Zobacz pełną wersję : Kiedy D80???
Jak sadzicie cz na tegorocznej Photokinie pojawi sie nastepca D70s?
Po to np. zebys nie musial zbierac na 180 za 850 Euro,tylko za 1/8 tej sumy zalozyl 2,8/180
P SIX.
Mysle ze Nikon w koncu pojdzie po rozum do glowy i uruchomi w nstepnych modelach pomiar swiatla z obiektywami manualnymi.
Uruchamia je w modelach wyzszych...np D200, D2h, D2x...to tak bys mial motywacje na cos zmieniac :)
Jezeli Nikon nie wypusci na Photokine modelu w klasie D70 z pomiarem swiatla dla manuali, to strace motywacje bycia w jego systemie i przejde do konkurencji.
Moja idea nie jest szpanowanie sprzetem za ciezkie pieniadze,tylko fotografowanie.
Nie po to placilem za nikonowskie manuale zeby je teraz sprzedawac bo Nikon chce mnie z music do kupienia wodotrysku za 1600 Euro.
Pozdrowko.
MzMarcin
18-03-2006, 01:20
"chce mnie z music do kupienia wodotrysku za 1600 Euro. "
To sprawa dyskusyjna...
Po to np. zebys nie musial zbierac na 180 za 850 Euro,tylko za 1/8 tej sumy zalozyl 2,8/180
P SIX.
a szkla z Sixa ostrza w Nikonie na nieskonczonosc, w ogole?
Nie po to placilem za nikonowskie manuale zeby je teraz sprzedawac bo Nikon chce mnie z music do kupienia wodotrysku za 1600 Euro.
Nikt Cie do nieczego nie zmusza.
Twoje zadanie brzmi mniej wiecej jak to:
Jak Toyota nie wypusci Yarisa kombi to pojde do konkurecji i kupie samochod kombi. Tak sie sklada ze pewne wlasciwosci sa dostepne tylko w modelach wyzszych danej firmy, bo taka jest jej polityka. Nie wymagaj wiec, zeby w totalnie amatorskim body jakim jest D70s, byly funkcje ktoych 95% uzytkownikow tego body nie potrzebuje, albo nie bedzie potrafilo z tego skorzystac (to samo sie tyczy MLU).
Pozdrowienia
Niedzwiedz
18-03-2006, 08:20
akustyk, no dziala dobrze i ostrzy na nieskonczonosc
patrycjusz
18-03-2006, 08:44
niemniej ten pomiar bardzo by sie przydał :)
Nie wymagaj wiec, zeby w totalnie amatorskim body jakim jest D70s, byly funkcje ktoych 95% uzytkownikow tego body nie potrzebuje, albo nie bedzie potrafilo z tego skorzystac (to samo sie tyczy MLU).
Zgadza sie ze D70 jest amatoska lustrzanka,lecz czy tak totalnie :?:
Wielu zawodowcow w Polsce i w Austrii fotografuje D70 np. na komunii mojej corki zawodowy fotograf focil D70,a jego ojciec manualnym F3 ze staloogniskowcem.
Pozdrowko.
arra, zwracam uwagę na to, że Yaris kombi istnieje :-)
Natomiast oczywiście nie ma co liczyć, że przyszły model amatorski będzie jakoś specjalnie lepiej współpracował z manualami... Kaleczenie modeli tego segmentu sięga lat '80 :-)
stary, oczywiście że można spotkać ludzi, którzy D70 tłuką zawodowo - w końcu dosyć długo nie było specjalnego wyboru: albo D70 z niskiej półki, albo D2 z półki wysokiej, a pośrodku bez rewelacji.
grissley
18-03-2006, 11:29
Wielu zawodowcow w Polsce i w Austrii fotografuje D70 np. na komunii mojej corki zawodowy fotograf focil D70,a jego ojciec manualnym F3 ze staloogniskowcem
Bo to body jest na tyle dobre, że często w zupełności wystarcza nawet do tych zastosowań, do których w zasadzie nie było projektowane.
Ale ciągle jest to jednak amatorskie body.
Nawiązując do analogii z Yarisem - dali do niego klimę, ABS, 12 poduszek i silnik 2.5 V6 200 KM spalający 2l/100km. W dodatku to wszystko w cenie seicento.
Ale wersji kombi już nie zrobią i już. Koniec kropka.
Chcesz kombi, bierz corollę.
... No może troszkę przesadziłem z tym porównaniem, ale idea jest słuszna :mrgreen:
Panowie pozwolą, że nie zgodzę się ze wszystkimi opiniami.
Po pierwsze arra to twoje porównanie do toyoty jest co najmniej niefortunne. Chcesz powiedzieć, że moje manualne nikkory (np. 28/2.8; 105/2.5; micro-nikkor 55/2.8) są niższej klasy od zooma AF z literką G??? Kompletna bzdura. Biją na głowę te zoomiki. I są lepsze od swoich stałoogniskowych odpowiedników AF.
Po drugie, to o ile się nie mylę, piszemy tutaj o produktach firmy Nikon, która latami przekonywała swoich klientów, że w jej systemie obiektywy zawsze bedą doskonale działały z każdym korpusem, a nie tylko dawały się wpiąć. Uniemożliwienie posiadaczom manualnych nikkorów normalnego użytkowania ich obiektywów z cyfrówkami to moim skromnym zdaniem lekceważenie klientów.
Stary napisał o F3. Gdyby Nikon nie lekceważył mnie i moich manuali, to do swojego F3 już dawno dokupiłbym cyfrę, ale za pieniądze dla ludu, a nie ciężką kasę. Tylko że dla mnie to ta cyfra byłaby drugim korpusem. Pozdrawiam.
grissley
18-03-2006, 11:53
Vadim - polityka firmy się zmieniła...
Teraz jest nie "z każdym korpusem" a "z każdym profi i semi-profi".
I zaczęło się to jeszcze przed erą cyfry (vide F80).
A i ta zgodność pewnie tylko do czasu, bo skoro kończą produkcją manuali, to pewnie za parę lat nawet korpusy "profi" przestaną gadać z manualami.
Taki lajf.
Gdyby Nikon nie lekceważył mnie i moich manuali, to do swojego F3 już dawno dokupiłbym cyfrę, ale za pieniądze dla ludu.
A ten F3 to jak był na topie, to też był za pieniądze dla ludu? Za sewego totalnie amatorskiego FG z drugiej ręki dałem swego czasu, równowartość prawie małego kfiata. Taką ********** silną mieliśmy walutę. A teraz też nie jest winą nikona, że w pięknym kraju nad wisłą płace są takie jakie są. Takie D200 cirka trzy średnie krajowe kosztuje, nie jest to mało, ale cosmos to też nie jest.
Zaczeło się znacznie wcześniej z takim wynalazkiem pt. F-401 :wink:
To, że polityka firmy się zmieniła, to zauważyłem. Masz rację grissley. Ale sadzę, że już niedługo ta tendencja się odwróci, i kompatybilność nie tylko pozostanie w sprzęcie profi, ale i powróci do najtańszych lustrzanek cyfrowych. Nikona. Wbrew pozorom ma to niebagatelne znaczenie w kreowaniu wiuzerunku firmy. Warto dbać o tradycję, starych klientów i czyms sie wyróżniac. Nie wierzę, że Zeiss rozpoczął produkcję manuali do Nikona z czystego altruizmu. Już oni coś tam wiedzą.
To, że polityka firmy się zmieniła, to zauważyłem. Masz rację grissley. Ale sadzę, że już niedługo ta tendencja się odwróci, i kompatybilność nie tylko pozostanie w sprzęcie profi, ale i powróci do najtańszych lustrzanek cyfrowych. Nikona. Wbrew pozorom ma to niebagatelne znaczenie w kreowaniu wiuzerunku firmy. Warto dbać o tradycję, starych klientów i czyms sie wyróżniac. Nie wierzę, że Zeiss rozpoczął produkcję manuali do Nikona z czystego altruizmu. Już oni coś tam wiedzą.
Nie wróci, bo do piachu trza by posłać serię "G" i "DX" oraz iTTL. Jak myślisz czy nikon z nich zrezygnuje, czy może z kompatybilności z manualami, które notabene niedawno przestał klepać.
grissley
18-03-2006, 12:27
Zeiss zaczął, Nikon skończył.
Nie ma co gdybać, ale wątpię, żeby Nikon martwił się o kompatybilność obiektywów innych marek ;)
Szymony - a owszem, zaczęło się wcześniej.
