Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Joa
autograf
15-03-2008, 20:06
//EDIT
BRAK ZDJĘĆ, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
Jesli macie dosc to powiedzcie ;)
1
2
3
Nie jestem profesjonalista ale to nie forum fotografii nie skazitelnej wiec kilka uwag z mojej strony
- na 1 ostrosc pada na ramie (nie ostre czesto nie oznacza bzydkie ale jest ostre ramie wiec raczej to do poprawki)
- 2 przepalona (ale nie jest zla) kiedys wyczytalkem ze lepiej nie doswietlic niz przeswietlic
- 3 jest ok
a nie wolałbyś więcej czasu poświęcić nad selekcję?
Poprzednio trafiały się nieostre... W tym secie jedynki także bym nie pokazywał- ten grymas wcale nie jest atrakcyjny. Poza tym wydaje mi się trochę przerysowane.
2. lepsza, ale:
- za mocno poświeciłeś (nie mówię "przepalone", tylko że za mocno :) )
- pionowy kadr bym widział
3. Ostro? Nieostro? Trudno powiedzieć w zasadzie. Drażnią za to kosmyki włosów- powinny znaleźć się w GO. Konwersja do BW taka sobie. Ale fajnie że kadr bardziej oryginalny.
autograf
15-03-2008, 21:43
a nie wolałbyś więcej czasu poświęcić nad selekcję?
Poprzednio trafiały się nieostre...
Moze troche sie usprawiedlwiajac, choc nie przeczac ze macie racje. Przed kazda publikacja, zastanawiam sie po kilka razy. Czy dobre swiatlo, kadr, kolory etc. Jednak zauwazylem ze czesto przemawiaja sprawy sentymentalne.
Po drugie W wielu kwestiach niesuper foty zamieszczam celem poprawy kierunku fotografowania.
Dziekuje za opinie, i znow zamieniam sie w sluch.
heartbeats
15-03-2008, 22:22
Nononoooo mimo niedociągnięć (kolory, przepalenie) 2 daje jakieś światełko w tunelu !
Idź w tym kierunku ;)
autograf
15-03-2008, 22:24
Nononoooo mimo niedociągnięć (kolory, przepalenie) 2 daje jakieś światełko w tunelu !
Idź w tym kierunku ;)
Czy ja dobrze widze!?
:mrgreen:
heartbeats
15-03-2008, 22:26
Czy ja dobrze widze!?
:mrgreen:
A masz wątpliwości? Ostatnio pytałeś mnie o swoje zdjęcia, uważam, ze 2 to najlepsze jakie udało Ci się zrobić.
Do tej pory rzecz jasna ;)
autograf
15-03-2008, 22:32
Do tej pory rzecz jasna ;) No to masz szczescie:)
PS Dziekuje
Sculptoris
15-03-2008, 22:38
Bezpieczniej jest zostawić zdjęcie bez dorobionej ramki niż kombinować. To co zrobiłeś na 2 jest złe, a to co na 3 to już nie do przyjęcia. Kłóci się to dodatkowo z B&W samego zdjęcia - albo B&W, albo kolory, a Ty mieszasz jedno z drugim.
Na 1 wspomniany grymas i ostrość taka niepewna. Dodatkowo dziwna kolorystyka i miejscami zielone zafarby (np. przy uchu i na linii żuchwy).
Na 2 strasznie walnąłeś z flesha. Tutaj dla odmiany z dużo magenty.
Na 3 nie przemawia do mnie kadr. Modelka w coś się uparcie wpatruje (patrzy tak trochę "z byka"). Jej wzrok zwraca uwagę, że jest to ważne... a tam tylko pustka. Dodatkowo te kosmyki włosów, które tutaj jedynie przeszkadzają. Sama przeróbka na B&W również moim zdaniem nieudana no i wspomniana wyżej koszmarna ramka, która jest całkowicie z innej bajki.
heartbeats
15-03-2008, 22:42
Sculptoris dużo prawdy w tym co piszesz, ale jednak ja będę bronić autora tych fotek, bo moim zdaniem jest lepiej niż było.
