Zobacz pełną wersję : Makro
Mundeczek
18-03-2006, 03:06
Witam!!!
Mama pare pytań.
Czy ktoś z was kożystał z soczewek Makro?
Jak się Sprawdzają?
Czywarto przejść na nie z pierścieni?
Zaznaczam że pierścienie mam manualne (niczego nie "przenoszą")
Będę wdzięczny za informacje.
Pozdrawiam.
Korzystam z soczewek macro (to te nakrecane jak filtr) . Do okazjonalnego wykonywania fotek mi wystarczają . Sens ma +2D i +4D , skręcone razem silnie winietują . Przed zakupem radzę sprawdzić czy krzywizna soczewki obiektywu nie "styka" się ze szkłem macro - uszkodzenie szkła gwarantowane . Oczywiście nadają się tylko do fotek macro - Kitowy obiektyw ostrzy na nich od ok 10 cm , reszta obrazka jest nieostra .
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img20.imageshack.us/img20/5850/dsc059114tb.jpg)
to jest przykładowe zdjęcie zrobione soczewką +4D
Mundeczek
18-03-2006, 13:11
To znaczy że nakręcenie całego kompletu (+1,+2,+4,+8) jednacześnie będzie winietowało? Czyli jak się chce "duże" macro to lepiej kpić dwie soczewki +8?
MYSZ, wtedy przed soczewki nakręcasz pierścień extension ring (dystansowy)
Mundeczek, nie ma soczewek +8...są 1, 2, 4 oraz 10...warto kupić asferyczne i poprzez redukcję założyć o 2 nr większe...soczewki mają to do siebie, że brzegi mają na ogół dużo słabsze niż centrum...
mad_mark
18-03-2006, 17:09
a ja do makro uzywam Soligora 100/3.5.
szklo wydaje dzwieki podobne do trabanta ale nadaje sie do makro (ma w zestawie nawet soczewke +4) i do portretu, a i przy okazji jest niedrogie :)
Mundeczek
18-03-2006, 21:58
Alf dzięki za informacje. A co do tej soczewki +8 to sugerowałem się tym http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=91088167
Może się pomylili? Ja o soczewkach nie mam kompletnie pojęcia.
Jak byście mogli mi jeszcze powiedzieć czy duże są straty na jakości fotki.
I jak to się przelicza? To znaczy ja używam pierścieni 7, 14 i 28mm. Jednocześnie potrafię założyć nawet do 110mm. Interesuje mnie jak to przełożyć na soczewki. To znaczy +10 dioptri to ile mm lub na odwrót 10mm to ile dioptri?
I jeszcze jedna sprawa. Czy do analogu stosuje siętakie same soczewki jak do cyfry?
Pozdrawiam!!!
Mundeczek, hihi...to nie są soczewki, tylko denka od butelek...za dobrą soczewkę trzeba zapłacić jak za tego soligora 100/3,5 co mad_mark proponuje...całkiem zresztą słusznie :)
nie ma prostej odpowiedzi na to pytanie, bo na jaki obiektyw nakrecasz te soczewki?
jak uzywasz ten komplet pierscieni posrednich w sumie np 110 mm to daje ci jakie zblizenie?
nie ma bezwzglednej odpowiedzi, bo zalezy miedzy jakie body a obiektyw ten zestaw zastosujesz.
inaczej jak przy obiektywie 50/1.8, a co innego jak przy np 180/2.8
przy pierwszym da dużo, przy tele mniej.
co do strat.
pierscienie posrednie nie daja strat - nie wprowadza sie elementow optycznych w drogę swiatła. wazne jest za to czy obiektyw jest tak skorygowany, ze dobrze rysuje jak jest blisko motywu (obiektywy nie macro sa korygowane na nieskończoność, a nie na bliskie odległości)
np zwykły 50/1.8 dobrze sie spisuje z pierścieniami pośrednimi i z mieszkiem
soczewki powoduja straty. dlatego lepiej jedna mocniejsza niz kilka slabszych złożonych razem
Jacek_Z, oj, dałeś czadu :D...pierścienie mają stratę - światła, a soczewki nie mają straty światła...mają za to stratę jakości poprzez dodatkowy element optyczny :P
alf - mowiac o stratach mialem na mysli straty w jakosci obrazu i tak czytaj to co napisalem - podtrzymuje to.