Napisałem o F80, bo dopiero wtedy się wokół tego szum zrobił (to body to wg Nikona wręcz "semi-profi" było, a jednak manuali nie obsługiwało).
szymony, oczywiście że nie był. Ale były korpusy dla ludu, które wspólpracowały ze wszystkimi szkłami, a nie np. tylko z tymi z serii E. Nie pisze o ekstra dodatkach, balansach, redukcjach szumów, pixelach. Domagam się zwykłej, najprostszej funkcji pomiaru światła!!!
I nikon nie przestał klepać manuali, bo kilka jeszcze robi. Co do cen w PRL-u, i dostępności towaru, to pozwól, że będę milczał, bo mnie tu zaraz szlag trafi, jak sobie przypomnę ile godzin stałem za śmierdzacymi chińskimi trampkami na szkolne kartki
Przez to wszysko zapomiałem o najważniejszym - przecież tu chodzi o jakość zdjeć!
Ja nie dam się zmusić do kupowania badziewia (mam nadzieję, że mi to wybaczą wszyscy użytkownicy krytykowanych zoomów, wypowiadam sie tylko co do ich jakości w porównaniu z jakoscią manualni). W ostateczności będe funkcjonował w dwóch systemach - zostane przy analogu i manualach Nikona, a cyfre kupię od... Nikt nikomu łaski robił nie będzie, Nikon to przeżyje i ja to przeżyje. Ale jestem gotów założyć się dużą whisky, że ten pomiar jednak będzie 8)
I nikon nie przestał klepać manuali, bo kilka jeszcze robi.
Ja miałem na myśli szkła manualne, a nie analogowe F6. Szkieł już nie robi, only AF.
Co do cen w PRL-u, i dostępności towaru, to pozwól, że będę milczał, bo mnie tu zaraz szlag trafi, jak sobie przypomnę ile godzin stałem za śmierdzacymi chińskimi trampkami na szkolne kartki.
Ciekawie było prawda? A już nie brakuje takich co tęsknią strasznie za tym co było.
Nie prawda Szymony.
W produkcji pozostają w dalszym ciągu
szkła manualne, takie jak:
* Nikkor 20mm f/2.8
* Nikkor 24mm f/2.8
* Nikkor 28mm f/2.8
* Nikkor 35mm f/1.4
* Nikkor 50mm f/1.2
* Nikkor 50mm f/1.4
* Micro-Nikkor 55mm f/2.8
* Micro-Nikkor 105mm f/2.8
* PC Micro-Nikkor 85mm f/2.8D
Szymony, ja wlaśnie pisałem o manualnych szkłach. Dzięki Kaleid za wymienienie. I dodam jeszcze, że robi je w Japonii. Ps. ktoś przyjmuje zakład? :)
jesli kogos bylo stac na sprzet z półki profi (F3) to teraz go stac na D200.
jak sie kupuje taraz za małe pieniądze manuale, to nie należy oczekiwać, że będą działąc z najnowocześniejszą technologią. One nie bez powodu są tanie. gdyby działały w nich wszystkie funkcje to te obiektywy by były droższe, bo byłyby uzyteczniejsze. to rynek reguluje cenę.
proszę zauważyć, że są to już ze 3 - 4 generacje obiektywów do obsługiwania przez najnowsze body (MF, AF, AF S, VR)
każdy producent chce by sprzęt wymieniac na nowszy, a nie używać czegoś sprzed lat 20-tu (tzn technologii będących wtedy najlepszymi). To ma wymrzeć! (dostanie mi się?)
Jeśli te obiektywy sa super - to co - przestały niby być super? - nadal są świetnymi szkłami, do tego do czego były wtenczas.
dlaczego oczekujecie, że musza być absolutnie kompatybilne z dzisiejszymi amatorskimi body do cyfry? nigdy nie miały one takie być. Nie do tego były robione.
