Zobacz pełną wersję : D50 czy D70s
Witam,
Temat co jakiś czas powraca ale niestety nie udało mi się nic w miarę nowego znaleźć w archiwum.
Zastanawiam się nad zakupem albo D50 z kitem od D70 albo D70s. Aparat do wykorzystania amatorskiego.
Jeśli to mozliwe prosiłbym o jakieś opinie osób które miały kontakt z obydwoma modelami.
Pozdrawiam,
Michał[/i]
Sebastiann
15-03-2006, 14:35
A jak myslisz dlaczego nie ma wmiare nic nowego na ten temat? bo temat zostal juz wyczerpany :D
D50 z 18-70 calkiem dobre rozwiazanie, masz wiecej extra kasy i nie wiesz co z nia zrobic kup D70s proste.
Pozdrawiam:)
Jeśli niepotrzebne Ci są np.:
1. DOF Preview
2. drugie kółeczko do kontrolowania np. przesłony
3. osłonka na monitor z tyłu
to kup D50. Jak bez którejś z tych rzeczy nie możesz żyć, to kup D70s.
Są też inne szczegóły (l. klatek/ s przy seryjnych itp.) Możesz sobie o nich poczytać np. na DPreview lub na stronie producenta.
Jeśli jesteś typowym amatorem - fotki rodziny, trochę wakacyjnych, jakieś mikro-tematy dla własnej satysfakcji to kup D50 a zaoszczędzoną kasę wydaj na lepsze lub więcej szkła.
Witam wszystkich.
Też się zastanawiam, miałem w ręku D70s i porobiłem nim parę fotek, natomiast D50 nie macałem. D70s jest pewnie bardziej ergonomiczny, szybszy dostęp do parametrów, natomiast D50 podobno robi lepsze fotki w jpg, lepiej naświetla, nie wiem jak w RAW-ach, no i ma mniejszy szum w wysokich ISO. To kwestia różnicy ok. 400-500 zł. Ja skłaniałbym się ku D70s, jeśli ma być na długie lata. A pieniądze odejdą i przyjdą wcześniej czy później. Fotografuję dynamiczny sport, gdyby nie to, wybór byłby prostszy - D50.
Nie doczekamy się chyba porównania D50 i D70s obiecanego przez admina.
Nie mam ani d50 ani d70s...
ale dla mnie d50 odpada - powód: brak podświetlenia małego LCD. Dziwna to moim zdaniem oszczędność - przy zdjęciach nocnych/wieczornych to jednak spore utrudnienie. Bardzie by mi na tej funkcji zależało niż na podglądzie GO. Ale to oczywiście sprawa indywidualna:)
Jeżeli nie ma specjalnych za i przeciw , proszę obydwa modele wziąść w garść - ja wybrałem D70S , ma lepszy chwyt , reszta dyskusyjna - co komu potrzeba .
Jak na razie brałęm obydwa i bardziej mi pasuje D50 ale może to dlatego że mam małe dłonie.
Fotki głównie robie w jpg. Do tek pory używałem canona 300D i teraz mam duży problem z wyborem czy D50 czy D70s.
Muszę się jeszcze do jakiegoś sklepu przejść i je sobie porównać.
porównanie D50 i D70 po Japońsku ale zawsze fotki można pooglądać :D http://dc.watch.impress.co.jp/cda/review/2005/06/06/1651.html
Nie znam niestety japońskiego;) ale z testowych zdjęć aż bije po oczach niedoświetlanie D70-tki. Co prawda czytałem gdzieś na forum, że D50 doświetla lepiej zdjęcia, ale nie spowdziewałem się aż tak diametralnej różnicy. Czy ktoś kompetenty jest w stanie mi wyjaśnić z czego to wynika? No i czy D70s zachowuje się tak samo?
Ja np myslalem, ze jak sobie kupie d70 to bedzie to szczyt marzen - poszedlem do sklepu i ... juz go nie chce. Wszystko zalezy od tego do jakiego zastosowania i sposobu uzytkowania go potrzebujesz.
Ja np myslalem, ze jak sobie kupie d70 to bedzie to szczyt marzen - poszedlem do sklepu i ... juz go nie chce. .
Myślę że jakbys napisał dlaczego po obmacaniu już go nie chcesz to by to paru potencjalnym nabywcom mogło pomóc w wyborze...
ale z testowych zdjęć aż bije po oczach niedoświetlanie D70-tki
dla mnie ten problem dawno przestal istniec. +0,3-07ev abo NC/PS i po sprawie
A bierz waść D50 - JEST TAŃSZY!!! Jest to również nowsza, bardziej dopracowana konstrukcja (udoskonalony pomiar matrycowy, ponoć niższe szumy).
Oczywiście, w stosunku do d70 wprowadzono kilka denerwujących zmian - mnie np. szlag by trafił, gdybym nie miał dwóch kółek nastawczych, ale ja często robię po 300-500 zdjęć produktów, więc dwa kółka nastawcze są dla mnie b. wygodne.
Podgląd GO też jest przydatny, ale fakt - beznadziejny wizjer i niewygodny przycisk utrudniają jego wykorzystanie.
W zasadzie największą chyba różnicą jest brak CLS-u w d50, co jednak jest istotne w zastosowaniach reporterskich.
Reasumując, nie widzę sensownych, istotnych przesłanek, dla których ktoś miałby więcej bulić za D70.
Cóż, ja od prawie pół roku mam D50. Ostatnio miałem okazję "pomacać" D70S. Jak dla mnie D50 lepiej leży w dłoni, ale zapwne to kwestia przyzwyczajenia i wielkości łapy.
Drugie kółko nastawcze? Cóż, przyciskasz guzik przysłony i kręcisz tym samym. Żaden problem.
No i brak podświetlenia LCD. A co za problem wziąć ze sobą mini-latareczkę. Ma to wielkość połowy papierosa i nie kosztuje 400-500 zł.
To tyle z moich uwag do tego co jest powyżej.
Ja wyszedłem z założenia, że jeśli nie będę wykorzystywał tego co oferuje D70S to po co to brać? Dla tej 7-ki?
D50-tkę mam już kilka miesięcy i też jestem zadowolony. Co do kółeczek i łatwości obsługi, to dla kogoś kto się przesiadł z Nikona E5000, to sam "mniód".
ja dodam, że więcej spotkasz się z narzekaniem na D70 niż D50 :-)
rotor,
ja dodam, że więcej spotkasz się z narzekaniem na D70 niż D50
zlej baletnicy ..... ;-)
a tak poza tym oboma mozna robic zdjecia
Dziękuje za wszelkie uwagi, wybór padł na D50 z kitem od D70. Po wzięciu do ręki obydwu bardziej mi podpasował D50 no i tak jak czytam podobno fotki z niego wymagają mniejszej obróbki niż te z D70. Teraz pozostaje mi czekać na przesyłkę niestety agito daje czas ralizacji 10 dni :(
Jeszcze jedno. Pozbywszy się F601, przez ponad 15 lat robiłem zdjęcia FM2, a teraz pod presją postępu :lol: mam D50.
Po wstępnym wściekaniu się na różne pierdołki przypomniało mi się, że większość zdjęć na 601 robiłem z priorytetm czasu albo przesłony (czyli A albo S na programkółku).
Tak też zacząłem robić na D50 i w związku z tym to drugie kółko jest mi w zasadzie niepotrzebne.
bardzo słuszna uwaga kwasika o braketingu - często zbytnio ufamy geniuszowi elektroniki, a potem trzeba się męczyć na komputerze.
PZDR
Paweł