to nie jest wina pierscieni czy mieszka (strata swiatla)
zobacz co sie dzieje w normalnym obiektywie micro nikkor jak jest na prawie pelnym wysuwie. bez pierscieni - juz pokazuje ze trzeba wprowadzic korekcje w naswietleniu.
w mamiya RB i RZ sa z boku tabelki dla wysuwu miecha i dlugosci ogniskowych mowiace o tym jakie sa straty swiatla i o ile trzeba otworzyc przyslone (przedluzyć czas)
Jacek_Z, oj...wiem :P byłeś po prostu nieprecyzyjny, a ja to wrednie wykorzystałem :D
Mundeczek
19-03-2006, 02:38
Alf ja się nie znam na soczewkach i dlatego się pytam. Zastanawiam się nad zmianą na soczewki bo trochę mnie wkurzają te pierścienie. trochę ciężko jest ustawić octrość. Wzrok już nie ten a i światło (jak sam zauważyłeś) spada i wiecznie mam wrażenie że jest nie ostre, że można by lepiej. Wiesz ile się nakręcę zanim ustawię ostrość? A potem drgnę kawałek i... wszystko od nowa.
Mam Quantaray 70-300 f4-5.6D LDO Macro i tego zestawu (z pierścieniami) używam gdy nie mogę podejść bliżej (czytaj: mogę spłoszyć "modela"). Zazwyczaj używam "50 - tki". Ale z tego co napisałeś
Mundeczek, hihi...to nie są soczewki, tylko denka od butelek...za dobrą soczewkę trzeba zapłacić jak za tego soligora 100/3,5 co mad_mark proponuje...całkiem zresztą słusznie to chyba kupię sobie jakiś dobry mieszek, który kosztuje... mniej więcej tyle co ten soligor.
A ile z takiego mieszka mogę wyciągnąć? Znaczy na jakądługość mogę go wyciągnąć (Orientacyjnie. Wiadomo że to zależy od modelu)
Pozdrawiam!!!
koszt dobrych soczewek to ponad 300zł za szt.
koszt pierścieni AF to ok 500-700zł
koszt mieszka to 600-1500zł
koszt zakupu obiektywu makro to:
a - 350-450zł - vivitar/soligr/cosina 100/3,5 lub tamron 90/2,5SP (tu masz odwzorowanie 1;2, a ze specjalną soczewką 1;1)
b - 900-1500zł tamron AF 90/2,8SP (1;1)
c - 800-1200zł nikkor 60/2,8 (1;1)
nigdy przy soczewkach i pierścieniach z tanimi szkłami nie uzyskasz takiej jakości jak przy wymienionych szkłach, a cenowo jak widzisz to wcale nie taka duża różnica :)
Mundeczek zgadzam się z tym, co napisał ALF. Koszt soczewek może zbliżyć się do ceny doskonałego obiektywu, więc taki zakup mija się z celem. Ponieważ nie wiem, ile kasy możesz wydać i jakim sprzętem fotografujesz (analog manualny, analog AF, cyfra???), to mam taką propozycję trochę w ciemno.
Jest na Allegro aukcja (nie mam z nią`nic wspólnego!) micro-nikkora 55/2.8 z pierścieniem PK -13 (1:1) za 600 pln w opcji kup teraz. Sprzęt podobno w b. dobrym stanie, pewnie można się jeszcze potargować o cenę.
Sprawdź, bo to znakomite szkło nie tylko do makro (http://www.allegro.pl/item92787318_micro_nikkor_55_f2_8_ais_nikon_pk_13_ 27_5mm.html).