Jako oczywistość przyjmujecie, że nie są do reporterki i sportu bo nie mają szybkiego AF (wcale nie mają AF). Otórz nie są do wielu innych spraw. oczywiście kombinujemy by mieć cos ekstra za małe pieniądze i by działało. Zdjęcia mozna nimi robić, zapewniam was. Mój tata potrafił oceniać swiatło ciągłe z dokładnością do pół przysłony!!! sprawdzałem go wielokrotnie. Nie potrzebował pomiaru swiatła TTL. Ludziska, co za problem pomiar światła w dzisiejszych czasach? (nawet sie ma histogram zaraz po zdjęciu) Czy jak juz nie ma automatyki to nie mozna zdjęcia zrobić?
tani D70 czy D50 jest dla zaczynających przygodę z fotografią cyfrową. A jak ktoś zaczyna to nie używa antycznych obiektywów, tylko nowe. są nowe tanie - seria G.
zawodowcy kompletujący obiektywy przez lata - mają kompatybilność D1,2, to samo zaawansowani fotoamatorzy czy 2-gi korpus dla zawodowca - czyli D200.
Jacek_Z Tata czytał Twój tekst przed publikacją?
nie moze niestety, pisalem o nim w czesie przeszlym.
On uczył fotografii - jest wielu jego uczniów ktorzy mogą to poświadczyć.
W takim razie pozwól, że wyprowadzę Cię z małego błędu. Nie kupuję "tanich manuali", bo te dobre szkła stałoogniskowe są droższe od swoich odpowiedników AF i dużo droższe od standardowych zoomików dostarczanych jako kit. Chwalone przez Ciebie nowoczesne technologie wymrą znacznie wcześniej, niż moje manualne szkła, i za dwa lata taki "super nowoczesny" zestaw body z kitowy zoomikiem będzie mniej warty od jednego mojego "taniego i przestarzałego" manuala. Zostanie zastąpiony następną generacją sprzętu, być może kompatybilną już z moimi manualami, i być może nie działającym już z obiektywami z serii G, bo na tzw. rynkowym topie (masówka) bedą szkła dajmy na to serii H.
Jak kogoś było stać na kupno F3, to wcale nie oznacza, że teraz musi kupować D200 za 6 tysiecy. Pisałem o tym wcześniej i nie chce sie już powtarzac. To nie jest kwestia ceny puszki, bo mam też FE, miałem FG. To sprawa podejścia do pewnej filozofii kreowanej przez firmę Nikon i oczekiwanie takiego postępowania, jaki bedzie zgodny z tą filozofią. Kwestię ile i czego można się nauczyć korzystając z pełnej automatyki i korzystając z rozwiązan zmuszających do samodzielnego myślenia jeszcze przed naciśnięciem spustu pozostawiam do indywidualnego rozstrzygnięcia.
Nie jestem wrogiem nowoczesnych technologii, korzystam z nich i staram sie je rozwijać na co dzień, ale także i po to, aby coś zmieniać na lepsze. A jak można zrobić lepsze zdjecie gorszym obiektywem???
Ps. nie będę już wiecej wypowiadał sie w tym temacie do czasu wypuszczenia przez nikona np. D80 współpracującego z moimi manualami. Jak z tym zakładem, nie ma chętnych???
FE i FG szczególnie nie były topowymi body w porównaniu do F3.
zgadzam się że manuale nowe (w sklepach) sa drogie. Ale dla kogo one są pzrzenaczone?
Osoby dla których ten sprzęt (obiektywy MF) jest adresowany to nie są użytkownicy cyfry, ani fotoamatorzy, umówmy się. A jeśli dla zawodowców to oznacza, że mają analogowe aparaty, albo cyfrowe D200 czy D2.
napisałeś:
Jak kogoś było stać na kupno F3, to wcale nie oznacza, że teraz musi kupować D200 za 6 tysiecy.
tak, może kupić D2X. to odpowiednik F3 kiedyś.
nie piszę nigdzie że obiektywy kitowe to jest sprzęt dla zawodowców który przetrwa manuale.
firma nikon robi bardzo rozne produkty, skierowane do roznych grup uzytkownikow.
problem w tym, ze sa rozne generacje sprzetu i ciagle mozna obiektyw od jednego antyka wpiac do drugiego nowoczesnego. ale nie oczekujmy ze spełni to oczekwiania wszystkich.
Jacek Z napisal:
jak sie kupuje taraz za małe pieniądze manuale, to nie należy oczekiwać, że będą działąc z najnowocześniejszą technologią. One nie bez powodu są tanie. gdyby działały w nich wszystkie funkcje to te obiektywy by były droższe, bo byłyby uzyteczniejsze. to rynek reguluje cenę.
_
A co powiesz jezeli te manuale kupowalo sie dawniej za duze pieniadze???