Nie trzeba tak zrażać ;)
Sculptoris
15-03-2008, 22:53
będę bronić autora tych fotek, bo moim zdaniem jest lepiej niż było.
Nie trzeba tak zrażać ;)
Po pierwsze - nie wiem jak było. Może i oglądałem wcześniejsze zdjęcia, ale w sumie rzadko patrzę kto jest autorem :-P Po drugie ja absolutnie nie chcę nikogo zrażać. Nie od razu Rzym zbudowano :-) Co prawda trafiają się ludzie z niesamowitym wyczuciem, którzy już od pierwszego strzału cuda robią, ale niewielu ich :-)
autograf
15-03-2008, 22:56
Jakos mi sie wlasnie teraz przypomnial tekst Czornyja, moze zacytuje:
"Nikon nie ma żadnych zalet. To są aparaty dla twardzieli, którzy lubią walczyć z przeciwnościami losu.
Szumi na wysokich ISO? To fotografuję na niskich. Jest problem z szerokim kątem bo nie ma pełnej klatki? To fotografuję wąskim. Rozdzielczość za mała? To składam kilka ujęć do kupy. Kolory wychodzą do d....? To poprawiam je przy wywoływaniu NEF-ów"
To jest hardkorowy sprzęt dla ludzi żyjących na krawędzi, kąpiących się w przerębli, golących się tępą brzytwą, przepijających płonący spirytus gorzałą, palących diesle bez filtra - jednym słowem dla takich, którzy nie pier....ą się w tańcu.
Canony to aparaty dla mięczaków, którzy by chcieli żeby aparat za nich sam zdjęcia robił. Zakładają ultraszeroki kąt, ISO3200, tryb "hiperostry + mega wypasione, landrynowate kolorki z lukrem" i jadą z koksem..."
A wiec smialo bijcie mocno, przynajmniej bede wyciagal wnioski!
heartbeats
15-03-2008, 22:57
Ale ten tekst to już przesada ;)
Ja tam sie jakimś supertwardzielem nie czuję :p
Polsar74
16-03-2008, 14:53
A masz wątpliwości? Ostatnio pytałeś mnie o swoje zdjęcia, uważam, ze 2 to najlepsze jakie udało Ci się zrobić.
Do tej pory rzecz jasna ;)
podpisuję się pod koleżanką choć faktycznie coś z tym światłem jest wciąż nie tak
ale dziewczę wygląda w końcu na tej fotce b. dziewczęco i zalotnie
:-)
Paweł
autograf
16-03-2008, 15:49
podpisuję się pod koleżanką choć faktycznie coś z tym światłem jest wciąż nie tak
Paweł
Pokaz swoje to pogadamy :mrgreen:
Sculptoris
16-03-2008, 16:49
Czyli rozumiem, że hasło: "z tą potrawą jest coś nie tak" jest zarezerwowane tylko dla szefów kuchni? Cała reszta powinna zajadać ze smakiem? ;-)
Polsar74
16-03-2008, 16:56
wstydzę się - poza tym za dużo tu prześmiewców
jak sam zauważyłeś już pewnie, JA wypowiadam się tylko jak mi się coś podoba i ewentualnie dorzucam swoje malutkie
3gr. (ale takie malusieńkie).
Mimo że aparat mam w ręce od ponad 20 lat (hobbystycznie) to ,w przeciwieństwie do CIEBIE, nie uważam bym
mógł się uważać za szpeca od tego. Ja traktuję swoje hobby raczej "lejcikowo" - wciąż mi brak czasu bym się za to zabrał choć w takim samym stopniu jak TY.
Życzę odwagi w pokazywaniu coraz to lepszych Twoich fotek - na tym forum. Będzie Ci potrzebne bo, tak jak już pisałem wcześniej, na tym forum nie brak prześmiewców.
pozdro
PS
autograf
16-03-2008, 16:58
Czyli rozumiem, że hasło: "z tą potrawą jest coś nie tak" jest zarezerwowane tylko dla szefów kuchni? Cała reszta powinna zajadać ze smakiem? ;-)
Absolutnie nie!!
