PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Shriya w studio

swiatlo
20-03-2008, 08:16
//EDIT
BRAK ZDJĘĆ, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

W moim dopiero co urządzonym domowym studiu odwiedziła mnie Shriya. Nie mogłem odmówić sobie okazji aby urządzić małą sesyjkę....:)

Marek Urbanowski
20-03-2008, 10:02
Zawodowe foty kolego:) modelke masz pierwsza klasa:) ładnie się ze Światłem dogadałeś..pozdrawiam

legionize
20-03-2008, 10:05
2 super. a i kolory przyjemne

szloser
20-03-2008, 17:13
kolorystyka super.
Bardzo w klimacie.

pozdr.

hedgehog
20-03-2008, 17:20
Piękny dzieciaczek. Świetna jest druga fotka, rusza :)

david555
20-03-2008, 17:23
Nieźle, nieźle, pułkowniku nasz.:D

swiatlo
20-03-2008, 18:58
Jeżeli kogoś to interesuje, to powiem że fotografia studyjna coraz bardziej mnie pasjonuje. Właśnie coraz bardziej mnie zaczyna wciągać eksperymentowanie różnymi ustawieniami świateł. W ogóle najlepiej jest jak gdziekolwiek się idzie, cokolwiek się robi, to najlepiej jest obserwować jak światła padają na ludzi. Wszędzie - na ulicach, na koncertach, w teatrach, na galeriach. I analizować sobie to wszystko, i potem robić to samo w studiu.
Na przykład w drugim zdjęciu postanowiłem sobie zrobić ekperyment który jak mam nadzieję się udał. Otóż główne światło - biały softbox - jest całkowicie z prawej strony. Światło wypełniające - parasolka z narzuconą różową szmatą - jest z lewej strony. To czym sobie zaeksperymentowałem to dałem niebieskie światło kontrujące od tyłu z góry. Miało być na całe włosy, ale niestety Shriya w swoim wieku 3 lat tak się wierciła i podskakiwała, że niemożliwe było ją utrzymać w jednym miejscu w środku świateł.
Co pstryk musiała podbiegać aby zobaczyć zdjęcie na LCD, ile razy ją starannie ustawiliśmy, tyle razy się przewracała, rozrzucała zabawki, podskakiwała. No ubaw pierwsza klasa. Chwała fotografom dziecięcym! :)
To niebieskie światło kontrujące to sobie podpatrzyłem na koncertach że ładnie wygląda, więc postanowiłem zrobić to samo. Mam nadzieję że się udało.
Mam jeszcze wiele pomysłów na różne oświetlenia, potrzebuję tylko atrakcyjnych i bardzo młodych modelek... :)

P.S. Dodam jeszcze że Shriya, która jest obecnie moją ulubioną modelką jest Nepalką.... :)

hedgehog
20-03-2008, 19:00
Jak na razie, dobrze ci idzie ;)

Zbigniew
20-03-2008, 19:25
Ekstra zdjęcia. I dzięki za wartościowy komentarz !

harb
20-03-2008, 19:46
bardzo fajne ,mnie dla odmiany bardziej podoba się jedynka

pozdrawiam :-D

Witek "Wisz"
20-03-2008, 20:02
Oba super, ale dwójka dynamiczniejsza. Pokazuje ten mały wulkan energii:mrgreen:

Władca Pixeli
20-03-2008, 20:02
Właśnie coraz bardziej mnie zaczyna wciągać eksperymentowanie różnymi ustawieniami świateł.
Polecam. Kupisz na amazon.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://ecx.images-amazon.com/images/I/41C0JTK6VRL._BO2,204,203,200_PIsitb-dp-500-arrow,TopRight,45,-64_OU01_AA240_SH20_.jpg)

Sebastiann
20-03-2008, 20:38
Świetne zdjęcia!

Jacek Wrzesińsk
20-03-2008, 20:46
Obie foty super!! 2-ka jakby bardziej wyrazista,mocno zwraca uwagę!!

AndrzeY
20-03-2008, 21:07
świetnie zdjęcia... jak zwykle!

Kordian d70
21-03-2008, 13:14
Gratulowac ;-)

MikeP
21-03-2008, 13:29
fajne

Ambrosious
24-03-2008, 12:13
Styl usługowego zakładu fotograficznego w mieście średniej wielkości.

Tak sztuczne i wyreżyserowane, że trudno nawet mówić o portrecie.
Po co to wszystko? Dzieciaki są urocze w spontaniczności..

swiatlo
24-03-2008, 17:58
Styl usługowego zakładu fotograficznego w mieście średniej wielkości.

Nie będę się spierał o wielkość miasta, ale celem tej sesji była próba osiągnięcia poziomu studia zawodowego pod względem technicznym.
Nie jestem zawodowcem, ale się uczę świateł studyjnych i to chciałem osiągnąć. I jeżeli te zdjęcia są właśne na poziomie zawodowego studia, to tym bardziej jestem szczęśliwy. Jak osiągnę wystarczający poziom techniczny, to wtedy się będę bawić w "art".

Podaruj sobie na przyszłość tego typu durne komentarze. Jak masz coś konstruktywnego do powiedzenia na temat techniczny, to być może wysłucham jak to wystarczająco grzecznie i fachowo powiesz i jak trafisz na mój dobry humor. A jak nie to nie jestem zainteresowany jałowym paplaniem.

ptero
24-03-2008, 18:06
Zdjęcia super, zresztą jak zawszę, i jaka skromność.Swoja drogą ostatnio naroiło się od forumowiczów z małą ilością postów "gadających" z lekka dozą sarkazmu, a czasem nawet chamstwa, udając nie rzadko mistrzów co to nie jedną puszkę i galerie wykończyli

harb
24-03-2008, 19:07
.....Swoja drogą ostatnio naroiło się od forumowiczów z małą ilością postów "gadających" z lekka dozą sarkazmu, a czasem nawet chamstwa, udając nie rzadko mistrzów co to nie jedną puszkę i galerie wykończyli

masz rację Ptero -i domagają się konstruktywnej krytyki ale napisz coś negatywnego !!!---mają już
gotowy osąd o swoich fotkach (krytyka tak ---ale pozytywna)

barracuda
24-03-2008, 19:29
masz rację Ptero -i domagają się konstruktywnej krytyki ale napisz coś negatywnego !!!---mają już

Dopiero co o tym samym sobie myślałem. Zaczyna się robić powoli nieprzyjemnie. Ale wydaje mi się, że te osoby nie zabawią tu długo. To tylko ludzie z chwilowym poczuciem, że się interesują fotografią, a może, że nawet się na niej znają. Tylko do tego od zakupu drogiego sprzętu jeszcze bardzo daleka droga, z której większość z nich jednak zejdzie.

swiatlo
24-03-2008, 19:29

Panowie, czy ja coś złego powiedziałem? Chcę wysłuchać krytyki, oczywiście, nawet wolę krytykę negatywną jeżeli można się do niej technicznie odnieść. Chętnie też z nią polemizuję jeżeli moim zdaniem mam linię obrony, i staram się trzymać tą polemikę na poziomie technicznym. Jednak opinia "zdjęcie z małomiasteczkowego zakładu" w żaden sposób nie jest konstruktywna, a jedynie ma na celu zaognienie emocji.
Owszem, odpowiedziałem równie ostro i prowokacyjnie, ale w żaden sposób nie powinno to sugerować jakiegoś mojego braku tzw. skromności itd. Wiem o moich niedostatkach, pracuję bardzo dużo nad doskonaleniem warsztatu, daleka jeszcze droga i świetnie sobie z tego zdaję sprawę. Jednak też jednocześnie zdaję sobie sprawę że w ciągu tych ostatnich dwóch lat jakiś tam postęp mimo wszystko został dokonany, i zdanie "małomiasteczkowe zdjęcie" nie pomaga zbytnio w tym trudnym procesie. Zwłaszcza że owo "małomiasteczkowe zawodostwo" było niejako celem tych zdjęć. Tu z założenia nie chodziło o jakąś sztukę uchwyconej ekspresji czy emocji, ale tylko i wyłącznie o naukę świateł oraz kolorów.
Czy dobrze odczytałem Wasze intencje?

barracuda
24-03-2008, 19:34
Czy dobrze odczytałem Wasze intencje?

Swiatło, obawiam się, że niestety komentarz w stylu "zdjęcie z małomiasteczkowego zakładu" można odebrać w jeden sposób.
Ale nie ma się co przejmować, tylko dalej robić swoje.

ptero
24-03-2008, 19:37
Niestety źle Pan odczytał intencje Panie światło, słowa krytyki nie tyczą sie Ciebie rzecz jasna a kolegów o krótkim stażu o których mowa we wcześniejszych postach, a z ta skromnością, to sobie zażartowałem, jak by to napisac, chodzi o mój a Twój poziom, który rzecz jasna jest na żenująco niskim poziomie względem Ciebie Pnie Światło, i na linii ognia

Ale się zamieszało, nie potrzebnie....
Kolejna sprawa oglądając wczorajszą i jak poprzednie prace Światła nie śmiał bym zarzucać mu czegokolwiek jeśli chodzi o technikę, jestem po prostu za "mały"

swiatlo
24-03-2008, 19:59
No chyba rzeczywiście się trochę namieszało.. :) Może właśnie o to "namieszanie" Ambrosiusowi chodziło...

Źle jest jak autor zdjęcia wpada w narcyzm i spodziewa się jedynie pochwał. Tak często też tutaj bywa i też nie jest to przyjemne dla odbiorców.
Jednak próba nawiązania polemiki z negatywnymi opiniami nie jest i nie powinna być odczytywana jako ów "narcyzm" jeżeli jest dokonywana na poziomie technicznym. Autor ma zawsze jakieś tam cele w swojej pracy, i krytyka może być tak samo błędna jak i chybione intencje autora. Autor nawet powinien umieć bronić swoje dzieło. Na poziomie merytorycznym oczywiście. A jeżeli autor kuli ogon i przeprasza z góry za zamieszczane zdjęcie, to nie powinienen w ogóle nigdy zamieszczać swojego zdjęcia!

Z pewnością nawet jakby sam Eugene Smith albo Avedon tutaj nagle zamieścili tutaj swoje prace to jacyś tam mądrale by zaczęli wytykać to i owo. No ale na tym polega też demokracja i wolność słowa. Każdy może paplać i trzeba się z tym pogodzić. :)
Na tym polega trudność otwartego forum - wymaga to umiejętności oddzielenia plew od ziarna...