Do kazdego Canona mozesz przypiac praktycznie kazdy manual ktory jest na rynku i jakos mu to nie przeszkadza w sprzedawaniu nowych obiektywow,ba jest nawet obecnie nr.1 na swiecie pod wzgledem liczby sprzedanych nowych obiektywow.
_
Czas skonczyc ze snobizmem a zaczac fotografowac.
grissley
18-03-2006, 15:34
Do Nikona tez możesz przypiąć każdy manual. I nawet zrobić nim świetne zdjęcie.
A jak nie masz światłomierza w oku (albo zewnetrznego), to masz jeszcze histogram, kontrolę przepaleń oraz zapas po 2eV w każdą stronę robiąc w NEFie.
I o co ten cały krzyk?
stary - a do nikona manuali przypiąc nie możesz? to kwestia jakie funkcje będa działać. canon od dawna MF nie robi, nie działa w nim potwierdzanie złapania ostrości. więc tez nie działa wszystko a o to sa u nikona pretensje (wg mnie niesłuszne)
co z tego że dawniej kupowało sie za duże pieniądze. cena spada.
to co teraz kupisz za duże pieniądze za kilka lat bedzie kosztowało mniej.
optyka jeszcze nie tak wiele spadnie, ale cyfrowe body juz bardzo. tak jest teraz.
Ile dawniej kosztował nikon D1, a ile teraz?
Jacek_Z napisal:
Osoby dla których ten sprzęt (obiektywy MF) jest adresowany to nie są użytkownicy cyfry, ani fotoamatorzy, umówmy się. A jeśli dla zawodowców to oznacza, że mają analogowe aparaty, albo cyfrowe D200 czy D2.
_
Wejdz na strone /forum.stock-photo.pl/ to zobaczysz ilu ludzi pstryka cyframi z manualami i jaki robia zdjecia.Wlasnie cyfra nadaje sie do tego idealnie.
Jacek_Z, bez obrazy,ale musisz sie jescze troszke poduczyc.
Pozdrowko.
zadam prowokacyjne pytanie co ma zawodowstwo do tego jakie kto robi zdjecia.
amator moze robic swietne fotki to raz, zawodowcy moga pracowac na manualach to dwa, wiec nic tym nie udowodniles ze tam sa swietne foty. a dlaczego nie mogłyby być, nie rozumiem co to ma do tematu?
przeczytaj naglowek na tym forum -słowo NIESTANDARTOWE jest wytłuszczone.
nie uważajmy wyjątków za normę. (tzn mam na mysli przeznaczenie obiektywów, a nie zdjęcia)
nie mieszajmy do wątku sprzetowego jakości zdjęć.
świetne zdjęcie mozna zrobić smieną 8M. i co z tego, nie o tym ta dyskusja.
Dobre. Miałem się już nie odzywać, ale sie nie da. Upraszam Jacka_Z o czytanie ze zrozumieniem i nie posługiwanie się wytartymi sloganami. I jeszcze proszę o nie zmuszanie mnie do spółki z firmą Nikon abym wydał kilkanascie tysiecy złotych na niedopracowany produkt, lecz proszę o przygotowanie wspolnie z firma Nikon takiego korpusu, jaki ja chciałbym kupić, a nie takiego, jaki chcecie mi wcisnąć wraz z bezsensowną argumentacją, że to co mam jest już bezużyteczne, bo to stara technologia nie do cyfry i nie dla amatora. To dla mnie bardzo ważne, bo już się założyłem i chciałbym się napić tej whisky (za sponsorskie to i ocet słodki!). :)
alez ja sie absolutnie nie zgadzam z tym:
"że to co mam jest już bezużyteczne"
idzie tym robic badzo dobre zdjecia,
nie trzeba miec najnowszych technologii by robic dobre fotografie, choc wielu zachowuje sie tak, jakby tego nie szlo robic, bo nie ma jednej funkcji w body czy obiektywie.