Jest tu kilku takich komentatorow ktorzy uwielbiaja rozmawiac, sugerowac, dyskutowac oraz krytykowac.
Wiesz, przebieg 1000 rocznie. A Polsar74 to moj ziomek (zwroc uwage w profilu) i ten tekst nalezy odczytac jako permanentny opier** ;)
Polsar74
16-03-2008, 17:07
Polsar74 to moj ziomek (zwroc uwage w profilu) i ten tekst nalezy odczytac jako permanentny opier** ;)
a właśnie "dupa" - to nie był opier... wręcz przeciwnie !
czyżbyś był już uprzedzony do mnie ?
PS
autograf
16-03-2008, 17:11
a właśnie "dupa" - to nie był opier... wręcz przeciwnie !
czyżbyś był już uprzedzony do mnie ?
PS
Oj co ty emoty nie widzisz? Dowcipkuje! Uprzedzony - alez skad!
Doskonale zdaje sobie iz jestem amatorem przez duze A, ale wciaz sie sie ucze, i ucze, i ucze.
A swoje prace publikuje na forum celem poprawy, dazenia do doskonalosci
A na margnesie: nasza forumowa kolezanka fotografuje 1.5 roku (D80) oto jej strona (http://www.qstra.pl/).
Nie trzeba smigac sto lat.
Na zakonczonie OT podsumuje - zajmijmy sie fotografia;)
Sculptoris
16-03-2008, 17:13
Jest tu kilku takich komentatorow ktorzy uwielbiaja rozmawiac, sugerowac, dyskutowac oraz krytykowac.
No na przykład ja. Aparat pewnie odbiorę dopiero jutro, a patrz ile już się napisałem ;-) Ja dziwny jestem i nie zacząłem od zakupu aparatu tylko od oglądania prac innych. Głos pozwalam sobie zabrać z dwóch powodów - uważam, że nie trzeba być kucharzem aby ocenić smak potrawy, a po drugie przy okazji komentowania jest szansa na dyskusję i na dodatkową lekcję dla mnie :-)
autograf
16-03-2008, 17:20
No na przykład ja. Aparat pewnie odbiorę dopiero jutro, a patrz ile już się napisałem ;-) Ja dziwny jestem i nie zacząłem od zakupu aparatu tylko od oglądania prac innych. Głos pozwalam sobie zabrać z dwóch powodów - uważam, że nie trzeba być kucharzem aby ocenić smak potrawy, a po drugie przy okazji komentowania jest szansa na dyskusję i na dodatkową lekcję dla mnie :-)
Sculptoris - moja slowa nie byly kierowane pod Twoim adresem:)
Cenie ludzi ktorzy w wypowiedziach przede wszystkim wyrazaja swoje zdanie, opinie to po pierwsze. A po drugie pisza bez zlosliwosci, konstruktywnie etc.
A Twoj komentarz co do moich prac wlasni taki byl, takze nie czuj sie urazony ;)
autograf
16-03-2008, 17:22
poza tym za dużo tu prześmiewców
Znam takich, i juz dawno temu ich olalem ;)
Cenie forumowiczow ktorych wypowiedzi cos wnosza!
Sculptoris
16-03-2008, 17:32
Sculptoris - moja slowa nie byly kierowane pod Twoim adresem (...) takze nie czuj sie urazony ;)
Wiem i daleki jestem od urazy ;-)
Witek "Wisz"
16-03-2008, 21:38
Noooo, dwójeczka całkiem całkiem. Tylko kolejny raz Ci mówię - uważaj na ostrość. Ja rozumiem, że przy takiej modelce to Ci się trzęsą ręce, ale postaraj się opanować:mrgreen:
autograf
16-03-2008, 21:40
Noooo, dwójeczka całkiem całkiem. Tylko kolejny raz Ci mówię - uważaj na ostrość. Ja rozumiem, że przy takiej modelce to Ci się trzęsą ręce, ale postaraj się opanować:mrgreen:
Dobra! :mrgreen: