PDA

Zobacz pełną wersję : problem z zenitarem 16mm ?

kerry123
18-03-2008, 23:37
Jest nastepujacy, po podpiecu zenitara 16/2,8 do cyfry z przejsciowka m42 obiektyw ostrzy tylko z bardzo bliska nawet na "prawie" nieskonczonosci, natomiast jak podpinam do zenita to juz jest wszystko cacy. Widzialem juz zdjecia na necie z zenitara podpietego do cyfry i fajowy szeroki kat byl. Co jest nie tak ?

przejsciowka jest bez soczewki

m_cudny
18-03-2008, 23:42
Z tego co wiem, większość obiektywów m 42 w nikonie nie ostrzy na nieskończoność bez przejściówki z soczewką. z kolei soczewa psuje mocno obraz.

sebah
18-03-2008, 23:43
nie jestem pewnie czy dobrze zrozumialem lecz wydaje mi sie ze to jest kwestia przejsciowki, gdyby byla ona z soczewka to nie byloby zadnego problemu :?:

Gemini
19-03-2008, 00:26
Te "fajowe" fotki z Zenitara wychodzą przy Zenku z mocowaniem Nikona, przejściówka skraca dystans, przez brak ostrzenia w nieskończoność ... :)

kerry123
19-03-2008, 00:28
nie wiem nie wiem, mam 2 inne obiektywy od zenita i chodza elegancko (bez nieskonczonosci), moze widocznie zenitar potrzebuje soczewki zeby normalnie chodzic.

251kris
22-03-2008, 14:12
moze widocznie zenitar potrzebuje soczewki zeby normalnie chodzic.

Zenitara najlepiej kupić z mocowaniem na bagnet Nikona. Chyba wszystkie szkła M42 po podpięciu do Nikona potrzebują przejściówki z soczewką, aby ostrzyć na nieskończoność.

mikkay
22-03-2008, 14:27
nie wiem nie wiem, mam 2 inne obiektywy od zenita i chodza elegancko (bez nieskonczonosci), moze widocznie zenitar potrzebuje soczewki zeby normalnie chodzic.

Trochę się już w tym pogubiłem. W pierwszym poście napisałeś, że jest klapa bo nie ma ostrości na +oo, a teraz piszesz, że z innymi szkłami jest wszystko OK, chociaż nie ma ostrości na +oo. Więc jak to jest w końcu? Dobrze ci z tym czy źle? :) Bez przejściówki z soczewką zapomnij o ostrości na +oo, chyba, że masz szkiełka z "dupką" t-mount. Przejściówka jest g... warta: droga i bardzo mydli na pełnej dziurze. Co do twojego szkła... nie spodziewaj się tak szerokiego kąta jaki był przy analogu - wszystko przez CROP!

darsedz
28-03-2008, 00:28
ale chwilka - inne obiektywy tez powinny chodzić na N do nieskończoności - a wiec wina to przejściówka bo bez soczewki. To że zenitar ostrzy z małej odległości w tej konf. to by się zgadzało o jego min odległość jest niewielka...