PDA

Zobacz pełną wersję : D70s i AF-Assist - BIG PROBLEM

mmalkow
17-03-2006, 20:21
Witam,

Jak w temacie, sprawa objawia się tak, że po włączeniu opcji AF-Assist mogę zrobić parę fotek (tak z 5) potem lampa od AF-A robi tylko PIK (jeden malutki błysk - i oczywiście nie łapie ostrości). Jak wyłącze aparat to sprawa się powtarza.
Czasami po zrobieniu jednego zdjęcia bez złapania ostrości przez AF-A (ale jest włączony) przy następnym zdjęciu już jest ok.
Jednym słowem - AF-A wariuje jek chce, ale po włączeniu aparatu jest ok, przez parę pierwszych zdjęć...

Miał ktoś podobny problem?
Co z tym zrobić? Oddać do serwisu?

Ps.
Jak wygląda sprawa z serwisami? Jest jakiś w 3mieście?

MYSZ
17-03-2006, 20:32
Mi okazjonalnie to też się zdarza , instrukcja mówi że ta lampka ma prawo się nie włączyć przy częstym korzystaniu z niej . Na codzień wyglada to tak : losowo , raz można z niej korzystac do woli a czasami po kilku zapaleniach się odmawia współpracy :) . Zapewne mysli że się za bardzo rozgrzała :D . Funkcja przydatna , ale raczej polecam zakup lampy błyskowej i korzystanie z jej oświetlacza .

Kaleid
17-03-2006, 21:10
To normalne. Jest to fabryczne zabezpieczenie reflektorka przed przepaleniem, poprzez przegrzanie. Wspomina o tym nawet instrukcja obslugi.

mmalkow
18-03-2006, 16:33
Panowie dzięki...
Już myślałem, że coś nie tak z moim aparatem.
Ale wydaje mi się, że wcześniej lampka dłużej świeciła, teraz jakby szybciej działa to zabezpieczenie przed przegrzaniem...

W każdym razie dzięki za uspokojenie,
Pozdrawiam nikonowców

blue_21
11-10-2007, 23:18
witam.
właśnie przeglądam forum, bo niestety u mnie pojawił się ten sam problem - dotychczas tego nie zauważyłem, o ile coś takiego miało miejsce.

ale czy może ktoś wie, jak ten problem można zresetować? przecież po kilku nastawieniach ostrości, niemożliwością jest żeby ta mała lampka dochodziła do wniosku, że może się przepalić? po czym pojawiają się tylko krótkie błyski i nie może samodzielnie ustawić ostrości.

jeśli to możliwe, proszę o pomoc

Zink
12-10-2007, 09:55
ale czy może ktoś wie, jak ten problem można zresetować? przecież po kilku nastawieniach ostrości, niemożliwością jest żeby ta mała lampka dochodziła do wniosku, że może się przepalić? po czym pojawiają się tylko krótkie błyski i nie może samodzielnie ustawić ostrości.
Jest możliwością. Ta mała lampka świeci jaśniej niż można by się po niej spodziewać. Prawdopodobnie to jakaś żarówka (nie dioda), więc siłą rzeczy może się szybko nagrzewać, zwłaszcza jeśli np. pracuje przy napięciu większym od nominalnego (więcej światła).

A problem "zresetować" można. Wystarczy poczekać kilkadziesiąt sekund. Ewentualnie można spróbować dmuchać na lampkę, może szybciej w ten sposób wystygnie :).

tomtytus
12-10-2007, 10:17
Ten typ tak ma i nie jest to na pewno powód do dumy.
A przy okazji: jak ta sprawa wygląda w d80/d200????

Tommy
12-10-2007, 10:57
i tak lampka jest użyteczna tylko przy małych obiektywach w stylu 50 1.8 bo wystarczy jakiegoś zooma dać a już jest światło w 2/3 zacienione a nie mówiąc już o tele lub szerokim kącie z osłonką p. słoneczną :P -rozwiązaniem jest np sb800 :)

@rek
12-10-2007, 16:14
a ciekawe wogóle jak tą lampkę wymienić jak się spali :)

sivy
12-10-2007, 18:26
a ciekawe wogóle jak tą lampkę wymienić jak się spali :)

serwis:) i wkładają 200W

Zink
14-10-2007, 11:20
serwis:) i wkładają 200W
I bateria wystarcza na 2 sekundy świecenia i jedno zdjęcie :)

@rek
16-10-2007, 09:32
ale jaka precyzja pomiaru :D