Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Pytanie o AF

Domyślnie Pytanie o AF

Witam.
    Mam kolejne pytanko laika. Jako że nigdy nie posiadałem instrukcji do mojego D70, a i techniczne szczegóły niespecialnie mnie interesują to co i rusz mam pytanie w tej kwestii.
    Jako że strzelam głównie do zwierzątek to szybkośc AF ma dla mnie spore znaczenie.
    Do dziś nie wiedziałem że w body jest opcja możliwości "śledzenia" obiektu w ruchu.
    Prosze mi powiedzieć czy to działa tak że kiedy strzelę np do takiego ptaszka:
    to AF potrafi go nie zgubić przy jego dalszym locie?
    Nie chce mi sie w to wierzyć.
    A może chodzi tylko o obiekty wolno sie poruszające? Sam nie wiem co o tym sądzić. No i proszę mi powiedzieć która to funkcja w menu?

ps Proszę też o rady jak skonfigurować menu do szybkich zdjęć. Jak widze jest tam kilka opcji ze znaczkiem AF, niestety nic mi one nie mówią.

Domyślnie

nie wiem czy Cie dobrze rozumiem ale ja sport (czyli takze szybko poruszajace sie obiekty) robie na AF-C czyli ciaglym autofokusie... dziala to w ten sposob ze naciskasz polspust i sledzisz obiekt w ten sposob zeby caly czas znajdowal sie w w wybranym przez Ciebie polu a ostrosc sie dopasowuje...
    Zdjęcia sportowe w duuużym formacie. Zapraszam!
    www.blog.pressfocus.pl

Domyślnie

I to działa?
    Czyli jak strzelę w ptaszka który jest 150m ode mnie i bedzie on leciał w moją stronę to trzymając półspust af będzie się kręcił automatycznie nie tracąc z niego ostrości ?
    Szary, cichy człowiek.

Domyślnie

Dokładnie tak, tylko że nie strzelasz jednorazowo, tylko trzymasz spust do chwili wykonania zdjęcia a przez cały ten czas obiektyw ustawia ostrość. Weź tylko pod uwagę że od obiektywu najwięcej zależy, taki z ultradźwiękowym slinikime szybciej ustawi ostrość w przypadku poruszania się obiektu z dużą prędkością niż "zwykła" wolna Sigma, np. 70-300APO, gdzie silnik obiektywu może się poprostu nie wyrobić. Ważny jest jeszcze czas aby "zamrozić" obiekt będący w ruchu. Jeśli coś zmąciłem to niech mnie ktoś poprawi

Pozdrawiam
    Moshica
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

No dobrze, a jak ma się do tego AF Dynamic Area? Bo rozumiem, że powyższe dotyczy ustawienia AF Single Area.

Domyślnie

Tak samo. I możesz jeszcze włączyć tryb zdjęć seryjnych.
    Jacek

Domyślnie

JK, aw single area nie mozesz wlaczyc zdjec seryjnych przy AF-C ??
    www.blog.pressfocus.pl

Domyślnie

lacha, a kto tu napisał, że nie mogę? Pewnie że mogę. Czasami to nawet wskazane.
    Jacek

Domyślnie

JK, hehe nie spoko poprostu zle Cie zrozumialem bo napisales "i mozesz jeszcze..." tak jakby w Single sie nie dalo ale juz wszystko jasne
    www.blog.pressfocus.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK
    Tak samo. I możesz jeszcze włączyć tryb zdjęć seryjnych.
    Jak to, "tak samo"? Też muszę prowadzić obiekt w wybranym polu AF? To, co to za Dynamic Area?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów