Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krajenka k/Piły

Domyślnie D70s i AF-Assist - BIG PROBLEM

Witam,

Jak w temacie, sprawa objawia się tak, że po włączeniu opcji AF-Assist mogę zrobić parę fotek (tak z 5) potem lampa od AF-A robi tylko PIK (jeden malutki błysk - i oczywiście nie łapie ostrości). Jak wyłącze aparat to sprawa się powtarza.
    Czasami po zrobieniu jednego zdjęcia bez złapania ostrości przez AF-A (ale jest włączony) przy następnym zdjęciu już jest ok.
    Jednym słowem - AF-A wariuje jek chce, ale po włączeniu aparatu jest ok, przez parę pierwszych zdjęć...

Miał ktoś podobny problem?
    Co z tym zrobić? Oddać do serwisu?

Ps.
    Jak wygląda sprawa z serwisami? Jest jakiś w 3mieście?
    D2BC | D46s | N18-70 | N24-120 | S70-300 | N50 | SB800

Domyślnie

Mi okazjonalnie to też się zdarza , instrukcja mówi że ta lampka ma prawo się nie włączyć przy częstym korzystaniu z niej . Na codzień wyglada to tak : losowo , raz można z niej korzystac do woli a czasami po kilku zapaleniach się odmawia współpracy . Zapewne mysli że się za bardzo rozgrzała . Funkcja przydatna , ale raczej polecam zakup lampy błyskowej i korzystanie z jej oświetlacza .
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

Kaleid
    Gość

Domyślnie

To normalne. Jest to fabryczne zabezpieczenie reflektorka przed przepaleniem, poprzez przegrzanie. Wspomina o tym nawet instrukcja obslugi.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krajenka k/Piły

Domyślnie

Panowie dzięki...
    Już myślałem, że coś nie tak z moim aparatem.
    Ale wydaje mi się, że wcześniej lampka dłużej świeciła, teraz jakby szybciej działa to zabezpieczenie przed przegrzaniem...

W każdym razie dzięki za uspokojenie,
    Pozdrawiam nikonowców
    D2BC | D46s | N18-70 | N24-120 | S70-300 | N50 | SB800

Domyślnie

witam.
    właśnie przeglądam forum, bo niestety u mnie pojawił się ten sam problem - dotychczas tego nie zauważyłem, o ile coś takiego miało miejsce.

ale czy może ktoś wie, jak ten problem można zresetować? przecież po kilku nastawieniach ostrości, niemożliwością jest żeby ta mała lampka dochodziła do wniosku, że może się przepalić? po czym pojawiają się tylko krótkie błyski i nie może samodzielnie ustawić ostrości.

jeśli to możliwe, proszę o pomoc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blue_21 Zobacz posta
    ale czy może ktoś wie, jak ten problem można zresetować? przecież po kilku nastawieniach ostrości, niemożliwością jest żeby ta mała lampka dochodziła do wniosku, że może się przepalić? po czym pojawiają się tylko krótkie błyski i nie może samodzielnie ustawić ostrości.
    Jest możliwością. Ta mała lampka świeci jaśniej niż można by się po niej spodziewać. Prawdopodobnie to jakaś żarówka (nie dioda), więc siłą rzeczy może się szybko nagrzewać, zwłaszcza jeśli np. pracuje przy napięciu większym od nominalnego (więcej światła).

A problem "zresetować" można. Wystarczy poczekać kilkadziesiąt sekund. Ewentualnie można spróbować dmuchać na lampkę, może szybciej w ten sposób wystygnie .
    Kazimierz Król
    Oznaczenia obiektywów

Domyślnie

Ten typ tak ma i nie jest to na pewno powód do dumy.
    A przy okazji: jak ta sprawa wygląda w d80/d200????

Domyślnie

i tak lampka jest użyteczna tylko przy małych obiektywach w stylu 50 1.8 bo wystarczy jakiegoś zooma dać a już jest światło w 2/3 zacienione a nie mówiąc już o tele lub szerokim kącie z osłonką p. słoneczną :P -rozwiązaniem jest np sb800

Domyślnie

a ciekawe wogóle jak tą lampkę wymienić jak się spali

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez @rek Zobacz posta
    a ciekawe wogóle jak tą lampkę wymienić jak się spali
    serwis i wkładają 200W
    [Nikon D80][Nikkor 50 f1.8][Nikkor 18-135 f3.5-5.6][2*SanDisk Extreme III 2GB][Gruszka nr 9]

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów