Zobacz pełną wersję : Pytanie o AF
andrzej_laskowski
19-03-2006, 11:19
Witam.
Mam kolejne pytanko laika. Jako że nigdy nie posiadałem instrukcji do mojego D70, a i techniczne szczegóły niespecialnie mnie interesują to co i rusz mam pytanie w tej kwestii.
Jako że strzelam głównie do zwierzątek to szybkośc AF ma dla mnie spore znaczenie.
Do dziś nie wiedziałem że w body jest opcja możliwości "śledzenia" obiektu w ruchu.
Prosze mi powiedzieć czy to działa tak że kiedy strzelę np do takiego ptaszka:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://onephoto.net/uploads/bluesbird/1142536002_gal_labadek2.jpg)
to AF potrafi go nie zgubić przy jego dalszym locie?
Nie chce mi sie w to wierzyć.
A może chodzi tylko o obiekty wolno sie poruszające? Sam nie wiem co o tym sądzić. No i proszę mi powiedzieć która to funkcja w menu?
ps Proszę też o rady jak skonfigurować menu do szybkich zdjęć. Jak widze jest tam kilka opcji ze znaczkiem AF, niestety nic mi one nie mówią.
nie wiem czy Cie dobrze rozumiem ale ja sport (czyli takze szybko poruszajace sie obiekty) robie na AF-C czyli ciaglym autofokusie... dziala to w ten sposob ze naciskasz polspust i sledzisz obiekt w ten sposob zeby caly czas znajdowal sie w w wybranym przez Ciebie polu a ostrosc sie dopasowuje...
andrzej_laskowski
19-03-2006, 12:45
I to działa?
Czyli jak strzelę w ptaszka który jest 150m ode mnie i bedzie on leciał w moją stronę to trzymając półspust af będzie się kręcił automatycznie nie tracąc z niego ostrości ?
Dokładnie tak, tylko że nie strzelasz jednorazowo, tylko trzymasz spust do chwili wykonania zdjęcia a przez cały ten czas obiektyw ustawia ostrość. Weź tylko pod uwagę że od obiektywu najwięcej zależy, taki z ultradźwiękowym slinikime szybciej ustawi ostrość w przypadku poruszania się obiektu z dużą prędkością niż "zwykła" wolna Sigma, np. 70-300APO, gdzie silnik obiektywu może się poprostu nie wyrobić. Ważny jest jeszcze czas aby "zamrozić" obiekt będący w ruchu. Jeśli coś zmąciłem to niech mnie ktoś poprawi :?
Pozdrawiam
Moshica
No dobrze, a jak ma się do tego AF Dynamic Area? Bo rozumiem, że powyższe dotyczy ustawienia AF Single Area.
Tak samo. I możesz jeszcze włączyć tryb zdjęć seryjnych. :)
JK, aw single area nie mozesz wlaczyc zdjec seryjnych przy AF-C ??
lacha, a kto tu napisał, że nie mogę? Pewnie że mogę. Czasami to nawet wskazane. :D
JK, hehe nie spoko poprostu zle Cie zrozumialem :D bo napisales "i mozesz jeszcze..." tak jakby w Single sie nie dalo ;) ale juz wszystko jasne ;)
Tak samo. I możesz jeszcze włączyć tryb zdjęć seryjnych. :)
Jak to, "tak samo"? Też muszę prowadzić obiekt w wybranym polu AF? To, co to za Dynamic Area?
Dynamic Area przełącza się automatycznie pomiędzy polami AF i ustawia ostrość automatycznie najbliżej pola dla danego obiektu, czy zamieszałem ? :lol:
Pozdrawiam
Moshica
Wręcz przeciwnie, jest to teraz dla mnie bardziej klarowne. Pytanie tylko czy aparat przelącza podświetlenie punktów AF podąrzając za obiektem? Moje pytanie wynika z niepewności czy mój aparat prawidłowo realizuje funkcję AF Dynamic Area. Ustawiam AF-C oraz AF Dynamic Area. Ostrzę na obiekt w wybranym polu AF (migawka wciśnięta do połowy). Kadr jest nieruchomy, obiekt zaczyna się poruszać i mechanizm fokusa zaczyna pracować. Silnik pracuje, sygnalizator AF w wizjerze sygnalizuje osiąganie lub gubienie ostrości ale podświetlony jest niezmiennie "początkowy" punkt AF. Czy jest to objaw prawidłowy?
jaknajbardziej prawidlowy...
dynamiczny af dziala na tyle ze pozwala obiektowi opuscic konkretny punkt af ale jezeli kompletnie go opusci przestaje na niego ostrzyc i ostrzy na to co jest w domyslnym punkcie
Niedzwiedz
20-03-2006, 08:56
andrzej_laskowski, btw ladne zdjecie
andrzej_laskowski
20-03-2006, 20:19
Takie tam, ptaszki jak ptaszki.
z moich obserwacji wynika ze jedyny tryb przy ktorym zmienia sie podswietlanie aktywnych pól to Closest subject, ale ogolnie przyznam szczerze rozczarowuje mnie sledzenie ktore w zasadzie dziala chyba tylko w ramach jednego pola i jesli obiekt z niego ucieknie to wybiera inny obiekt w tym samym polu niezaleznie czy ustawie dynamic area czy single - nie widze praktycznie zadnej roznicy w dzialaniu tych 2 opcji... chyba ze cos zle kombinuje?