Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie problem z zenitarem 16mm ?

Jest nastepujacy, po podpiecu zenitara 16/2,8 do cyfry z przejsciowka m42 obiektyw ostrzy tylko z bardzo bliska nawet na "prawie" nieskonczonosci, natomiast jak podpinam do zenita to juz jest wszystko cacy. Widzialem juz zdjecia na necie z zenitara podpietego do cyfry i fajowy szeroki kat byl. Co jest nie tak ?

przejsciowka jest bez soczewki
    D200, T17-50, N100 2.8MF, SB-24

Domyślnie

Z tego co wiem, większość obiektywów m 42 w nikonie nie ostrzy na nieskończoność bez przejściówki z soczewką. z kolei soczewa psuje mocno obraz.
    zdjęcie życia jeszcze przede mną

Domyślnie

nie jestem pewnie czy dobrze zrozumialem lecz wydaje mi sie ze to jest kwestia przejsciowki, gdyby byla ona z soczewka to nie byloby zadnego problemu

Gemini
    Gość

Domyślnie

Te "fajowe" fotki z Zenitara wychodzą przy Zenku z mocowaniem Nikona, przejściówka skraca dystans, przez brak ostrzenia w nieskończoność ...

Domyślnie

nie wiem nie wiem, mam 2 inne obiektywy od zenita i chodza elegancko (bez nieskonczonosci), moze widocznie zenitar potrzebuje soczewki zeby normalnie chodzic.
    D200, T17-50, N100 2.8MF, SB-24

Domyślnie

moze widocznie zenitar potrzebuje soczewki zeby normalnie chodzic.
    Zenitara najlepiej kupić z mocowaniem na bagnet Nikona. Chyba wszystkie szkła M42 po podpięciu do Nikona potrzebują przejściówki z soczewką, aby ostrzyć na nieskończoność.
    D700, D610 IRIX 15mm, sigma 24/1,4 art, NIKKOR AI 35mm T28-75/2,8, 50/1.8G, 85/1.8D, TAmron 70-300 IS SB900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kerry123 Zobacz posta
    nie wiem nie wiem, mam 2 inne obiektywy od zenita i chodza elegancko (bez nieskonczonosci), moze widocznie zenitar potrzebuje soczewki zeby normalnie chodzic.
    Trochę się już w tym pogubiłem. W pierwszym poście napisałeś, że jest klapa bo nie ma ostrości na +oo, a teraz piszesz, że z innymi szkłami jest wszystko OK, chociaż nie ma ostrości na +oo. Więc jak to jest w końcu? Dobrze ci z tym czy źle? Bez przejściówki z soczewką zapomnij o ostrości na +oo, chyba, że masz szkiełka z "dupką" t-mount. Przejściówka jest g... warta: droga i bardzo mydli na pełnej dziurze. Co do twojego szkła... nie spodziewaj się tak szerokiego kąta jaki był przy analogu - wszystko przez CROP!

Domyślnie

ale chwilka - inne obiektywy tez powinny chodzić na N do nieskończoności - a wiec wina to przejściówka bo bez soczewki. To że zenitar ostrzy z małej odległości w tej konf. to by się zgadzało o jego min odległość jest niewielka...
    Pozdr. Darek
    D200|F70D|Naf-s:12-24/4,50/1.4|To:20-35/3.5-4.5,28-70/2.6-2.8,100/2.8|Zenitar16/2.8|SB-900/600|SlikPro700DX

Uprawnienia umieszczania postów