PS nie podejmuje sie z firma nikon przygotowywac body. Uważam że D2X za kilkanaście tysięcy jest wystarczająco dopracowany. nie bede im pomagał :)
gen.PIRX
22-03-2006, 20:40
dyskusja bez sensu sie powoli robi - nie rozumiem dlaczego niektorzy bronia NIKON-a wszak firma ta powinna sie dostosowywac do naszych oczekiwan i wspolpraca z manualami byc powinna w kazdym korpusie - a juz kompletnie nie rozumiem tlumaczenia : przeciez to sprzet amatorksi wiec po co wspopraca z manualami... :O - to przeciez jest wyciaganie kassssy z kieszeni - NIKON:"nie dostaniecie juz manuali do tanszych korpusow bo lepiej kupcie drozsze z AF albo drozsze body i wtedy kupujcie co chcecie" itp itd
i nie wiem wogule czy mozna mowic o tym ze jadne obiektywy sa dla amatorow inne dla profesjonalistow - poszukajcie definicji tych slow...:D
nierozumiem wogule tej dyskusji...:D:D:D
Wcale nie bezsensowny, wcale nie.
Lata temu jak kupowalem F70 to w kazdej broszurce wielkimi literami firma Nikon JESZCZE chwalila sie ze wprowadzajac AF nie obciela galezi jaka byly manuale. Ze bagnet F daje wszystko co najlepsze z MF + same zalety AF i ze zostanie tak na wieki :) Jak wprowadzali na rynek F80 to jakos na ten temat sie cicho zrobilo. A w epoce cyfry juz do tego tematu nikt nie wraca. A jak tu ktos na forum im to wypomina to nagle taki sie rwetest podnosi :)
A tak z inenj beczki to wracajac do tematu tez jestem ciekawy tego wysnionego D80 ;) Moze sie w koncu skusze ??
StudioCasting
27-03-2006, 14:35
A i ta zgodność pewnie tylko do czasu, bo skoro kończą produkcją manuali, to pewnie za parę lat nawet korpusy "profi" przestaną gadać z manualami.
Taki lajf.
Trzeba chyba iść z duchem czasu, postępem.
[ Dodano: Pon 27 Mar, 2006 ]
Dyskusja jest taka a nie inna, bo pojęcia marketingu są wielu osobom obce.
Chciałoby się mieć porszaka za cenę Malucha.
... lecz proszę o przygotowanie wspolnie z firma Nikon takiego korpusu, jaki ja chciałbym kupić...
Moja skromna rada najlepiej zatrudnij się w Nikonie, albo napisz do nich list.
Nie wiedziałeś kupując body, że D70 nie współpracuje z manualnymi obiektywami?
To tak jakbyś kupił film cz-b i miał pretensje do producenta, że nie wyszły Ci odbitki kolorowe.
Kup sobie D2x i wszystko będzie ok.
StudioCasting, moja skromna rada: zanim będziesz udzielał skromnych rad innym, to najpierw upewnij się, że ten ktoś potrzebuje Twojej rady. Czytaj posty powoli, to może więcej zrozumiesz.
Nie mam, nigdy nie miałem i co można wywnioskować z moich tekstów, nigdy nie będę miał D70, bo nie chcę takiego body, które nie będzie w pełni współpracowało z moimi obiektywami.
Ośmieszasz się, pisząc o filmie cz-b i pretensjach o brak kolorów. Tego to już nawet nie chce mi się komentować.
Ps. Co idące z duchem czasu StudioCasting wybrało po serii pytań na forum?
StudioCasting
27-03-2006, 16:25
jak na razie wybrało D2x
[ Dodano: Pon 27 Mar, 2006 ]
o D70 nie pisałem w Twoim kontekście Vadim, ale ktoś psioczył, na niekompatybilność ob. manualnych z D70.
StudioCasting, przytaczasz wyrwany z kontekstu fragment mojej wypowiedzi:
"... lecz proszę o przygotowanie wspolnie z firma Nikon takiego korpusu, jaki ja chciałbym kupić..."
pod którym wypisujesz coś takiego:
"Moja skromna rada najlepiej zatrudnij się w Nikonie, albo napisz do nich list. Nie wiedziałeś kupując body, że D70 nie współpracuje z manualnymi obiektywami?
To tak jakbyś kupił film cz-b i miał pretensje do producenta, że nie wyszły Ci odbitki kolorowe.
Kup sobie D2x i wszystko będzie ok."
Twierdzisz, że to nie w moim kontekście???
Jedyne co może dzisiaj tłumaczyć przypisywanie przez Ciebie takich bzdur komuś innemu, to przemęczenie wiosenne i brak snu spowodowany zmianą czasu. Mam nadzieję, że to ostatnia z Twojej strony taka podróż w krainę wyobraźni moim kosztem. Pozdrawiam.