d70s,d50) + dobre szkło niż odwrotnie.
nie warto brać pod uwagę w ogóle szkieł 70-300 i 18-135, mimo ich "atrakcyjnej" ceny
jeśli masz budżdet 2000-2800 to lepiej body za 700-800 pln + szkło za 2tys ... czyli tak jak u mnie w stopce :)
troche późno bo jakbyś przeczytał mojego ostatniego posta to byś wiedzał że czas na manewry juz minął.
Poza tym sugestia jak u Ciebie w stopce..... nonie wiem czy to szkło bedzie lepsze od 2 innych w tym samym zakresie (mowa o tanich szkłach) . jak coś jest uniwersalne to najczęściej jest do d..
cybulski
29-03-2008, 15:41
Poza tym sugestia jak u Ciebie w stopce..... nonie wiem czy to szkło bedzie lepsze od 2 innych w tym samym zakresie (mowa o tanich szkłach) . jak coś jest uniwersalne to najczęściej jest do d..
tak się właśnie tworzą mity, ktoś coś napisał bo przeczytał gdzie indziej :) i sprzedaje swoją "wiedzę" dalej itp, itd
18-200VR nie jest do dupy, jest całkiem przyzwoity czego nie można już powiedzieć o 18-70, 70-300 lub o 18-135
miałem 18-70 oraz 70-300 (jako kitowe wyposażenie) jak również 18-135 miałem okazję oglądać efekty pracy z D80 i nie warto zawacać sobie głowy ...
Czy nie pomyliłeś 18-70 z 18-55? Bo 18-70 nie jest do du...
cybulski
29-03-2008, 15:50
a kto powiedział że jest ?
nie jest tak przyzwoity :) jak się o nim mówi
A 18-200VR jest ? Może i jakosciowo jest nieco lepszy od 18-70 ale porównaj jego cenę do ceny jaka ma 18-70 którą dostajesz w kicie i 70-300 razem wzietych do astronomicznej kwoty za 18-200.....
Dopłacić w ciemno 1000 zł to lekko dużo w moim mniemaniu. Aczkolwiek brałem to szkło pod uwagę i nadal biorę jako bardzo uniwersalne. Ale jesli juz to kupowane tylko w USA bo wtedy niweluje się ta astronomiczna róznica cenowa.
A na razie do kita dołozyłęm taniutkiego Tamrona 55-200 i jak przyjdzie paczka to będę się bawił. Za 200 zł....
a kto powiedział że jest ?
nie jest tak przyzwoity :) jak się o nim mówi
Miałem, dziś mam starszego brata 18-70 i jest naprawdę przyzwoity. Główna wada, to że ciemny. Reszta naprawdę na przyzwoitym poziomie.