PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie o AF

andrzej_laskowski
19-03-2006, 11:19
Witam.
Mam kolejne pytanko laika. Jako że nigdy nie posiadałem instrukcji do mojego D70, a i techniczne szczegóły niespecialnie mnie interesują to co i rusz mam pytanie w tej kwestii.
Jako że strzelam głównie do zwierzątek to szybkośc AF ma dla mnie spore znaczenie.
Do dziś nie wiedziałem że w body jest opcja możliwości "śledzenia" obiektu w ruchu.
Prosze mi powiedzieć czy to działa tak że kiedy strzelę np do takiego ptaszka:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://onephoto.net/uploads/bluesbird/1142536002_gal_labadek2.jpg)
to AF potrafi go nie zgubić przy jego dalszym locie?
Nie chce mi sie w to wierzyć.
A może chodzi tylko o obiekty wolno sie poruszające? Sam nie wiem co o tym sądzić. No i proszę mi powiedzieć która to funkcja w menu?

ps Proszę też o rady jak skonfigurować menu do szybkich zdjęć. Jak widze jest tam kilka opcji ze znaczkiem AF, niestety nic mi one nie mówią.

lacha
19-03-2006, 12:29
nie wiem czy Cie dobrze rozumiem ale ja sport (czyli takze szybko poruszajace sie obiekty) robie na AF-C czyli ciaglym autofokusie... dziala to w ten sposob ze naciskasz polspust i sledzisz obiekt w ten sposob zeby caly czas znajdowal sie w w wybranym przez Ciebie polu a ostrosc sie dopasowuje...

andrzej_laskowski
19-03-2006, 12:45
I to działa?
Czyli jak strzelę w ptaszka który jest 150m ode mnie i bedzie on leciał w moją stronę to trzymając półspust af będzie się kręcił automatycznie nie tracąc z niego ostrości ?

moshica
19-03-2006, 13:10
Dokładnie tak, tylko że nie strzelasz jednorazowo, tylko trzymasz spust do chwili wykonania zdjęcia a przez cały ten czas obiektyw ustawia ostrość. Weź tylko pod uwagę że od obiektywu najwięcej zależy, taki z ultradźwiękowym slinikime szybciej ustawi ostrość w przypadku poruszania się obiektu z dużą prędkością niż "zwykła" wolna Sigma, np. 70-300APO, gdzie silnik obiektywu może się poprostu nie wyrobić. Ważny jest jeszcze czas aby "zamrozić" obiekt będący w ruchu. Jeśli coś zmąciłem to niech mnie ktoś poprawi :?

Pozdrawiam
Moshica

yanoosh
19-03-2006, 13:59
No dobrze, a jak ma się do tego AF Dynamic Area? Bo rozumiem, że powyższe dotyczy ustawienia AF Single Area.

JK
19-03-2006, 14:10
Tak samo. I możesz jeszcze włączyć tryb zdjęć seryjnych. :)

lacha
19-03-2006, 14:18
JK, aw single area nie mozesz wlaczyc zdjec seryjnych przy AF-C ??

JK
19-03-2006, 14:25
lacha, a kto tu napisał, że nie mogę? Pewnie że mogę. Czasami to nawet wskazane. :D

lacha
19-03-2006, 14:28
JK, hehe nie spoko poprostu zle Cie zrozumialem :D bo napisales "i mozesz jeszcze..." tak jakby w Single sie nie dalo ;) ale juz wszystko jasne ;)

yanoosh
19-03-2006, 14:56
Tak samo. I możesz jeszcze włączyć tryb zdjęć seryjnych. :)
Jak to, "tak samo"? Też muszę prowadzić obiekt w wybranym polu AF? To, co to za Dynamic Area?

moshica
19-03-2006, 15:40
Dynamic Area przełącza się automatycznie pomiędzy polami AF i ustawia ostrość automatycznie najbliżej pola dla danego obiektu, czy zamieszałem ? :lol:

Pozdrawiam
Moshica

yanoosh
19-03-2006, 17:07
Wręcz przeciwnie, jest to teraz dla mnie bardziej klarowne. Pytanie tylko czy aparat przelącza podświetlenie punktów AF podąrzając za obiektem? Moje pytanie wynika z niepewności czy mój aparat prawidłowo realizuje funkcję AF Dynamic Area. Ustawiam AF-C oraz AF Dynamic Area. Ostrzę na obiekt w wybranym polu AF (migawka wciśnięta do połowy). Kadr jest nieruchomy, obiekt zaczyna się poruszać i mechanizm fokusa zaczyna pracować. Silnik pracuje, sygnalizator AF w wizjerze sygnalizuje osiąganie lub gubienie ostrości ale podświetlony jest niezmiennie "początkowy" punkt AF. Czy jest to objaw prawidłowy?

ictus
20-03-2006, 01:17
jaknajbardziej prawidlowy...
dynamiczny af dziala na tyle ze pozwala obiektowi opuscic konkretny punkt af ale jezeli kompletnie go opusci przestaje na niego ostrzyc i ostrzy na to co jest w domyslnym punkcie

yanoosh
20-03-2006, 08:17
Dzięki za wyjaśnienia

Niedzwiedz
20-03-2006, 08:56
andrzej_laskowski, btw ladne zdjecie

andrzej_laskowski
20-03-2006, 20:19
Takie tam, ptaszki jak ptaszki.

Ryan
21-03-2006, 23:29
z moich obserwacji wynika ze jedyny tryb przy ktorym zmienia sie podswietlanie aktywnych pól to Closest subject, ale ogolnie przyznam szczerze rozczarowuje mnie sledzenie ktore w zasadzie dziala chyba tylko w ramach jednego pola i jesli obiekt z niego ucieknie to wybiera inny obiekt w tym samym polu niezaleznie czy ustawie dynamic area czy single - nie widze praktycznie zadnej roznicy w dzialaniu tych 2 opcji... chyba ze cos zle kombinuje?